Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Pârgărești - Sfânta Fecioară Maria, Regină

Adresa: Str. Teiului, nr. 13,
607425-Pârgărești, jud. Bacău
Tel.: 0234/347536
E-mail: pargaresti@ercis.ro
Înființare: 20 aprilie 1987
Statistică: Familii: 231 (142 înt. + 89 jum.)
Credincioși: 600
Botezuri: 5
Prima Împărtășanie: 9
Miruiți: -
Căsătorii: 6
Înmormântări: 18
Parohia:

Pârgărești - "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Biserică zidită în perioada 1987-1997, sfințită la 7 septembrie 1997.; fm: 228 (153 î. + 75 j.), cr: 650

Filiale: 1. Pârâu Boghii - 2 km; fm: 6 (3 î. + 3 j.), cr: 12
Liturghii: d, s: 11.00; 17.00; z: 17.00 (19.00)
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Cucuteanu Laurențiu


<< .... >>

Parohia Pârgărești

(Lumina creștinului, noiembrie 1997, p. 14)

După anii de încercări, rugăciune, lacrimi și muncă susținută zi de zi, efortul și statornicia în credință a creștinilor din Pârgărești au fost încununate. La 9 septembrie Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, împreună cu alți invitați au consacrat biserica locală cu hramul "Maria, Regină".

Pârgăreștiul este sat și comună din județul Bacău, așezat pe dealul din dreapta Trotușului, pe valea pârâului Crețu, la cinci km depărtare sud-est de orașul Târgu Ocna.

Satul a purtat și denumirea de "Tisești" de la cartierul cu același nume al orașului Târgu Ocna. Un timp a avut și denumirea de "Szólóhegy" (Dealul viilor) din ungurește. Satele Pârgărești, Pârâu-Boghii, Tuta au aparținut de cetatea medievală Trotuș. Cetatea era condusă de un consiliu format dintr-un soltuz și 12 pârgari. Unul dintre pârgari, Iavis Izvoret, a trecut râul Trotuș și în partea de nord-vest a înființat un nou sat, dându-i numele de Pârgărești. Existența localității este concomitentă cu cetatea Trotușului, fiind atestată într-un document semnat de Alexandru cel Bun în anul 1410, prin care se acordă dreptul de proprietate unui oarecare Domoncus asupra unor terenuri din Grozești, așezare vecină cu Pârgăreștiul. De aici rezultă că satele comunei Pârgărești erau întemeiate deja și purtau același nume de azi, încă înainte de Alexandru cel Bun.

Aceste ținuturi au fost mereu un loc de trecere. Armatele invadatoare ale lui Matei Corvin, la 15 noiembrie 1467, au intrat în Moldova prin pasul Oituz, trecând pe la poalele Casnei din localitatea noastră. Ștefan cel Mare organizează mai multe campanii în anul 1461 împotriva scaunelor secuiești din Transilvania care îl adăposteau pe Petru Aron și trece tot pe aici. La fel și Mihai Viteazu în primăvara anului 1600 în drum spre Moldova. Atacurile tătarilor din 1650 nu au cruțat nici aceste locuri. O pagină glorioasă în istoria acestor locuri o reprezintă primul război mondial. În anul 1917, Pârgăreștiul a fost un adevărat teatru de război. Pe dealul Coșna a căzut eroic grenadierul Caporal Mușat.

Cu foarte mare probabilitate, cimitirul bisericii vechi din vatra satului Pârgărești a fost vestita biserică "Sfântul Cosma și Damian", cu renumitul loc de pelerinaj, descris cu lux de amănunte de episcopul Marcu Bandulovici Bandini în anul 1646. Risipirea catolicilor din Stănești (Casin), în epoca de grele încercări a anilor 1682-1750, a făcut ca să se piardă și tradiția acestui loc de pelerinaj, rămânând numai amintirea vagă reprodusă de relația Prefectului Misiunii, pr. Iosif Bonaventura Berardi, din 30 mai 1814. În Schematismul Misiunii din 1850, Pârgăreștiul este semnalat cu biserică și un total de 226 de credincioși. În statistica bisericilor catolice din Moldova 1871/1872 se notează că biserica din lemn din Pârgărești a fost construită în anul 1790. Această biserică a funcționat până în anul 1984, luna mai, când la o înmormântare după ce a ieșit poporul din biserică, la circa 10 minute, a căzut tot tavanul.

Părintele Anton Trifaș obținuse o autorizație încă din anul 1956 și începuse fundația noii biserici într-un loc mai central, dar după mutarea Sfinției sale ca rector la Seminarul din Iași și începutul lucrărilor din toamna anului 1956, ele au fost sistate, comunitatea s-a dezbinat, iar autorizația a fost dată dispărută.

La 26 septembrie 1984, pr. Anton Ioan este numit, în urma cererii pr. paroh Anton Pârțac de la Satu Nou, să se ocupe de comunitatea din Pârgărești și de construcția bisericii. La 1 octombrie 1984 când a venit să celebreze Sfânta Liturghie în incinta temeliei bisericii noi, i s-a adus o masă din vecini drept altar și, deoarece întunericul a coborât prea repede, a terminat sfânta Liturghie la lumina unui felinar cu gaz.

Relația dintre preot și comunitate a început să se consolideze. S-a dus o luptă "titanică" în acea perioadă, prin nenumărate vizite la Bacău și București, prin scrisori și memorii, pentru a obține autorizația de construcție pentru biserică.

În primăvara anului 1987, Ceaușescu include într-o delegație pe Preasfințitul dr. Ioan Robu, arhiepiscop de București alături de Patriarhul Bisericii Ortodoxe și de Șeful Cultului mozaic, urmând împreună să plece în S.U.A. pentru a reface "imaginea României". Cu această ocazie, președintele ordonă să se elibereze autorizația de construcție.

Data de 13 aprilie 1987 reprezintă pentru pr. Anton Ioan și credincioșii din Pârgărești o bucurie imensă: este ziua în care Împreună au început construcția bisericii noi. Condițiile de lucru au fost deosebit de grele, opoziția comuniștilor fiind cruntă, dar cu ajutorul bunului Dumnezeu și mijlocirea "Reginei Cerului", Patroana și Ocrotitoarea noastră, toate au fost depășite. Credincioșii din Pârgărești și-au văzut visul împlinit, jertfele, munca și lacrimile lor răsplătite. Astăzi, Pârgăreștiul are o biserică monumentală în stil neogotic, cu dimensiunile de 31 m lungime, 15 m lățime și 13 m înălțime. S-a construit și o nouă casă parohială, precum și un monument închinat Eroilor căzuți pe aceste meleaguri.

În acest an, Pârgăreștiul a avut bucuria de a vedea hirotonit un nou preot dintre fii lui, pe pr. Florin Bejenaru care a terminat studiile în Italia. Sunt și două tinere care se pregătesc pentru viața religioasă. În prezent Parohia Pârgărești face parte din Decanatul de Trotuș și are 386 de familii cu 1125 de suflete.

Pr. Anton Ioan



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat