Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Focșani - Sfinții Apostoli Petru și Paul

Adresa: Str. Cuza Vodă, nr. 38,
620034-Focșani, jud. Vrancea
Tel.: 0237/225275
E-mail: focsani@ercis.ro
Înființare: 1836, reînființată la 1 ianuarie 1969
Statistică: Familii: 266 (149 înt. + 117 jum.)
Credincioși: 502
Botezuri: 12
Prima Împărtășanie: -
Miruiți: -
Căsătorii: -
Căsătorii mixte: 2
Înmormântări: 7
Parohia:

Focșani - "Sfinții Apostoli Petru și Paul". Biserică zidită în perioada 1991-2001, sfințită la 29 septembrie 2001; capela "Sfânta Ana" în cimitir, din anul 1880.; fm: 182 (89 î. + 93 j.), cr: 278

Filiale: 1. Garoafa - "Sfânta Fecioară Maria, Regină" (1937) - 11 km. Biserică zidită în perioada 1956-1960, restaurată în perioada 2005-2009, sfințită la 22 august 2009.; fm: 40 (25 î. + 15 j.), cr: 84;
2. Odobești - "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului" (1940) - 10 km. Biserică zidită în perioada 2006-2010, sfințită la 9 octombrie 2010.; fm: 15 (4 î. + 11 j.), cr: 25;
3. Alte sate; fm: 44 (27 î. + 17 j.), cr: 66
Liturghii: d, s: 11.00; 18.00; z: 18.00; Garoafa: d, s: 09.30; Odobești: d, s: 08.00
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Butacu Benone jr.


Vicar

[ foto ]
pr. Lorenț Vlad-Adrian


Preot pensionar pe teritoriul parohiei

[ foto ]
pr. Enășel Mihai


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, aprilie 1994, p. 9-10)

Dumnezeu, al totului Părinte, i-a rezervat pământului vrâncean puterea să zguduie adâncurile prin salba de cutremure, să rodească vinul nobil, care înveselește inima omului, și uneori să i-o amețească, să unească în cuget și simțire pe cei "de-o făptură și de-o seamă". În această efervescență se înscrie și începutul credinței creștine catolice pe aceste plaiuri mioritice, credință care cunoaște etape de extaz și agonie și iarăși de auroră a speranței.

Pentru a creiona succint istoria și viața Parohiei romano-catolice din Focșani, trebuie să facem o incursiune în istoria creștinismului din aceste ținuturi. Cumanii, vechii locuitori ai acestei părți a țării, prin numărul și puterea lor politică prezentau un potențial pericol pentru regatul maghiar al lui Andrei al II-lea, proaspăt încreștinat. Pentru a stopa expansiunea acestora, regele trimite pe cavalerii teutoni, care trec arcul carpatin și construiesc în partea de răsărit diverse cetăți, printre care și Milcovia, lângă actualul oraș Odobești, la șase km de Focșani.

Încreștinarea cumanilor începe în anul 1225, când fiul hanului Bortz-Membrock, "care era al patrulea dintre mai marii cumanilor" primește botezul împreună cu 2.000 de cumani. Papa Grigore al IX-lea îl delegă pe Arhiepiscopul Robert din Strigoniu să se intereseze de încreștinarea acestui popor, ceea ce și face, și, în anul 1229, sunt botezați 15.000 de cumani. Cerințele pastorale și perspectivele de viitor ale neofiților îl determină pe Arhiepiscopul Robert să ceară de la papa să numească un episcop pentru cumani. Papa Grigore al IX-lea îl numește pe călugărul dominican Teodoric, primul episcop al cumanilor în anul 1227. Episcopia era sub directa jurisdicție a Sfântului Scaun. Noua dieceză se înscrie între Carpați, Olt, Dunăre și Siret, iar centrul era orașul Milcovia, unde exista și o capelă dedicată Sfintei Fecioare Maria. Din lipsa de fonduri indigene, însăși Roma intervine și construiește biserica episcopală în anul 1234. Episcopul avea un capitul de canonici și se afirmă că lângă catedrală a existat și un palat episcopal. Viața Episcopiei de Milcovia este de scurtă durată, doar de 14 ani, până în anul 1241, când încep năvălirile tătarilor. Teritoriul și drepturile episcopiei au fost luate de potentații laici ai timpului; 90 de călugări au fost martirizați, iar populația văduvită de episcop a devenit un câmp de misiuni pentru călugării dominicani și franciscani. Aproximativ trei secole, până în 1526, Sfântul Scaun a numit diferiți episcopi ca titulari de Milcovia, dintre care 14 au rămas cu numele acesta în analele timpului.

Viața zbuciumată și crudele vicisitudini, care s-au abătut peste vechea episcopie a Milcoviei timp de patru secole, exclud o continuitate între credincioșii Episcopiei Milcovia și cei din târgul Focșani. Originea și viața acestora din urmă este strâns legată de elementul străin așezat în Focșani, atras de dezvoltarea lui economică și de trebuința boierilor și marilor proprietari de a avea în jurul lor străini cu obiceiuri și cultură din Apus.

În anul 1646, misionarul bosniac Marcu Bandinus face prima relatare despre Focșani, când cere de la Sfântul Scaun ca delimitarea între Dieceza de Moldova și cea de Muntenia să nu fie ca până atunci râul Siret, care desparte Moldova în două, ci orașul Focșani. Prefectul Misiunii Călugărilor Franciscani Conventuali din Moldova, pr. Vitus Pilutius, scria în 1687 despre biserica din Focșani: "În Focșani, oraș situat pe un râu, jumătate în Muntenia și cealaltă în Moldova, sunt mulți catolici din diferite națiuni. Biserica nu are nici un venit, dar oamenii dau câte ceva preotului la vremea culesului viilor".

După această sumară mențiune despre catolicii din Focșani, documentele nu mai amintesc nimic precis până la începutul sec. al XIX-lea, din cauza invaziilor armatelor turcești pe aici spre Polonia, ceea ce a dus la un exod masiv al focșănenilor spre locuri mai liniștite. Despre greutățile credincioșilor și preoților din acel timp din această zonă relatează pr. I. Bossi în anul 1725: "Misionarii din aceste locuri întâmpină foarte mari primejdii. În ziua Adormirii Maicii Domnului, un preot a mers să viziteze câțiva catolici de prin părțile de lângă Valahia. A fost prins și luat drept spion, închis într-un loc chemat Focsian, iar aici chinuit, gol, bătut și voind să-l supună și la alte suplicii, a trecut pe acolo un turc, ce-l cunoștea pe preot. Turcul l-a scăpat din mâinile chinuitorilor".

Abia în anul 1832 apare că Focșaniul avea o capelă în cimitirul vechi, în Cotul Oancei, partea moldovenească a orașului. În anul 1836, Focșaniul devine parohie, având grupate în jurul ei comunitățile catolice din "Vizantea, Ploskozeni, Tekucci, Berlat, Ad fluvium Milkov, Ad fluvium Putna, Moroșești, Domnești, Pufești", cu un nu-măr de 769 de credincioși. Construcția bisericii actuale s-a început în 1846 și s-a terminat la 28 iunie 1947, cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Paul, paroh fiind pr. Cozma Funtak și a fost sfințită de episcopul de Iași, Paul Sardi.

Cu multe intervenții, chiar structurale și de rezistență, cauzate de desele seisme din cei 150 de ani, biserica a ajuns până în zilele noastre, dispusă să predea ștafeta unei noi construcții originale, demne de un ținut cu un atare trecut Analele parohiei menționează 20 de parohi care au activat în această parohie, dintre care pr. M. Palatti deține recordul de 39 de ani, 1860-1899.

Un moment de retrăire a demnității de a fi fost leagănul primei episcopii l-a avut Focșaniul în ziua de 27 septembrie 1944, când Sfântul Scaun a numit Administrator Apostolic al Diecezei de Iași, vacantă prin decesul Ep. Mihai Robu, pe Preasfințitul Marcu Glaser. Datorită evenimentelor ce au urmat după 23 august 1944, episcopul Marcu Glaser nu se putea întoarce la Iași. De comun acord cu clerul diecezan și cu regentul??? Nunțiaturii Apostolice din București, s-a stabilit ca Administratura Apostolică de Iași să se instaleze în cea mai sudică parohie a diecezei vacante, alegându-se pentru aceasta Parohia Focșani. În ultimele zile ale anului 1944, s-a făcut la Focșani instalarea canonică a episcopului Marcu Glaser în noua sa funcție pentru Dieceza de Iași, de unde a condus-o până în a doua jumătate a anului 1945.

Parohia din Focșani numără astăzi 322 de familii, având ca filiale: Garoafa, Tecuci, Odobești, și comunitățile din satele aparținătoare. În anul 1993 au fost oficiate 19 botezuri, șase cununii și opt înmormântări.

Construcția noii biserici o reclamă numărul crescând al creștinilor catolici veniți din alte zone, cât și ambientul ecumenic, grație căruia programul religios este frecventat azi și de creștini ortodocși, care au o deosebită venerație față de Sfântul Anton de Padova. Viața creștină cu specificul său catolic întâmpină în această zonă și dificultăți inerente, provenite din ignoranța religioasă a mediului, diferite superstiții sau suspiciuni din partea unora.

Pentru ca acest cuvânt al Bisericii să se facă auzit de cât mai mulți credincioși, s-a construit și la Tecuci o biserică având dimensiunile de 23 m lungime, 9 m lățime și 21 m înălțime, construcție acoperită, urmând să fie executate în viitor celelalte faze.

Parohia catolică de Focșani este la periferia Diecezei de Iași. Face joncțiunea cu Dieceza de București, e o oază de catolicism în această parte a țării, dar prin trăirea credinței vrea să facă parte din concertul grandios al Bisericii: una, sfântă, catolică și apostolică.

Pr. Enășel Mihai

* * *

Sfințirea bisericii din Odobești

(Lumina creștinului, noiembrie 2010, p. 11)

Consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului" din Odobești, Parohia Focșani, precum și hramul bisericii, au avut loc sâmbătă, 9 octombrie. Liturghia, care a început la ora 11.00, a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Au concelebrat 17 preoți veniți din parohiile vecine. De asemenea, au participat numeroși credincioși, atât catolici cât și ortodocși, din Odobești, dar și din localitățile învecinate.

La ora 10.45, pr. Mihai Budău, parohul locului, și pr. Cătălin Farcaș, vicar parohial, l-au întâmpinat pe Preasfințitul cu pâine și sare în fața porților bisericii, urându-i bun venit în mijlocul comunității din Odobești.

După ritualul de început, când Preasfințitul a tăiat panglica inaugurală și i-a oferit părintelui paroh cheia bisericii, preoții și credincioșii au intrat în biserică pentru celebrarea Liturghiei. În momentul penitențial episcopul a sfințit apa și a stropit poporul în amintirea Botezului, apoi a urmat liturgia cuvântului.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de PS Petru Gherghel, care a evidențiat importanța bisericii în viața unei comunități și i-a felicitat pe toți cei care au dorit și au muncit ca în această parte a Diecezei de Iași (unde, în trecut, a existat Episcopia Cumanilor) să existe o biserică catolică. Totodată, Preasfințitul a subliniat faptul că fiecare credincios trebuie să fie o piatră vie din care este clădită Biserica lui Cristos, adunarea celor sfinți, evidențiind aici importanța mijlocirii Maicii Domnului în viața creștinului, sub patronajul căreia a fost pusă biserica.

După predică au urmat Litania tuturor sfinților, rugăciunea de consacrare, ungerea altarului și a pereților cu sfânta crismă. Pr. Mihai Enășel, decan de Piatra Neamț, și pr. Mihai Budău, decan de Focșani, au fost cei care au uns și incensat pereții bisericii; apoi, pe altar, s-a așezat un vas cu cărbuni încinși și s-a pus tămâie, după care altarul a fost acoperit cu o față de altar peste care s-au pus lumânările aprinse de episcop și florile. Celebrarea a continuat apoi cu liturgia euharistică.

După rugăciunea finală, în cuvântul adresat episcopului și credincioșilor, părintele paroh a ținut să sublinieze meritul părintelui Mihai Enășel, fost paroh și decan de Focșani, care a inițiat lucrările pentru construirea acestui locaș de cult la 1 mai 2006. Totodată, a dorit să le mulțumească celor care au contribuit la realizarea acestui proiect: domnilor ingineri Lupu, Trifaș și Constantiovici, maistrului Damian Vasile, tuturor binefăcătorilor, amintindu-l în special pe pr. dr. Vladimir Petercă. Apoi a anunțat credincioșii că începând de duminică, 10 octombrie, sfânta Liturghie se va celebra în biserica nou-sfințită la ora 12.30 în fiecare duminică. La sfârșit, PS Petru Gherghel le-a înmânat celor doi parohi și decani, pr. Mihai Enășel și pr. Mihai Budău, crucea sinodală și a înzestrat biserica cu un potir nou, dăruit special cu această ocazie.

Noua biserică are ca dimensiuni: lungime 20 m, lățime 7,5 m, înălțimea interioară 8 m și înălțimea exterioară 20 m. Capacitatea bisericii este estimată la 200 de locuri. Construcția a fost realizată într-un stil modern și este prevăzută cu două turnuri. Pe peretele de la intrarea în biserică este prinsă o placă de marmură în care este implorată răsplata vieții veșnice pentru cei care au contribuit la construirea bisericii.

Pr. Cătălin Farcaș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat