PREOȚI RĂPOSAȚI

Pr. Pet Gheorghe

Născut la: 14.04.1894, Hârlau

Hirotonit la: 17.12.1921, Roma

Decedat la: 20.03.1974, Butea

Înmormântat la: Butea

Obs: Ordinarius (1950)


* * *

Figuri ilustre

Născut la 14 aprilie 1894 la Hârlău, pr. Gheorghe Petz a studiat la Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași și la Colegiul "De Propaganda Fide" din Roma. A fost sfințit preot la 17 decembrie 1921 la Roma, iar după întoarcerea sa în țară a activat ca profesor la Seminarul diecezan din Iași și ca paroh la Gherăești și Butea. Episcopul Anton Durcovici l-a desemnat pe pr. Gheorghe Petz drept succesor al episcopului Marcu Glaser la deținerea jurisdicției Diecezei de Iași, iar la 8 iunie 1950, la câteva zile după moartea tragică a episcopului Marcu Glaser, un grup de preoți cu funcții de conducere, adunați la Gherăești, l-au recunoscut ca succesor al episcopului, în funcția de ordinarius substitutus, pe pr. Petz. Securitatea a încercat în aceeași zi să-l împiedice să părăsească satul Butea, organizând în colaborare cu activiștii de partid (PMR) din Roman un plan conform căruia comuna Butea a fost declarată ca fiind "contaminată de tifos exantematic". În seara aceleiași zile, pr. Gheorghe Petz a reușit să înșele vigilența securiștilor aflați la Butea, ajungând la sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, iar apoi la București, unde a avut mai multe întâlniri cu nunțiul Gerald Patrick O'Hara (9-20 iunie 1950).

În condițiile în care Ministerul Cultelor nu i-a recunoscut calitatea oficială de păstor al Diecezei de Iași, pr. Gheorghe Petz s-a întors la 2 august 1950 la Butea, de unde va administra dieceza până la 30 octombrie același an, dată la care ofițerul de Securitate Dinescu, din Roman, l-a arestat. A fost transferat la București, unde a fost anchetat de securistul Gheorghe Enoiu și deferit apoi justiției comuniste. Prin sentința 1221/26 iunie 1951, Tribunalul Militar București (președinte Gheorghe Cârdei) l-a condamnat pe pr. Gheorghe Petz la 5 ani închisoare corecțională și confiscarea averii (pentru "agitație publică"), sentință rămasă definitivă prin respingerea recursului la 28 august același an. Concret, pr. Gheorghe Petz a fost acuzat de a-i fi adăpostit la Parohia Butea pe Smaranda Brăescu, aviatoare, și pe sătenii Iosif Gal și Mihai Albert, urmăriți de Securitate, a refuzat să dizolve "gărzile de apărare" constituite la Butea, a refuzat să semneze "Apelul de pace de la Stockholm", îndreptat de fapt împotriva papei Pius al XII-lea, și totodată să adere la acțiunile antibisericești de la Târgu Mureș. A suferit mult în închisorile comuniste, dar și la Canal, din cauza regimului de înfometare și de exterminare la care a fost supus, păstrându-și însă tot timpul credința fermă că regimul comunist avea să cadă aidoma tuturor regimurilor totalitare din lume. "Mărinimos", regimul comunist l-a amnistiat în 1955 de restul pedepsei de... 20 de zile!

Având sănătatea zdruncinată, pr. Gheorghe Petz s-a întors la 21 noiembrie 1955 la Butea, mulțumindu-le localnicilor pentru fidelitatea și credința lor nezdruncinată. În anul 1956 va fi recunoscut din nou paroh, dar Securitatea i-a întocmit dosar de urmărire informativă, preocupată fiind de popularitatea în rândurile clerului și credincioșilor a pr. Petz. Dosarul i-a fost închis în 1967, atunci când Securitatea a apreciat că cel urmărit era bătrân și bolnav și, prin urmare, nu mai reprezenta un "pericol" pentru regimul ateu comunist. Cu toate acestea, a continuat să fie șicanat constant de ofițeri ai Securității din Iași (Dumitru Ionescu, Gheorghe Ceucă), deoarece pr. Gheorghe Petz era suspectat de "a fi îndemnat cetățenii la rezistență prin credință față de regimul democrat". Pr. Gheorghe Petz a murit la 20 martie 1974, fiind înmormântat la Butea. La ceremonia funerară a fost omagiat într-un discurs rostit de episcopul Petru Pleșca în fața a 100 de preoți și peste 2.000 de credincioși.

(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 4/2009, p. 11)

* * *

Necrolog

20 mar 1974 115. Pr. dr. Gheorghe Peț S-a născut în orașul Hârlău la 14 aprilie 1894; a făcut parte dintr-o familie numeroasă de 16 copii, din care doi preoți. A studiat în Seminarul episcopal din Iași, ale cărui cursuri a trebuit să le întrerupă în timpul Primului Război Mondial pentru a sluji ca sanitar militar în spitalele armatei. După război a fost trimis la Roma pentru studii superioare teologice la Colegiul "De Propaganda Fide", fiind sfințit preot la 17 decembrie 1921. Întors în țară, a fost numit profesor la Seminarul din Iași, unde a rămas timp de 7 ani, apoi a trecut în pastorație, fiind paroh la Gherăești până în anul 1933, după care, până la moarte, a fost la Parohia Butea (cu întrerupere în timpul detenției în închisorile comuniste: 1951-1958). Iscusința și prudența lui l-au făcut prețuit de colegi și de superiori, fiind multă vreme consilier episcopal și protopop. În ultimii ani ai vieții s-a pensionat, dar a rămas mai departe la Butea, până la moartea sa.

 

înapoi la pagina precedentă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat