Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Horgești - Adormirea Maicii Domnului

Adresa: Str. Viorelelor, nr. 36,
607240-Horgești, jud. Bacău
Tel.: 0234/226029
E-mail: horgesti@ercis.ro
Înființare: 26 aprilie 1986
Statistică: Familii: 314 (155 înt. + 159 jum.)
Credincioși: 785
Botezuri: 9
Prima Împărtășanie: 11
Miruiți: -
Căsătorii: 1
Înmormântări: 18
Parohia:

Horgești - "Adormirea Maicii Domnului". Biserică zidită în perioada 2003-2008, sfințită la 16 august 2008; capelă mortuară în construcție din 2016.; fm: 274 (125 î. + 149 j.), cr: 679

Filiale: 1. Galeri - "Înălțarea Sfintei Cruci" (1986) - 8 km. Biserică zidită în anul 1948.; fm: 38 (22 î. + 16 j.), cr: 99
Liturghii: d, s: 10.00 (11.00); z: 16.00 (19.00); Galeri: d: 09.00 (12.00)
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Bișog Ioan


Preoți pensionari

[ foto ]
pr. Temea Marin

[ foto ]
pr. Cobzaru Ioan


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, iulie 1992, p. 5)

Dacă fiecare localitate de pe teritoriul României își are trecutul său istoric, același lucru se poate spune și despre localitatea și comuna Horgești din județul Bacău. Datorită așezării sale geografice într-o regiune deluroasă și în apropiere de valea Siretului, comuna are o istorie foarte veche. În prezent cuprinde șase localități; Horgești, Sohodor, Recea, Răcătău, Galeri și Bazga. Pârâul Răcătău, care trece prin această regiune, a influențat foarte mult viața oamenilor.

În urma cercetărilor geologice efectuate cu diferite ocazii prin aceste locuri, s-a constatat că aici au locuit oameni din cele mai vechi timpuri. Urmele de ceramică arsă descoperite pe valea Răcătăului, arată că aici au locuit oameni încă din epoca neolitică. Este de menționat faptul că pe timpul dacilor se afla aici cetățuia Răcătău, (Tamasidava), dovadă a unei vieți active și organizate. Primul document scris despre Horgești datează de pe timpul lui Alexandru cel Bun, din 1442; se referă la împărțirea moșiilor de către copiii săi. Aici apare numele de Gorgești. Un alt document din 1490, de pe timpul lui Ștefan cel Mare, menționează această localitate tot cu ocazia împărțirii pământului, sub numele de Horjești. Nu se cunoaște etimologia acestui cuvânt, fiind foarte vechi.

Localitatea Horgești se află la sud de Bacău, la răsărit de râul Siret dar a rămas izolată de drumul Bacău-Adjud din cauza barajului cu lacul de acumulare care acoperă valea Siretului. Înainte de a se forma lacul de acumulare se ajungea la Horgești traversând Siretul pe podul de la Răcătău. În prezent se ajunge la Horgești pe trei căi, cu ocolire.

Parohia romano-catolică este în satul Horgești unde se află și una ortodoxă. Cele două comunități creștine trăiesc în bună înțelegere, lucrează împreună în agricultură, însă casele sunt așezate în sectoare separate. Creștinii catolici locuiesc mai în deal și au biserica în mijloc, iar creștinii ortodocși au casele pe vale iar biserica se află tot în mijlocul lor. Școala este comună și se află aproape la hotarul dintre cele două comunități creștine.

Parohia romano-catolică Horgești mai are o biserică, la Galeri, unde se adună creștinii de aici, din Recea, Răcătău și Bazga pentru a participa duminica la Sfânta Liturghie. Până în anul 1965 Horgeștiul nu era parohie, ci filială care aparținea de Parohia Văleni. Primul preot care a venit și a locuit în parohia Horgești a fost părintele Iosif Budău.

Înainte de 1927 exista o altă biserică, construită probabil pe alta mai veche din jurul anului 1850, care avea cimitirul în jurul ei. Biserica actuală a fost construită între anii 1927-1938 în stil gotic. Doar doi ani de la terminarea construcției,la cutremurul din 1940, a căzut turnul și s-a distrus o parte din biserică. La reparațiile capitale care au urmat nu s-a mai respectat stilul de la început. Este construită în formă de cruce. A fost pictată recent, după ultimul cutremur. Casa parohială se află la nord, iar peste drum de biserică parohia deține aproximativ un hectar de pământ.

Comunitatea romano-catolică din Horgești împreună cu filiala Galeri numără 300 familii cu 1.700 suflete.

Viața spirituală a acestei parohii se poate spune că merge spre bine. Este de menționat faptul că din această parohie, deși izolată față de alte comunități catolice, au ieșit mai mulți preoți: părintele Anton Roca a fost primul preot din Horgești; în timpul dictaturii comuniste au mai ieșit încă șapte preoți: pr. Alexandru Cobzaru, pr. Albert Lucaci, pr. Anton Iștoc, pr. Marin Temea, pr. Eugen Budău, pr. Ioan Cobzaru, pr. Cornel Cadar. Credem că vor mai fi și alții pe viitor.

În Parohia Horgești este mult tineret deși mulți au plecat la oraș. Pentru a veni în întâmpinarea lor s-a luat inițiativa de a construi o casă a tineretului lângă biserică, cu patronul "Sfântului Ioan Bosco".

În cursul anului 1991 s-au înregistrat în Parohia Horgești: 27 botezuri, 14 căsătorii 23 înmormântări.

* * *

Sfințirea bisericii "Adormirea Maicii Domnului" și consacrarea altarului vor avea loc sâmbătă, 16 august 2008.

(Lumina creștinului, august 2008, p. 11)

Lucrările la noua biserică au început în septembrie 2003, fiind coordonate de pr. Vincențiu Burlacu, parohul de atunci. Biserica, proiectată de arh. Alexandru Frunză, are următoarele dimensiuni: înălțime până la cruce 44.40 m, lungime 43.40 m, lățime 16 m. La 16 septembrie 2006 a avut loc inaugurarea. Sub coordonarea noului paroh, pr. Emil Lucaci, s-au făcut: altarul, pupitrul, baptisteriul, tabernacolul, icoanele pe sticlă, icoana votivă din mozaic, statuile din nișele laterale, calea sfintei cruci etc.

Au susținut lucrarea: comunitatea, Episcopia de Iași, Primăria Horgești și în mod substanțial binefăcătorii din Italia prin pr. Alexandru Cobzaru.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat