PREOȚI RĂPOSAȚI

Pr. Gabor Iosif, OFMConv.

Născut la: 01.04.1922, Tamaseni

Hirotonit la: 08.12.1954, Oradea

Decedat la: 04.11.1988, Luizi-Calugara

Înmormântat la: Luizi-Calugara

Obs: Cercetator istoric


4 noiembrie 1988 433. Pr. Iosif Gabor Născut la Tămășeni la 1 aprilie 1922, a intrat în Seminarul franciscan din Hălăucești în anul 1936, unde o dată cu cursurile seminariale a făcut și cursurile liceale de stat, pe care nu le-a mai încheiat din cauza Celui de al Doilea Război Mondial. Cu această ocazie el a fost încorporat la Școala de Subofițeri de Administrație la Odobești. Când a revenit, a urmat noviciatul la Săbăoani, depunând profesiunea religioasă la 29 octombrie 1946. A continuat studiile teologice la Luizi-Călugăra și la Oradea în ritul greco-catolic (un an), după care a fost arestat și a executat trei ani și jumătate de închisoare. Profesiunea solemnă a făcut-o la 14 iunie 1954 (în secret), iar la 8 decembrie a aceluiași an a fost hirotonit preot la Oradea de către episcopul Fiedler. La 1 ianuarie 1955 și-a început activitatea pastorală mai întâi ca vicar (cinci luni) la catedrala "Sf. Iosif" din București; un an și o lună la Adjudeni; o lună la Galați; un an și o lună la Huși. De la 1 octombrie 1957 a devenit paroh: nouă luni la Fărcășeni, doi ani și cinci luni la Cotnari, 10 ani și 10 luni la Nisiporești, cinci ani și trei luni la Frumoasa, un an și trei luni la Izvoarele-Răchiteni. De la 1 ianuarie 1978 până la 1 mai 1983 a fost șef la serviciul administrativ al Arhiepiscopiei de București, totodată și vicar parohial; apoi un an și patru luni a fost vicar la Barați-Bacău; patru ani și o lună vicar la Luizi-Călugăra. A fost înmormântat în cimitirul parohial Luizi-Călugăra. A fost un pasionat și neobosit cercetător al trecutului istoric, lăsând 101 titluri de lucrări în manuscris cu aproape 12.000 de pagini dactilografiate A4. Printre lucrările sale de referință se află "Dicționarul istoric al localităților catolice din Moldova și Bucovina", 642 de pagini, definitivate pentru a fi tipărite la 23 noiembrie 1987, lucrare prescurtată care a fost tipărită în 1996 în 308 pagini la Editura "Conexiuni" Bacău.

* * *

Figuri ilustre

S-a născut în 1922 la Tămășeni, fiind nepot al Mons. Anton Gabor, fondatorul "Presei Bune" de la Iași. A urmat cursurile Seminarului Franciscan de la Hălăucești și ale academiilor teologice de la Luizi-Călugăra și Oradea, studiu pe care l-a întrerupt în 1948. Un an mai târziu a fost arestat de Securitate, executând trei ani de detenție. A fost hirotonit preot la Oradea, în 1954, de către episcopul Fiedler. A activat în parohiile București (catedrala "Sfântul Iosif"), Adjudeni, Galați, Huși, Fărcășeni, Cotnari, Nisiporești, Frumoasa, Izvoarele, Răchiteni, Barați și Luizi-Călugăra. Moare la 4 noiembrie 1988 la Luizi-Călugăra. În paralel cu activitatea pastorală, pr. Iosif Gabor a desfășurat ample cercetări în arhivele românești, elaborând numeroase studii și articole, majoritatea rămase în manuscris. Într-un medalion pe care pr. prof. Anton Despinescu i l-a dedicat în Buletin istoric nr. 1, acesta menționa faptul că "o prețuire deosebită merită neobositul cercetător de arhive, preotul Iosif Gabor, OFMConv., de fericită amintire". Cu acest prilej, pr. Anton Despinescu a realizat și un inventar al vastei opere istoriografice a lui I. Gabor, ce însumează 101 titluri de lucrări (cca. 12.000 de pagini format A4 dactilografiate).

După 1990, a început recuperarea editorială a acestei opere istoriografice, fiind tipărite până în prezent lucrările: Dicționarul comunităților catolice din Moldova (1996) și Necrolog (2001). În același timp, revistele diecezane de istorie ecleziastică Buletin istoric și Pro memoria și-au făcut un titlu de onoare din a publica, în fiecare număr, studii și articole din opera istoriografică a ilustrului nostru predecesor. De menționat însă faptul că proiectul cultural și științific al celor două prestigioase publicații prevede continuarea publicării de studii și articole scrise de I. Gabor, la rubrica "Restituiri istoriografice", cunoscut fiind faptul că în anii regimului ateu-comunist nu s-au putut tipări aceste lucrări. De asemenea, Departamentul de Istorie de pe lângă Episcopia Romano-Catolică de Iași are în programul său editorial pe anul 2007 și publicarea volumului al doilea din monumentala lucrare a lui I. Gabor, Ierarhia Catolică a Moldovei, volum ce a fost dedicat Episcopiei de Bacău. Tipărirea acestei lucrări este prilejuită de împlinirea, anul viitor, a 400 de ani de la fondarea Episcopiei de Bacău (1607), eveniment de mare reverberație spirituală în viața Diecezei de Iași.

Cele mai multe dintre lucrările lui I. Gabor sunt realizate sub forma unor monografii dedicate unor sate, comunități și biserici catolice din Dieceza de Iași și Arhidieceza de București. Numeroase alte lucrări sunt dedicate unor personalități catolice românești, vieți de sfinți, instituții de cultură și școlare, momente sociale din viața catolicilor români ș.a. Una dintre cele mai importante lucrări ale lui I. Gabor rămâne Dicționarul menționat mai sus, la care a lucrat peste două decenii, o capodoperă a istoriografiei catolice românești. Cartea fost tipărită la Bacău în anul 1996 și prezintă denumirile și descrierile a 405 localități în care s-au aflat sau în care se află comunități parohiale catolice. Este în realitate o colecție de minimonografii, titlu bibliografic însă obligatoriu pentru orice istoric și cercetător care dorește să inițieze cercetări istorice privind istoria Bisericii noastre locale. De altfel, pr. I. Gabor s-a remarcat printr-o bună îmbinare a surselor arhivistice inedite cu bibliografiile de specialitate, românești și străine, rezultatul fiind lucrări științifice de amplu interes pentru cultura noastră catolică. Pr. I. Gabor face parte din galeria marilor personalități culturale ale Bisericii locale, și în cele mai multe domenii ale cercetării istorice el rămâne un pionier și un deschizător de drumuri.

(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 5/2006, p. 11)

* * *

Preotul franciscan Iosif Gabor s-a născut la Tămășeni la 1 aprilie 1922 și a urmat studiile teologice, cu întrerupere, la Seminariile din Hălăucești, Luizi-Călugăra și Oradea. A fost hirotonit la 8 decembrie 1954 la Oradea, activând apoi la catedrala "Sfântul Iosif" din București și în parohiile Adjudeni, Galați, Fărcășeni, Cotnari, Nisiporești, Frumoasa, Izvoare (IS), Luizi-Călugăra și Barați. A murit la 4 noiembrie 1988, fiind înmormântat la Luizi-Călugăra. Pr. Iosif Gabor este autorul unei opere științifice impresionante - circa 101 titluri de lucrări - în care tratează subiecte de istoria Bisericii Catolice din Moldova și Valahia. În anul 1949 a fost arestat de Securitate și deferit Tribunalului Militar Galați care l-a condamnat la patru ani de închisoare corecțională pentru "uneltire contra ordinii sociale". Motivul arestării era acela că Securitatea îl bănuia că ar fi luat parte în anii 1948-1949 la difuzarea manifestului anticomunist redactat de organizația "Partizanii României Creștine" din Sagna. A fost încarcerat în penitenciarele din Bacău, Galați și Poarta Albă.

În anul 1957, Securitatea i-a deschis dosar de urmărire informativă, deoarece îl suspecta de legături cu unii preoți greco-catolici, dar și cu preoți romano-catolici din Roma (Italia), prin intermediul Legației Italiei la București. În perioada următoare va fi acuzat de păstrarea unor legături cu surori franciscane și cu grupul preoților din lotul de arestați Albert-Dămoc-Budău. De asemenea, va fi acuzat că l-a ajutat pe ep. Ioan Ploscaru, care deținea literatură religioasă ("Predicile" lui Colombo, "Ordo" ș.a.), și că a redactat unele lucrări de spiritualitate destinate preoților și măicuțelor ("Popas", "Tu ești preot în veci" ș.a.). Supravegherea informativă permanentă și teama de a fi arestat din nou l-a determinat pe pr. I. Gabor să distrugă, prin ardere, unele manuscrise, inclusiv trei albume de fotografii. De asemenea, în anul 1962, pr. Gabor a fost anchetat în cazul procesului lotului Albert-Dămoc-Budău, iar un an mai târziu, Securitatea i-a închis dosarul individual pe motiv că nu existau suficiente probe pentru a fi arestat.

Dosarul de urmărire informativă a fost redeschis în anul 1979, în contextul izbucnirii scandalului legat de publicarea în Italia a unui articol în care era descrisă situația Bisericii Catolice din Moldova, pr. I. Gabor fiind suspectat - eronat - de a fi autorul articolului în cauză. Totodată, Securitatea era la curent cu faptul că cel urmărit întocmise în perioada respectivă un dicționar al localităților catolice din Moldova, dar și numeroase monografii dedicate unor parohii catolice din Moldova și Valahia, lucrări pe care securiștii le etichetaseră inițial drept "scrieri cu conținut ostil la adresa orânduirii noastre socialiste". Din nou, dosarul va fi închis în anul 1985, dată la care aceiași securiști trăgeau concluzia că "scrierile pr. I. Gabor au un conținut corect și se bazează pe realitatea istorică". Privitor la faptul că în timpul vieții sale pr. I. Gabor nu și-a publicat lucrările istorice, se pare că acest lucru a fost cauzat de propria sa decizie de a fi precaut, așa cum rezultă dintr-un document din anul 1979 în care un ofițer relata următoarele: "Nu dorește să publice lucrările. Scrierile sale sunt pentru posteritate!". Aceeași atitudine de precauție l-a determinat să refuze întocmirea unei lucrări dedicate preoților catolici care au suferit prigoana închisorilor comuniste.

(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 3/2011, p. 11)

 

înapoi la pagina precedentă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat