PREOȚI RĂPOSAȚI

Arhiep. Cisar Alexandru-Theodor

Născut la: 21.10.1880, Bucuresti

Hirotonit la: 06.06.1903, Roma

Decedat la: 07.01.1954, Bucuresti

Înmormântat la: Bucuresti, în capela cimitirului Bellu

Obs: Episcop de Iasi (1920-1925). Hirotonit episcop la 15 august 1920 la Iasi


Născut la București în ziua de 21 octombrie 1880 din părinți străini stabiliți în România, a studiat în Seminarul din București și în Colegiul "De Propaganda Fide" din Roma, fiind sfințit preot la 6 iunie 1903. Întors în țară a fost secretarul arhiepiscopului Francisc-Xaveriu Hornstein, prefect de studii la seminar, apoi a trecut în pastorație la Parohiile Bărăția și Craiova ca vicar parohial. În timpul Primului Război Mondial a fost directorul Școlii arhiepiscopale "Sf. Andrei" din București, până la 22 aprilie 1920, când a fost numit episcop la Iași. În perioada păstoririi episcopului Cisar la Iași, au trecut sub jurisdicția Episcopiei de Iași parohiile din Basarabia, care până atunci au aparținut de Episcopia de Tiraspol. La 12 decembrie 1924, după retragerea arhiepiscopului Netzhammer de la conducerea Arhiepiscopiei de București, episcopul Cisar a fost numit arhiepiscop la București. Aici se va strădui intens pentru continuarea școlilor arhiepiscopale cărora le va obține, în anul 1928, dreptul de publicitate. În vara anului 1948, arhiepiscopul Cisar a renunțat la conducerea arhiepiscopiei, fiind numit arhiepiscop titular de Nicopolis. În perioada interbelică a fost senator de drept în Parlamentul țării.

A decedat la 7 ianuarie 1954 la București, fiind înmormântat în capela cimitirului Bellu-catolic.

* * *

Figuri ilustre

Arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar s-a născut la 21 octombrie 1880 la București și a urmat studiile teologice la Seminarul "Sfântul Duh" din București și la Colegiul "De Propaganda Fide" din Roma. A fost hirotonit preot la 6 iunie 1903 la Roma, iar după întoarcerea în țară a activat ca prefect de studii la Seminarul arhidiecezan, vicar la Parohiile "Bărăția" (București) și Craiova, precum și ca director al Școlii Arhiepiscopale "Sfântul Andrei" (București). La 22 aprilie 1920 a fost numit episcop de Iași, iar la 12 decembrie 1924 arhiepiscop de București. În septembrie 1948, guvernul comunist l-a pus "în retragere", iar la 12 ianuarie 1949 arhiepiscopul și-a dat demisia, fiind înlocuit la conducerea arhidiecezei de episcopul de Iași, dr. Anton Durcovici, în calitate de administrator apostolic. Va reveni la conducerea arhiepiscopiei la 29 iunie 1949, pentru ca la 21 mai 1950 să-și depună din nou jurisdicția, cu doar câteva ore înaintea internării sale la mănăstirea franciscană de la Orăștie.

Arhiepiscopul Cisar nu a împărtășit, așadar, soarta celorlalți episcopi catolici din România care au fost arestați, condamnați sau internați în diverse lagăre și închisori de exterminare, fiind "internat", cu un statut de "semilibertate". Securitatea l-a etichetat drept un anticomunist convins, un "dușman al U.R.S.S. și al regimului democrației populare din RPR", în baza faptului că arhiepiscopul Cisar condamnase ingerințele regimului comunist în viața internă a Bisericii Catolice, cât și persecuția căreia i-au căzut victime episcopi, preoți, călugări, călugărițe și laici. De asemenea, Securitatea îi atribuia arhiepiscopului următoarea afirmație: "Comunismul este dușmanul libertății, al drepturilor omului, al ordinii morale și sociale". În timpul captivității sale, arhiepiscopul a condamnat fără echivoc așa-zisul Congres de la Gheorgheni al "preoților democrați", proiectul comunist de creare a unei așa-zise "Biserici naționale autonome", adunările "preoților democrați" de la Târgu Mureș și Cluj-Napoca în problema Statusului catolic, adunări organizate de pseudoorganizația bisericească "Acțiunea Catolică" creată de comuniști. Totodată, arhiepiscopul i-a îndemnat pe preoți și pe credincioși să nu se lase antrenați în acțiunile comuniste ce vizau dezorganizarea structurilor Bisericii Catolice din România.

În sfârșit, în anul 1952, arhiepiscopul Cisar a refuzat propunerea regimului comunist de a reocupa scaunul arhiepiscopal de la București, invocând faptul că la acea dată Biserica Romano-Catolică din România era lipsită de libertate. Pe toată durata "internării" sale la Orăștie, arhiepiscopul Cisar a fost urmărit prin dosar informativ, rețeaua informativă creată în jurul său de către Securitate primind ordinul de a-l izola, dezinforma și de a-i consemna opiniile sociale și politice de nuanță anticomunistă. Cu toate că în cei aproape patru ani de captivitate arhiepiscopul a fost supus unor suferințe fizice și psihice inimaginabile, acesta și-a păstrat optimismul și încrederea că Dumnezeu avea să-l ajute în această dură încercare și că în România situația politică urma să se schimbe, prin "distrugerea comunismului". În august 1953 a fost chemat la București de către premierul Petru Groza pentru a fi recunoscut din nou în demnitatea sa de arhiepiscop.

Moare însă, în condiții suspecte, la 7 ianuarie 1954, iar la 25 mai, același an, liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej sugera ideea, într-o ședință a Biroului Politic al Partidului Muncitoresc Român că arhiepiscopul Cisar a fost ucis! Moartea arhiepiscopului a spulberat definitiv speranțele catolicilor care mai credeau încă în repunerea Bisericii Romano-Catolice din România în toate drepturile sale în raport cu statul comunist.

(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 5/2011, p. 11)

 

înapoi la pagina precedentă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat