Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Focuri - Adormirea Maicii Domnului

Adresa: Sector 3, nr. 103,
707195-Focuri, jud. Iași
Tel.: 0742/513467
E-mail: focuri@ercis.ro
Înființare: 29 decembrie 1968
Statistică: Familii: 116 (44 înt. + 72 jum.)
Credincioși: 184
Botezuri: 2
Prima Împărtășanie: -
Miruiți: -
Căsătorii: 1
Înmormântări: 8
Parohia:

Focuri - "Adormirea Maicii Domnului". Biserică zidită în perioada 1885-2005, sfințită la 8 octombrie 1995.; fm: 66 (30 î. + 36 j.), cr: 165

Filiale: 1. Fântânele Vechi - "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" (1910) - 10 km. Biserică zidită în anul 1969; biserica nouă zidită în perioada 2010-2017, sfințită la 1 octombrie 2017.; fm: 59 (36 î. + 23 j.), cr: 149;
2. Fântânele Noi - "Sfânta Fecioară Maria Îndurerată" (1930) - 12 km. Biserică în construcție din 2009.; fm: 13 (6 î. + 7 j.), cr: 30
Liturghii: d, s: 11.30 (10.30); z: 16.00 (18.00); Fântânele Vechi: d, s: 09.00 (08.00); Fântânele Noi: d, s: 10.00 (09.00); z: 17.00 (19.00)
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Toth Richard-Vasilică


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, februarie 1996, p. 12)

În comparație cu alte localități din județ, cu vechime seculară, satele Focuri și Fântânele fac parte din așezările de dată mai recentă. Ambele au luat ființă după războiul de independență (1877-1878) prin împroprietărirea însurățeilor veniți din diferite zone ale Moldovei ca aplicare a Legii rurale din 1878.

Satul Focuri este atestat documentar la 12 decembrie 1878 într-un prescript-verbal semnat de Costache Corjescu delegatul Administrației Domeniilor Statului. Vatra satului a fost amplasată pe versantul estic al dealului Praguri. Toponimul de "Praguri" se explică prin dealurile care cad în trepte spre Iazul Bulbucani (G.I. Lahovary - Marele dicționar geografic). La început satul s-a numit Praguri, mai târziu a fost numit Focuri, denumire dată în amintirea sistemului de apărare împotriva invaziilor tătare, reprezentat prin movile pe care se aprindeau focuri care atrăgeau atenția asupra pericolul astfel încât populația să aibă timp a-și adăposti familia și avutul lor în locuri mai ferite.

Urmele arheologice pun în evidență o existență mult mai veche (v. Repertoriul arheologic al județului Iași). Au fost descoperite urme de cultură materială și urme de așezări din neoliticul superior, sfârșitul epocii bronzului, începutul migrațiilor secolului IV d.C., resturi de vase mai noi, râșnițe și amfore de imitație romano-bizantină. Până acum sunt cunoscute 13 puncte de unde s-a recoltat material arheologic.

Vorbind de Focuri, nu putem să nu amintim și de satul Fântânele (Cioara), care a luat ființă tot prin împroprietărire. Potrivit legendei, denumirea de "Cioara" ar proveni de la dealurile și pădurile Cioara din N-E localității. Pentru prima dată, denumirea de Cioara, apare la 20 aprilie 1716 într-o poruncă pe care Mihai Racoviță, domnul Moldovei, o dă vornicului de poartă Bejan Hudici "Să meargă la Cioara și să aleagă parte de ocină preotului Ambrozie și altor răzeși zapisele ce le au dându-le mărturie hotarnică" (Transport 717/14 - original Arhivele Statului Iași).

Din relațiile bătrânilor, vechiul nume Cioara s-a păstrat până în 1908-1910 când învățătorul Gheorghe Racoviță a propus să fie schimbat în Fântânele. Propunerea a fost aprobată de autorități. Denumirea de Fântânele vine de la pârâul Fântânilor.

La origine o parte din populația comunei provine din curentul de emigrare al catolicilor, localizați mai întâi în satele din județele Roman și Bacău, răspândiți apoi în satele de împroprietărire (Belcești, Movileni, Ruginoasa, Pașcani, Mircești, Răchiteni, Tămășeni, Galbeni, Gherăești, Rotunda, Plugari, Șipote), o altă parte a populației provine din Corduneni (bucovineni) la care se adaugă și lipovenii. Astăzi, comuna Focuri (plus Fântânele) cu cele 5.828 de suflete (1992) se înscrie pe locul 15 ca număr de locuitori între cele 85 de comune ale județului Iași.

Creștinii catolici, așa cum s-a arătat mai sus, provin din județele Roman și Bacău. La început, fiind puțini și fără biserică, erau vizitați din când în când de câte un preot care venea de la Horlești și celebra sfânta Liturghie într-o casă mică; apoi au construit o mică bisericuță din furci și pământ. Când, în anul 1951, s-a înființat Parohia Săveni, comunitatea din Focuri a devenit filială a acestei parohii până în anul 1969, an în care episcopul Petru Pleșca a propus să se înființeze o parohie la Fântânele Vechi - satul natal al Excelenței sale, dar pr. Bernard Bișoc, paroh de Săveni, a insistat ca parohia să fie la Focuri, astfel în anul 1969, Focuri devine parohie având ca prim paroh pe pr. Anton Pârțac, care a reconstruit prima biserică, a turnat un clopot mare și a ridicat o casă din chirpici. Al doilea paroh, pr. Petru Pătrașcu (1975-1978), a renovat biserica din filiala Fântânele Vechi, a cimentuit-o, a electrifica-o, a turnat temelie și a făcut gard de plasă. Ca parohi au mai fost și pr. Mihai Bejan (1978-1980) și pr. Iosif Mareș (1980-1982).

La 11 ianuarie 1982 am fost numit ca paroh al acestei parohii. Împreună cu credincioșii am început zidirea unei noi case parohiale, terminată în anul 1985. Pentru că și biserica prezenta multe fisuri la turn și pereți din cauza cutremurelor s-a hotărât construirea unei noi biserici mai mari și mai rezistente. Astfel, în anul 1985, s-au început lucrările pe lângă biserica veche; s-a turnat o nouă temelie lângă cea veche, s-au ridicat zidurile și s-au mai lungit. Intervenind multe și grele probleme, din cauza politicii comuniste, lucrările au fost oprite. Cu greu în 1989 s-a ajuns la punerea acoperișului - parțial. După 1989 s-au terminat lucrările la acoperiș, sacristie, sala de cateheză (subsol) și turn și s-a finisat interiorului și exteriorului bisericii. S-a făcut o cruce monument și o grotă în curtea bisericii.

Dacă până în anul 1989 au fost dificultăți din cauza politicii comuniste, după 1989 au fost multe probleme financiare, rezolvate de episcopie, de comunitate, și de câțiva prieteni englezi.

Lucrările au fost conduse cu bunăvoința arhitectului Gheorghe Hereș și a inginerului pentru rezistență Carmil Păuleț. Jertfele, sacrificiile și efortul credincioșilor din Focuri au fost încununate la 8 octombrie 1995, când Preasfințitul Petru Gherghel a consacrat această biserică cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" care l-a avut și înainte.

Actualmente, Parohia Focuri face parte din decanatul de Iași, are 105 familii cu 418 credincioși și două filiale: Fântânele Vechi cu 70 de familii și 280 de credincioși și Fântânele Noi cu 16 familii și 35 de credincioși.

Situată la o distanță de 50 km N-V de orașul Iași localitatea Focuri este puțin cunoscută datorită numărului mic de credincioși catolici, aici predominând confesiunea ortodoxă și cea de rit vechi - lipovenii. Fiind o localitate mai izolată, oamenii trăiesc pașnici, singura sursă de venit fiind munca pământului.

Pr. Ioan Bejan

* * *

Fântânele

(Lumina creștinului, ianuarie 2011, p. 13)

Fântânele Vechi, cu hramul Sfinții Petru și Paul, și Fântânele Noi, cu hramul Sfânta Fecioară Maria Îndurerată, sunt cele două filiale ale Parohiei Focuri, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Deși aparțin aceluiași sat, Fântânele, din județul Iași, diferențierea se face prin faptul că sunt două biserici, una în satul nou și alta în satul vechi. Comunitatea din Fântânele Vechi are 70 de familii, iar cea din Fântânele Noi 15.

Satul a luat naștere acum mai bine de 150 de ani, când au fost aduși, în acest loc, tinerii însurăței din comunitățile din jurul Romanului, pentru a lucra pământul. Aceștia au fost împroprietăriți și s-au stabilit aici, în mijlocul unei comunități majoritar ortodoxe. După cum spun documentele rămase, primii care și-au construit biserică au fost catolicii din partea veche a satului. Aceasta a ars într-un incendiu. După acest incident, s-a construit actuala biserică, în anul 1960. Deoarece autorizația construirii unei biserici se obținea foarte greu în acele vremuri comuniste, un credincios din comunitate, care avea teren lângă biserică, a cerut autorizație pentru a construi un grajd, iar când construcția din furci de lemn și lut a fost gata, s-a construit în fața ei un turn din lemn și astfel credincioșii au putut avea din nou o biserică. Cu timpul, biserica a fost tencuită și întreținută de credincioși așa cum era, dar acum ea este într-o stare avansată de degradare.

Dorința credincioșilor de a avea o biserică nouă și sigură a început să prindă contur în a doua zi de Paști, la 13 aprilie 2009, când s-a sfințit piatra de temelie a noii biserici. Amplasamentul noii biserici este pe locul primei biserici care a fost în sat. Construirea a început în luna august, iar acum este la nivelul centurilor pereților. Biserica are 23 m lungime, 10 m lățime, 19 m înălțime și urmează stilul gotic. Din cauza diferenței mari de nivel, din față până-n spatele bisericii s-a proiectat un subsol de 80 metri pătrați, care se dorește a se folosi pentru diferitele activități religioase din cadrul comunității.

Proiectul este aproape imposibil de realizat doar cu ajutorul credincioșilor, care sunt într-un număr foarte mic. De aceea, am apelat la ajutorul episcopiei și al celorlalți credincioși din parohiile din dieceză și din comunitățile catolicilor români din Italia. Astfel, fundația și temelia bisericii s-au ridicat grație eforturilor credincioșilor din comunitate și parohie. Pentru această construcție am primit ajutor din partea episcopiei, a comunităților din Buruienești, Oțeleni, Sagna, Roman "Fericitul Ieremia", Bălțați și a comunităților de români din Torino, Prato și Padova. Un merit deosebit l-a avut comunitatea din Tămășeni, care a venit de două ori în ajutorul comunității din Fântânele, oferind banii necesari pentru cărămida, stâlpii și centura bisericii. Tuturor binefăcătorilor le suntem recunoscători, asigurându-i de rugăciunile noastre.

Speranța noastră este ca prin ajutorul lui Dumnezeu și al oamenilor generoși să ducem la bun sfârșit construirea bisericii în timp cât mai scurt, iar prin mijlocirea sfinților Petru și Paul să contribuim și noi la zidirea Bisericii lui Cristos.

Pr. Petru Antonică



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat