PREOȚI RĂPOSAȚI

Pr. Pârtac Ioan

Născut la: 24.06.1927, Rachiteni

Hirotonit la: 08.12.1954, Oradea

Decedat la: 18.04.1996, Cacica

Înmormântat la: Cacica


S-a născut la data de 24 iunie 1927 în satul Răchiteni. După absolvirea școlii primare în satul natal, în septembrie 1939 intră în Seminarul diecezan din Iași. A urmat cei 8 ani ai Seminarului liceal "Sfântul Iosif" și apoi începutul studiilor teologice timp de un an, înfruntând vitregiile anilor grei de război și ai perioadei de mari cumpănă care a urmat după instaurarea regimului comunist ateu. După moartea lui Stalin în 1953, și-a continuat pregătirea teologică și a fost hirotonit la 8 decembrie 1954. După hirotonire a activat ca vicar parohial la Văleni între 1954-1958 și un an la Iași unde, pentru că a înțeles că trebuie să facă apostolat în rândul tineretului expus ideologiei comuniste atee, i s-a intentat o farsă de proces politic și a fost condamnat la 8 ani de temniță grea, din care a executat 6 ani în condițiile pe care le știau comuniștii. Eliberat în 1965, lucrează vreo zece luni ca vicar parohial la Hălăucești, de unde, în octombrie 1965 este transferat ca paroh de Săbăoani. La 1 martie 1972 este transferat ca paroh la Huși. De la 1 octombrie 1978 și până la data decesului a activat la Cacica. Cinstitor fervent al Maicii Preacurate, a fost omul providențial pentru învigorarea pietății mariane, legate de acest loc sfânt și de Madona Neagră de la Cacica. Aici, cu aceeași râvnă ca altă dată la Iași, s-a străduit să formeze o bibliotecă moral-religioasă parohială la dispoziția tuturor doritorilor de instruire religioasă.

A trecut la cele veșnice la 18 aprilie 1996. Înmormântarea a avut loc luni, 22 aprilie, la Cacica.

* * *

Figuri ilustre

Născut la 24 iunie 1927, la Răchiteni, a urmat cursurile seminariilor din Iași și din Alba-Iulia, fiind hirotonit preot la 8 decembrie 1954, la Oradea. În perioada 1955-1957 a activat în parohiile Văleni, Luizi-Călugăra și Bacău, iar în următorii doi ani în Parohia Iași. La 10 aprilie 1959 a fost numit secretar la Institutul Teologic din Iași, decizia nemaifiind aplicată deoarece, în noaptea de 20 spre 21 mai 1959 a fost arestat de securitate. La originea arestării sale s-au aflat notele informative din dosarul care a fost creat de securitate pe numele său. În rezumat, pr. Pârțac era acuzat de a fi desfășurat activități "dușmănoase" împotriva regimului comunist, prin "discuțiile ce le poartă cu credincioșii catolici", prin predicile sale și prin legăturile pe care le avea cu studenții catolici din Iași, cărora le împrumuta cărți religioase din biblioteca parohială. Printre cărțile împrumutate de pr. Pârțac unor studenți s-au aflat și "Problema muncitorească", respectiv "Dicționarul limbii române" al lui August Scriban, tipărite, în perioada interbelică, la Editura "Presa Bună" din Iași.

De menționat faptul că urmăritorii săi i-au creionat părintelui portretul unui "contrarevoluționar" și "anticomunist", după ce acesta din urmă ar fi condamnat, în cadrul unor convorbiri particulare, represiunea antireligioasă practicată de regimul comunist, îngrădirea libertăților religioase pentru elevi și studenți, îngrădirea libertății de conștiință pentru profesorii obligați de regim la o îndoctrinare forțată a elevilor și a studenților, pericolul pentru conștiința tinerilor catolici a propagandei comuniste atee ș.a. La 28 aprilie 1959, securitatea ieșeană a luat decizia arestării pr. Ioan Pârțac, operațiunea fiind pusă în aplicare în noaptea de 20 spre 21 mai 1959. Scena arestării este descrisă astfel de către sora Iucunda, care activa în parohie: "Pe la ora 12.00 noaptea au venit vreo șase civili (...) L-au sculat pe pr. Pârțac și i-au început a face percheziții (...) Îmi venea să strig la ei: "Hoților, tâlharilor, ce veniți noaptea să ne tulburați somnul?" ?știa sunt niște criminali și hoți. Când l-au luat pe pr. Pârțac, mă uitam pe geam cum îl duceau și îmi venea să strig: "Curaj, părinte, cu Dumnezeu înainte, fără frică" - dar am tăcut (...) Nu trebuie să-și schimbe declarațiile, că-l bat de-l ucid. Știa sunt cruzi ca niște fiare. Dumnezeu să-l ajute".

Arestarea tânărului vicar de Iași a provocat stări de tristețe, îngrijorare și confuzie în mediul catolic, generând totodată reacții de condamnare din partea unor preoți, măicuțe și laici. De exemplu, arestarea pr. Pârțac, cu doar câteva zile înainte de prima sfântă Împărtășanie a provocat indignarea unuia dintre credincioși, care se confesa astfel unui informator: "Adevăratul motiv al arestării este că pr. Pârțac era un preot foarte bun, era ca un tată pentru copii, îi învăța catehismul și era iubit de toți. Ei nu iubesc deloc dezvoltarea Bisericii noastre și cum văd un preot al lui Dumnezeu, imediat îl arestează pentru te miri ce". Procesul pr. Ioan Pârțac a avut loc în iulie 1959, iar prin Sentința nr. 427 din 22 iulie 1959, a fost condamnat la opt ani de închisoare corecțională pentru "răspândire de publicații interzise". Sentința a rămas definitivă după ce Tribunalul Militar al Regiunii a II-a Militare București, prin Decizia nr. 2283 din 1 septembrie 1959, i-a respins recursul. A fost încarcerat la Penitenciarul Iași, pentru executarea pedepsei, iar prin Decretul nr. 411/ 1964, pr. Ioan Pârțac a fost grațiat de restul pedepsei, fiind pus în libertate. După eliberare, a activat în parohiile Hălăucești, Săbăoani, Huși și, mai ales, la Cacica. "Cinstitor fervent al Maicii Domnului, a dezvoltat pietatea mariană la Cacica", se menționează în lucrarea Necrolog. A murit la 17 aprilie 1996, fiind înmormântat în cimitirul parohial din Cacica.

(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 3/2010, p. 11)

* * *

Necrolog

17 apr 1996 155. Pr. Ioan Pârțac S-a născut la 24 iunie 1927 în satul Răchiteni, comuna Mircești. După absolvirea școlii primare în satul său natal, în septembrie 1939 a intrat în Seminarul diecezan din Iași. A urmat cei opt ani ai seminarului și apoi începutul studiilor teologice timp de un an, înfruntând vitregiile anilor grei de război și ai perioadei de mare cumpănă care a urmat după instaurarea regimului comunist ateu. După moartea lui Stalin, în 1953 și-a continuat pregătirea teologică și a fost hirotonit preot la Oradea la 8 decembrie 1954. A activat ca vicar parohial la Văleni (1954-1958) și un an la Iași, unde i s-a intentat o farsă de proces politic și a fost condamnat la opt ani temniță grea, din care a executat șase ani. Eliberat în 1965, a lucrat vreo 10 luni ca vicar parohial la Hălăucești, de unde, în octombrie 1965, a fost transferat ca paroh la Săbăoani (1965 - 1 martie 1972), Huși (1 martie 1972 - 1 octombrie 1978) și Cacica (1 octombrie 1978 - 17 aprilie 1996). Cinstitor fervent al Maicii Domnului, a dezvoltat pietatea mariană la Cacica. A creat și o bibliotecă la dispoziția doritorilor de instruire religioasă. A fost înmormântat luni, 22 aprilie, în cimitirul parohial din Cacica.

 

înapoi la pagina precedentă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat