PREOȚI RĂPOSAȚI

Pr. Bachmeier Gaspar

Născut la: 13.11.1909, Crasna (Basarabia)

Hirotonit la: -, -

Decedat la: 09.07.1971, -

Înmormântat la: Iasi, în cimitirul Eternitatea

Obs: A decedat în drum spre Constanta


S-a născut în satul Crasna din Basarabia la 13 noiembrie 1909. A studiat în seminariile din Iași și București, apoi la Universitatea din Strasbourg, unde a fost sfințit preot la 16 iulie 1933. Întors în țară, a fost numit profesor la Seminarul din Iași și după câțiva ani a fost trimis pentru specializare la Universitatea din Tübingen, obținând în anul 1939 titlul de doctor în dreptul canonic. A fost folosit în continuare ca profesor la Seminarul din Iași și consilier important al Episcopiei de Iași. Cu excepția intervalului 1950-1955, când a fost paroh la Târgu Jiu și Râmnicu-Vâlcea, toată activitatea pr. dr. Bachmeier s-a desfășurat la Iași, fiind paroh, profesor și apoi rector la Institutul Teologic, până în ziua morții. Din anul 1956 a îndeplinit și funcția de protopop districtual la Iași.

A decedat la 9 iulie 1971 în drum spre Constanța. A fost înmormântat în cimitirul "Eternitatea" din Iași. Crucea monumentului funerar are următorul epitaf: "Pios slujitor al altarului, distins profesor, paroh de Iași și prorector al Institutului Teologic, cu frica lui Dumnezeu și dragoste de oameni. A sădit în sufletele elevilor și credincioșilor dragoste și credință. Suflet blând, mereu deschis pentru oameni".

* * *

Figuri ilustre

S-a născut la 13 noiembrie 1909 la Crasna (Basarabia) și a urmat cursurile Seminariilor teologice "Sfântul Iosif" din Iași și "Sfântul Duh" din București. De asemenea, a urmat cursurile de teologie la Universitatea din Strasbourg (Franța), fiind sfințit preot la 16 iulie 1933. În anul 1939 a obținut titlul de doctor în drept canonic la Universitatea din Tübingen (Germania). Cu excepția perioadei 1950-1955, când a fost paroh la Târgu Jiu și Râmnicu-Vâlcea, pr. G. Bachmeier a activat numai la Iași ca profesor la seminar, consilier episcopal, paroh și protopop de Iași, rector al Institutului Teologic. Mai puțin cunoscută este activitatea sa în domeniul cultural al Episcopiei de Iași, desfășurată în perioada dificilă ce a coincis în cea mai mare parte cu începutul represiunii comuniste împotriva Bisericii. Astfel, la 8 mai 1943, ep. Mihai Robu l-a numit pe pr. Gaspar Bachmeier membru consultor în Comitetul "Presa Bună" din Iași, iar, la 19 octombrie 1945, ep. Marcu Glaser l-a numit director al Institutului "Presa Bună", după demisia Mons. Dumitru Romila. Din păcate, directorul G. Bachmeier nu a reușit să readucă la Iași, de la Beiuș, unde se afla în refugiu, Tipografia "Presa Bună", dispărută de altfel în condiții neelucidate deplin, în anul 1948.

După o pauză de peste doi ani și jumătate, în care revista "Lumina creștinului" și-a suspendat activitatea, la 29 decembrie 1947, preoții G. Bachmeier, Dumitru Herghelegiu, fostul redactor al revistei, și Ioan Mărtinaș au luat decizia formării unui "Comitet de redactare a broșurilor religioase ce țin locul revistei "Lumina creștinului"". Broșurile urmau să dețină drepturile juridice și canonice ale revistei, fiind susținute financiar de Institutul "Presa Bună". De asemenea, cei trei preoți menționați mai sus urmau a fi "responsabili in solido" ai broșurilor (ai revistei în fapt), însă numele lor nu trebuia trecut pe coperta broșurilor (revistei), ci doar "Comitetul de redactare". Ep. Marcu Glaser a aprobat la 9 ianuarie 1948 acest proiect editorial, prin care se dorea reînființarea revistei diecezane. În cursul lunii ianuarie 1948, revista diecezană a apărut sub titlul "Hristos, lumina creștinului", în timp ce numărul din luna martie 1948 a avut numele de "Cristos este învierea și viața". Ambele broșuri în format de 16 pagini au fost tipărite la Atelierele Grafice "Alexandru Țerek", fostul director al Tipografiei "Presa Bună". La apariția lor au mai contribuit și vechii colaboratori ai revistei, preoții Iacob Ferenț, Dumitru Herghelegiu, Dumitru Matei și Ioan Jicmon. În sfârșit, preoții G. Bachmeier și I. Mărtinaș au publicat la aceeași tipografie, în primăvara anului 1948, valoroasa lucrare "Bine ai venit, Stăpâne", dedicată evenimentelor consacrării, la 5 aprilie 1948, în catedrala "Sfântul Iosif", a episcopului de Iași, dr. Anton Durcovici și întronizării sale, la 14 aprilie 1948, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași.

La sfârșitul anului 1947, pr. G. Bachmeier și-a dat concursul pentru apariția ultimului număr al Almanahului "Presa Bună", tipărit la tipografia lui Alexandru Țerek sub numele de "În prag de An Nou". Apariția lucrării a fost aprobată de Ministerul Informațiilor, în urma unei solicitări speciale trimisă de ep. M. Glaser. Începând cu luna august 1948, guvernul comunist a interzis apariția tuturor publicațiilor și lucrărilor religioase catolice, iar la 15 ianuarie 1949, Editura și Tipografia "Presa Bună" au fost radiate din oficiu din registrul Camerei de Comerț Iași, "din lipsă de activitate". Pr. G. Bachmeier a trecut la cele veșnice la 9 iulie 1971, fiind înmormântat în cimitirul "Eternitatea" din Iași.

(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 6/2013, p. 11)

 

înapoi la pagina precedentă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat