PREOȚI RĂPOSAȚI

Pr. Tataru Stefan

Născut la: 05.01.1917, Rosiori

Hirotonit la: 11.05.1941, Luizi-Calugara

Decedat la: 09.03.1995, Oradea

Înmormântat la: Oradea

Obs: Rector la Seminarul Franciscan din Oradea


Ca preot tânăr, el a îmbrățișat ritul oriental, slujind la Parohia IV greco-catolică din București. În anul 1950 a fost arestat și condamnat pe viață, împreună cu episcopii greco-catolici. Eliberat în 1964, a lucrat în parohia Focșani, construind casa parohială din Vizantea și, în bună parte, pe cea din Focșani. După pensionare, a fost paroh la Bărăția, în Arhidieceza de București și apoi la Cioplea, unde a lucrat mult pentru construirea complexului social Cioplea. În decembrie 1989 a contribuit la preluarea bisericii greco-catolice de pe strada Sirenelor, unde a funcționat și ca paroh, până în anul 1993, când a plecat la Oradea, la chemarea Î.P.S. Vasile Hossu, episcop greco-catolic. La Oradea și-a adus contribuția plină de dăruire pentru terminarea primei biserici greco-catolice, construită după decembrie 1989 și a fost rectorul Seminarului franciscan greco-catolic din Oradea.

A decedat în urma unei operații, la 9 martie 1995, și a fost înmormântat, lângă biserica din Oradea.

* * *

Figuri ilustre

Născut la 5 ianuarie 1917 la Zăpodia, Parohia Prăjești (BC), pr. Ștefan Tătaru, OFMConv. a urmat cursurile seminariale la Hălăucești și Luizi-Călugăra, fiind sfințit preot la 11 mai 1941. A activat apoi în parohiile Prăjești, Luizi-Călugăra, într-o parohie Greco-Catolică din București (1941-1947), profesor la Liceul Pedagogic "Iosif Vulcan" din Oradea (1947-1948) și confesor la Institutul "Notre Dame de Sion" din București (1948-1950). A fost arestat de Securitate în 30 ianuarie 1951 și închis la "Malmaison", iar după 11 luni de anchetă dură a fost trimis - împreună cu alți 12 arestați ("lotul Tătaru-Todea") - în judecata Tribunalului Militar București (TMB). La 20 noiembrie 1951, ofițerii de Securitate Gh. Enoiu și Vasile Grigore au întocmit "Referatul de trimitere în judecată" în care pr. Ștefan Tătaru era acuzat de omisiune de denunț și "ajutorarea și încurajarea" preoților greco-catolici care refuzaseră trecerea la ortodoxism. Cităm din referatul respectiv: "Datorită sentimentelor ostile ce le nutreau față de succesele regimului nostru, sus-numiții, servindu-se de calitatea lor de preoți, au intrat în serviciul Vaticanului organizându-se și activând împotriva RPR în cadrul grupului clandestin al fostului cult greco-catolic". Ordinul de trimitere în judecată a fost semnat de generalul Alexandru Gavrilescu, iar învinuirile i-au fost aduse părintelui Tătaru la 7 februarie 1953 de maiorul Adrian Frățilă, președintele TMB.

Procesul s-a judecat în perioada 15-20 februarie 1952, iar la 20 februarie același an, președintele completului de judecată, Paul Finichi, l-a condamnat, prin sentința nr. 104, la muncă silnică pe viață. Sentința a fost menținută și după respingerea recursului prin decizia 1818/1952 a Curții Militare de Casare și Justiție, iar pentru părintele Tătaru a început calvarul închisorilor comuniste: Jilava, Râmnicu-Sărat, Pitești, Dej, Sighetu Marmației, Bacău, Galați și Gherla. Prin decretul nr. 5/3.01.1963 i-a fost comutată pedeapsa la 25 de ani de muncă silnică, iar prin decretul 411/24.07.1964 a fost grațiat de restul pedepsei. În închisoare - unde intrase având deja unele probleme de sănătate - părintele Tătaru s-a îmbolnăvit grav de ulcer duodenal și reumatism la coloană, fiind declarat inapt de muncă. În decembrie 1956, aflat la Penitenciarul din Râmnicu-Sărat, părintele a intrat în greva foamei, nemulțumit de condițiile inumane de detenție și de refuzul directorului penitenciarului, Alexandru Vișinescu, de a-i acorda medicamentația cerută.

Eliberat prin "biletul numărul 3950/1964", părintele a activat ca paroh de Focșani, iar după pensionare (1984) a activat la Bărăția, Cioplea (București), Parohia Greco-Catolică din București, transferându-se în anul 1993 la Oradea la solicitarea expresă a episcopului Vasile Hossu. Moare la 9 martie 1995, fiind înmormântat la Oradea. Urmare a unui memoriu din anul 2001 al Asociației Juriștilor Greco-Catolici din Dej, procurorul general al României, Tănase Joița, a înaintat recurs în anulare împotriva Sentinței 104/1952 și a Deciziei 1818/1952, solicitând achitarea celor 13 condamnați în lotul Tătaru-Todea și înlăturarea pedepsei complementare de confiscare a averii. Urmare acestei acțiuni juridice, la 2 octombrie 2002, prin Decizia nr. 4127, Curtea Supremă de Justiție - Secția Penală a admis recursul în anulare, motivând că Sentința și Decizia din anul 1952 fuseseră pronunțate prin încălcarea legii, neexistând probe împotriva celor 13 condamnați pe nedrept. A fost o reparație juridică și morală tardivă, care nu a mai putut îndrepta răul imens produs de "justiția" comunistă aservită Securității. O dată cu pr. Ștefan Tătaru au mai fost reabilitați card. Alexandru Todea, ep. Gheorghe Guțiu, preoții Mihai Rotaru, Martin Mihoc, Gheorghe Dumitraș, Gheorghe Vameșiu ș.a.

(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 7/2008, p. 11) * * *

* * *

Necrolog

9 martie 1995 93. Pr. Ștefan Tătaru S-a născut în satul Zăpodia (Parohia Prăjești), la 5 ianuarie 1917. Pe când era copil, familia s-a mutat în satul Roșiori. În 1929, la vârsta de 12 ani, a intrat în Seminarul din Hălăucești, unde și-a făcut studiile seminariale. Profesiunea simplă a făcut-o la 4 octombrie 1935 la Săbăoani, iar cea solemnă la 4 octombrie 1938. Studiile filozofice și teologice le-a făcut la Luizi-Călugăra, unde a fost sfințit preot la 11 mai 1941. Totodată, a urmat Facultatea de Litere din București și a obținut diploma în litere. Ca preot a îmbrățișat ritul oriental greco-catolic și la început a slujit cu preotul Dominic Niculăeș în Parohia a IV-a greco-catolică din București, unde s-a început construcția bisericii "Sf. Ioan Damaschin". Tot aici a colaborat la revista parohială "Apostolul". La Capitulul Provincial din 1947 a obținut deschiderea Seminarului franciscan greco-catolic la Oradea, în cartierul Ioșia, unde a mers împreună cu un grup de opt studenți teologi și cu pr. Iosif Tălmăcel, el fiind rectorul noului seminar. Evenimentele din 1948 au prilejuit pr. Tătaru, pr. Vameșiu, pr. Rotaru, pr. Dumitraș și pr. Mihoc ocazia de a lucra pentru păstrarea credinței catolice în rândul preoților și credincioșilor greco-catolici. Toți cinci au fost arestați în 1950 și condamnați la temniță grea pe viață, recursul schimbând pedeapsa la 25 de ani muncă silnică. Părintele Tătaru a executat 14 ani, ultimii șapte petrecându-i în închisoarea din Râmnicu-Sărat. Eliberat prin decretul de grațiere, a fost numit paroh la Focșani, unde a refăcut biserica, a construit o nouă casă parohială și alta la Vizantea; a aranjat un lăcaș modest de cult la Tecuci. În 1984 s-a pensionat. A fost apoi paroh la Bărăția, unde a refăcut interiorul bisericii și apoi s-a retras la Cioplea, unde a lucrat mult pentru construirea complexului social Cioplea. După 1989 a reluat activitatea în ritul oriental, contribuind la preluarea bisericii greco-catolice de pe strada Sirenelor, unde a refăcut biserica și casa parohială, funcționând și ca paroh până în 1993, când a plecat la Oradea, la chemarea ÎPS Vasile Hossu, episcop greco-catolic. La Oradea și-a adus contribuția plină de dăruire pentru terminarea primei biserici greco-catolice pe terenul fostului cimitir Olosig, unde s-a inaugurat primul pelerinaj în anul 1994. La insistențele sale s-a deschis Seminarul franciscan la Oradea, unde un grup de teologi s-a pregătit să ajungă preoți franciscani greco-catolici, el fiind și rectorul lor. După o scurtă, dar acută suferință suportată cu răbdare, în urma unei operații a trecut la cele veșnice și a fost înmormântat la 13 martie 1995 în fața bisericii atât de dragă lui.

 

înapoi la pagina precedentă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat