PREOȚI RĂPOSAȚI

Pr. Morariu Bonaventura, OFMConv.

Născut la: 18.05.1886, Halaucesti

Hirotonit la: -, -

Decedat la: 10.05.1967, Roma

Înmormântat la: -

Obs: Superior provincial


* * *

Figuri ilustre

S-a născut la Hălăucești la 18 mai 1886 și a studiat la Seminarul din localitatea natală și la Roma. A fost sfințit preot la Roma, la 18 decembrie 1908, iar după întoarcerea în țară a activat ca profesor și director al Seminarului Franciscan din Hălăucești. A condus și casa de noviciat de la Assisi (Italia) până după Cel de-al Doilea Război Mondial. Moare la Roma la 10 mai 1967. Pr. B. Morariu a fost și un scriitor talentat și un pionier al istoriografiei catolice românești. Este autorul a numeroase articole de istorie și de spiritualitate franciscană, publicate în revistele bisericești din epocă. În domeniul istoriei, a debutat în 1921 în Almanahul "Viața" cu un articol dedicat jubileului de 25 de ani de la înființarea Provinciei Franciscane în România. În 1925, publică în același almanah un articol dedicat satului și Parohiei Hălăucești, urmat doi ani mai târziu de un articol dedicat Parohiei Huși. Seria monografiilor a fost închisă în anul 1930 cu un articol dedicat bisericii din Galați și publicat în Curierul Parohiei Catolice din Galați. Cu toate că sunt de dimensiuni modeste, aceste articole sunt rodul unor cercetări minuțioase în arhivele parohiale respective, reprezentând totodată schițe istorice ale unor viitoare monografii dedicate parohiilor și comunităților catolice respective.

Perioada romană din viața și activitatea lui B. Morariu a înregistrat mari succese în planul cercetărilor istorice. Astfel, în 1940 el publică faimosul studiu "Series chronologica praefectorum apostolicorum antique nostrae Missionis in Moldavia et Valachia durante sec. XVII et XVIII", iar în 1942 studiul intitulat "Series chronologica episcoporum ac praefectorum apostolicorum in Moldavia (sec. XIX)". Studiile au fost realizate în baza unor ample investigații în arhivele Congregației "De Propaganda Fide" de la Roma. De altfel, convingerea lui B. Morariu era aceea că respectivele arhive continuau să rămână o mină neexplorată de documente privitoare la prezența misionarilor în Țările Române. În 1947, B. Morariu a publicat în "Miscellanea francescana", ce apărea tot la Roma, un articol privitor la Misiunea Fraților Minori Conventuali în prima jumătate a secolului al XVII-lea. Un an mai târziu a publicat, în aceeași revistă, o relatare privitoare la martiriul călugărului franciscan Stefano Iglodi, mort în 1639 "in odium fidei", în Conventul din Rad (Ungaria). În 1964, B. Morariu publică, în aceeași revistă, un articol dedicat misionarului Giambattista Del Monte (1631-1689), care a activat atât în Moldova, cât și în Valahia.

O altă prestigioasă publicație științifică la care a colaborat pr. B. Morariu a fost "Acta historica" a Societății Academice Dacoromana. În paginile respectivei reviste a publicat în 1964 un articol dedicat vizitei făcute de ep. Petru Bogdan Bakšic la curtea domnului Valahiei, Matei Basarab, iar în 1965 un articol dedicat Conventului Franciscan de la Târgoviște. În anul 1962, pr. B. Morariu a publicat la Roma o lucrare de referință în istoriografia catolică românească, intitulată "La Missione dei Frati Minori Conventuali in Moldavia e Valacchia nel suo primo periodo: 1623-1650". Printre concluziile autorului era și aceea că misionarii franciscani lucraseră în Moldova și Valahia nu atât pentru propagarea, cât mai ales pentru păstrarea adevăratei credințe între credincioșii catolici români. Totodată, autorul a ținut să evidențieze meritul misionarilor în menținerea unor raporturi și contacte permanente între cele două provincii românești și Roma, precum și în păstrarea fidelității față de Sfântul Scaun a catolicilor români. Pr. B. Morariu a fost un vrednic continuator al programului cultural al Școlii Române din Roma, bazat pe ample investigații în arhivele romane, în special cele ale Congregației "De Propaganda Fide" și ale Curiei Generale a OFMConv. Lucrările sale sunt deschizătoare de noi orizonturi istoriografice, iar noile generații de istorici bisericești au în fața lor un model în cercetarea și în scrierea istoriei Bisericii noastre locale.

(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 8/2006, p. 11)

* * *

Necrolog

10 mai 1967 181. Pr. Bonaventura Morariu S-a născut la Hălăucești în ziua de 18 mai 1886 și a studiat în seminariile franciscane din Hălăucești și Roma, unde a fost sfințit preot la 18 decembrie 1908. Întors în țară, a fost profesor și director al Seminarului din Hălăucești, apoi paroh la Huși și Galați. În două rânduri consecutive, 1923-1929, a fost superiorul provincial al franciscanilor din Moldova. Apoi a fost chemat la conducerea casei centrale de noviciat a ordinului din Assisi, până după ultimul război. A fost și consilier în conducerea centrală a ordinului. La moartea superiorului general Beda Hess, până la expirarea timpului cât a mai fost până la alegerea altui general, pr. Bonaventura Morariu a avut conducerea ordinului în calitate de vicarius. A murit la Roma.

 

înapoi la pagina precedentă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat