Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Tomești - Fericitul Ieremia Valahul

Adresa: Str. Prof. Petru Olteanu, nr. 150,
707515-Tomești, jud. Iași
Tel.: 0332/802156
E-mail: tomesti@ercis.ro
Înființare: 1997
Statistică: Familii: 106 (62 înt. + 44 jum.)
Credincioși: 263
Botezuri: 4
Prima Împărtășanie: -
Miruiți: -
Căsătorii: -
Înmormântări: -
Istoric: Biserică zidită în perioada 1998-2011, sfințită la 8 mai 2011.

Liturghii: d, s: 10.00; 18.00; z: 18.00
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Tiba Iosif, jr.


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, ianuarie 2001, p. 11)

Parohia Tomești a fost înființată în anul 1997 la inițiativa episcopului Petru Gherghel pentru o mai bună păstorire a credincioșilor din această zonă a Iașului. Aici erau mai multe familii de creștini catolici care trebuiau să ajungă la catedrala din Iași pentru toate slujbele religioase. Duminică, 3 decembrie, Preasfințitul Petru Gherghel a prezidat prima Liturghie în noua biserică. Au fost prezenți: Mons. Alois Fechet, pr. Dumitru Gabor, pr. Petru Gabor, pr. Cornel Cadar, parohul comunității și mulți credincioși.

Comuna Tomești se află pe șoseaua Albița, la 14 km de Iași. Este o comunitate formată din oameni veniți din diferite regiuni ale Moldovei. La început era doar satul, prin anii 1967-1970 au început să se construiască primele blocuri pentru muncitorii care lucrau la Abatorul din Tomești. Mai târziu s-au construit multe alte blocuri, astfel că între 1970 și 1975 s-a format deja un cartier, însumând un număr de 12.000 de suflete. Printre muncitorii veniți aici erau și creștini catolici care frecventau biserica din centru. Înainte erau doar două, trei familii de credincioși catolici în sat care s-au stabilit în aceste locuri o dată cu căsătoria. În prezent sunt 74 de familii cu 350 de suflete, o comunitate tânără, foarte activă și dornică de a avea o biserică. După mulți ani de insistență a credincioșilor ca această comunitate mică să devină parohie, deoarece accesul spre oraș era anevoios, mai ales iarna când trebuiau să schimbe două sau trei mijloace de transport, cu copiii care erau mici și nu puteau fi lăsați acasă, cu falimentul multora dintre întreprinderile unde lucrau muncitorii, deoarece mulți nu mai aveau resursele necesare pentru a ajunge la sfânta Liturghie și la sacramente, în anul 1997 a fost numit un paroh care să se ocupe de Parohia Tomești.

În luna septembrie 1997 a fost cumpărat un apartament în Tomești care ulterior a devenit parohie. Aici, în luna octombrie 1997, s-a mutat parohul. Terenul pentru biserică exista deja de câțiva ani, dar trebuia amenajat pentru construirea noii biserici. În luna noiembrie, același an, o comunitate de italieni a oferit celor din Tomești o capelă de lemn care a fost așezată în două săptămâni de către credincioși. În a doua duminică din Advent a anului 1997 s-a celebrat prima sfântă Liturghie în această capelă. Fiind o comunitate mică și cu venituri foarte slabe, era greu de a construi o biserică numai din fondurile credincioșilor. Totuși, la inițiativa Preasfințitului Petru Gherghel, în luna septembrie 1998 s-a început construirea noii biserici. Având ajutorul episcopiei, a diferitelor comunități din străinătate și contribuția fizică a credincioșilor din Tomești, a fost posibilă finalizarea construcției și a acoperișului bisericii și așa s-a putut celebra prima sfântă Liturghie în prima duminică din Advent a anului 2000 în noua biserică.

Proiectul bisericii a fost făcut de inginerul Ion Cristea. Biserica are următoarele dimensiuni: 24m lungime, 14m lățime, 17m înălțime, iar hramul bisericii este "Fericitul Ieremia Valahul".

Mai sunt multe lucrări interioare de făcut, dar la această dată biserica are geamuri, altarul este amenajat și se poate celebra în condiții bune. Pentru credincioșii din Tomești este o bucurie să vadă biserica nouă, mai ales că în cartier nu există niciuna, nici chiar ortodoxă. Frecvența la sfânta Liturghie duminicală și la sfintele sacramente este de 90%, iar dorința copiilor, a tinerilor și a adulților este de a fi alături de biserică în orice moment și de a forma o comunitate vie. Fiind o comunitate mică, dar activă, se observă deja o orientare spre chemarea la Preoție și la viața consacrată.

În anul 2000 în Parohia Tomești un număr de 14 copii au primit prima sfântă Împărtășanie, iar un număr de 62 de copii și tineri au primit taina sfântului Mir; s-au oficiat două botezuri, o cununie și o înmormântare.

Toți cei care doresc pot veni în această parohie și vor pleca mai îmbogățiți cu daruri spirituale.

Pr. Ioan Jicmon

* * *

Sfințirea bisericii

(Lumina creștinului, aprilie 2011, p. 13)

După 14 ani de eforturi susținute, credincioșii catolici din Tomești, încurajați continuu de păstorii care le-au stat alături, așteaptă cu emoții deosebite momentul sfințirii bisericii din ziua de 8 mai, ora 11.00.

Comuna Tomești, situată la 10 km sud-est de Iași, numără aproximativ 14.000 de locuitori. Alături de majoritatea ortodoxă se află și minoritatea romano-catolică. Primul grup de catolici mai semnificativ sosit aici se notează prin anul 1970, când regimul comunist de atunci a hotărât construirea primelor blocuri pentru angajații de la I.S.C.I.P. Cea mai mare parte a catolicilor se trage din Horlești, Răducăneni și Belcești.

Din punct de vedere pastoral, acești credincioși erau asistați de preoții din Iași. După anul 1989, mai precis în anul 1996, episcopul Petru Gherghel a numit un paroh în persoana pr. Ionel Jicmon, care să preia grija pastorală a credincioșilor de pe aceste meleaguri, după ce în anul 1990 declarase deja comunitatea din Tomești parohie de sine stătătoare, cu hramul Fericitul Ieremia. În vara anului 1996 s-a ridicat prima bisericuță de lemn, care a slujit ca loc de închinare pentru cele 71 de familii catolice din Tomești.

În anul 1997, pr. Ionel Jicmon demarează construcția bisericii din cărămidă, lungă de 27 de metri și lată de 12 metri, cu un turn înalt de 30 de metri, precum și a complexului parohial după proiectul realizat de Firma Spedac, reprezentată de doamna arhitect Alexandra Sabetay și domnul inginer Ion Cristea.

Din vara anului 2001, deoarece Parohia Tomești primește ca filială comunitatea credincioșilor din Dancu, părintele mută capela de lemn la Dancu și începe celebrarea sfintei Liturghii în noua biserică din Tomești.

La 11 noiembrie 2001 a fost numit paroh la Tomești pr. Pavel Chelaru. La vremea aceea comunitatea număra 82 de familii. În vara anului următor noul paroh își mută locuința de la bloc într-o casă din apropierea bisericii, în curtea căreia construiește o casă care va servi până în anul 2010 ca Școală de Cântăreți Bisericești. În toamna anului 2002 s-au reluat lucrările la Biserică și apoi la complexul parohial care încorporează în sine Școala de Cântăreți Bisericești.

Alături de munca asiduă pentru lăcașul Domnului s-a lucrat și pe plan pastoral pentru cele 91 de familii cu 269 de suflete care compun actualmente Biserica vie din Tomești. Deși provin din 47 de localități diferite, credincioșii Parohiei Tomești se străduiesc să armonizeze varietatea tradițiilor pe care le moștenesc din locurile de baștină. În cadrul comunității, pe lângă Școala de Cântăreți Bisericești, Congregația Surorilor de Caritate "Sfântul Apostol Paul" și Grădinița "Fericitul Ieremia Valahul", ființează diferite asociații, cum ar fi: Asociația "Sfântul Vincențiu de Paul", Asociația Misionară "Inimă de Mamă" și Acțiunea Catolică a Tinerilor și Copiilor.

Trăind ca o minoritate în comuna Tomești, credincioșii catolici cultivă cu multă atenție spiritul ecumenic, organizând întâlniri, procesiuni, celebrări ecumenice și campusuri interconfesionale. Ca un semn concret al acestei realități străjuiește pe Dealul Ceriului, la poalele căruia se află cartierul, crucea luminată și capela ecumenică, ridicată în spirit de credință de domnul profesor Ștefan Timofte, primarul comunei.

Printre lacrimile de bucurie care le umezesc ochii, toți își amintesc de Acela de la care au primit totul, de episcopii diecezei de Iași, ca și de toți binefăcătorii cunoscuți și necunoscuți, din țară și din străinătate, pe care providența divină i-a hărăzit. Invitația generală la sărbătoarea sfințirii bisericii este mai decât subînțeleasă!

Pr. Pavel Chelaru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat