Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Nisiporești - Adormirea Maicii Domnului

Adresa: Str. Bisericii, nr. 14, com. Botești,
617096-Nisiporești, jud. Neamț
Tel.: + fax 0233/721021
E-mail: nisiporesti@ercis.ro
Înființare: 1957
Statistică: Familii: 601 (364 înt. + 237 jum.)
Credincioși: 1268
Botezuri: 11
Prima Împărtășanie: 17
Miruiți: -
Căsătorii: 17
Căsătorii mixte: 3
Înmormântări: 32
Parohia:

Nisiporești - "Adormirea Maicii Domnului". Biserică zidită în perioada 1993-2013, sfințită la 16 august 2014.; fm: 570 (374 î. + 196 j.), cr: 1648

Filiale: 1. Tupilați - "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" (1962) - 10 km. Biserică zidită în perioada 1931-1955.; fm: 74 (46 î. + 28 j.), cr: 148
Liturghii: d, s: 09.00; 11.00; 16.00 (19.00); z: 07.00; 17.00 (19.00); Tupilați: d, s: 11.00; z: 16.00 (17.00)
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Blaj Fabian


Vicari

[ foto ]
pr. Beșleagă Iosif

[ foto ]
pr. Cadar Iosif-Eduard

[ foto ]
pr. Dancă Iosif, jr.

[ foto ]
pr. Antica Emanuel-Petrache


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, mai 2009, p. 11)

Numele localității, Nisiporești, este un nume nou, dat de statisticile și de actele administrative așezării care spre sfârșitul perioadei interbelice purta numele dublu, Nisiporești - Zăpodia. Nisiporești este numele unui sat vechi care a fost pe valea stângă a Moldovei, sub poala terasei superioare a acestui râu, iar mai apoi s-a mutat pe terasa superioară.

Zăpodia este numele pe care așezarea l-a purtat, în statisticile catolice, începând cu anul 1806. Nu se cunoaște motivul pentru care statisticile catolice au dat așezării acest nume și nici motivul destrămării satului care a fost așezat pe valea Moldovei, sub poala terasei superioare, și mutarea satului pe vatra actuală.

În perioada interbelică se mai observau urmele bisericii, iar prin anul 1970, cu ocazia unor săpături cu caracter agricol, s-au scos la iveală morminte din fostul cimitir al satului.

Catolicii din Nisiporești sunt emigranți catolici din Transilvania, așezați aici în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, și au fost semnalați pentru prima dată în statisticile catolice din raportul anonim despre situația bisericilor catolice din Moldova, scris probabil în anul 1776. În cadrul Parohiei Săbăoani, se menționează gruparea de sate "Fiumicino"/Omiceni, lângă Bârgăuani/, "Lancuza" e Bargaoano, villagi vicini a Talpa e distanti tre ore da Saboano in tutto circa 60 anime.

Nu putem aprecia cam câte familii vor fi fost atunci, însă numărul lor a fost mic. Acești emigranți s-au așezat în partea nord-est a satului Nisiporești, în viroaga care se află la nord de liziera satului, spre Hanu Ancuței, fapt pentru care - în raport - i s-a zis "Lancuza" - La Ancuța. Ulterior s-au regrupat pe viroaga care trece prin mijlocul satului, mai spre răsărit de locul primei așezări. În limba slavonă "vale" - "zăpdie".

Matricolele Parohiei Hălăucești din anul 1780 conțin un Status animarum al parohiei, în care se menționează: In pago Thomestiensi 18 fam. 98 animae. Denumirea In pago Thomestiensi în anul 1780 și In Tumest în anul 1786 rămân fără explicație. O tradiție locală pretinde că numele acesta ar veni de la o poreclă "Toma" pe care o avea o familie Antal care era mai numeroasă în acea parte.

Status animarum 1806 numește satul Zăpodia, iar din anul 1909, în statisticile și matricolele catolice, satului i se mai zicea și Nisiporești.

Schematismul Misiunii din anul 1850 menționează că biserica din Zăpodia, închinată Adormirii Maicii Domnului, a fost construită în anul 1846. La fel, statistica bisericilor catolice din Moldova din perioada 1871-1872 arată că biserica de lemn din Zăpodia s-a construit în anul 1846.

Biserica veche din Nisiporești s-a construit din cărămidă în anul 1900 și a avut multe reparații și modificări.

Din anul 1957 Nisiporești este centru parohial prin dezmembrare de la Parohia Hălăucești. De asemenea, parohia are două filiale: Târgu Neamț și Tupilați.

La 31 decembrie 2008 era înregistrat la Parohia Nisiporești un număr de 739 de familii cu 1.620 de credincioși.

La ora actuală se construiește o biserică măreață, în spatele celei vechi, care a fost începută în anul 1993, întreruptă până în anul 2000, de atunci reluându-se lucrările în ritm alert.

La 25 noiembrie 2003 în Parohia Nisiporești a fost deschisă cauza de canonizare a tinerei Veronica Antal, terțiară franciscană, ucisă în ziua de 24 august 1958 de un tânăr care ar fi voit s-o necinstească.

Actualmente în parohie își desfășoară activitatea șase preoți și un frate. Din anul 2007 lucrează surorile din Congregația "Compania Maicii Domnului", ocupându-se de copiii cu dizabilități și colaborând cu preoții responsabili cu pastorația copiilor și tinerilor. Asociații și mișcări prezente în parohie: "Armata Maicii Domnului", "Ordinul Terțiar Franciscan", grupul de rugăciune al tinerilor "Sfântul Maximilian Kolbe".

Pr. Flavian Enășcuț, OFMConv.

* * *

Sfințirea noii biserici

(Lumina creștinului, septembrie 2014, p. 11)

Consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din Nisiporești au avut loc sâmbătă, 16 august 2014, ora 10.30. La eveniment au participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și PS Cornel Damian.

Odată cu redobândirea libertății religioase, în urma evenimentelor din 1989, s-a reînnoit dorința comunității din Nisiporești de a avea o nouă biserică, deoarece cea veche, construită în anul 1900, era mult prea neîncăpătoare și ruinată.

Din punct de vedere arhitectonic, interiorul bisericii are forma unei nave cu o deschidere laterală care îi conferă și o formă de cruce. Nava principală, spațiu dedicat credincioșilor, are o lungime de 40 m, iar spațiul dedicat altarului și prezbiteriului este de 15 m. Lucrările au fost demarate în anul 1993, însă fondurile limitate de care s-a dispus au făcut ca lucrările să înainteze destul de lent.

În anul 1996, lucrările erau la cota zero. În același an s-a decis crearea spațiilor utilizabile la demisolul noii bisericii. Aceste spații aveau să fie folosite în următorii ani pentru celebrări liturgice, dar și pentru întâlniri cu caracter catehetic. În același an 1996, din cauza lipsei de fonduri, au fost sistate lucrările de construire.

Abia după trei ani, mai precis în anul 1999, s-a decis continuarea lucrărilor. Lucrările efective au fost reluate în anul succesiv, 2000, s-au turnat stâlpii și arcurile de susținere, grinzile de legătură, structura de rezistență, incluzând și refacerea izolației externe a temeliei, precum și drenarea apei pluviale; au fost aduse modificări și la proiectul inițial, s-a ridicat turnul de 74 de metri, s-au adus clopotele realizate la Institutul Politehnic din București, s-au zidit pereții, circa 1.100 m3 de zid din BCA și s-a pus acoperișul; de asemenea, în această perioadă s-a făcut tâmplăria, încălzirea în dușumea, dușumeaua din marmură de Simeria; din aceeași marmură au fost efectuate altarul principal și altarele laterale, precum și masa tabernacolului, apoi, prin comandă specială în Polonia, s-a realizat tabernacolul. Concomitent au fost făcute instalația electrică și sonorizarea. La nivel ornamental, e de amintit realizarea vitraliului central "Adormirea Maicii Domnului", hramul bisericii, o reprezentare după mozaicul din "Chiesa dei Frari" din Veneția, Italia. În fine, sub coordonarea pr. Karmil Sociu, OFMConv., au fost făcute și băncile, 70 la număr.

În vara anului 2005 a fost demolată vechea biserică de 105 ani, iar la 2 august, sărbătoarea Macii Domnului de la Porțiuncula, s-a celebrat prima sfântă Liturghie în noua biserică în construcție. Începând cu această dată, în noua biserică s-a celebrat continuu, inițial doar duminica și în sărbători, fiindcă în timpul săptămânii se celebra în capela amenajată la demisol; din anul 2006 sfânta Liturghie se celebrează zilnic în biserică, în anul 2013 s-a reușit finalizarea lucrărilor și ornamentarea bisericii: grota, zugrăvirea și amenajarea curții bisericii, Calea crucii realizată în mozaic, precum și alte finisări interne și externe.

Privind la istoricul acestei biserici, nu putem să nu admirăm modul minunat prin care Dumnezeu a călăuzit comunitatea din Nisiporești și munca nu tocmai ușoară de a ridica acest lăcaș. Încă o dată se confirmă cuvintele Sfintei Scripturi: "Când Domnul e cu noi, cine este împotriva noastră?" (Rom 8,31). Într-adevăr, nici vitregiile timpurilor și nici dictatura comunistă nu au reușit să înăbușe dorința de nestrămutat a comunității și a păstorilor ei sufletești de a avea un lăcaș sfânt de rugăciune, unde să fie preamărit Cel Preaînalt, un lăcaș sub protecția maternă a Maicii Domnului și a Maicii noastre cerești.

Pr. Flavian Enășcuț, OFMConv.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat