Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Luizi-Călugăra - Înălțarea Sfintei Cruci

Adresa: Str. Bisericii, nr. 329,
607295-Luizi-Călugăra, jud. Bacău
Tel.: + fax 0234/218194
E-mail: luizicalugara@ercis.ro
Înființare: 1743
Statistică: Familii: 1052 (578 înt. + 474 jum.)
Credincioși: 3591
Botezuri: 23
Prima Împărtășanie: 22
Miruiți: -
Căsătorii: 17
Căsătorii mixte: 7
Înmormântări: 49
Istoric: Biserică zidită în perioada 1923-1942, altarul sfințit la 14 septembrie 1938, renovată, sfințită la 8 august 2009; capela din cimitirul Osebiți, construită în perioada 1992-1993; biserica "Sfânta Maria a Îngerilor" din Osebiți construită de la 18 noiembrie 2013 și sfințită la 2 august 2019; capela din cimitir, din anul 1936; Capela Calvarului, din anul 1814; Capela Eroilor (pe dealul Gherț), din anul 1927; capela "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" (pe dealul Sinislău), din anul 1932.

Liturghii: d, s: 08.00; 09.30; 11.00; 17.00; z: 06.30; 17.00; Osebiți: d, s: 09.00; 17.00; z: 07.00; Capela surori - Cartierul nou: d, s: 10.00; z: 17.00
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Iacob Fabian


Vicari

[ foto ]
pr. Giurgi Adrian-Sorin

[ foto ]
pr. Acatrinei Anton

[ foto ]
pr. Aiojoaei Cristian

[ foto ]
pr. Dâscă Mihai

[ foto ]
pr. Herciu Mihăiță

[ foto ]
pr. Tălin Clement


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, octombrie 1992, p. 5)

La opt kilometri vest de municipiul Bacău, pe pantele estice ale dealurilor subcarpatice numite Sinislău, Calvar și Gherț este așezată comuna Luizi-Călugăra. Locurile pe care se află localitatea, sunt amintite într-un documentul emis și semnat la data de 28 ianuarie 1409 de către domnitorul Alexandru cel Bun. Localitatea a purtat la început numele de Ungureni, iar de-a lungul timpului a purtat și alte denumiri - Pârâul Călugărului, Valea Călugărului, Călugăra, pentru ca din anul 1910 să poarte numele de Luizi-Călugăra, iar în zilele noastre Luizi-Călugăra.

Prezența catolicilor pe aceste locuri a fost efectuată în diferite etape. Chiar din secolele XII-XIV, ca urmare a înrăutățirii situația Românilor din depresiunea Brașovului, mulți dintre ei, au trecut pasul Oituz și s-au stabilit aproape de Bacău, la poalele dealului Sinislău, în amintirea voievodului român Seneslău, menționat în Diploma cavalerilor Ioaniți din anul 1247.

Tulburările politice din Moldova, provocate de numeroasele războaie ca și prădăciunile care se făceau, a determinat o parte din populația satelor de la "Drumul mare" să se refugieze în locuri mai ferite, așa cum au fost și dealurile împădurite ale actualei localități Luizi-Călugăra. Alături de aceștia au venit în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, românii transilvăneni, catolici, plecați de la locurile lor din cauza persecuțiilor, a recrutărilor în regimentele grănicerești sau aduși de proprietarii marilor moșii, spre a-și asigura forța de muncă necesară cultivării pământului.

Statisticile episcopiei de Bacău, episcopie romano-catolică, menționează în anul 1745 la Călugăra existența unei comunități catolice formată din 42 familii având centru parohial și biserică din lemn cu hramul "Nașterea Maicii Domnului", biserică ce a fost construită înainte de anul 1741. An de an numărul credincioșilor a crescut atât ca spor natural, cât și ca urmare a celor veniți din alte locuri. Astfel în anul 1762 erau 204 credincioși iar în anul 1776, numărul lor a ajuns la 290.

Din statistica parohiilor catolice din Moldova întocmită de episcopul catolic de Iași, Mons. Iosif Camilli, reiese că Parohia romano-catolică Luizi-Călugăra deservea 636 familii cu 2712 suflete răspândite în localitățile Secătura, Trebeșu, Comanu, Pietricica, Talpa și Ketrosu, din care numai în Luizi-Călugăra erau 401 familii cu 1738 de suflete. În anul 1741 a fost construită o biserică de lemn, iar în 1843, pe ruinele bisericii vechi a fost construită o nouă biserică, tot din lemn având ca hram și patron pe Sfântul Andrei apostol. În anul 1869 a fost construită biserica din cărămidă și piatră care a fost demolată în anul 1942.

Biserica actuală a fost construită în perioada anilor 1923-1942 după planurile arhitectului Octav Beller, fiind opera inimosului preot paroh de atunci, pr. dr. Iosif Pal, la acea vreme fiind cea mai mare biserică din Moldova; 55 m. lungime, 25 m. lățime și 54 m. înălțime. De la înființarea ei și până în anul 1920, Parohia romano-catolică Luizi-Călugăra a fost deservită de preoți misionari, cei mai mulți originari din Italia. În această perioadă au fost prezenți și preoți maghiari care au introdus în biserică și în documentele ei limba maghiară propagând falsa idee că moldovenii catolici sunt maghiari.

Cu toate aceste manifestări negative, cea mai mare parte a preoților care nu erau maghiari au contribuit la menținerea limbii române în relațiile cu credincioșii în rostirea rugăciunilor în timpul slujbelor. Este demn de remarcat circulara din 15 iunie 1804 a Prefectului misiunii, pr. Dominic Brocari, care la nr. 20 poruncește ca: "fiecare preot să aibă cu el în limba moldovenească după textul trimis de noi și așa, și nu altfel să se recite rugăciunile pentru ca să se păstreze unitatea... și să le recite cum sunt scrise". Este vorba de textul rugăciunilor de dimineață pe care le recitau preoții împreună cu poporul, în limba română, înainte de a începe Sfânta Liturghie. Această circulară a constituit în Moldova pentru mulți ani cu - Codex jussa majorum continens.

În prezent Parohia romano-catolică din Luizi-Călugăra are 1386 de numere cu 5986 de credincioși. Prin grija pr. dr. Iosif Pal, ctitorul bisericii actuale, la Luizi-Călugăra a funcționat și Academia teologică din anul 1932 și până în anul 1948, când a fost desființate ordinele călugărești, care au pregătit 48 de preoți franciscani. Tot aici a funcționat și o școală de cântăreți bisericești. Localitatea Luizi-Călugăra este străjuită de trei capele, construite pe cele mai înalte vârfuri din zonă. În anul 1914 a fost construită capela de pe Calvar având amenajată și Calea Crucii.

Pe dealul Gherț, după primul război mondial s-a construit capela Eroilor, singura bisericuță din județul Bacău închinat Eroilor Neamului ale căror nume sunt săpate în cele două plăci de piatră, așezate în această capelă. Pe dealul Sinislău capela închinată Nașterii sf. Ioan Botezătorul a fost construită în anul 1935. În fața Primăriei a fost ridicat un monument în anul 1975, pe care găsim scrise numele celor căzuți pe câmpul de luptă și anume:În anii 1877-1878 doi eroi. În anii 1916-1918 115 eroi. În anii 1941-1945 80 eroi.

Din cele relatate mai sus se poate spune că Parohia romano-catolică Luizi-Călugăra este cea mai numeroasă comunitate catolică din mediul rural din județul Bacău; este una din cele mai vechi parohii din județ, cu vechea tradiție religioasă care deservește o puternică comunitate catolică prezentă întotdeauna la înfăptuirea marilor idealuri românești.

Pr. Iosif Pal

* * *

(Lumina creștinului, septembrie 2009, p. 11)

Pentru comunitatea din Luizi-Călugăra, anul acesta este unul deosebit, marcat de climatul sărbătorilor prilejuite de diferite evenimente aniversare și inaugurale. Ne referim aici la împlinirea a 600 de ani de la prima atestare documentară a localității; sfințirea bisericii "Înălțarea Sfintei Cruci", construită între anii 1923-1942 și renovată, în mare parte, în ultimii ani; consacrarea noului altar; sfințirea Oratoriului "Sfântul Francisc din Assisi". Lansarea monografiei a completat sărbătoarea din 8 august 2009.

Prin prima atestare documentară ne referim la hrisovul emis de domnitorul Alexandru cel Bun, în ziua de 28 ianuarie 1409, document prin care domnitorul îi dăruia boierului Pan Giurgiu Ungureanul, "pentru dreapta și credincioasa slujire", un întins teritoriu din partea vestică a orașului Bacău. Din acest teritoriu face parte și actuala comună Luizi-Călugăra.

Cât privește biserica "Înălțarea Sfintei Cruci", printre cele mai mari din Moldova (55 m lungime, 25 m lățime și 54 m înălțime), a fost construită între anii 1923 și 1942, din inițiativa și prin osteneala pr. dr. Iosif Petru Maria Pal, OFMConv. Din cauza vitregiilor timpului, această biserică nu a beneficiat de o sfințire din partea vreunui episcop, ci doar de credința și pietatea poporului. Totuși, în anul 1938, la 14 septembrie, a fost consacrat, de PS Mihai Robu, altarul de marmură, în care actualmente se găsește tabernacolul. Cu trecerea timpului, și mai ales din cauza diferitelor cutremure, biserica a avut nevoie de unele renovări. În ultimul deceniu acestea au fost mai ample: refacerea instalației electrice, schimbarea acoperișului, renovarea fațadei, refacerea picturilor, schimbarea dușumelei, prevederea cu încălzire în dușumea, schimbarea geamurilor, a băncilor și a confesionalelor, renovarea Căii crucii, construirea unui nou altar de marmură... Toate aceste intervenții au redat bisericii splendoarea ei unică, sfințită, în sfârșit, la 8 august 2009, de PS Petru Gherghel, asistat fiind de PS Aurel Percă, și de PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, împreună cu un mare număr de preoți și foarte mulți credincioși din localitate și din împrejurimi.

O altă realizare edilitară de care se bucură comunitatea călugăreană este Oratoriul "Sfântul Francisc din Assisi", construit, în ultimii doi ani, lângă biserică.

În sfârșit, comuna Luizi-Călugăra, se bucură și de publicarea primei sale monografii complete. De fapt, tot în ziua de 8 august a fost lansată Monografia comunei Luizi-Călugăra, o amplă lucrare (580 p.) coordonată de pr. dr. Antonel-Aurel Ilieș, OFMConv., având colaboratori pe pr. dr. Anton Despinescu, prof. Ion Ilieș, prof. conf. dr. Ioan Dănilă, prof. univ. dr. Petronel Zahariuc, prof. dr. Anton Coșa și cercet. drd. Daniela Butnaru.

Sărbătoarea din 8 august a început cu primirea episcopilor, după care, la ora 10.00, a avut loc sfânta Liturghie în biserica ce urma să fie sfințită. În cadrul sfintei Liturghii, după predica PS Anton Coșa, a avut loc consacrarea altarului, depunerea relicvelor în altar și sfințirea propriu-zisă a bisericii.

După sfânta Liturghie, în jurul orei 13.00 a avut loc sfințirea noului oratoriu "Sfântul Francisc din Assisi".

La ora 14.30, în fața bisericii nou sfințită, a urmat lansarea Monografiei comunei Luizi-Călugăra, prezentarea cărții fiind moderată de pr. prof. Adrian Sorin Giurgi, rectorul Institutului Teologic Franciscan din Roman. Au luat cuvântul: pr. dr. Antonel-Aurel Ilieș, coordonatorul monografiei, prof. Ion Ilieș, pr. dr. Anton Despinescu, prof. dr. Anton Coșa, prof. dr. Ioan Dănilă, Mihai Funaru, primarul comunei Luizi-Călugăra, pr. Emilian Cătălin, ministru provincial OFMConv., PS Petru Gherghel, care a încheiat acest moment prin binecuvântarea arhierească.

După lansarea monografiei, au urmat momente artistice și culturale.

Pr. Antonel-Aurel Ilieș, OFMConv.

* * *

Osebiți

(Lumina creștinului, decembrie 2013, p. 11)

În cartierul Osebiți a Parohiei Luizi-Călugăra a fost sfințită piatra de temelie a viitoarei biserici, care va purta hramul "Înălțarea Domnului". Ceremonia s-a desfășurat luni, 18 noiembrie 2013, fiind prezidată de PS Aurel Percă, avându-i alături pe pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, pr. Daniel-Anton Lucaci, OFMConv., parohul comunității, Aurel Varga, primarul comunei Luizi-Călugăra, și peste 20 de preoți. Au fost prezenți și coordonatorii lucrărilor: Vlad Dimitriu, arhitect, și Constantin Grapă, inginer de structură.

Parohia Luizi-Călugăra are 1.350 de familii cu 5.200 de credincioși. Deoarece capela din cimitirul Osebiți deservește cu greu serviciului liturgic pentru această zonă aflată la distanță mare de biserica parohială, credincioșii și parohul comunității au luat decizia construirii unei noi biserici potrivite pentru această zonă.

La celebrarea de sfințire a pietrei fundamentale, puteau fi observate formele noii biserici, după fundația deja turnată. Aici a fost ascultat cuvântul Domnului, cuvântul de încurajare al episcopului Aurel, după care a urmat rugăciunea de sfințire. Decretul episcopal emis cu această ocazie a fost înglobat într-un bloc de beton armat din temelia noii Biserici. În biserica parohială a fost celebrată Liturghia. Lecturile au scos și mai mult în evidență nevoia comunității de a mai avea un loc potrivit de rugăciune și comuniune, iar PS Aurel, în cadrul predicii, descriind construirea primei biserici creștine, a comparat noua biserică începută cu acea primă biserică; la finalul predicii Preasfințitul i-a încurajat pe credincioși, amintind că orice lucru măreț cere sacrificii, iar în aceste timpuri grele este nevoie de eforturi care nu vor rămâne nerăsplătite.

Noua biserică va avea 34 m lungime, 16 m lățime, iar înălțimea turnului va fi de 37 m.

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat