PREOȚI RĂPOSAȚI

Pr. Malinowschi Iosif

Născut la: 11.02.1857, Cordun (Neamt)

Hirotonit la: -, -

Decedat la: 15.08.1916, Cracovia (Polonia)

Înmormântat la: -

Obs: Vicar general si administrator apostolic al Episcopiei de Iasi


15 august 1916 310. Pr. Iosif Malinowski Român de origine poloneză, s-a născut la 11 februarie 1857 în satul Cordun, lângă Roman, unde părinții săi aveau o funcție de administrație la moșia din localitate. Nu erau căsătoriți legitim și din această cauză pr. Iosif Malinowski nu a putut fi promovat la demnități superioare, nici în cadrul ordinului și nici în dieceză. A studiat la Innsbruck, fiind întreținut de misiune; a fost sfințit preot la 26 iulie 1881. La 22 septembrie 1882 a venit misionar în Moldova și a activat aproape 30 de ani, fiind secretarul episcopului Nicolae-Iosif Camilli, al episcopului Dominic Jaquet, secretar al Provinciei Franciscanilor din Moldova și administrator apostolic în perioada cât scaunul episcopal a fost vacant, după ep. Jaquet până la a doua conducere a ep. Camilli. A fost sfetnicul cel mai de seamă al episcopului Camilli. Era intransigent și zelos în ce privește păstrarea legilor și a disciplinei bisericești. A fost eminent scriitor bisericesc. El a compus toate pastoralele episcopului Nicolae-Iosif Camilli și amândoi au trasat coordonatele de bază ale noii Episcopii de la Iași. El a compus Catehismul pentru adulți, Istoria sacră, Călăuza creștinului, Manualul dascălului catolic și altele rămase numai în manuscris. O boală incurabilă l-a făcut să plece, în anul 1913, în Polonia pentru îngrijirea sănătății, dar drumul i-a fost fără întoarcere, pentru că a murit la Cracovia.

* * *

Figuri ilustre

S-a născut la 11 februarie 1857, în satul Cordun (Roman). La recomandarea unor misionari franciscani din Moldova, inclusiv a ep. Ludovic Marangoni, vizitator apostolic, a intrat în Ordinul Fraților Minori Conventuali, făcând noviciatul în Mănăstirea din Cherso (Dalmația). A urmat studiile teologice la Universitatea din Innsbruck (Austria), finalizate printr-un strălucit doctorat. A fost sfințit preot la Innsbruck, la 26 iulie 1881, iar după întoarcerea în Dieceza de Iași a activat timp de 30 de ani, "lucrând cu osârdie și fără încetare spre propășirea acestei eparhii și spre mântuirea sufletelor", după cum menționa pr. Ulderic Cipolloni.

Pr. Iosif Malinowski a deținut funcții importante, precum paroh de Iași, rector al Colegiului "Cipariu", vicar general al Diecezei de Iași, secretar al episcopului Nicolae Iosif Camilli, administrator apostolic al Diecezei de Iași, profesor la Seminarul Teologic "Sfântul Iosif". Este fondatorul, alături de ep. N.I. Camilli, al publicisticii religioase în limba română, cu alfabet latin, contribuind la redactarea catehismelor mic și mare, care au avut numeroase ediții de-a lungul timpului. De asemenea, a tradus în limba română catehismul lui Deharbe, precum și lucrarea "Istoria sacră" a lui Fr. Knecht. Cea mai cunoscută lucrare a pr. Iosif Malinowski a fost însă "Călăuzul creștinului", reprezentând o colecție bogată de rugăciuni, scrisă pe înțelesul tuturor, despre care pr. Francisc Mattas afirma în 1919 că "a umplut un gol foarte simțit și este până azi o comoară neprețuită în mâinile creștinilor noștri". O altă celebră lucrare a sa este "Manualul dascălului catolic", cunoscută fiind grija lui I. Malinowski pentru formarea unui corp de dascăli la Școala de Dascăli din Hălăucești. Mai puțin cunoscut este faptul că pr. I. Malinowski este, împreună cu Gian Luigi Frollo, autorul lucrării polemice "Pravoslavia română față cu dreapta credință", publicată în 1886, la Cernăuți, sub pseudonimul "dr. Nerset Marianu", lucrarea fiind un răspuns la lucrarea episcopului ortodox de Roman, Melchisedec Ștefănescu, intitulată "Papismul și starea actuală a Bisericii Ortodoxe Române în Regatul României".

Cercetările din ultimii ani au evidențiat rolul său de precursor și inițiator al presei bisericești de limba română, inițiind în anul 1908 un comitet de înființare a unei "Foi catolice", comitet care a lansat cu acest prilej și un apel pentru publicarea primei reviste diecezane la Iași. Proiectul avea să fie tărăgănat mai mulți ani, fiind pus în practică în ianuarie 1913 de către Mons. Anton Gabor. Acesta din urmă avea să recunoască mai târziu meritele pr. Iosif Malinowski în inițierea proiectului primei reviste diecezane la Iași. Totodată, Mons. A. Gabor a mărturisit faptul că luase de la mentorul său, pr. I. Malinowski, primele "lecții de jurnalism". Din păcate pentru pr. I. Malinowski, debutul revistei "Lumina creștinului" a coincis cu agravarea bolii de care suferea de mai mulți ani, acesta fiind și motivul pentru care nu a putut colabora vreodată în paginile acestei publicații pe care o prețuia atât de mult. De altfel, în anul 1914, cu forțele mult slăbite și copleșit de lunga și chinuitoarea sa boală, pr. I. Malinowski părăsește definitiv Dieceza de Iași, stabilindu-se la Lvov, apoi la Cracovia (Polonia), unde a și murit la 15 august 1916, chiar în ziua în care România intra în Primul Război Mondial. Dispărea atunci una dintre marile personalități ale catolicismului din România, care, prin munca sa statornică, neobosită, a dobândit merite incontestabile în Dieceza de Iași.

(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 7/2013, p. 11)

 

înapoi la pagina precedentă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat