Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Săbăoani - Sfântul Mihail

Adresa: Str. Orizontului, nr. 53,
617400-Săbăoani, jud. Neamț
Tel.: + fax 0233/735014
E-mail: sabaoanisfantulmihail@ercis.ro
www.parohiacatolicasabaoani.ro
Înființare: parohie veche
Statistică: Familii: 924 (572 înt. + 352 jum.)
Credincioși: 4495
Botezuri: 28
Prima Împărtășanie: 23
Miruiți: -
Căsătorii: 8
Căsătorii mixte: 4
Înmormântări: 59
Istoric: Biserică zidită în perioada 1894-1902, sfințită în anul 1898, restaurată în 1923; capelă în cimitir zidită în perioada 2013-2015.

Liturghii: d, s: 07.00; 09.00; 10.30; 17.00 (19.00); z: 07.00; 17.00 (19.00)
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Iosub Irinel-Iosif


Vicar

[ foto ]
pr. Năiță Iulian


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, ianuarie 1992, p. 5)

La o distanță de 12 km nord de orașul Roman, pe terasa superioară dintre Siret și cursul inferior al Moldovei, în stânga drumului internațional ce duce spre Suceava, este situată localitatea Săbăoani, cea mai mare și mai veche așezare catolică din mediul rural, de pe întreg cuprinsul Diecezei de Iași.

Cu ocazia construirii clădirilor fostei ferme agricole, s-a găsit la Săbăoani una dintre cele mai frumoase amfore de proveniență romană care s-au descoperit în zona Romanului (piesa se află la Muzeul de Istorie din orașul Roman). Acest fapt ne face să credem că, viața oamenilor din teritoriul unde locuiesc astăzi credincioșii catolici din Săbăoani, are un trecut foarte îndepărtat....

Începuturile conviețuirii celor 2937 de familii, care locuiesc astăzi Parohia Săbăoani, se pierd în negura istoriei, fiind foarte greu de stabilit. Originea săbăoanilor rămâne încă o problemă foarte discutabilă, pe care sperăm că, actualele cercetări istorice, arheologice, antropologice, etc, dacă n-o vor clarifica, cel puțin o vor situa într-o lumină mai favorabilă.

Comunitatea catolică din Săbăoani este prezentă în toate relatările despre starea catolicilor din Moldova, începând cu relatarea episcopului Bernadino Quirini din anul 1599. Existența acestui sat este menționată în anul 1630 de misionarul apostolic, Bandinus, care amintește și de izvoarele bogate de apă, "de vale".

O veche tradiție nescrisă, care a circulat foarte multă vreme, printre catolicii moldoveni, și care a fost consemnată în scris, în anul 1676, într-un raport al preotului cotnărean, Ioan Bărcuță, susține că, o principesă catolică, soția lui Alexandru cel Bun, a construit mai multe biserici mari și frumoase, cu zid de piatră la: Cotnari, Bacău, Baia și Săbăoani. Raportul consemnează: "... urmează cele șase sate, de catolici, așezate între râul Siret și Moldova,..., iar în aceste șase sate sunt două biserici, una mare din piatră, iar cealaltă de lemn și mică; prima biserică, cea mare a fost construită de principesa Moldovei, Margareta- în satul Săbăoani, iar cea mică din lemn în satul Țancașeni (Tămășeni)". Așa cum bine observa pr. Dr. Ioan Ferenț, Principesa, despre care este vorba în tradiție, nu poate fi alta decât Margareta Mușata, care nu a fost soția ci bunica lui Alexandru cel Bun și respectiv, soția lui Ștefan I Mușat.

Trebuie aici menționat faptul că, vechea vatră a satului Săbăoani a fost mult mai spre răsărit, la Berindești- loc situat la marginea terasei superioare, pe coasta dealului, aproape de drumul care coboară spre Răchiteni, loc care poartă și astăzi aceeași denumire...

Dacă vom lua ca adevărata tradiția populară, care ne povestește că; satul s-ar fi mutat de pe vechea sa vatră datorită unei năvăliri a tătarilor, atunci putem crede că, strămutarea satului trebuie astfel atribuită faptului că la anul 1717, domnitorul Mihai Racoviță, fiind dator față de tătari, a dat voie acestora să prade ținutul dintre Siret și Carpați. Locuitorii astfel fugiți din calea năvălirilor tătare au pus astfel bazele actualului sat Săbăoani, în codrii dintre râurile Moldova și Siret.

Raportul anonim despre starea bisericilor catolice din Moldova, scris în anul 1745. Menționează pentru prima dată, mutarea satului spre locul ocupat astăzi, spunând: "La Săbăoani mai există și o altă biserică din piatră, părăsită și rămasă afară din sat, ruinată complet". Strămutarea satului Săbăoani de pe vechea lui vatră, Berindești, pe locul în care se găsește astăzi, s-a făcut în timp. Pe la anul 1870 mai era în picioare doar un rest din clopotniță bisericii de la Berindești. Veniți din deal, credincioșii și-au construit o biserică nouă din zid, acoperită cu șindrilă, care a existat până în anul 1904, când a fost dărâmată întrucât se construise deja una nouă, Biserica actuală. Până acum câțiva ani, când Episcopia de Iași a început săpăturile arheologice, a existat la Berindești un grup de trei cruci, despre care, credincioșii afirmau ca: ele marchează de fapt locul în care s-a aflat biserica vechii așezări; printre alte importante vestigii, deosebit de valoroase, ca: bordeie feudale, un ostensor, un mic tezaur feudal, (42 de monede) și multe altele, cercetările arheologice au putut scoate astfel la iveală două biserici suprapuse: una mai recenta, cu pavaj de piatra de râu, și alte mai veche, cu pavaj din cărămidă arsă. Specialiștii opinează că aceasta din urmă, este de fapt biserica ridicată de principesa Margareta; temeliile acestei biserici cu contraforturi mușatine, sunt astăzi turnate în beton armat. Iar pe ele, curând se va turna un zid de piatră. Aceasta biserică reconstruită va putea astfel rămâne o mărturie a prezentei continue a catolicilor pe aceste meleaguri.

Descoperirea acestor biserici, menționată de către documentele scrise ale istoriei, are o deosebită importanță. Căci, dacă principesa Margareta a Moldovei construiește în cea de-a doua jumătate a secolului al XIV-lea o biserică de piatră la Berindești, (Săbăoani), înseamnă că începuturile prezenței catolicilor în acest teritoriu trebuie căutate mai înainte de descălecatul lui Dragoș și întemeierea statului feudal, Moldova (în 1359.).

Actuala Biserică din Săbăoani, una dintre cele mai reprezentative de altfel din toată Moldova, atât prim mărimea dimensiunilor, cât și prin stilul clasic, roman, prin armonia arhitecturală și excepționala execuție tehnică, a fost construită în trei ani: 1894-1902. Dimensiunile ei sunt: lungime 53,7 m, lățime 22,7 m și înălțime 15 m. Această monumentală Biserică, expresie vie a credinței catolicilor din Săbăoani- construită în urmă cu un veac, este opera pr. Cojetan Liverotti (1840-1902), care a adăugat contribuției în bani și muncă a credincioșilor, o contribuție substanțială, personală, rezultată din partea de moștenire pe care a primit-o de la familia sa din Italia. A murit imediat după încheierea lucrărilor și a fost înmormântat în măreața Biserică pe care el însuși a construit-o.

Biserica este amplasată în partea de răsărit a satului, în mijlocul unui vechi cimitir. Din acest vechi cimitir și din anterioara Biserică, care se află de altfel chiar lângă el, (Biserica, pe care credincioșii au construit-o după strămutarea lor de la Berindești.), nu a mai rămas un alt semn decât o foarte mare cruce din piatră, în fața căreia, credincioșii, la diferite date ale anului, fac numeroase rugăciuni pentru strămoșii cărora le mai păstrează încă vie amintirea....

Altarul principal al Bisericii este din marmură de diferite culori.

Cele cinci statui, reprezentând: una: Inima lui Isus, și celelalte patru: îngeri aflați în adorație, au fost toate lucrate în lemn de către sculptorul italian Ferdinand Stufelsser și sunt astfel considerate adevărate opere de artă. Pictura din prezbiter a fost executată între anii: 1959-1963, de către pictorii: A. Bucătaru, I. Mărtinaș și I. Iacobescu. În prim plan, sunt reprezentați în tablouri, diferite cei trei Arhangheli: Mihail, Rafael și Gabriel. Pe boltă este reprezentată încoronarea Preasfintei Fecioare Maria.

Biserica dispune de o mare orgă, Gebruder Rieger, cu 26 de registre, două claviaturi și pedalier. Se spune că această mare orgă este donația personală a Regelui Carol I al României, care-a vizitat regiunea și respectiv satul Săbăoani, cu ocazia unor manevre militare executate în părțile orașului Roman. Iar donatorul nu a permis să se facă publicitate pentru a nu irita spiritele și a nu putea astfel provoca invidia altor culte.

Vechea casă parohială din Săbăoani a fost construită de pr. Leopold Rossi, în anul 1862 și mai apoi renovată în anii 1926-1930. În această casă a luat ființă la data de 14 aprilie 1913, prin grija parohului pr. Grațian Carpati-Săsăreanu și a pr. Ajutor Iosif Tălmăcel, revista populară intitulată "Viața", sub formă de "Buletin al Parohiei catolice-Săbăoani". Începuturile au fost modeste și cu un caracter mai mult local, dar, după Primul Război Mondial, revista a devenit o publicație mult căutată de către catolicii din Moldova. Tipografia "Serafica" tipărea revista "Viața", precum și multe alte cărți. Ea a funcționat până în vara anului 1944. Tot în vechea casă parohială din Săbăoani a funcționat până la reforma din anul 1948, Noviciatul Ordinului franciscan din Moldova. Actualmente, această casă, care a fost naționalizată în anul 1948, a revenit în proprietatea Bisericii.

Pentru îngrijirea spirituală a celor 13.500 de credincioși, care alcătuiesc în prezent Parohia Săbăoani- sunt trei preoți: pr. paroh Aurel Iștoc, și doi vicari parohiali: Francisc Vernică și Toma Encuță.

În anul 1991, până la data de 15 noiembrie, au fost: 197 de botezuri, 109 cununii și 89 de înmormântări.

Pr. Aurel Iștoc



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat