PREOȚI RĂPOSAȚI

Pr. Chelaru Iosif, OFMConv.

Născut la: 25.11.1908, Pildesti

Hirotonit la: 10.08.1932, Osimo (Italia)

Decedat la: 15.09.1980, Pildesti

Înmormântat la: Pildesti


S-a născut la Pildești în ziua de 25 noiembrie 1908. A studiat în seminariile franciscane din Hălăucești și Osimo (Italia), unde a fost sfințit preot la 10 august 1932. La întoarcerea în țară, a fost numit profesor la Seminarul din Luizi-Călugăra, apoi director al Seminarului din Hălăucești până în toamna anului 1944, când a trecut în pastorație. A fost paroh la Prăjești (12 decembrie 1944 - 1 decembrie 1951), Ciugheș (1 decembrie 1951 - 1 iulie 1956) și Săbăoani (1 iulie 1956 - 15 decembrie 1961). La 15 decembrie 1961 a fost arestat și condamnat la șapte ani închisoare, fiind eliberat prin grațierea din 1964. A fost apoi vicar la Valea Seacă (1 iunie 1965 - 1 noiembrie 1965) și paroh la Rotunda (1 noiembrie 1965 - 1 iulie 1970). La 1 iulie 1970 s-a pensionat pentru limită de vârstă și s-a stabilit în locuința proprie de la Pildești (Neamț). Aici a suferit de mai multe boli care l-au ținut la pat ani de zile.

A decedat la 15 septembrie 1980 la Pildești și a fost înmormântat în cimitirul parohial.

* * *

Figuri ilustre

Născut la 25 noiembrie 1908, la Pildești-Neamț, a urmat studiile seminariale la Hălăucești, Assisi și Osimo (Italia). A fost sfințit preot la 10 august 1932 la Osimo, iar după întoarcerea în țară a activat ca profesor la Academia Teologică "Sfântul Bonaventura" din Luizi-Călugăra, director la Seminarul Franciscan din Hălăucești și în Parohiile Prăjești, Ciugheș și Săbăoani. În anii de început ai persecuției comuniste, pr. Iosif Chelaru s-a remarcat prin atitudinea sa de apărare a drepturilor și libertăților Bisericii Catolice din România. În acest sens s-a solidarizat cu acțiunile pastorale ale episcopilor Anton Durcovici și Marcu Glaser, refuzând printre altele să semneze adeziunile la adunările "preoților democrați" de la Târgu Mureș, Gheorghieni și Cluj. A fost, de asemenea, un colaborator apropiat al superiorilor OFMConv., pr. Anton Bișoc, pr. Alois Herciu, pr. Mihai Dămoc și pr. Dumitru Lucaci.

Securitatea din Bacău i-a întocmit dosar de urmărire informativă, iar la 15 decembrie 1961, securistul Toma Polac a semnat ordonanța de reținere a pr. Iosif Chelaru, învinuit de săvârșirea infracțiunii de "uneltire contra ordinii sociale". Începând chiar din ziua arestării, pr. Iosif Chelaru a fost supus unor interogatorii chinuitoare și, sub tortură, "a recunoscut" actele antistatale de care era acuzat. La 30 aprilie 1962 securistul Mihai Wolf a semnat ordonanța de punere sub învinuire a pr. Iosif Chelaru, acuzat de a fi desfășurat "activitatea ilicită menită de a crea un pericol pentru ordinea și siguranța statului". De asemenea, pr. Iosif Chelaru a fost acuzat de desfășurarea unor activități clandestine în cadrul OFMConv., de a fi corespondat, alături de superiorii săi, cu preoții franciscani aflați la Roma, de a-i fi ajutat material pe preoții aflați cu "domiciliu obligatoriu" (D.O.), de a fi desfășurat activitate dușmănoasă prin predicile duminicale, de a fi audiat posturi de radio occidentale, de a fi deținut la domiciliu "materiale de propagandă mistică" și cu "conținut antidemocratic".

La 14 iulie 1962, după alte câteva luni de interogatorii brutale, anchetatorul penal Mihai Wolf a semnat o nouă ordonanță de punere sub învinuire a pr. Iosif Chelaru căruia i-au fost aduse alte noi acuzații, potrivit cărora ar fi fost la curent cu existența unui "tezaur" în bani aur, ascuns în turnul bisericii din Galați și că era la curent cu acțiunile "antidemocratice" ale unor preoți franciscani. Prin noua ordonanță, părintelui i-a fost adusă și învinuirea de trădare de patrie și deținere ilegală de aur. A fost trimis în judecata justiției comuniste la 9 ianuarie 1963, alături de alți șapte preoți și laici catolici ("lotul franciscan Mihai Dămoc"), iar la 22 ianuarie 1963 Tribunalul Militar București (Andrei Dumitriu, președinte) l-a condamnat la zece ani de închisoare corecțională pentru crima de trădare de patrie și la 12 ani muncă silnică pentru delictul de uneltire contra ordinii sociale. La 28 martie același an, Colegiul Militar de pe lângă Tribunalul Suprem i-a admis recursul, schimbându-i încadrarea juridică și reducându-i pedeapsa la opt ani de închisoare corecțională. A urmat apoi calvarul închisorilor comuniste (Bacău, Jilava, Gherla), perioadă în care deținutul Iosif Chelaru a fost pedepsit cu 10 zile "izolator", deoarece i-au fost găsite la percheziție cinci bucăți de săpun marcate cu diverse numere și semne convenționale. A fost grațiat de restul pedepsei prin Decretul nr. 411/1964, iar după eliberare a activat în Parohiile Valea Seacă și Rotunda. După pensionare, pr. Iosif Chelaru s-a stabilit la Pildești unde, după ani grei de suferință, a trecut la cele veșnice, la 15 septembrie 1980.

(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 11/2009, p. 11)

 

înapoi la pagina precedentă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat