Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Gioseni - Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Adresa: Str. Principală, nr. 325,
607618-Gioseni, jud. Bacău
Tel.: + fax 0234/225363
E-mail: gioseni@ercis.ro
Înființare: 1946
Statistică: Familii: 607 (386 înt. + 221 jum.)
Credincioși: 2200
Botezuri: 13
Prima Împărtășanie: 21
Miruiți: -
Căsătorii: 7
Înmormântări: 32
Parohia:

Gioseni - "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul". Biserică zidită în perioada 1977-1983, sfințită la 23 iunie 1991.; fm: 593 (349 î. + 244 j.), cr: 1819

Filiale: 1. Gioseni de Jos - "Sfântul Carol Boromeu" - 3 km; fm: 0 (0 î. + 0 j.)
Liturghii: d, s: 08.30; 11.00; 17.00 (18.00); z: 06.30; 17.30 (19.00); Gioseni de Jos: vineri: 15.00
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Ghitiu Daniel


Vicar

[ foto ]
pr. Păuleț Marian


<< .... >>

Prezentare

Existența comunității și a credincioșilor romano-catolici din Gioseni (comuna Tamași, județul Bacău) este veche și legată de vestigiile găsite în zonă și de unele elemente grăitoare care merg mult în istoria timpului trecut. Menționăm în acest sens cetățile existente pe malul de est al Siretului începând cu Tamasidava de la Răcătău conservate bine cât și unele descoperiri din epoca bronzului - coifuri și cosoare din aramă găsite recent de familia Mihai Alozie Andrei în grădina casei - ca și unele topoare din piatră, silexuri și chiar unelte specifice din epoca de piatră descoperite într-unul dintre cele mai vechi cartiere a localității.

Sosirea în număr mare a emigranților transilvăneni de religie romano-catolică și așezarea lor în majoritatea satelor din jurul Bacăului și Romanului a influențat mult și viața comunității din Gioseni. Adaptându-se acești străini localnicilor băștinași, au conviețuit în deosebită armonie formând un popor harnic, preferând religia romano-catolică, respectând tradițiile și obiceiurile locurilor împreună cu limba română, dar și menținându-se ca a doua limbă de exprimare în relațiile de zi cu zi a dialectului ceangăiesc.

Așezarea locuitorilor s-a cristalizat lângă pădure construindu-se prima biserică la dimensiunile de 16 m x 6 m având și cimitir în jurul bisericii. Cu ocazia săpăturilor la construirea Mănăstirii "Sfântul Carol Borromeu" s-a găsit temelia primei biserici cât și multe monede în mâinile morților datând din secolele XV-XVI. Scheletele răposaților erau în majoritate mari între 1.80 m - 2 m și bine conservate.

Oamenii au păstrat în toate timpurile orgoliul că unul dintre ei a ajuns la domnia Moldovei în secolul al XVI-lea între anii 1563-1564, acesta fiind Ștefan Tomșa.

Asistența religioasă a credincioșilor catolici a fost asigurată de Parohia Faraoani care din cauza râului Siret și creșterii apelor era foarte anevoioasă și s-a sfârșit în anul 1850 prin înființarea Parohiei Văleni la care a fost atribuită.

Din motive care nouă ne rămân încă necunoscute din lipsă de date - locuitorii comunității s-au mutat la șes spre nord unde în anul 1780 era construită o biserică din cărămidă, dar fără preot și curte boierească. S-a propus înființarea de parohie către Propaganda Fide, dar s-a renunțat întrucât oamenii erau foarte săraci și fondurile de întreținere de la Roma nu erau posibile. Se menționează în raportul anonim starea bisericilor din Moldova din 1776 existența a 350 catolici în comunitatea Gioseni. Este cunoscut din tradiția orală că din curtea bisericii până încoace a crescut un arbore-liliac motiv pentru care amplasamentul poartă denumirea "Liliecii Țigănimii", conform și descrierii istoricului Ortansa Racoviță în Dicționar geografic al județului Bacău, București, 1895.

La o distanță de 500 m spre est se găsește o movilă de pământ unde erau înmormântați credincioșii catolici conform aceluiași istoric. Fostul C.A.P. a nivelat totul urmând a se marca acest loc printr-un semn distinctiv.

Casa parohialăClădirile curții boierești au fost demolate în parte de unii credincioși care lucrau la familia boierească prin anii 1920-1930.

Rămâne iarăși un necunoscut element de informații, probabil din cauza revărsării inundațiilor apelor Siretului locuitorii s-au retras din nou pe deal lângă pădure. S-a construit o capelă în centrul satului iar cimitirul a fost amplasat în jurul ei în spatele Cooperativei mari - în curtea lui Grigore Rofel. Probabil această capelă a fost de tranziție căci între anii 1850-1864 a fost construită biserica veche la dimensiunile de 25 m x 10 m cu hramul sfântului Ioan Botezătorul pe un deal în afara satului. Pictura patronului principal a fost realizată de un pictor pe nume Skaia în anul 1869. Biserica a fost dotată cu orgă clasică de Istvan Colonvitz în anul 1877. În timpul cutremurului din anul 1940 turnul bisericii se dărâmă iar la 4 martie 1977 în urma cutremurului biserica în mare parte a suferit importante daune, devenind impracticabilă și foarte periculoasă pentru celebrările liturgice.

După ani de umblări pentru obținerea autorizației de construcție (circa 600 de drumuri) la cei mari ai timpului, după multe șicane și umiliri în anul 1977 au început lucrările pentru a 5-a biserică în satul Gioseni, jos lângă parohie având dimensiunile de 50 m x 14 m x 50 m (turn).

Elanul credincioșilor pentru o asemenea realizare a fost uimitor prin îndrumarea și zelul părintelui paroh Rediu Vasile. În anul 1983 s-au sfârșit lucrările bisericii iar sfințirea lăcașului a avut loc în ajunul sărbătorii Sfântul Ioan Botezătorul, în anul 1991, participând la consacrare episcopul Petru Gherghel, episcopul Ioan Robu și nunțiul apostolic de atunci, John Bucovski.

Nu se pot omite multele necazuri pricinuite de autoritățile comuniste la realizarea noii biserici din Gioseni: amenzi, percheziții, anchete, demolarea unei porțiuni din biserică, sistarea lucrărilor pe un timp nedeterminat.

Crucea din cimitirDe asemenea, menționăm și cimitirele localității: din curtea mănăstirii, de la Movila (partea de nord a satului) între ortodocși, cimitirul din spatele Cooperativei de Consum - Grigore Rofel, cimitirul vechi de pe vârful dealului est și cimitirul nou, actual.

Mâna lui Dumnezeu a rămas mai departe peste locuitorii și păstorii comunității. Acum comunitatea este într-un proces vizibil de creștere a familiilor și natalității: 744 de familii cu 2.562 de suflete, 25 de surori la diferite congregații religioase, 13 seminariști, 8 preoți, o mănăstire a sfântului Carol Borromeu, toate arătând o biserică vie, activă și de mare perspectivă în Episcopia de Iași pentru care se aduce recunoștință profundă Tatălui ceresc pentru harurile revărsate asupra locuitorilor și sufletelor din Gioseni în timpul istoriei.

Parohia Gioseni sud (1991)

Amplasarea și extinderea actuală a satului Gioseni de o parte și de alta a drumului județean nr. 252B pe o lungime de 7 km, a făcut ca asistența religioasă a credincioșilor să fie în multe rânduri anevoioasă. Ploile, praful, căldura excesivă și distanța prea mare a credincioșilor până la biserică au devenit motive suficiente pentru înființarea unei alte parohii în partea de sud a satului. Capela mănăstirii "Sfântul Carol Borromeu" oferă spațiu de slujire pentru celebrări iar episcopul Petru Gherghel prin adresa 154/27.01.1991 a aprobat acest deziderat spre buna păstorire a credincioșilor cu administrație unică de la parohia centru până la numirea unui nou paroh.

În baza titlului de proprietate nr. 68/676 din 29.03.1995 Parohia Gioseni posedă suprafața de patru hectare teren arabil din care 15.100 mp se află în câmp lângă parohia centru, iar restul de 24.900 mp se află în curtea Mănăstirii "Sfântul Carol Borromeu" cu toate construcțiile și anexele aferente, fiind delimitat de gardul existent în raport cu proprietățile vecinilor.

Menționăm că terenul acestei noi parohii a fost oferit de biserica locală - centru ad usum - și nu de donația credincioșilor din comunitate sau prin cumpărare de terenuri.

Prin legea 77/1948 art. 28 Ministerul Culturii și Cultelor din România la cererea Episcopiei Romano-Catolice din Iași aprobă Decanatului de Traian-Bacău personalitate juridică; la fel și Parohiei Gioseni sud ce se află în subordinea acestuia.

* * *

MănăstireaMănăstirea "Sfântul Carol Borromeu"

Poporul creștin catolic al Moldovei în toate timpurile a fost atașat de preoți, călugări, maici, într-un cuvânt de toate persoanele consacrate ale Bisericii. Nenumărate suflete au dorit să îmbrățișeze viața religioasă, dar din cauza interdicțiilor comuniste care au limitat numărul vocațiilor cât și a naționalizării puținelor mănăstiri existente, aspirația multora nu s-a putut împlini.

Cu mare bucurie, episcopul Petru Gherghel a venit la Gioseni în ziua de 20 ianuarie 1991 propunând o mănăstire care să fie construită pentru binele comunității și preamăririi lui Dumnezeu.

S-a ales amplasamentul potrivit în afara satului găsindu-se prima biserică din secolul al XV-lea cât și cimitirul pe locul de azi al așezământului religios.

Capela mănăstiriiDocumentația executării acestui obiectiv, aprobările bisericești cât și terenul mănăstirii dovedesc din plin legalitatea acestei minunate realizări.

La 11 februarie 1992 au început lucrările iar în mai 1996, în prezența nunțiului apostolic în România, I. Boloneck, și a episcopului Petru Gherghel, a fost sfințită mănăstirea unde acum se găsesc surorile ce slujesc pe Dumnezeu și comunitățile catolice din împrejurimi conform carismei avute.

* * *

Casa Tineretului "Sfânta Maria Goretti"

Cerințele timpului au contribuit foarte mult pentru formarea și educarea tuturor din comunitatea romano-catolică din Gioseni și în afara bisericii prin diferite activități și programe la un nivel ridicat civic-spiritual și material.

Documentația Casei Tineretului Catolic înaintată de Parohia Romano-Catolică Gioseni către secția de sistematizare a județului Bacău a fost aprobată prin eliberarea autorizației de construire nr. 19/18.04.1990 însumând două săli mari, o bibliotecă și o sală de conferințe la un nivel mai redus de participanți.

Protectoarea și patroana acestei construcții pentru timpurile actuale a fost aleasă sfânta Maria Goretti.

Dimensiunile sunt foarte satisfăcătoare 35 m x 25 m. Aniversările locuitorilor, petrecerile din familii, praznicele, serbările comunitare etc., toate au spațiu oricând în desfășurarea evenimentelor dorite.

Donația unor binefăcători cât și munca parțială a unor locuitori a făcut posibilă prin strădania părintelui Rediu Vasile realizarea acestui edificiu.

Amplasamentul clădirii s-a încadrat bine în centrul satului - spațiu aflat sub îngrijirea Bisericii, iar episcopul Petru Gherghel a sfințit cu mult entuziasm la 14 septembrie 1991 această construcție dorită de Excelența sa cu mare bucurie și dragoste față de toți credincioșii din Gioseni.

* * *

Preoții care au slujit în Gioseni

În 1945 părintele Constantin Hausner a venit la Gioseni ca primul paroh. Casa parohială a fost construită în anul 1946 de același preot, iar părintele Rediu Vasile a modernizat-o adăugându-i un etaj și întreținând-o corespunzător timpului.

Prin legea 77/1948 art. 28 Ministerul Culturii și Cultelor din România, la cererea Episcopiei Romano-Catolice de Iași aprobă Decanatului de Traian-Bacău personalitate juridică; la fel și Parohiei Gioseni ce se află în subordinea acestuia. cSpecificăm toți preoții care au slujit în biserica și Parohia Gioseni menționând numele și perioada cât au activat:

  1. Pr. Hausner Constantin (18.09.1945-30.10.1951) - paroh

  2. Pr. Pal Gheorghe (1.11.1951-30.04.1973) - paroh

  3. Pr. Boaru Vasile (1964-1968) - vicar parohial

  4. Pr. Butnaru Ioan (1.01.1969-31.12.1972) - vicar parohial

  5. Pr. David Gheorghe (1973-31.05.1974) - vicar parohial

  6. Pr. Rediu Vasile (1.05.1974 -) - paroh

  7. Pr. Lenghen Francisc (1.08.1979-31.12.1980) - vicar parohial

  8. Pr. Gherghel Iosif (1.12.1987-30.07.1989) - vicar parohial

  9. Pr. Ioja Neculai (1.08.1989-31.12.1991) - vicar parohial

  10. Pr. Iacob Ieronim (1.02.1991-31.07.1993) - vicar parohial

  11. Pr. Duma Valerian (1.08.1993-31.12.1994) - vicar parohial

  12. Pr. Ghitiu Daniel (1.08.1997-1.04.1998) - vicar parohial

  13. Pr. Petre Antica Dominic Felician (1.08.1998-30.06.2000) - vicar parohial

  14. Pr. Duma Carmil (1.07.2000-31.07.2001) - vicar parohial

  15. Pr. Mârț Marius (1.08.2001-31.07.2003) - vicar parohial

  16. . Pr. Antal Sergiu (1.08.2003-) - vicar parohial

* * *

Preoții originari din Gioseni

  1. Pr. Matieș Anton +

  2. Pr. Matieș Petrică +

  3. Pr. Duma Francisc - Marghita

  4. Pr. Duma Alexandru - Oradea

  5. Pr. Imbrea Mihai - Germania

  6. Pr. Câtea Anton - Faraoani

  7. Pr. Matieș Francisc - Somușca

  8. Pr. Cancel Robert

* * *

Tineri la Seminar

  1. Jitaru I. Eusebiu - Napoli: anul IV

  2. Hodea G. Anton - călugăr capucin

  3. Sabău G. Marius - Iași: anul V

  4. Hodea A. Cristi - Iași: anul IV

  5. Țâmpu M. Cristi - Iași: anul V

  6. Bulai A. Petrică - Napoli: anul I

  7. Bulai I. Adrian - Iași: anul III

  8. Benchea I. Ianoș - Onești: noviciat

  9. Păduraru P. Eduard - Iași: anul IV

  10. Farcaș P. Cristinel - iezuiți

  11. Păduraru V. Iulian - Estergom: anul I

  12. Bordeuș M. Florin - Iași: anul I

  13. Farcaș Andrei - Bacău (elev clasa a IX-a)

* * *

Persoanele consacrate originare din Gioseni

  • Jitaru A. Silvia - sr. Silvia - Sf. Agnes

  • Ghebu Gh. Irina - sr. Francisca - Sf. Agnes

  • Herciu D. Nicoleta - sr. Nicoleta - Sf. Agnes

  • Hodea A. Angela - sr. Vianneya - Sf. Agnes

  • Păduraru G. Veronica - sr. Renata - Sf. Agnes

  • Bulai I. Silvia - sr. Alexia - Sf. Agnes

  • Păduraru A. Angela - sr. Fabiana - Sf. Agnes

  • Fistoș L. Iuliana - sr. Brigitta - Sf. Agnes

  • Farcaș I. Cristina - sr. Rita - Asumpționiste

  • Farcaș I. Ana - sr. Anca - Asumpționiste

  • Bulai I. Veronica - sr. Veronica - Asumpționiste

  • Benchea Gh. Genoveva - sr. Genoveva - Asumpționiste

  • Cancel Fr. Monica - sr. Iulia - Boromite

  • Farcaș V. Daniela - sr. Nicoleta - Boromite

  • Calara I. Monica - sr. Rita - Boromite

  • Farcaș I. Genoveva - sr. Adriana - Boromite

  • Bordeuș Șt. Lenunța - sr. Concetta - Pasioniste - Italia

  • Hodea Gh. Veronica - sr. Cristina - Boromite

  • Hodea M. Genoveva - diecezană - Cotnari

  • Matieș M. Catrina - diecezană - Traian-Bacău

  • Matieș S. Angela - diecezană - Vaslui

  • Iancu Șt. Genoveva - sr. Genoveva - Sighet - greco-catolici

  • Calara I. Gabriela - sr. Gabriela - Boromite

  • Păduraru G. Angela - sr. Angela - Sf. Maria Auxiliatrice

  • Țâmpu A. Elisabeta - candidată - Del Giglio-Franciscane-Lugoj

* * *

Fecioare consacrate

  1. Duma Margareta

  2. Ghebu Lucica

  3. Ghebu Ana

  4. Calara Catrina

  5. Bordeuș Viroana

  6. Bulai Ana

  7. Jitaru Ana

* * *

Persoane laice consacrate

  1. Farcaș M. Mihai

  2. Farcaș P. Gheorghe

* * *

Asociații religioase

  • Asociația Scapularului Maicii Domnului - a fost întemeiată la 9 februarie 2001 și are 72 de membri.

  • Asociația Rozariului Viu - a fost întemeiată la 11 februarie 2003 și are 340 de membri.

  • Acțiunea Catolică - a fost întemeiată la 19 februarie 2004 și are de 25 de membri.

  • Ordinul Terțiar Franciscan - a apărut din 2003 în Postul Mare și are 10 membri.

* * *

Gioseni, 30.04.2004

Pr. Rediu Vasile,
paroh



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat