PREOȚI RĂPOSAȚI

Pr. Rotaru Mihai, OFMConv.

Născut la: 13.02.1922, Corhana

Hirotonit la: -, -

Decedat la: 26.08.1974, Barticesti

Înmormântat la: Barticesti


26 august 1974 323. Pr. Mihai Rotaru Născut la 13 februarie 1922 în Corhana, a intrat în Seminarul franciscan din Hălăucești în 1934. Concomitent cu seminarul a urmat (în particular) și liceul de stat. Profesiunea simplă a făcut-o la Săbăoani la 15 august 1940, iar cea solemnă la 15 august 1946. Între 1943 și 1945 a urmat Școala de Ofițeri în Rezervă din Bacău, participând la Gurahonț, jud. Arad, în Cel de al Doilea Război Mondial. În toamna anului 1947 a mers la Oradea în ritul oriental. Fiind deja diacon în ritul latin (iulie 1947), a fost hirotonit preot la 1 februarie 1948 împreună cu părintele Gheorghe Dumitraș de către episcopul Ioan Suciu. A activat în Oradea și în satele filiale ale Parohiei Drăgești. După suprimarea Bisericii Greco-Catolice a fost preot de legătură între Nunțiatură și preoții uniți pentru care a fost arestat și condamnat pe viață. A executat numai 14 ani, fiind eliberat prin decretul din 1964. A fost acceptat și încadrat la eliberare ca paroh la Barticești, unde a murit, ca urmare a tratamentului din detenție. A fost înmormântat în cavoul preoților din cimitirul parohial Barticești.

* * *

Figuri ilustre

Născut la 13 februarie 1922, la Corhana, preotul franciscan Mihai Rotaru a urmat studiile seminariale superioare la Hălăucești și Luizi-Călugăra, pe care le-a întrerupt din cauza Celui de-al Doilea Război Mondial. În iulie 1947 a intrat în ritul oriental, fiind sfințit preot la Oradea, la 1 februarie 1948, de către episcopul martir Ioan Suciu. A activat pentru scurt timp la Oradea și în Parohia Drăgești, iar după suprimarea Bisericii Greco-Catolice (1 decembrie 1948) pr. Rotaru a activat în calitate de confesor la București, fiind în permanență supravegheat de Securitate. La 17 noiembrie 1950, părintele Rotaru a fost răpit de agenți ai Securității și închis în arestul central din capitală, fiind anchetat în cadrul grupului Tătaru-Todea. Potrivit Raportului introductiv de trimitere în judecată, întocmit de ofițerii Gheorghe Enoiu și Vasile Grigore, părintele s-ar fi făcut vinovat de fapte "antidemocrative", după cum urmează: a îndeplinit rolul de "curier" între Nunțiatura Apostolică și ep. Marcu Glaser, Mons. A. Boga, pr. Alexandru Todea, pr. Gheorghe Guțiu, pr. Ștefan Tătaru, pr. Clemente Gatti etc., l-a informat pe secretarul Nunțiaturii, Del Mestri, despre adunarea "democratică" a preoților de la Târgu Mureș, l-a chemat din Ardeal la București pe viitorul episcop, Alexandru Todea, la solicitarea ep. I. Schubert, a oferit ajutor preoților greco-catolici precum și sr. Ionela (Maria Cotoi) etc.

După o anchetă dură și lungă, pr. Rotaru a fost judecat de Tribunalul Militar București, fiind condamnat prin Sentința 104/15 februarie 1952 la muncă silnică pe viață. Prin Decizia 1818 din 30 mai 1952, Curtea Militară de Casare și Justiție (președinte col. Vasile Vlasu) a respins recursul înaintat de avocatul din oficiu, Arm.I. Theodoru. Sentința a rămas definitivă după respingerea în aprilie 1953 a cererii de revizuire a procesului. Motivele invocate de cei condamnați se bazau pe faptul că interogatoriile fuseseră efectuate prin bătăi și presiuni, iar declarațiile le fuseseră răstălmăcite și denaturate. A urmat pentru pr. Rotaru calvarul închisorilor comuniste, fiind închis la Jilava, Baia Sprie, Pitești, Bacău, Dej și Gherla. La 7 noiembrie 1954, aflat la minele de plumb de la Baia Sprie, pr. M. Rotaru a intrat în greva foamei, alături de alți 670 de deținuți, pentru a boicota aniversarea Revoluției bolșevice din 1917. De asemenea, în timp ce se afla la Pitești (1954-1961), a fost pedepsit disciplinar cu multe zile de izolare deoarece vorbise în franceză cu pr. Daniel Micloș Berinde, scrisese unele texte pe "plăci de săpun", a cântat cântece religioase, a dormit în timpul zilei etc. De asemenea, tot la Pitești a intrat din nou în greva foamei, ca protest față de condițiile inumane din carcera comunistă.

Cazul său și al altor deținuți a fost cunoscut de Amnesty International, care a intervenit, fără succes, pentru eliberarea lor. La 18 ianuarie 1963, comandantul Penitenciarului Gherla, Dumitru Alexandrescu, i-a adus la cunoștință părintelui Rotaru că pedeapsa i-a fost comutată la 25 de ani de închisoare. În sfârșit, a fost eliberat prin Decretul de grațiere nr. 411/1964, activând apoi ca paroh de Barticești, unde, conform biografilor săi, pr. I. Simon și pr. I. Gabor, "a murit, ca urmare a tratamentului din detenție". Moare la 26 august 1974, fiind înmormântat în cavoul preoților din cimitirul parohial Barticești. Târziu, la 2 octombrie 2002, prin Decizia 4127, Curtea Supremă de Casare și Justiție - Secția Penală - a admis recursul în anulare înaintat de procurorul general al României, prin care s-a anulat Sentința 104 din anul 1952. Potrivit motivației Curții Supreme de Casare și Justiție, datele transmise de pr. M. Rotaru aveau caracter nesecret, fiind de natură religioasă și socială, activitatea sa fusese una de critică față de puterea comunistă, iar acțiunile sale de ajutorare a preoților greco-catolici și a unor măicuțe (sr. Ionela) aveau caracter umanitar.

(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 11/2008, p. 11)

 

înapoi la pagina precedentă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat