PREOȚI RĂPOSAȚI

Pr. Gabor Vasile

Născut la: 28.05.1919, Bârgauani

Hirotonit la: -, -

Decedat la: 26.11.1954, Buruienisu de Sus

Înmormântat la: Buruienisu de Sus


26 noiembrie 1954 464. Pr. Vasile Gabor S-a născut în comuna Bârgăuani, jud. Neamț, la 28 mai 1919. Doi ani mai târziu părinții săi s-au mutat la Tămășeni, lângă Roman, unde tatăl său a slujit ca dascăl la biserica parohială. După școala primară de la Tămășeni, a intrat în Seminarul din Iași. Pentru studiul teologiei a fost trimis la Roma, în Colegiul "De Propaganda Fide", unde a și fost hirotonit preot în 1942. A fost vicar la Văleni și Tămășeni; apoi a fost profesor la Seminarul din Iași. În toamna lui 1948 a fost numit vicar la Parohia Berzunți. Aici a fost obligat să facă o cununie împotriva legilor bisericii pe care refuzând-o, a fost reclamat la organele comuniste, care au venit să-l aresteze. Unii credincioși din Berzunți, având rude la Buruienișu de Sus (azi filială la Parohia Brusturoasa - la 7 km.) l-au dus acolo la familia Zaharia, unde părintele Gabor - la început cu sora sa, Filomena -, începând cu 5 iunie 1949, a stat cinci ani și șase luni într-un bordei săpat în pământ, mereu urmărit de Securitate. Cu toate acestea, nu a putut fi prins. Căpătând o dublă pneumonie, probabil după o criză pulmonară, a murit izolat, în acest bordei subteran și a fost înmormântat (tot clandestin) în sacristia bisericii actuale din Buruienișu de Sus.

* * *

Figuri ilustre

Preotul Vasile Gabor s-a născut la 28 mai 1919, la Bârgăuani. A urmat Seminarul din Iași și Colegiul "De Propaganda Fide" din Roma, unde a fost hirotonit preot în 1942. A activat în parohiile Văleni, Tămășeni, Berzunți, precum și la Seminarul din Iași, în calitate de profesor și administrator. În 1948, Securitatea din Roman a încercat să-l aresteze la Tămășeni, reușind însă să se salveze cu ajutorul sătenilor. S-a refugiat la Parohia Berzunți de unde pleacă apoi la Buruienișu de Sus începând cu 5 iunie 1949, la rudele sale și la familia dascălului Zaharia. A rămas ascuns într-un bordei săpat în malul Tazlăului, unde va muri în 1954, de dublă pneumonie, fiind înmormântat în secret în sacristia bisericii locale. Preotul Vasile Gabor a intrat în vizorul Securității începând cu 3 august 1948. În baza funcției pe care a avut-o, de casier și gestionar al Seminarului diecezan, preotul Vasile Gabor a făcut parte din comisia care a predat în august 1948 bunurile Seminarului către comisia guvernamentală. Părăsind Iașiul, pr. Gabor s-a retras, cu acordul episcopului Durcovici, la Tămășeni. La 7 septembrie 1948, un grup de procurori și jandarmi au pătruns în casa părintească din Tămășeni, sub pretextul că acolo s-ar fi aflat bunuri din rezervele fostului Seminar diecezan. În baza acestei "probe", părintele Gabor a fost arestat, urmând a fi trimis în justiție pentru "sabotaj".

În momentul în care s-a luat decizia arestării preotului Vasile Gabor, pr. Mihai Chelaru, paroh de Tămășeni, a reușit să mobilizeze în numai 10 minute aproape o mie de săteni, împiedicându-se astfel arestarea. Timp de o săptămână, zi și noapte, aceștia au continuat să-l apere pe părintele Gabor, care a reușit să fugă înainte de intervenția în forță a trupelor de Securitate. Acțiunea eșuată a Securității a fost catalogată de șefii acesteia drept un "fapt dăunător" care ar fi insuflat mult curaj preoților și populației catolice. Parchetul General al Curții de Apel Iași a deschis, în octombrie 1948, acțiune penală împotriva preotului Vasile Gabor, care urma a fi judecat în baza art. 236 din Codul penal. Este probabil ca procesul să nu fi avut loc în lipsa inculpatului, deoarece acest lucru ar fi fost menționat în 1949, când împotriva părintelui Gabor s-a deschis un alt dosar penal. La 15 decembrie 1949, Tribunalul Militar Iași l-a condamnat pe acesta (în contumacie) la un an de închisoare corecțională și plata sumei de 2.000 de lei, cheltuieli de judecată, pentru "delictul de favorizare a infractorului". Vina atribuită preotului Gabor a fost aceea că ar fi știut de prezența în clădirea Seminarului din Strada Col. Langa, nr. 7, în 1947, a prizonierului german Willi Seife.

Potrivit declarației date în timpul anchetei de preotul Trifaș, părintele Gabor nici măcar nu vorbise cu prizonierul german, deoarece nu cunoștea bine limba germană. În absența inculpatului, sentințele din 15 decembrie 1949 au fost afișate la sediul Episcopiei Catolice, ultimul domiciliu legal al pr. Gabor. A murit la 19 octombrie 1954, la doar 35 de ani, în condiții dramatice, refuzând să apeleze la un medic, din teama de a nu fi trădată gazda sa, dascălul Gheorghe Zaharia, cel care i-a procurat alimente și medicamente în toată această perioadă. În emoționanta mărturie a dascălului Zaharia, publicată în Almanahul "Presa Bună" 1994, sub titlul Viața grea a preotului Vasile Gabor, se afirmă, la un moment dat, în mod greșit, că în zilele care i-au precedat moartea s-ar fi încheiat la Iași "procesul de spionaj" în care ar fi fost implicat. Părintele Gabor n-a fost implicat în nici un alt proces, singurele fiind cele descrise mai sus.

(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 2/2006, p. 11)

 

înapoi la pagina precedentă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat