PREOȚI RĂPOSAȚI

Pr. Ferent Ioan

Născut la: 12.01.1886, Darmanesti (Bacau)

Hirotonit la: -, -

Decedat la: 03.08.1933, Butea

Înmormântat la: Butea


3 august 1933 290. Pr. Ioan Ferenț Născut la 12 ianuarie 1886 la Dărmănești-Bacău, a studiat în Seminarul din Iași și în Universitatea din Innsbruck (Austria), obținând doctoratul în teologie și fiind sfințit preot în anul 1911. Din anul 1912 a fost numit profesor la Seminarul episcopal și vicar la Parohia Iași până în anul 1919, când a trecut paroh la Răchiteni. În anul 1923 a fost transferat paroh la Butea, unde a rămas până la moartea sa, din cauza unei paralizii. S-a străduit mult pentru ridicarea spirituală a poporului și a construit bisericile din Butea, Fărcășeni și Caracaș și a refăcut radical casa parohială din Butea. A fost renumit cercetător al istoriei catolicismului din Moldova și a scris articole în revistele catolice ale vremii. Studiul său despre episcopia cumanilor și despre neamul cumanilor este și astăzi de bază pentru cei care cercetează istoria catolicismului din țară.

* * *

Figuri ilustre

Născut la 12 ianuarie 1886 la Dărmănești, pr. Ioan Ferenț a studiat la seminariile din Iași și Innsbruck (Austria). A fost sfințit preot la Innsbruck, la 10 iulie 1911 și tot la Innsbruck și-a susținut doctoratul în 1911. Vine în țară un an mai târziu, activând ca profesor la seminarul din Iași și vicar al Parohiei Iași (1912-1919), paroh la Răchiteni (1919-1923) și la Butea (1923-1933). Moare la Butea la 3 august 1933. A fost un preot cărturar și un distins scriitor, deosebit de rezervat însă cu publicațiile deoarece "totdeauna era reținut de gândul că poate (articolele) nu sunt destul de adânc studiate".

Pr. Ioan Ferenț debutează în domeniul istoriografiei catolice românești în 1914, publicând în Calendarul catolic două valoroase articole. Primul articol era dedicat sanctuarului catolic de la Stănești (lângă Târgu Trotuș) și dedicat sfinților Cosma și Damian, cel mai vechi loc de pelerinaj din Moldova. Articolul se baza pe informațiile cuprinse în Codex Bandinus, dar și pe un document din 1659, privitor la misionarul italian Bernardin Valentini. Cel de-al doilea articol, intitulat Petru Șchiopul și catolicismul, și care era un fragment dintr-o proiectată Istorie a bisericii catolice din Iași, evidențiază meritele domnului Moldovei, Petru Șchiopul, în refacerea structurilor Bisericii Catolice din Moldova după activitatea lui Despot Vodă (1561-1563). Potrivit lui I. Ferenț, domnul P. Șchiopul a "curățat" bisericile catolice din Iași și din alte comunități catolice de orice urmă de protestantism, redându-le Bisericii Universale. În 1915, I. Ferenț publică tot în Calendarul catolic un valoros studiu intitulat Ieremia Movilă (1595-1606) și catolicismul. Bazat pe "faptele istorice" și "documentele contemporane lui Ieremia Movilă", pr. I. Ferenț evidenția faptul că domnul Moldovei, Ieremia Movilă, alături de fratele său, mitropolitul Gheorghe Movilă, ar fi "lucrat" încă de pe vremea lui Petru Șchiopul pentru apropierea Moldovei de Sfântul Scaun. De asemenea, autorul, menționează ajutorul și sprijinul politic primit de episcopii Bernardino Quirini și Ieronim Arsengo de la Ieremia Movilă, văzuți ca reprezentanți ai Bisericii romane, "care e mama tuturor", după cum mărturisea la acea dată domnul Ieremia Movilă. În sfârșit, I. Ferenț menționa faptul că Ieremia Movilă ar fi recunoscut primatul papei, deoarece era convins de faptul că "papa e adevăratul cap al tuturor creștinilor". În același număr al Calendarului catolic, pe anul 1915, I. Ferenț a reluat într-un articol documentul din 1659 privitor la activitatea în Moldova a misionarului italian Bernardin Valentini.

După plecarea din Iași, pr. Ferenț nu numai că nu a abandonat cercetările științifice, ci le-a și intensificat. Începând cu 1920 a publicat în revista greco-catolică de la Blaj, Cultura creștină, o serie de articole privitoare la epoca teutonă din istoria Bisericii Catolice în Moldova, prezența franciscanilor la Milcov și epoca cumană în istoria Bisericii locale din Moldova. Tot la Blaj, în 1931, va tipări lucrarea Cumanii și episcopia lor, în baza articolelor publicate în Cultura creștină, între anii 1922 și 1925. În anul 2004, Editura Sapientia, de pe lângă Institutul Teologic "Sfântul Iosif", a tipărit lucrarea Începuturile Bisericii Catolice din Moldova, ediție ce cuprinde lucrarea monumentală a lui I. Ferenț, Cumanii și episcopia lor, alături de articolele din Cultura creștină ale aceluiași autor, privitoare la Biserica Romano-Catolică din Moldova sub ocrotirea cavalerilor teutoni din Țara Bârsei. În prefața la această capodoperă a istoriografiei catolice românești, editorul, pr. Eduard Ferenț, scrie: "De ce consider justificată noua ediție? O consider astfel, deoarece pr. Ioan Ferenț a avut curajul să intre în labirintul istoriei catolicilor din Moldova și să pună în lumină începuturile Bisericii Catolice locale".

(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 11/2006, p. 11)

 

înapoi la pagina precedentă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat