Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Nicorești - Sfânta Fecioară Maria Îndurerată

Adresa: Str. Ștefan cel Mare, nr. 55, com. Pârgărești,
607427-Nicorești, jud. Bacău
Tel.: 0747/407608
E-mail: nicoresti@ercis.ro
Înființare: 1 august 1999
Statistică: Familii: 193 (129 înt. + 64 jum.)
Credincioși: 542
Botezuri: 10
Prima Împărtășanie: 8
Miruiți: 33
Căsătorii: 5
Înmormântări: 9
Istoric: Biserică zidită în perioada 2002-2007, sfințită la 6 octombrie 2007; biserica veche, zidită în anul 1912, restaurată după 1944 și în anul 2010.

Liturghii: d, s: 09.00; 11.00; z: 18.00 (19.00), miercuri, sâmbătă: 08.00 (07.00); biserica veche: d, s: 09.00
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Păduraru Eduard-Emilian


<< .... >> Studiu monografic

A redacta un studiu monografic strict despre satul Nicorești (localitate pe care o găsim în documentele Episcopiei Catolice de Iași și sub numele de "Szitás" sau "Sitas") este destul de greu, atât din cauza lipsei surselor bibliografice, cât și a transferului populației dintr-o zonă în alta, chiar la distanțe de doar câteva sute de metri.

Cercetările arheologice și documentele istorice ne vorbesc despre o prezență umană în această zonă încă din secolul al IV-lea d.C. Mai mult, studiile au confirmat că pe aceste locuri au existat așezări omenești din cele mai vechi timpuri, încă din perioada paleoliticului, așa cum dovedesc descoperirile arheologice de la Podei, Târgu Ocna, Viișoara, Târgu Trotuș, Coșna, Pârâu Boghii și Pârgărești. Mărturii arhelogice atestă cu certitudine prezența populației autohtone daco-romane în a doua jumătate a secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea, precum și ocupațiile de bază ale strămoșiilor, cum ar fi: creșterea animalelor, cultivarea pământului, pescuitul și meșteșugurile casnice.

Marea invazie tătară din 1241 și toate incursiunile turcilor din secolele care au urmat - întrucât pe acolo se treceau Munții Carpați - au făcut ca de multe ori populația din zonă să se ascundă în păduri, iar când reveneau lângă râul Trotuș căutau alte terenuri pe care să-și clădească locuințele, cele vechi fiind mistuite de foc. Toată Valea Trotușului are o încărcătură istorică prin evenimentele care s-au succedat de-a lungul anilor: în anul 1467 pe aici au trecut armatele invadatoare ale lui Matei Corvin (poalele Coșnei), Ștefan cel Mare organizează mai multe campanii împotriva scaunelor secuiești din Transilvania. În anul 1600, Mihai Viteazul a trecut prin pasul Oituz și pe drumul de la poalele Coșnei, după care a înaintat de la Târgu Trotuș spre Bacău.

Așa se face că Valea Trotușului și cea a Oituzului au constituit mereu zone locuite și chiar "locuri de vamă" pentru comercianții care treceau din Transilvania în Moldova și invers. Locul unde este plasat astăzi satul Nicorești (care este încorporat în comuna Pârgărești, județul Bacău) reprezintă un platou al dealurilor ce despart aceste văi, care duc spre Valea Slănicului. Alături de Nicorești, comuna Pârgărești (în maghiară "Szőlőhegy") cuprinde satele Bahna, Satu-Nou, Pârgărești și Pârâu Boghii. Comuna se află în sud-vestul județului Bacău, la sud de orașul Târgu Ocna, pe malul drept al Trotușului și pe malul stâng al afluentului său Oituz. Toate satele comunei sunt străbătute de șoseaua județeană DJ 116, care o leagă spre sud de Oituz (unde se termină în DN 11) și spre nord de Târgu Ocna (unde se intersectează cu DN 12A).

Conform recensământului efectuat în anul 2011, populația comunei Pârgărești se ridică la 4.445 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, din anul 2002, când se înregistraseră 4.845 de locuitori. Majoritatea locuitorilor s-au declarat români (97,17%), iar ceilalți au declarat minorități etnice. Conform ultimului recensământ, din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt romano-catolici (85,51%), cu o minoritate de ortodocși (10,98%), iar 2,61% din populație nu au declarat apartenența confesională.

Până la înființarea comunei Pârgărești, satul Nicorești a aparținut de comuna Bogdănești. Comuna Pârgărești a fost înființată în anul 1956, cu localitățile pe care le are și astăzi, pe teritoriul raionului Târgu Ocna, din regiunea Bacău, iar la ultima organizare teritorială, în anul 1968, comuna a trecut la județul Bacău.

Cum am precizat deja, centrul comunei se află în satul Pârgărești, unde s-au constituit obiectivele administrative și socio-culturale: primăria, dispensarul uman, postul de poliție, societăți comerciale etc. În fondul online al Direcției Județene a Arhivelor Naționale ale Statului din Bacău am găsit mai multe inventare ale comunei Pârgărești, unde sunt și acte ce vizează locuitori din Nicorești: procese verbale ale ședințelor Comitetului executiv comunal, decizii ale Comitetului executiv comunal, situații, tabele, dări de seamă referitoare la întovărășiri și comasări de terenuri agricole, bugetul comunal, alegerea deputaților comunali, autorizații de construire etc.

Ducând cercetarea noastră acum spre locuitorii catolici din Nicorești, ca și cei din Pârgărești și alte sate din jur, prima menționare documentară o găsim abia în anul 1850, în Schematismul Misiunii Catolice din Moldova, unde este menționată localitatea "Szitas", cu 92 de credincioși, "fără biserică". Din același document reținem că în "Szollogyi" (Pârgărești) erau 226 de credincioși, care aveau o biserică din lemn, iar în Satu Nou erau 151 de credincioși. Toate aceste comunități erau filiale ale Parohiei Grozești, păstorită atunci de pr. Anastasius Toth, care cuprindea următoarele sate: Pârgărești, Satu Nou, Sitas, Bahna, Valea Seacă, Pralea, Borzești, Hârja, Jevreni și Gutinaș.

Rămâne ca în studii ulterioare să precizăm exact de unde au sosit familiile care au alcătuit satul "Szitas". Se pare că cei care au format acest sat erau cetățeni veniți de dincolo de Pasul Oituz (azi județul Covasna), care făceau schimb de mărfuri în renumitul târg medieval Târgu Trotuș. Distanța ce trebuiau să o parcurgă, aproximativ 50 km, i a determinat să rămână nu departe de Târgu Trotuș. Cu siguranță că acest platou, de pe care ai o vizibilitate la mare distanță, a fost determinant în alegerea comercianților de a se stabili pe actualul teritoriu al satului Nicorești. Ca și în alte sate din zonă, după anul 1760 s-au așezat unii oameni veniți din spațiul transilvan, fapt dovedit de graiul, numele și cultura lor tradițională. Aceasta este o ipoteză, dar nu excludem ca unii dintre cei stabiliți pe acest platou să fi venit de la doar câțiva kilometri depărtare, fie de pe Valea Trotușului, fie dintre Grozești.

În acea perioadă au dispărut din documentele istorice satele care erau plasate mai jos, pe malul Trotușului: Hilip, Stănești și Hănești. Aceste comunități aparțineau de Parohia Târgu Trotuș și au fost menționate aproape în toate rapoartele și relațiile care descriau situația bisericilor catolice din Moldova. Ca reședință parohială, în secolele XV-XVII a avut în subordine toate comunitățile catolice din zona Trotuș, Oituz și Cașin, însumând un număr mare de filiale. În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, mutarea populației către Târgu Ocna și contopirea ținutului Trotușului cu cel al Bacăului au determinat scăderea numărului catolicilor. În această situație Trotușul va rămâne o comunitate mică și va fi o filială a Parohiei Grozești (Oituz), timp de aproape 150 de ani, până în anul 1831, când a devenit iarăși un centru parohial puternic și reședința Protopopiatului de Trotuș. Dintre misionarii care au lucrat cu elan apostolic în acea perioadă, amintim pe câțiva: pr. Simon Misercich, din Sebenico; pr. Ioan Battista del Monte Santa Maria; pr. Francisc Antonio Manzi de Longianož pr. Ludovic Bella, care a fost găsit în apa râului Trotuș, când se întorcea de la un bolnav și a fost salvat ca prin minune; pr. Iosif Giorgini, din Marcianoduno, care a condus parohia aproape 20 de ani și alții.

În această perioadă istorică, jumătatea secolului al XIX-lea, putem vorbi și despre înființarea unei școli elementare de stat, la 25 august 1861, în satul Grozești, ca urmare a solicitării directe a preotului Cosma Funtak și a circa 500 de catolici din satele Grozești, Bahna, Satu Nou, Nicorești și Tisăuți. Începutul școlilor elementare statale în satele catolice din Moldova este legat de Așezământul pentru reorganizarea învățăturilor publice, adoptat în Moldova, în anul 1851, sub domnia lui Grigore Al. Ghica, al cărui proiect ambițios era de a înființa numeroase școli sătești. Prin reforma învățământului din august 1864, a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, învățământul elementar urma să se generalizeze în toate satele catolice din Moldova. Astfel, s-a construit școală și în Nicorești.

În registrele Parohiei Grozești (Oituz) găsim consemnate botezurile, căsătoriile și îmormântările celebrate pentru credincioșii din Szitas (Nicorești). De exemplu, în "Liber baptizatorum", din anul 1866, sunt consemnate 120 de botezuri, dintre care următorii cinci botezați sunt din Nicorești: Giorgius Gal, Magdalena Chrismaru, Josephus Emre, Michael Lazar și Catharina Ciocan. În același an, în "Liber matrimoniorum" au fost consemnate două căsătorii ale celor din Szitas: Andreas Tamas cu Anna Farkas și Stephanus Iancsi cu Anna Kerekes. Între cei 132 de răposați înregistrați în anul 1866, în "Liber mortorum", nu am găsit vreun decedat din Nicorești. Numărul catolicilor din Nicorești va crește progresiv: astfel, în anul 1887 erau 40 de familii, cu 165 de suflete (satul este notat sub forma "Sitașu"); în anul 1913 erau 47 de familii, cu 223 de credincioși și în urmă cu 100 de ani, în anul 1920 (fiind după război), erau 38 de familii, cu 126 de credincioși.

După înființarea Episcopiei Romano-Catolice de Iași (27 iunie 1884) și constituirea Provinciei Franciscane din Moldova (26 iulie 1895), clerului diecezan i-au fost acordate 16 parohii, iar clerului franciscan 10 parohii. În urma decretul din 26 iulie 1895, clerului diecezan îi erau rezervate 16 parohii cu aproape 132 de biserici filiale și 36.000 de credincioși. Distribuirea parohiilor a fost făcută în mod echitabil, dându-se atât clerului franciscan, cât și clerului diecezan parohii centrale, dar amestecate între ele, cu scopul ca preoții diecezani să poată primi ajutor de la frați pentru spovezi, misiuni populare, predici și alte forme de apostolat. Printre cele 16 parohii a fost și Parohia Grozești cu 13 filiale: "Satu Nou, Pârgărești, Valea Seacă, Pralea, Bahna, Bucium, Sitaș, Huta, Hârja, Borzești, Cașin, Giaavreni, și Gutinaș".

Sub coordonarea parohului de Oituz, în anul 1901, catolicii din Nicorești au început ridicarea unei biserici noi, care a fost terminată abia în anul 1910. Pentru dotarea ei s a adus aici tot inventarul lucrurilor bisericești care au aparținut capelei fostei fabrici de sticlă de la Huta. Lăcașul de cult a fost construit din lemn și tencuit cu lut. Din cauza loviturilor primite în timpul luptelor din Primul Război Mondial, biserica a fost parțial distrusă, așa cum s-a întâmplat și cu biserica parohială din Grozești. După război, credincioșii din Nicorești au refăcut biserica, dându-i funcționalitate.

Așa cum ne prezintă documentele păstrate în Arhiva Episcopiei Catolice de Iași (dosar 1/1864, "Corespondență de la parohiile Târgu Trotuș, Răducăneni, Oțeleni, Talpa și Bârgăoani"), în perioada 1915-1956, Târgu Trotuș a fost și sediul Decanatului de Trotuș, având în subordine parohiile de pe Valea Oituzului, Trotușului și Tazlăului. În cadrul Parohiei Grozești a fost inclusă și filiala Nicorești. Din această perioadă am reținut prima vizită pastorală a episcopului Alexandru Theodor Cisar, din septembrie 1920, care a inclus și satul Nicorești: "Nu mult după ce a sosit la noua sa reședință pastorală, Mgr. Alexandru Cisar, folosindu-se de mai multe prilejuri, a întreprins o călătorie pastorală, întovărășit de secretarul său P. Mihai Robu spre a cunoaște Eparhia. Plecarea din Iași avu loc sâmbătă 5 (18) septembrie spre Mircești. (...) La 11 (24), Mons. plecă din Săbăoani spre Roman, trecând prin Traian, unde vizită noua biserică, vizitând tot astfel și capela din Roman. De aici Î.P.S. Sa luă trenul spre Tg. Trotuș, însoțit fiind de P. Robu, I. Bogleș și Dr. I. Ferenț. (...) În ziua de 15 (28), Î.P.S. Sa fu condus la filiala Onești, unde i se făcu o foarte frumoasă primire. (...) La ora 5, Episcopul plecă însoțit de P. A. Florea și secretarul său spre Grozești. Și aici aceeași măreață primire ca și în celelalte părți. După scurte rugăciuni în capela satului, deoarece atât biserica cât și casa parohială fuseseră distruse în timpul răsboiului, Î.P.S. Sa ținu o mică cuvântare, îmbărbătând pe săteni să nădăjduiască într'un viitor mai bun. Ziua următoare fu vizitat satul, cheresteaua, vila Negroponte, iar după masă Mons. plecă spre Dărmănești prin Bahna, Nicorești, Satul Nou, Pârgărești. Aici se așezase un altar la marginea drumului. Mons. făcu câteva rugăciuni, dădu binecuvântarea la cei de față, apoi își urmă drumul prin Tg. Ocna...".

Episcopul Cisar a revenit în Nicorești după un an, în ziua de 13 noiembrie 1921. Cu o zi înainte a fost la Grozești, unde "s'a dat Sf. Mir în Grozești la 224 persoane. În lipsa unei biserici ceremoniile s'au făcut într'un loc improvizat jumătate din popor fiind sub cerul liber. Ziua următoare s'a dat Sf. Mir la 150 persoane venite din filiale mai apropiate. Duminică 13 Nov., s'a făcut sfințirea monumentului din cimitirul catolic din Satu-Nou ridicat pentru catolicii căzuți pe câmpul de onoare din satele Satu Nou și Nicorești. La Bahna aștepta procesiunea care conduse pe Monseniorele până la locul destinat. Aici P. Florea cântă Sf. Leturghie, apoi Î.P.S. Sa sfinți monumentul, se ținură apoi cuvântări ocazionale din partea autorităților. Serbarea se încheie prin defilarea soldaților și tragerea a trei salve".

Monumentul sfințit de episcopul Cisar a fost înălțat în cinstea eroilor căzuți în marile bătălii de la Oituz. Monumentul a fost construit din piatră și plasat în centrul localității Satu Nou. Pe monument se află scris: "În amintirea eroilor căzuți cu glorie pe câmpul de onoare pentru întregirea neamului în anii 1916-1918". De asemenea, sunt scrise numele unor ostași localnici care au murit eroic pe câmpul de luptă din satele Nicorești și Satu Nou. Tot în cinstea eroilor din Primul Război Mondial, în anul 1932, la Nicorești, în apropierea școlii, este înălțat un monument pentru cei căzuți pe frontul Oituz - Coșna în anii 1916-1918. Și acest monument este construit din piatră, iar pe o platformă în două trepte se înalță un obelisc având în vârf o cruce cu Răstignitul. Pe monument, în partea de sus, sub o cruce în relief, este notat: "Monumentul / acesta s-a / ridicat în / onoarea ero/ilor căzuți / pe frontul / Oituz-Coșna / în a. 1916-1918". Dedesubt, între două coloane, este scoasă în relief o floare de crin. Pe monument nu este trecut niciun nume. Alături, peste drum, în fața căminului cultural localnicii au ridicat o cruce din fier beton cu Răstignitul pe ea. Crucea este dedicată tot eroilor.

Iată câteva file din istoria luptelor de aici: "Concomitent cu declanșarea bătăliilor de la Mărăști și Mărășești, Grupul Gerok a organizat o puternică ofensivă în sectorul Oituz, având ca țintă ocuparea celor mai importante localități de pe Valea Trotușului. Ofensiva a început printr-un puternic atac pe Valea Oituzului, reușind să pătrundă în dispozitivul trupelor noastre, cucerind mai multe puncte de rezistență ale diviziilor 7 și 6 infanterie. Divizia 7 s-a retras cu pierderi mari spre Slănic și muntele Coșna (cota 789), păstrând legătura cu Divizia 6 infanterie, care se află pe dealul Matiușca. De pe dealul Coșna au contraatacat trei companii românești, care au fost respinse de inamic. Aici a căzut, ucis de gloanțe, căpitanul Paul Berge, ofițer francez".

În această marea bătălie de la Oituz au murit unii dintre locuitorii Nicoreștiului. Pentru cinstirea acestor eroi, sub coordonarea Mons. Ulderic Cipolloni, administratorul Diecezei de Iași, s-au ridicat numeroase monumente: mai întâi au fost cele din zona Roman (la Adjudeni și Răchiteni B 18 august 1919, Rotunda B 7 octombrie 1918, Tămășeni și Butea, în anul 1919), după care s au înălțat monumente și în localitățile catolice din județul Bacău: Onești, Nicorești, Satu Nou, Gioseni, Prăjești, Luizi-Călugăra, Faraoani, Valea Mare, Târgu Trotuș și Nicolae Bălcescu. Lângă Nicorești, pe dealul Coșna, se află și un monument al vânătorilor de munte. Nu are notat niciun nume. Tot pe dealul Coșna, în apropiere de monumentul vânătorilor de munte, la cota 789 m, mai este un monument dedicat eroului grenadier Constantin Mușat care, deși rămăsese fără o mână, în luptă, a cerut și a primit aprobarea să lupte în continuare. Monumentul său este simplu, format dintr-o cruce așezată pe un postament în două trepte, ridicat în anul 1976 în locul celui ridicat în 1923 și transportat pe Măgura - Târgu Ocna. Pe placa memorială de pe cruce se poate citi: "Erou grenadier / Constantin Mușat / Reg. 2 grăniceri / Erou legendar al / Primului Război / Mondial, căzut / eroic în acest loc / la 13 august 1917". Dedesubt sunt două fotografii ale acestui soldat (în una din ele este înfățișat cum aruncă o grenadă).

Revenind la biserica din Nicorești, deși a fost consolidată, ea a avut de suferit și în timpul Celui de al Doilea Război Mondial. În anul 1945, a fost restaurată și i s au aplicat consolidări serioase din piatră. Patroană a bisericii a fost aleasă Sfânta Fecioară Îndurerată, sub titlul "7 Dureri ale Mariei", așa cum era prezentată în presa catolică din Moldova în acei ani. Apoi biserica veche din sat a mai fost renovată și în anul 2010, iar ultima renovare a acestei biserici a fost făcută în anii 2019-2020. În acel moment, în locul dușumelei de scândură, aflată în stadiu avansat de deteriorare, s-a pus gresie pe interior și la altar. Tot atunci a fost refăcută toată instalația electrică, a fost consolidată temelia pe interior și exterior și a fost văruită din nou biserica pe interior.

Comunitatea catolică din Nicorești a depins de Parohia Grozești (Oituz) până în anul 1968, când prin decretul episcopal nr. 1984, din 7 aprilie, episcopul Petru Pleșca (care fost mulți ani paroh la Oituz) a înființat Parohia "Sfântul Mihai" din Satu Nou (Bacău), cu filialele Pârgărești și Nicorești.

În anul 1987 s-a constituit Parohia Pârgărești, astfel că Nicoreștiul a rămas singura filială a Parohiei Satu Nou. La acea dată în Nicorești erau aproximativ 200 de familii, iar peste șase ani erau 232 de familii, cu 884 de credincioși. Paroh de Satu Nou, din anul 1990, era pr. Iosif Martin. Hramul bisericii din Nicorești va fi intitulat "Cele șapte dureri ale Mariei", după titlul comemorării liturgice din 15 septembrie.

Documentele păstrate în Arhiva Episcopiei Catolice de Iași ne prezintă următoarea statistică a filialei Nicorești: 1994 - familii: 232, credincioși: 884; 1995 - fm: 232, cr: 884; 1996 - fm: 246, cr: 1.112; 1997 - fm: 248, cr: 1.115; 1998 - fm: 248, cr: 1.115 și 1999 - fm: 268, cr: 1.130. În anul 1997, în Parohia Satu Nou a fost numit preotul vicar Iulian Alecu, iar în 1998 a fost numit un alt paroh în persoana pr. Serafim Romila. În parohie erau înregistrate 789 de familii, 3.910 credincioși.

Ultimul an din mileniul trecut avea să aducă o noutate absolută pentru comunitatea catolică din Nicorești. Prin decretul episcopal nr. 1406, din iulie 1999, de la 1 august a fost înființată Parohia Nicorești, "care preia filiala Bahna, a Parohiei Oituz". De la aceeași dată a fost numit primul paroh de Nicorești, pr. Mihai Horvat. La acea dată, în Nicorești erau 270 de familii, cu aproximativ 1.130 de suflete, iar în filiala Bahna se aflau 169 de familii, cu 538 de credincioși. Hramul bisericii parohiale era "Sfânta Fecioară Maria Îndurerată", iar a bisericii filiale "Înălțarea Sfintei Cruci". Parohia a fost inserată în Decanatul de Trotuș, care a fost reorganizat la 1 octombrie 2003, alături de parohiile: Berzunți, Oituz, Onești "Ss. Petru și Pavel", Onești "Sf. Tereza", Nicorești, Pârgărești, Pralea, Satu Nou, Stufu, ștefan cel Mare, Târgu Trotuș și Tuta.

Pe lângă grija față de suflete, parohul Mihai Horvat s-a preocupat să se ridice rapid o casă parohială. Într-adevăr, casa parohială s-a ridicat în timp scurt și a fost binecuvântată de Preasfițitul Petru Gherghel, la 15 septembrie 2000, când s-a celebrat și hramul bisericii. Casa respectivă a fost renovată în totalitate pe interior în anul 2017 de pr. Benone Lucaci, care a fost numit paroh la Nicorești în anul respectiv.

Următorul proiect grandios început de pr. Horvat a fost ridicarea unei noi biserici. După întocmirea planurilor și obținerea autorizațiilor, în anul 2002 a început construcția lăcașului de cult. Subsolul bisericii a fost inaugurat sâmbătă, 21 decembrie 2002, printr-o Liturghie pontificală prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel. Episcopul i-a încurajat pe credincioși spunându-le că "ei sunt continuatorii acelora care în jurul anului 1640 au fost vizitați de episcopul Bandinus, un misionar care a consemnat credința și realizările creștinilor din acele vremuri, în special a scris despre biserica Sfinții Cosma și Damian".

La 1 august 2003, a fost numit un nou paroh al comunității din Nicorești, pr. Inocențiu Arcana. Acesta s-a preocupat îndeaproape de continuarea și finalizarea ridicării bisericii, care a fost sfințită la 6 octombrie 2007, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, avându-i alături pe episcopii Cornel Damian și Virgil Bercea. Construită cu sprijinul credincioșilor din Nicorești și a altor binefăcători, "prin arhitectura ei zveltă și sobră, noua biserică vorbește despre spiritul credincioșilor din această comunitate: modești, dar buni gospodari, cutezători, dar ospitalieri. Prin culorile ei calde și prin generozitatea spațiului (35 m lungime și 15 m lățime), noua biserică le oferă credincioșilor din parohie un lăcaș plăcut al întâlnirii cu Dumnezeu și cu frații în credință". Înălțimea turnului este de 35 m. La începutul acelui an, Parohia Nicorești era formată din 445 de familii, cu 1.469 de credincioși (o parte dintre ei fiind din filiala Bahna: 173 de familii, cu 552 de credincioși).

Ceremoniile sfințirii noii biserici din Nicorești au început în jurul orei 10.45, când părintele paroh, Inocențiu Arcana, însoțit de un grup de preoți, de oficialitățile locale și de o mare mulțime de credincioși, i-a întâmpinat în mod tradițional, cu pâine și sare, pe PS Petru Gherghel, păstorul Diecezei de Iași, pe PS Cornel Damian, episcop auxiliar al Arhidiecezei de București, și pe PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic al Eparhiei de Oradea. La ora 11.00 a început celebrarea liturgică a sfințirii noului locaș de cult.

Celebrarea propriu-zisă a consacrării altarului și a sfințirii bisericii a fost constituită din cinci momente: Litania tuturor sfinților, rugăciunea de consacrare, ungerea cu sfânta crismă a altarului și a pereților bisericii, tămâierea altarului și a bisericii, împodobirea altarului și iluminarea bisericii.

La sfârșitul celebrării, PS Petru Gherghel a omagiat eforturile depuse de cei doi părinți parohi, pr. Mihai Horvat și pr. Inocențiu Arcana, dar și de comunitatea catolică din Nicorești, pentru zidirea acestui lăcaș de cult, atât de necesar pentru viața religioasă a credincioșilor din această zonă. Noua biserică este ca o nouă perlă prețioasă ce se adaugă salbei de biserici ridicate în ultimii ani pe Valea Trotușului.

După momentul liturgic, bucuria sfințirii noii biserici a continuat cu o agapă frățească, în acordurile vesele ale unei fanfare muzicale. În adâncul fiecărui participant la acest eveniment răsuna ecoul binecuvântării ce se revărsa dintru începuturile istoriei: "Binecuvântat este poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!"

La 1 septembrie 2013, Preasfințitul Petru Gherghel a decis desprinderea filialei Bahna de Parohia Nicorești și constituirea ei ca parohie de sine-stătătoare, paroh fiind numit pr. Marius Adam.

La 1 august 2017, prin decret episcopal, Preasfințitul Petru Gherghel a numit un nou paroh de Nicorești în persoana preotului Benone Lucaci. Din anul 2017 până în 2020 s-au mai făcut câteva lucrări în parohie: renovarea totală a casei parohiale; renovarea și reamenajarea sălii de la subsolul bisericii noi; construirea unei tribune în trei trepte la corul bisericii noi; amenajarea unei mici parcări la cimitir și renovarea totală a bisericii vechi.

În anul 2020 numărul familiilor și al credincioșilor din comunitatea Nicorești era următorul: familii: 193, credincioși: 574. În anul 2019, s-au celebrat în Nicorești opt botezuri, șase căsătorii și nouă înmormântări.

Material actualizat și adaptat de pr. Benone Lucaci,
după un studiu monografic elaborat de pr. Alois Moraru

* * *

Inaugurarea bisericii

(Lumina creștinului, februarie 2003, p. 11)

Sâmbătă, 21 decembrie 2002, a fost inaugurat subsolul de la biserica nouă în construcție din Nicorești. Au participat PS Petru Gherghel împreună cu opt preoți. Celebrarea a început la ora 11.00 prin procesiunea care a pornit de la casa parohială. Oamenii, printre care mulți copii, au așteptat pe două rânduri de la casa parohială până la subsolul bisericii... Păstorul diecezei a binecuvântat apa și sarea, a rostit o rugăciune de binecuvântare a lăcașului și a tăiat panglica de inaugurare. A intrat la subsolul bisericii stropind cu apă sfințită încăperea. Parohul a salutat pe cei prezenți, exprimându-și bucuria că Preasfințitul Petru Gherghel a venit la acest eveniment.

S-a celebrat sfânta Liturghie. A doua lectură a fost luată din Scrisoarea întâi a apostolului Petru: "Apropiați-vă de el, piatra cea vie; oamenii au aruncat-o, dar Dumnezeu a ales-o, pentru că a știut cât prețuiește. Fiți și voi pietre vii care să slujească la zidirea templului spiritual și preoție sfântă care să aducă jertfe spirituale, bine primite de Dumnezeu, prin Isus Cristos" (1Pt 2,4-5). După Evanghelia, proclamată de decanul de Onești, pr. Iosif Păuleț, a urmat predica ținută de păstorul diecezei. "În Evanghelie o descoperim pe Maria care se bucură, pe Elisabeta, care la fel se bucură; bucuria este mare și aici pentru că s-a inaugurat un nou lăcaș; cinste celor care au lucrat, care au ajutat și au pus umărul pentru ca astăzi să putem celebra sfânta Liturghie aici...; biserica este un semn al prezenței lui Dumnezeu între noi". Episcopul i-a încurajat apoi pe credincioși spunându-le că ei sunt continuatorii acelora care în jurul anului 1640 au fost vizitați de episcopul Bandinus, un misionar care a consemnat credința și realizările creștinilor din acele vremuri, în special a scris despre biserica "Sfinții Cosma și Damian". "Ce este o biserică?" a continuat episcopul. În acest punct a povestit din experiența unui misionar din Africa. După ce a construit biserica și le-a explicat oamenilor ce înseamnă acel loc, aceia care stăteau în colibe sărăcăcioase au simțit nevoia să facă ceva. Ca atare, încetul cu încetul au schimbat ușile și ferestrele de la colibele lor spre biserică, astfel încât dimineața când se trezeau privirea le cădea pe locul unde se adunau pentru rugăciune".

La finalul Liturghiei parohul comunității a fost felicitat încă o dată de către PS Petru Gherghel, mai ales că în aceeași zi era și ziua lui de naștere. Copiii au cântat colinde și au oferit preoților flori...

Nicoreștiul este un sat component al comunei Pârgărești, jud. Bacău, așezat pe un platou al dealurilor care despart valea Oituzului de cea a Slănicului. Nicoreștiul a avut numele de "Szitas". Sub acest nume este menționat, pentru prima dată, de Schematismul Misiunii din anul 1850, când erau aici 92 de credincioși, fără biserică.

Biserica veche din Nicorești a fost construită în anul 1912 și pentru dotarea ei s-a adus aici tot inventarul lucrurilor bisericești care a fost la capela fostei fabrici de sticlă de la Huta.

Parohia Nicorești, fostă filială a Parohiei Satu Nou (Pârgărești), a luat ființă în iulie 1999. Ea a preluat filiala Bahna, filiala Parohiei Oituz. Paroh al comunității a fost numit pr. Mihai Horvat la 1 august 1999.

Deja comunitatea din Nicorești (Bacău) a trăit un moment unic în ziua de 24 septembrie 2000, când după un efort deosebit și muncă plină de zel s-a terminat construirea casei parohiale în mai puțin de zece luni. Atunci, într-un cadru solemn, în prezența a numeroși credincioși și preoți, PS Petru Gherghel a inaugurat și a sfințit casa parohială după care s-a celebrat Liturghia de hram "Maica Îndurerată".

Comunitatea Nicorești are 441 de familii cu 1.480 de credincioși.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat