Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Pildești - Adormirea Maicii Domnului

Adresa: Str. Vasile Alecsandri, nr. 167, com. Cordun,
617136-Pildești, jud. Neamț
Tel.: 0333/405297
E-mail: pildesti@ercis.ro
Înființare: 1 martie 1957
Statistică: Familii: 1264 (854 înt. + 410 jum.)
Credincioși: 3575
Botezuri: 25
Prima Împărtășanie: 34
Miruiți: -
Căsătorii: 17
Căsătorii mixte: 1
Înmormântări: 59
Istoric: Biserică zidită în perioada 1996-2012, sfințită la 16 august 2012; biserica veche construită în perioada 1893-1900.

Liturghii: d, s: 07.00; 09.00; 11.00; 17.00 (18.00); z: 07.00; 17.00 (18.00); Cordun: d,s: 09.30; marți: 09.30
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Roșu Ionel


Vicar

[ foto ]
pr. Cocianga Iulian-Gabriel


Preot pensionar pe teritoriul parohiei

[ foto ]
pr. Ciobanu Ioan, sr.


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, noiembrie 1992, p. 5)

În documentele moldovenești din secolul al XVI-lea, satul Pildești este menționat în varianta Cheldești. Nu se cunoaște exact de unde își trage denumirea această localitate. Academicianul lingvist Iorgu Iordan presupune că la baza cuvântului Pildești stă substantivul pildă. Teoretic, această supoziție pare valabilă, dar nu se cunoaște împrejurarea în care substantivul pildă a devenit rădăcină în denumirea satului. Probabil locuitorii acestui sat erau un exemplu bun în muncă și comportament.

Prima atestare documentară a satului Pildești datează din 29 mai 1587. Printr-un hrisov, dat la Iași de către domnitorul Petru Șchiopu, postelnicul Bartolomeo Brutti dăruiește mănăstirii Agapia satul Cheldești de pe malul Moldovei, sat ascultător de ocolul Romanului. Această danie se mai repetă la 24 august 1589 și apoi la 26 august 1609, sub domnia lui Constantin Movilă.

Fiind sat proprietate a mănăstirii Agapia se presupune că aici a fost mai întâi un sat ortodox. Tradiția locală din Pildești susține că în trecut satul a fost mai la nord de așezarea actuală, pentru că acolo au fost găsite urme de biserică, probabil urmele unei biserici ortodoxe.

Satul Pildești nu este menționat în Codex Bandinus, care ne descrie vizita arhiepiscopului Bandinus în localitățile catolice din Moldova. Faptul acesta poate constitui un indiciu că, în anul 1646, încă nu erau locuitori catolici în acest sat.

Catolicii din Pildești sunt probabil emigranți transilvăneni din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, nesupuși la înrolările grănicerești. Într-un raport anonim din anul 1776, despre starea Bisericii Catolice din Moldova, este pomenit și satul Pildești (Diplomatarium Italicum, volumul 2, pagina 506). În acel timp existau în Pildești 30 de credincioși catolici. În harta comandamentului armatei austriece din Moldova (1789-1791), satul apare sub denumirea de Pildești și avea 29 gospodării. Și în harta comandamentului armatei rusești din Moldova din anul 1835, satul este menționat cu numele Paldești, având 96 gospodării și biserică. Schematismul misiunii din 1850 precizează că biserica din Pildești a fost construită din lemn în anul 1830, fiind refăcută după 20 de ani din cărămidă și piatră și a fost sfințită de episcopul Antonio de Stefano. În jurul bisericii actuale a fost un cimitir vechi și se presupune că și biserica anterioară a fost pe acest loc.

Biserica actuală din Pildești a început a se construi în anul 1893 și s-a terminat în anul 1900. În mai multe etape i s-au făcut reparații, amplificări și a ajuns în forma pe care o are astăzi.

Parohia Pildești avea 1050 familii și 3900 suflete, la data de 01.01. 1992. Biserica este mică în comparație cu populația și acești oameni, gospodari și harnici, merită o biserică mai mare și mai frumoasă, ținând cont de posibilitățile lor economice și de aspectul edilitar al satului. Poate în anul 1993, când se vor împlini 100 de ani de la începerea construcției actualei biserici, pildeștenii de astăzi vor avea ambiția sfântă să ceară construirea unui nou lăcaș de cult, care să dăinuiască încă 100 de ani.

Satul Pildești are numai creștini romano-catolici și aparținea până în anul 1950 de Parohia Săbăoani. În anul 1950 a devenit centru parohial având în componența sa și satul Corhana. Din 1986 Corhana a devenit parohie de sine stătătoare.

Acesta este trecutul și prezentul satului Pildești care face parte din comuna Cordun, județul Neamț și este așezat pe lunca din stânga râului Moldova, la o distanță de 11 km nord-vest de orașul Roman.

Pr. Petru Budău

* * *

O nouă biserică

(Lumina creștinului, septembrie 2012, p. 11)

Consacrarea altarului și sfințirea noii biserici din Pildești, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", au fost prezidate de PS Petru Gherghel, joi, 16 august 2012. Au fost prezenți PS Paolo de Nicolò, regent al Casei Pontificale din Vatican, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, PS Aurel Percă, 115 preoți (dintre care 17 originari din Pildești), autorități locale și aproximativ 3.500 de credincioși.

Biserica, deși este destul de mare, a devenit neîncăpătoare. Cei care au rămas afară au putut vedea Liturghia pe un ecran mare amplasat în curtea bisericii. Întreaga ceremonie a fost transmisă video pe internet, pe site-ul www.ercis.ro.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de PS Aurel Percă. Excelența sa a vorbit despre semnificația lăcașului de cult, spunând că "biserica este casa lui Dumnezeu pe pământ, locul care unește cerul cu pământul, locul unde oamenii găsesc împăcare și iertare". Preasfințitul a vorbit și de eforturile comunității în a construi biserica.

În altarul consacrat s-au așezat moaștele sfinților Inocențiu și Pacific (găsite în biserica veche), ale sfintei Roza Venerini și un medalion al fericitului papă Ioan Paul al II-lea. Pe altar a fost așezată o față de altar specială, aceeași pe care fericitul papă Ioan Paul al II-lea a celebrat Liturghia când a vizitat România, în anul 1999. Ea a fost dăruită de pr. Ioan Ciobanu, originar din Pildești.

La sfârșitul Liturghiei, pr. Ioan Jicmon, parohul comunității, a amintit câteva etape ale construirii bisericii, ea începând în anul 1994 de către pr. Petru Budău, parohul de atunci. El a pus piatra de temelie la noua biserică în luna mai 1996 și a coordonat lucrările până în luna august 2006. Lucrările au fost preluate și conduse apoi de actualul paroh până în luna iulie 2012, când s-au finalizat.

Biserica a fost ridicată cu ajutorul credincioșilor din sat, din țară și din străinătate, precum și cu sprijinul unor persoane cu suflet mare care au dorit să contribuie.

PS Petru Gherghel le-a mulțumit celor doi parohi care au contribuit la construirea bisericii și le-a oferit crucea sinodală. Apoi s-a citit decretul episcopal de consacrare a bisericii, iar PS Paolo de Nicole a oferit celor prezenți, în limba latină, binecuvântarea specială din partea Sfântului Părinte.

Biserica are lungimea de 60 m, lățimea la crucieră 41 m, lățimea corpului 28 m, înălțimea interioară 24 m, înălțimea la vârful crucilor este de 67 m. În interior, în centrul peretelui din prezbiteriu, veghează o icoană în mozaic a Ridicării Preasfintei Fecioare Maria la cer, fiind cea mai mare din țară, având înălțimea de 13,75 m și lățimea de 8,60 m.

Un candelabru, având 600 kg, cu dimensiunea de 6,80 m înălțime, 4 m diametru și 196 de becuri, scoate în evidență frumusețea lăcașului. La exterior, între cele două turnuri, o statuie a sfintei Fecioare Maria înaltă de 3,20 m, cu brațele deschise, îi privește pe toți credincioșii care vin să dea laudă lui Dumnezeu.

Credincioșii sunt chemați la Liturghie și înștiințați despre evenimentele mai importante, vesele sau triste, de patru clopote care sunt acționate automat, sfințite de PS Aurel Percă în ziua de 24 iunie 2012.

Pr. Gabriel Ciobanu și Daniela Mărtișcă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat