Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Iași - Sfânta Tereza a Pruncului Isus

Adresa: Șos. Nicolina, nr. 6,
700733-Iași
Tel.: 0232/220716
E-mail: iasisfantatereza@ercis.ro
www.sfterezaiasi.ro
Înființare: 1 octombrie 1995
Statistică: Familii: 906 (697 înt. + 209 jum.)
Credincioși: 2458
Botezuri: 42
Prima Împărtășanie: 32
Miruiți: -
Căsătorii: 8
Căsătorii mixte: 13
Înmormântări: 12
Istoric: Biserică zidită în perioada 1991-2012, sfințită la 30 septembrie 2012; capela "Buna-Vestire" în cimitir, din anul 1998.

Liturghii: d: 09.00; 11.00; 17.00; s: 09.00; 11.00; 18.00; z: 07.00; 18.00
Preoți: Paroh

[ foto ]
Mons. Farcaș Benone


Vicari

[ foto ]
pr. Ciobanu Valerică

[ foto ]
pr. Vîrgă Paul-Alexandru


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, septembrie 1997, p. 13)

Părăsind zona Podului Roșu și îndreptându-vă spre Nicolina, pasarela, de la înălțimea la care vă ridică, vă dă plăcuta posibilitate să contemplați deocamdată de la distanță un edificiu pe cât de nou, pe atât de modern și interesant care atrage atenția prin forma lui de corabie, cu turnul ce străjuiește ca un voinic, înalt și zvelt peste capetele plecate ale blocurilor.

Curiozitatea nemăsurată, ca și largul șoselei Nicolina pe care urcați, deja vă apropie de minunatul sanctuar închinat sfintei Tereza a Pruncului Isus, o tânără franceză de la sfârșitul secolului trecut (+ 1897).

Gândită și proiectată în stil modern, biserica "Sfânta Tereza" invită să te ridici din noroiul străzii, să ieși din banalul cotidianului, să urci în "corabia lui Noe", care, fără a se separa de lume, este deasupra ei și te poartă spre Dumnezeu.

Făcându-ți curaj să te oprești din drum și să intri, simți cuvântul lui Isus care te reține: "Dacă vrea cineva să vină la mine, să se lepede de sine...". E drept, intrarea la biserică te surprinde, cere despuiere de sine. Cei plini de sine nu pot intra. Interiorul e generos și intim totodată. Cei care au trecut cu bine prin poarta cea strâmbă, acum se simt în largul lor.

Parohia cuprinde aproximativ 900 de familii cu cca 3000 de credincioși, în cea mai mare parte tineri. Credincioșii Parohiei "Sfânta Tereza" sunt constituiți pe grupe de cateheză pentru adulți, pentru tineri, pentru adolescenți, preadolescenți și copii. Este în curs de înființare Acțiunea Catolică pentru adulți, tineri și copii. Un lucru demn de amintit este aportul pe care îl dau ministrantele în amenajarea și curățenia bisericii. Anul acesta au fost pentru întâia Împărtășanie 90 de copii, iar anul viitor va fi conferirea sfântului Mir.

Pe teritoriul parohiei nou constituite își desfășoară activitatea trei congregații: Surorile Sfintei Fecioare Maria de Sion, Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe, Surorile Providenței, lucrând fiecare conform carismei lor. Parohia numără aproximativ 500 de tineri. Dintre fete o călugăriță este la Benedictinele "Sacro Volto di Gesu" - Italia, și alta este aspirantă la "Providența Divină" - Italia; dintre băieți trei sunt seminariști la Seminarul din Iași, cinci la Seminarul mic din Bacău, doi la Onești, patru la Congregația "Don Orione" din Italia.

La subsolul bisericii ființează de un an o bibliotecă parohială care stă la dispoziția tuturor oferind cărți atât de spiritualitate cât și de cultură. De asemenea, există și un punct sanitar care încearcă să vină, prin slujirea oferită de Surorile Sfintei Fecioare Maria de Sion și colaborarea unor persoane medicale, în ajutorul credincioșilor. O mică librărie este la fel de bine venită tuturor celor care doresc cărți sau obiecte religioase.

În cadrul parohiei funcționează și Școala de Cântăreți Bisericești "Sfânta Cecilia" care pregătește pe viitorii dascăli. Sunt deja cinci elevi în anul II și sperăm tot atâția în anul I.

În interiorul bisericii, actualmente sunt în stadiu de finalizare lucrările de pardoseală. Noua casă parohială situată în dreapta bisericii este încă în construcție. Nutrim speranța că anul viitor va putea fi locuită.

Construcția bisericii a început în 1992 la inițiativa episcopului Petru Gherghel care a observat lipsa unui lăcaș de cult în această zonă a Iașiului, populată în majoritate de muncitori veniți din satele vecine. Forma terenului a fost aceea care a sugerat d-lui arhitect Hereș forma de corabie a bisericii croită pe un pătrat.

În 1994 s-a celebrat prima Liturghie, iar peste un an la 1 octombrie, cu ocazia hramului bisericii, episcopul a numit un paroh în persoana pr. Pavel Chelaru și un vicar în persoana pr. Egidiu Condac.

Atmosfera ce domnește în biserică te invită la meditație și încă la una elevată: "îți mulțumesc, Părinte, că ai descoperit celor mici tainele Împărăției tale"!

Pr. Pavel Chelaru

* * *

Sfințirea bisericii

(Lumina creștinului, octombrie 2012, p. 11)

Preasfințitul Petru Gherghel a consacrat altarul și a sfințit biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus din Iași", duminică, 30 septembrie, începând cu ora 11.00. La celebrare, în care a fost sărbătorit și hramul parohiei, au mai participat PS Aurel Percă, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, mulți preoți și credincioși. În altar au fost așezate moaștele sfinților: Tereza a Pruncului Isus, Ioan Bosco, Pius de Pietrelcina, Pius al X-lea, Bartolomea Capitanio și Vincenza Gerosa și ale fericiților: Ieremia Valahul și Ioan Paul al II-lea.

După anul 1989, având în vedere greutățile în păstorirea credincioșilor din Iași, la inițiativa păstorului diecezei, la 6 mai 1991 a început construirea bisericii "Sfânta Tereza" din cartierul Nicolina (sud-vestul orașului), proiectul fiind realizat de arhitectul Gheorghe Hereș. Prima Liturghie în noul lăcaș s-a celebrat la 27 noiembrie 1994, biserica fiind inaugurată ca filială a Parohiei "Adormirea Maicii Domnului". La 1 octombrie 1995 a fost constituită ca parohie de sine stătătoare, primindu-l ca paroh pe pr. Pavel Chelaru, care a păstorit până în anul 1999. Următorii parohi au fost pr. Isidor Iacovici (1999-2004), pr. Anton Farcaș (1 august 2004 - † 16 februarie 2010), iar din 14 aprilie 2010 paroh este pr. Petru Sescu; vicarii care activează în prezent sunt: pr. Daniel-Nicu Butacu și pr. Marcelin Blaj.

Parohia are în păstorire pe credincioșii din cartierele Nicolina, Frumoasa și C.U.G. și satele Lunca Cetățuii, Valea Adâncă, Miroslava, Mânjești și Vorovești. Actualmente (2012), fac parte din parohie 704 familii cu 2.054 de credincioși.

Biserica nou-sfințită este construită din beton armat, în stil modern, în formă de corabie, având crucea plasată în vârful catargului, prefigurare a Bisericii lui Cristos.

Clădirea are formă pătrată, cu laturile de 21,50 m și cu 453,69 m2 - suprafața navei, 106 m2 - suprafața balcoanelor, 5.580,68 m3 - volumul bisericii, 17,58 m - înălțimea până la grinda de acoperiș și 32 m - înălțimea turnului principal până la vârful crucii. Clădirea are un turn, cu o cruce monolit de 1,5 tone în vârf. Pereții bisericii sunt placați în exterior cu plăci de travertin de Borsec. Pereții interiori sunt acoperiți cu praf de piatră, iar pardoseala este din marmură, ca și prezbiteriul.

La intrarea principală se află un vitraliu cu sfânta Tereza având răstignitul în brațe, înconjurat de trandafiri din care cad petale, reprezentând împlinirea promisiunii făcute de sfânta Tereza, că va face să cadă o ploaie de trandafiri (haruri) asupra cinstitorilor ei. Pe peretele altarului, în centru, se află tabernacolul înconjurat de un mozaic care pune în evidență crucea, vrând să semnifice iubirea lui Cristos, dovedită prin cruce și prin Euharistie. De o parte și de alta a tabernacolului, au fost amplasate alte două mozaicuri. Mozaicul din partea stângă reprezintă o scenă din Vechiul Testament, în care Abraham primește vizita celor trei îngeri. Deasupra tabernacolului se află vitraliul central, sub formă de cruce, în care este reprezentat Isus Înviat. Mozaicul din partea dreaptă reprezintă scena frângerii pâinii de la Emaus. Acestea au fost sfințite de PS Aurel Percă, la 30 octombrie 2011.

Geamurile bisericii sunt în formă de arcadă, și pe acestea au fost amplasate patru vitralii cu referință la sfânta Tereza.

Iluminatul bisericii este asigurat de un candelabru circular, cu diametru de 8,25 m, de care atârnă 12 mici candelabre, îmbrăcate cu cristale. Numărul cristalelor pereche este aproximativ egal cu numărul familiilor comunității (704). Fiind în al doilea An dedicat Familiei, și pregătindu-ne pentru celebrarea Anului Credinței, s-a dorit să se arate că așa cum cristalele luminate încântă privirea, la fel și familiile comunității, luminate de credință, pot edifica privirea celor care, văzând faptele lor bune să-l preamărească pe Tatăl din ceruri (cf. Mt 5,16).

La subsolul bisericii se găsesc șapte încăperi folosite pentru diferite activități pastorale.

Pr. Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat