Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Șcheia - Înălțarea Sfintei Cruci

Adresa: Str. Armoniei, nr. 5, com. Al.I. Cuza,
707007-Șcheia, jud. Iași
Tel.: 0232/716568
E-mail: scheia@ercis.ro
Înființare: 14 decembrie 1968
Statistică: Familii: 271 (125 înt. + 146 jum.)
Credincioși: 753
Botezuri: 8
Prima Împărtășanie: -
Miruiți: -
Căsătorii: 2
Căsătorii mixte: 1
Înmormântări: 14
Parohia:

Șcheia - "Înălțarea Sfintei Cruci". Biserică zidită în perioada 1974-1977; capelă în cimitir, din anul 2010.; fm: 245 (158 î. + 87 j.), cr: 791

Filiale: 1. Alexandru Ioan Cuza (1969) - 2 km; fm: 13 (5 î. + 8 j.), cr: 18
Liturghii: d, s: 10.30; 18.00; z: 17.00 (18.00)
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Chelaru Marcelin


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, aprilie 2004, p. 11)

Sat din comuna Al.I. Cuza, județul Iași, Șcheia este un vechi târg moldovenesc din epoca feudalismului, situat pe o terasă din stânga râului Siret, la confluența cu pârâul Mihăilei, la 4 km depărtare, spre nord, de podul rutier de peste Siret.

Poziția indicată este a sectorului ortodox al satului Șcheia, catolicii fiind așezați mai spre nord - în continuare - pe o distanță de 1 km, dar în ultima vreme nu mai este nici o linie despărțitoare între aceste două comunități.

În harta Moldovei, alcătuită pe temeiul informațiilor luate în timpul primei domnii a lui Petru Rareș (1527-1538), figurează și Șcheia, ca târg, reprezentat prin două turnuri, având alături numele "Skea".

Așezarea este veche, fiind întemeiată de bulgari. De aceea, în cronicile secolului al XV-lea, Șcheia e cunoscută sub numele de "Bulgari". Cea mai veche cronică moldovenească în limba slavă, amintind lupta din data de 6 martie 1486 dintre Ștefan cel Mare și Hroet sau Hronot, arată că lupta a avut loc "la Bulgari pe Siret".

Când a devenit târg Șcheia de pe Siret? Felul cum e citată în cronici nu ne îngăduie să afirmăm dacă în acel timp, 6 martie 1486, este târg sau nu, însă nici simplul fapt că nu i se dă calificativul de târg nu este un argument că la acea vreme era un simplu sat.

Cu privire la populația târgului - analizând documentele - numele prezentate de documente par să desemneze pe urmașii coloniștilor bulgari de odinioară. Pecetea târgului - păstrată pe documentul din 22 aprilie 1646 - înfățișează un pește și numele lui Ștefan Prâjescu Dvor (Dvornic).

Un șir de documente interne moldovenești vorbesc de existența târgului, până în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, când începe să se vorbească despre pustiirea sa. Un document, scris la Iași, din porunca domnului Eustratie Dabija, împuternicește conducerea târgului Roman să scoată pe locuitorii târgului și ai satelor din jur, ca să ducă sarea necesară pentru beciurile domnești "... deoarece Șcheii și Târgu Frumos sunt pustii...". Documentul poartă data de 6 iunie 1662.

Mai târziu, la 31 decembrie 1689, Constantin Cantemir, împreună cu arhiereii și boierii țării, dau lui Iordache Ruset, mare vistier, satele domnești Drăgșanul (Slobozia lui Drăgșan), "...în ocolul Botoșenilor, ținutul Hârlău și Șcheia pe Siret care a fost târg în ținutul Roman, cu pod peste apa Siretului...".

În epoca de înflorire a târgului Șcheia nu au existat catolici aici, pentru că este cunoscută aversiunea bulgarilor față de catolici; ei au monopolizat toată viața economică a târgului și nu au lăsat pe alții să se așeze.

Catolicii din Șcheia au fost semnalați, pentru prima dată, de raportul anonim despre situația bisericilor catolice din Moldova, scris probabil în anul 1776, sub forma "Ianacchochi", având 70 de credincioși, fără biserică. Catolicii au venit aici din satele catolice vecine, fiind atrași de dărnicia boierului local - Milu Ianacache - pe care misionarii îl chemau "Signor Janacache". Pentru felul cum ajuta pe oameni și pe misionari au dat numele său parohiei înființate aici, numind-o "Parohia Janacache", zona viitoarei Parohii Răchiteni ale cărei matricole - începând cu anul 1793 - poartă titlul "Parochia Janacachi".

Schematismul Misiunii din anul 1856 și Statistica bisericilor catolice din Moldova din anii 1871-1872 notează că biserica "Sfânta Cruce" din Șcheia a fost construită din lemn, în anul 1820. În pragul secolului al XX-lea a fost construită altă biserică, de zid, care a fost înlocuită - între anii 1970 și 1975 - cu biserica actuală, construită în stil modern, alături de cea veche.

Centrul parohial Șcheia a fost deschis în anul 1968, prin dezmembrare de la Parohia Fărcășeni, având în administrație și comunitatea catolică din filiala Alexandru Ioan Cuza. Parohia numără în prezent 380 de familii cu 1376 de credincioși. Din 2001 paroh al acestei comunități este pr. Anton Moraru.

Pr. Iosif Gabor

* * *

(Lumina creștinului, decembrie 2013, p. 11)

PS Petru Gherghel a sfințit duminică, 17 noiembrie 2013, piatra de temelie a capelei "Sfânta Fecioară Maria de Guadalupe", din componența viitoarei Case "Bunul Samaritean", o casă pentru cei în vârstă sau cu dizabilități, din Parohia Șcheia. Episcopul de Iași a celebrat și un requiem în memoria pr. Iosif Andrici, de la a cărui moarte se împlineau în acea zi șase ani. Surorile Misionare ale Pătimirii lui Isus, coordonatoarele directe ale proiectului, pr. Anton Moraru, paroh de Șcheia, pr. Petru Blaj, decan de Valea Siretului, mai mulți preoți, primarul localității și alte autorități au participat la această sărbătoare.

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat