PREOȚI RĂPOSAȚI

Ep. Robu Mihai

Născut la: 10.04.1884, Sabaoani

Hirotonit la: 07.04.1907, -

Decedat la: 27.09.1944, Finis (lânga Beius)

Înmormântat la: -

Obs: Episcop de Iasi, consacrat fiind la data de 20 septembrie 1925. A fost reînhumat la 3 martie 1964 î


26 septembrie 1944 369. Ep. Mihai Robu Preasfințitul episcop Mihai Robu s-a născut la Săbăoani în ziua de 10 aprilie 1884 și în ziua de 24 august 1894 a intrat în Seminarul episcopal din Iași. A fost sfințit preot la 7 aprilie 1907 și toată activitatea sa preoțească - cu excepția unui mic interval de timp din Primul Război Mondial, când l-a suplinit pe parohul din Văleni - și-a desfășurat-o la Iași. Aici a fost mai întâi profesor la seminar și apoi secretarul episcopului Alexandru Th. Cisar. La 5 iulie 1925 a fost numit episcop de Iași și consacrat la 20 septembrie 1925. S-a străduit mult pentru sporirea numărului preoților și refacerea bisericilor. În timpul lui au trecut la Episcopia de Iași parohiile din Bucovina, care până în anul 1930 au aparținut de Arhiepiscopia de Lemberg. În vara anului 1944 s-a retras din fața frontului și a urmat bunurile episcopiei și ale seminarului evacuate la Episcopia Unită de la Beiuș. După 23 august 1944, la contraofensiva trupelor hortiste, s-a refugiat în Munții Beiușului. Din cauza timpului nefavorabil a contractat o pneumonie galopantă și a murit la Finiș. A fost înmormântat în cimitirul greco-catolic din orașul Beiuș. În iarna??? anului 1964 osemintele lui au fost reînhumate - sub amvon - în catedrala din Iași. A fost primul episcop moldovean al Episcopiei de Iași. Pe lespede: reînhumat de Petru Pleșca la 3 martie 1964

* * *

Figuri ilustre

Primul episcop indigen al Diecezei de Iași, Mons. Mihai Robu, s-a născut în satul Săbăoani, județul Neamț, la 10 aprilie 1884. După absolvirea cursurilor primare în localitatea natală, a fost admis la Seminarul diecezan din Iași în toamna anului 1894, fiind al 34-lea tânăr indigen care a cerut să devină preot pentru catolicii din Moldova. În seminar, Mihai Robu a fost un student silitor, dar și evlavios. Într-adevăr, pe lângă dogma Bisericii, el a aprofundat cu succes și diverse limbi (latina, italiana, franceza și germana); în cronica seminarului este mereu amintit în funcția de sacristan, fapt ce confirmă grija pe care o avea, încă din perioada formării la preoție, pentru celebrarea misterelor sacre. Mihai Robu a primit hirotonirea diaconală la 19 noiembrie 1906, iar pe cea sacerdotală la 7 aprilie 1907, prin impunerea mâinilor primului episcop de Iași, Mons. Nicolae Iosif Camilli (1884-1894 și 1904-1915). Încă din ianuarie 1907 el fusese numit prefect pentru seminariștii din Iași.

Până la începerea Primului Război Mondial, pr. Mihai Robu a fost profesor și formator în Seminarul diecezan, iar după anul 1914, cursurile seminariale fiind întrerupte, a slujit ca paroh în comunitățile din Văleni, Faraoani și Bacău. În timpul războiului prima grijă a pr. Mihai era aceea de a-i întări pe cei care aveau de suferit în urma luptelor (răniți, văduve, orfani etc.). În anul 1920, pr. Mihai Robu a fost numit secretar al ep. Alexandru Theodor Cisar. În plus, a revenit în seminarul diecezan (redeschis la 18 octombrie 1920) pentru a-și relua misiunea de formator și profesor. De remarcat faptul că, deși ocupa diverse funcții, pr. Mihai Robu a colaborat încă de la început cu redacția revistei diecezane "Lumina creștinului", prin publicarea unor articole care aveau ca scop evoluția culturală și spirituală a catolicilor din Moldova.

Episcopul Al. Th. Cisar a obținut de la Sfântul Scaun, la începutul anului 1924, distincții prețioase pentru pr. Mihai Robu și pentru alți trei preoți. Cităm un fragment din scrisoarea circulară (nr. 2614 din 22 februarie 1924) prin care amintitul episcop aducea acest lucru la cunoștința preoților și credincioșilor din Moldova: "Sfântul Părinte a binevoit să acorde distincții pontificale la patru dintre preoții Eparhiei de Iași. Acestea sunt cele dintâi onorificențe date de Sfântul Scaun apostolic clerului nostru indigen... Vă facem deci cunoscut că prin decretele date la 5.02.1924 au fost numiți camerieri secreți, supranumerari ai Sanctității sale papa Pius al XI-lea, următorii: Preacucernicia sa Ioan Bogleș, decan de Siret și paroh de Gherăești, Preacucernicia sa dr. Anton Gabor, directorul școlii din Iași și redactor al revistei Lumina creștinului, Preacucernicia sa dr. Marcu Glaser, decan de Basarabia și paroh de Chișinău, și Preacucernicia sa Mihai Robu, secretar episcopal". În urma demisiei din scaunul arhiepiscopal de București a lui Raymund Netzhammer (1924), Sfântul Scaun l-a numit pe episcopul de Iași Al. Th. Cisar arhiepiscop de București, acesta rămânând însă și la conducerea Diecezei de Iași ca administrator apostolic.

La 7 mai 1925, Mons. Mihai Robu a fost numit episcop de Iași, fiind prezentat Sfântului Scaun de către noul arhiepiscop de București, Mons. Cisar. Episcopul Mihai Robu a slujit Dieceza de Iași până la moartea sa (27 septembrie 1944). Din cauza Celui de-al Doilea Război Mondial, a fost nevoit, în anul 1944, să se refugieze la Beiuș, unde a murit. A fost înmormântat în cimitirul din același oraș la 29 septembrie, iar în anul 1964 osemintele sale au fost aduse la Iași și reînhumate în catedrala "Adormirea Maicii Domnului".

(Pr. dr. Fabian Doboș, în Lumina creștinului, nr. 7/2010, p. 11)

 

înapoi la pagina precedentă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat