Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Satu Nou (Rediu II) - Sfânta Fecioară Maria Îndurerată

Adresa: Str. Liliacului, nr. 5, com. Bâra,
617036-Satu Nou (Rediu II), jud. Neamț
Tel.: 0233/765750
E-mail: satunouneamt@ercis.ro
Înființare: 10 iulie 1992
Statistică: Familii: 205 (112 înt. + 93 jum.)
Credincioși: 621
Botezuri: 5
Prima Împărtășanie: 12
Miruiți: -
Căsătorii: 2
Înmormântări: 11
Istoric: Biserică zidită în perioada 1999-2014, sfințită la 9 august 2014; capela "Adormirea Maicii Domnului" în cimitir, în construcție din anul 2012.

Liturghii: d, s: 10.00 (09.00); 17.00 (19.00); z: 17.00 (19.00)
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Bitiușcă Mihai-Daniel


<< .... >>

Satu Nou - așezare din com. Bâra, jud. Neamț, situată pe dealurile din stânga Siretului, la 15 km depărtare, spre nord-est, de orașul Roman.

Noua împărțire administrativă a teritoriului înglobează așezarea în satul Rediu din aceeași comună Bâra.

Este un sat de însurăței și catolicii de aici sunt veniți din satele catolice vecine. Au fost semnalați, pentru prima dată, în statistica anuală 1893 a parohiei Oțeleni, sub forma "Novus pagus - Satu-Nou". Ulterior până în anul 1948 satul s-a numit Carol al II-lea. În unele statistici catolice satul a mai fost menționat și cu numele de "Rediu" ori "Balomirești", de la două sate ortodoxe vecine.

La Satu-Nou a fost construită o biserică din paiantă prin anul 1900. Biserica din cărămidă (dinaintea cele de azi, n.n.) a fost construită - pe alt amplasament - în anul 1950, fără temelie adecvată și apoi a fost reclădită și consolidată în anul 1958 prin grija parohului din Buruienești, pr. dr. Petru Lucaci, de care depindea atunci comunitatea din Satu Nou.

Centru parohial, prin desprindere de la parohia Sagna. La 31 decembrie 1993 erau la Satu Nou 188 familii catolice și 750 credincioși.

(Dicționarul comunităților catolice din Moldova, Editura "Conexiuni", Bacău, 1996, p. 241)
Pr. Iosif Gabor

* * *

Sfințire de clopote

(Lumina creștinului, decembrie 2005, p. 11)

Episcopul Aurel Percă a celebrat marți, 25 octombrie, o Liturghie solemnă, în cadrul căreia a sfințit clopotele noi ale bisericii "Maica îndurerată" din Satu-Nou (Rediu 2), comuna Bâra, județul Neamț.

Situată la circa 15 km nord-est de orașul Roman, Parohia Romano-Catolică "Maica îndurerată" din Satu-Nou (Rediu 2), comuna Bâra, județul Neamț, a fost înființată prin decret episcopal la 10 iulie 1992. Numără circa 235 de familii cu aproximativ 850 de suflete.

Imediat după vizita papei Ioan Paul al II-lea în România, în mai 1999, s-a început construirea unei noi biserici în jurul celei vechi, afectate grav de ultimele cutremure. Dimensiunile noii biserici sunt de 36,5 m lungime, 12 m lățime și 11 m înălțime pe interior, cu un turn înalt de 42 de metri, prevăzut cu patru lucarne, câte una pe fiecare fațetă a turnului, preluând elementul arhitectural al lucarnelor de pe corpul bisericii. Corpul bisericii este zugrăvit pe exterior. Ferestrele sunt montate cu geamuri termopane. Acoperișul este învelit cu tablă de cupru.

La 25 octombrie 2005 comunitatea a trăit un eveniment deosebit: sfințirea clopotelor noii biserici. Acestea au fost turnate în bronz și sunt acordate în tonalitatea sol, la, si. Ele sunt acționate electric și sunt dotate cu un computer care poate programa sunetele clopotelor în funcție de necesități, inclusiv ora-exactă. Clopotele au fost confecționate de "SNC Trebino" din localitatea Uscio, aproape de Genova (Italia). Cel mai mare clopot cântărește 485 kg.

Celebrarea sfințirii are pentru comunitatea din Satu-Nou o semnificație aparte: este vizibilă încoronarea eforturilor susținute timp de atâția ani. Începe să se vadă că munca va fi în curând încununată de împlinirea realizării. Generozitatea localnicilor însoțită, sperăm, de cea a altor binefăcători, va fi răsplătită pe deplin atunci când va fi consacrat altarul și sfințită întreaga biserică.

În cuvântul rostit de episcop, am sesizat îndemnul înflăcărat de a răspunde glasului clopotelor care ne cheamă la biserică și la comuniunea cu Dumnezeu. Am mai înțeles că fiecare obiect sfințit din biserică este cu atât mai valoros cu cât este rezultatul efortului și dăruirii noastre și devine astfel patrimoniu al Bisericii. Eforturile pentru obținerea acestor clopote au fost mari pentru mica noastră comunitate, dar mulțumirea sufletească depășește cu mult sacrificiile cu care le-am obținut. Pentru casa lui Dumnezeu nimic nu este prea mult și nimic fără putință de a obține prin dăruire și elan comun.

Pr. Marin Temea

* * *

(Lumina creștinului, august 2014, p. 13)

Satu Nou (NT) - O nouă biserică sfințită

La circa 15 km nord-est de municipiul Roman se află comunitatea "Maica Îndurerată" din Satu Nou, comuna Bâra. La 9 august 2014, după 15 ani de lucrări, comunitatea a avut marea sărbătoare a consacrării altarului și sfințirea noii biserici, în cadrul sfintei Liturghii celebrate de PS Petru Gherghel, ÎPS Ioan Robu și PS Aurel Percă. La momentul consacrării altarului au fost așezate relicvele sfântului papă Ioan Paul al II-lea, ale fericiților Ieremia Valahul, Anton Durcovici, și Vladimir Ghika.

Lucrările la noua biserică au început în luna mai 1999, imediat după vizita papei Ioan Paul al II-lea la București și are o lungime de 36,5 m, lățimea de 12 m, înălțimea corpului bisericii de circa 15 m, iar turnul măsoară 45 m înălțime fără cruce. Este învelită cu tablă de cupru, iar clopotele sunt confecționate la SC "Trebino" - Uscio, Italia. Biserica este prevăzută cu încălzire în pardoseala de marmură și gresie porțelanată. Covorul din pardoseală are stilizată înmulțirea pâinilor: cinci pâini, doi pești și douăsprezece coșuri cu firimituri. Calea crucii și grupurile statuare sunt confecționate de Florin Zaharescu din Roman. Suportul altarului și multe elemente din arhitectura bisericii au litera grecească "X" care îl simbolizează pe Cristos. Pe tavanul bisericii sunt amplasate șapte flori care simbolizează cele șapte dureri ale Mariei, având pe mijlocul fiecărei flori inscripționată maxima sfântului Alfons: "Prin Maria, la Isus"; ele conduc până la tabernacol care este susținut pe litera "M". Icoana votivă este reprezentată de imaginea clasică: Isus, răstignit pe cruce, iar pe de o parte și de alta, statuia sfintei Fecioare Maria, "Maica speranței", simbolizată de ancoră, și statuia sfântului Ioan, "Apostolul iubirii", simbolizat de flacăra aprinsă.

Cei care pășesc în curtea bisericii vor descoperi o grotă închinată sfintei Fecioare Maria de la Fatima, ridicată ca recunoștință pentru sprijinul obținut prin mijlocirea Preacuratei; parohul comunității a făcut în mai 1999 un pelerinaj la sanctuarul de la Fatima în care i-a cerut Maicii Domnului sprijin pentru bunul mers al lucrărilor.

La intrarea principală, în curtea bisericii se află bustul papei Ioan Paul al II-lea, astfel încât, toți cei care intră și ies din biserică să simtă în mod spiritual binecuvântarea acestui papă, construirea bisericii începând după vizita lui în România, iar finalizarea lucrărilor realizându-se în anul în care a fost declarat sfânt. Tot în curtea bisericii se mai poate vedea, construită, în mod simbolic, fântâna lui Iacob, amintind de faptul că toți cei care doresc să bea apă din urcior o pot face, însă vor înseta din nou; Cristos spune tuturor: "Cine va bea din apa pe care i-o voi da eu nu va înseta niciodată" (In 4,14). Statuia a fost executată de tinerii artiști Leontin Păun, Cosmin Saulea și Cristian Lungu din Iași.

Munca a fost anevoioasă, dar satisfacția este pe măsură. Se cuvin mulțumiri bunului Dumnezeu, sfintei Fecioare Maria, sfântului papă Ioan Paul al II-lea, fericitului Anton Durcovici - sub grija căruia ne-am încredințat încă de la începutul acestui an în desăvârșirea lucrărilor - inginerului Daniel Baciu din București, care a trecut la Domnul, tuturor credincioșilor din comunitate și colaboratorilor care au sprijinit lucrările.

De-a lungul celor 15 ani de muncă am învățat ceva foarte important: Trebuie să-ți dai silința și să te oferi slujirii cu toate puterile, restul, care e mult mai mult, este lucrarea lui Dumnezeu!

"Doamne, privește din locuința ta cea sfântă și gândește-te la noi!" (Baruh 2,16).

Pr. Marin Temea



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat