Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Pralea - Sfântul Nume al Mariei

Adresa: Str. Pr. Anton Dănculesei, nr. 15, com. Căiuți,
607103-Pralea, jud. Bacău
Tel.: 0234/338910
E-mail: pralea@ercis.ro
Înființare: 1984
Statistică: Familii: 205 (130 înt. + 75 jum.)
Credincioși: 459
Botezuri: 8
Prima Împărtășanie: 8
Miruiți: -
Căsătorii: 3
Înmormântări: 11
Istoric: Biserică zidită în perioada 1978-1988, sfințită la 11 septembrie 1999; capelă mortuară din anul 2014.

Liturghii: d, s: 09.00; 11.00; z: 17.00 (19.00), miercurea: 08.00
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Ciobanu Dominic-Sorin


<< .... >>

Prezentare

Localizare geografică
Satul Pralea este unul din cele nouă sate componente ale comunei Căiuți din județul Bacău. În raport cu comuna satul se află în sud-vestul acesteia la o distanță de aproximativ 10 km. Este un sat în lungime, care se întinde pe o distanță de aproximativ 4 km. Altitudinea zonei nu depășește cota de 700 m. Cel mai înalt vârf din apropiere este vârful "Oușoru" cu o înălțime de 753 m.

Atestare documentară și înființarea satului Pralea
Vechimea satului Pralea este de peste două secole. Numele de Pralea, ca localitate, apare în câteva documente încă din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, cum ar fi recensământul populației și impozitele "Recensământul populației Moldovei din 1774". Satul Pralea a fost înființat de hatmanul Rosetti I (1853-1926), cu oameni proveniți din ținuturile Putnei, în special din valea "Șușitei" și unguri-secui din ținutul comitatului "Trei Scaune" din Transilvania, aduși ca robi pentru exploatarea pădurilor.

Despre numele de Pralea nu se știe cu exactitate de unde ar proveni. Unele mărturii indirecte afirmă că numele de Pralea ar proveni de la vizitiul familiei Rosetti, Nicolae Pralea. Însă această afirmație nu este verosimilă și nici nu există documente cu privire la o astfel de afirmație.

Catolicii din Pralea au fost menționați pentru prima dată în statisticile catolice care se găsește în "Schematismul Misiunii 1850", sub denumirea de "Praho", având o Biserică și un număr de 135 de credincioși.

Data înființării parohiei este recentă; de aproape două decenii. Statisticile demonstrează că Pralea a fost filială a Parohiei Grozești mai bine de o jumătate de secol. Din anul 1956, când se înființează Parohia Onești, intră sub administrarea acesteia timp de 17 ani. Din anul 1973 Parohia Pralea a fost administrată de Parohia Ștefan cel Mare, pentru ca din anul 1984 Pralea să devină parohie de sine stătătoare. După terminarea construirii casei parohiale în anul 1984, Pralea devine parohie având în administrare filiala din satul Ștefan cel Mare până în anul 1994.

Primul paroh al Parohiei Pralea a fost pr. Anton Dănculesei. Originar din Gherăești, născut la data de 3 septembrie 1934, a fost sfințit preot la Alba Iulia la data de 29 iunie 1965. A murit la 21 mai 2006. El rămâne în inima comunității pentru tot ce a făcut în această comunitate Pralea. A construit noua biserică din Pralea, iar după terminarea acesteia a construit "Casa parohială", "Casa tineretului (Casa pelerinului)" și "Casa preoților pensionari (Casa rezidențială pentru preoți)".

După moartea părintelui Anton, a fost numit paroh părintele Valerian Enășcuț care a activat patru ani. Actualmente paroh este părintele Richard Toth. Și lor li se cuvin merite deosebite pentru tot ceea ce au făcut în comunitate: modernizarea bisericii, a casei parohiale, a casei tineretului, construirea unei capele mortuare, dar mai ales pentru îngrijirea sufletelor din această comunitate.

Bisericile catolice
Dacă la început, datorită numărului mic de credincioși era suficient un lăcaș de cult cu dimensiuni reduse, mai târziu, datorită creșterii numărului de credincioși, acest lăcaș a fost reconstruit și mărit. A avut patru intervenții până să ajungă la actuala structură.

Prima Biserică catolică din Pralea ar fi fost construită în prima jumătate a secolului al XVII-lea, (între anii 1720-1722) și a fost sfințită la 12 septembrie 1722 în cinstea "Sfântul Nume al Sfintei Fecioare Maria", hram ce îl poartă și astăzi.

A doua biserică catolică datează în jurul anului 1822.

A treia biserică catolică datează din secolul al XX-lea (1940-1978). În anul 1940 a treia reconstituire a bisericii a fost proiectată și construită de inginerul catolic Iosif Konrad. Cheltuiala și manopera au fost suportate de comunitate. Acum biserica avea o lungime de 16 m și o lățime de 6 m. Din cauza că lucrările au fost făcute "în fugă" întrucât se apropia Cel de-al Doilea Război Mondial, nu s-a ținut cont de calitatea materialului pentru construcție, fapt pentru care, biserica nu a rezistat mult timp.

Actuala biserică catolică
Săpăturile pentru construirea noii biserici au început în ziua de Buna Vestire a anului 1978, cuprinzând între zidurile ei vechea biserică. Construirea ei a durat aproape un deceniu din cauza sistemului comunist și a resurselor financiare. Biserica are o înălțime de 31 m, o lățime de 12 m și o lungime de 30 m.

În interior, este realizată astfel: pe boltă are zece tablouri pictate. Primele două îl reprezintă pe Isus Mântuitorul; următoarele două aparițiile sfintei Fecioare Maria la Fatima și la Lourdes; a treia grupă sfânta Tereza de Avila și sfântul Dominic Savio; iar ultima grupă reprezintă pe sfinții Cecilia și Maria Goretti.

Sfințirea bisericii a avut loc în anul 1999 în ziua de 11 septembrie, în apropierea sărbătorii "Sfântul Nume al Sfintei Fecioare Maria" la care au participat patru episcopi: ep. Petru Gherghel, ÎPS Ioan Robu, ep. Anton Coșa, ep. Florentin Crihălmeanu și un număr mare de preoți. În ultimii ani, biserica a fost renovată la interior cât și la exterior, iar la 12 septembrie 2020, în sărbătoarea hramului, a avut loc consacrarea altarului și binecuvântarea lucrărilor.

Activitatea pastorală a preoților care au slujit în comunitate cât și rugăciunile poporului au oferit Domnului un număr de cinci vocații la sfânta Preoție și o vocație la viața consacrată.

Casa parohială
Casa parohială se află în fața actualei biserici. Construirea acestei case s-a început după anii 1980 și s-au terminat după anii 1984. De-a lungul timpului această casă a suferit niște modificări atât în interior cât și în exterior.

Casa pelerinului
Inițiativa acestei case a aparținut ep. Petru Gherghel. Executant și responsabil de lucrări a fost pr. Anton Dănculesei. Lucrările au început după anul 1991 și au continuat până în anul 1999. La ridicarea acestei clădirii au participat și credincioșii din Pralea.

Este situată în spatele casei parohiale în apropiere de Biserică. La această casă se găsește și o capelă. Are patru etaje și cu o capacitate de 100 de persoane.

Casa rezidențială pentru preoți
Este o clădire, lângă biserică, ce s-a construit după anul 1997 pentru a oferi un loc preoților pensionari ce au activat în această parohie precum și preoților pensionari originari din Pralea. Construcția s-a terminat în anul 1998 și a fost sfințită odată cu actuala biserică.

Capela mortuară
Începând cu anul 2014, la inițiativa credincioșilor catolici din Pralea și a părintelui paroh Richard Toth, s-a construit și o capelă mortuară. Ea se află în partea laterală-dreapta a bisericii.

Marian Cazacu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat