Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Bălțați - Coborârea Sfântului Duh

Adresa: Str. Principală, nr. 168,
707025-Bălțați, jud. Iași
Tel.: 0232/717261
E-mail: baltati@ercis.ro
Înființare: 29 decembrie 1968
Statistică: Familii: 167 (91 înt. + 76 jum.)
Credincioși: 399
Botezuri: 2
Prima Împărtășanie: -
Miruiți: -
Căsătorii: -
Înmormântări: 8
Istoric: Biserică zidită în perioada 1935-1943, sfințită la 17 octombrie 1943.

Liturghii: d: 09.00; 11.00; s: 09.00; 17.00 (19.00); z: 17.00 (19.00)
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Cântaciu Toni-Mihăiță


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, mai 1993, p. 2)

Parohia romano-catolică Bălțați, județul Iași, face parte din Decanatul de Iași și a fost înființată la 1 ianuarie 1969, având în componență satul Bălțați, precum și următoarele filiale: Podul Iloaiei, Sprânceana și Târgul Frumos. Până la data înființării acestei parohii, comunitățile catolice din localitățile menționate mai sus au aparținut de Parohia Cotnari.

Satul Bălțați este așezat într-o regiune de dealuri, ale căror altitudine nu depășesc 200m, în direcția nord- vest față de Iași, la cca. 37 km distanță. Așezarea se află între două dealuri. Prin partea de sud a localității, curge pârâul Bahluieț, unul dintre afluenții râului Bahlui.

Din punct de vedere a legăturilor rutiere și feroviare, poziția localității este foarte bună, deoarece pe aici trece DN, iar cea mai apropiată gară este la circa doi km distanță.

Satul Bălțați datează de prin anul 1895, când mai mulți cetățeni proveniți din diferite sate, au fost împroprietăriți. Noii veniți sau așezat pe o veche vatră de sat cu același nume era în posesiunea mănăstirii Moldovița. Este atestat documentar din 1473. Pe la jumătatea secolului al XVIII-lea sau destrămat și a devenit "? fără oameni" a mănăstirii Moldovița.

Se mai păstrează încă denumirea "la mănăstire" în partea de nord a satului. Catolicii de aici sunt semnalați pentru prima dată, în schematismul Episcopiei Iași din 1900 sub numele "Gugea" - vin de la un pârâu care curge în partea de apus a satului. În 1903 statisticile anuale ale parohiei Horlești, a cărei filială era, folosește denumirea "Bălțați". Numele satului își poate avea mai multe explicații. Într-o primă variantă originea acestei denumiri s-ar datora unei oarecare întreprinzători particulari pe nume Balțațu, care își construise un han cu ziduri din cărămidă în partea de vest a satului. Dar tot atât de bine această denumire ar putea proveni de la faptul că în jurul satului există multe bălți. Nu excludem nici posibilitatea că această denumire să se datoreze faptului că locuitorii săi proveneau din mai multe sate. Este un sat sistematizat, cu ulițe și străzi drepte, așa cum sunt localitățile mai noi.

Credincioșii catolici provin din satele Hălăucești și Luncași, de pe valea Siretului. Mai întâi ei și-au construit o mică biserică în partea de nord a satului. Aceasta fiind neîncăpătoare, s-a decis ulterior construirea unei biserici mai mari. Construcția a început în anul 1935 și s-a terminat după opt ani de muncă susținută din partea credincioșilor și a preoților parohi Alfons Weber și Petru Martinescu, în 1943, când a avut loc sfințirea bisericii de către episcopul Mihai Robu. Stilul este neo-roman. Suprafața bisericii este de 140m pătrați, lungimea de 20m, lățimea de 7m, iar înălțimea de 20m. Hramul bisericii este "Coborârea Duhului Sfânt". Primul paroh a fost pr. Ieronim Budulai, care s-a îngrijit de construirea actualei case parohiale. A urmat apoi pr. Claudiu Dumea, pr. Mihai Gal, pr. Anton Encuț și pr. Alois Bișoc.

Pr. Iosif Agiurgioaei * * * Consacrarea altarului bisericii "Coborârea Sfântului Duh"

Cu ocazia celebrării Rusaliilor și 50 de ani de la înființarea ca parohie, comunitatea catolică din Bălțați, a cărei biserică are hramul "Coborârea Sfântului Duh", a participat, în ziua de sâmbătă, 8 iunie 2019, la consacrarea altarului de către episcopul de Iași, PS Petru Gherghel.

La această sărbătoare au luat parte numeroși preoți din parohiile învecinate, dar și preoții binefăcători care au fost implicați în procesul accelerat de renovare a lăcașului de cult. La eveniment au mai participat atât autoritățile locale, pelerini din localitățile învecinate, frați ortodocși din localitate, cât și credincioșii parohiei.

Celebrarea religioasă a fost încărcată de o semnificație spirituală aparte datorită faptului că, în urma lucrărilor de renovare coordonate de către pr. paroh Toni-Mihăiță Cântaciu, în biserica din Bălțați s-a consacrat un nou altar fix, onorat de cinci sfinte relicve: sfântul apostol Filip, sfântul Francisc din Assisi, sfântul Alois Orione, fericitul Vladimir Ghika și fericitul nostru episcop martir, Anton Durcovici.

Prin acest eveniment de consacrare a altarului, comunitatea din Bălțați a retrăit mai profund sărbătoarea Rusaliilor, prin care este celebrată lucrarea Duhului Sfânt, cel care dă sens profund creației. Duhul este cel care ne face să înțelegem că Biserica este, de fapt, o comunitate animată și susținută de prezența sa divină. Duhul Sfânt dispune de atâtea alte căi de a coborî în sufletele și comunitățile noastre. El să reverse neîncetat darurile sale asupra tuturor celor care luat parte la procesul de renovare a bisericii din Parohia Bălțați și asupra credincioșilor săi.

De asemenea, Rusaliile ne aduc în prim-plan universalitatea mântuirii, care ajunge la toți oamenii, trecând peste barierele religioase, politice și rasiale, așa cum ne-a îndemnat și papa Francisc în vizita sa pastorală pe meleagurile noastre.

Construcția bisericii din Bălțați a început în anul 1935 și s-a terminat după opt ani de muncă susținută din partea credincioșilor și a preoților parohi Alfons Weber și Petru Martinescu. Sfințirea lăcașului de cult a avut loc la 17 octombrie 1943 de către episcopul Mihai Robu.

Parohia romano-catolică Bălțați face parte din Decanatul de Iași și a fost înființată la 1 ianuarie 1969, având, la vremea respectivă, în componență satul Bălțați, precum și următoarele filiale: Podul Iloaiei, Sprânceana și Târgu Frumos. De la prima atestare documentară a prezenței catolice pe aceste meleaguri din anul 1900, până la data înființării acestei parohii, comunitățile catolice din localitățile menționate mai sus au aparținut mai întâi de Parohia Horlești, iar mai apoi de Parohia Cotnari. Din anul 2004, parohia nu mai are filialele anterioare, devenite și ele parohii.

Iată că după câteva decenii de existență ale parohiei, în care fiecare paroh și-a lăsat amprenta, pr. Sebastian Bilboc demarează în anul 2015 lucrările de renovare ale bisericii - atât de necesare - iar, din același an, după numeroase lucrări de consolidare și modernizare, pr. Toni-Mihăiță Cântaciu continuă și finalizează acest proces, întinerind și schimbând la față lăcașul nostru de cult.

Credincioșii catolici din Parohia Bălțați provin, în principal, din satele Hălăucești și Luncași, de pe valea Siretului. Stilul bisericii este neo-roman iar suprafața acesteia are 140 m pătrați, lungimea de 20 m, lățimea de 7 m, iar înălțimea de 20 m.

Primul paroh al comunității a fost pr. Ieronim Budulai, care s-a îngrijit de construirea actualei case parohiale, renovate și ea recent. Tot Sfinția Sa, la 50 de ani diferență, rămânând atașat bălțătenilor, a scris o mică, dar elocventă monografie a acestei comunități, cu titlul "Bălțați. Pagini din trecutul satului și al catolicilor", apărută la Editura "Presa Bună", lucrare prezentată de autor chiar în ziua consacrării altarului. A urmat apoi ca parohi pr. Claudiu Dumea, pr. Mihai Gal, pr. Anton Encuț, pr. dr. Alois Bișoc, pr. dr. Alois Hîrja, pr. Anton Iștoc, pr. dr. Iulian Ianuș și pr. Sebastian Bilboc.

Crina Vîrgă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat