Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Dărmănești - Preasfânta Inimă a lui Isus

Adresa: Str. Brătulești, nr. 23,
605300-Dărmănești, jud. Bacău
Tel.: 0743/400307
E-mail: darmanesti@ercis.ro
Înființare: 1853
Statistică: Familii: 515 (287 înt. + 228 jum.)
Credincioși: 1265
Botezuri: 13
Prima Împărtășanie: 8
Miruiți: -
Căsătorii: 6
Înmormântări: 25
Istoric: Biserică zidită în perioada 1995-2003, sfințită la 1 septembrie 2003.

Liturghii: d, s: 10.00; 17.00 (18.00); z: 17.00 (18.00); luni, miercuri: 07.00
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Cimpu Daniel


Preot pensionar

[ foto ]
pr. Păcurici Ioan


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, august 1993, p. 2)

Orașul Dărmănești este un centru industrial situat pe ambele maluri ale pârâului Uzul; la confluența acestuia cu Trotușul. E compus din mai multe grupări-sectoare, care în trecut au fost așezări separate: Brătulești, Boiștea, Mușcaș, Lapoș, Păgubeni, Dărmăneasca și sectorul Dărmănești-centru sau gruparea din jurul fostei gări "Valea Uzului".

Se crede că numirea de Dărmănești ar veni de la un oarecare "Dărman", căpitan al lui Ștefan cel Mare.

În trecut, locuitorii din zona Dărmănești au fost răzeși dar, împreună cu cei din Brătulești, Dofteana și alte sate, au fost trecuți în rândul "lăturașilor" de la mina de sare din Târgu Ocna. Lăturașii săpau găurile gurilor de ocnă până dădeau de stratul de sare, apoi curățau fundul ocnelor de sare măruntă, descărcau sarea din tașcă, cărau lemnele cu carele lor. Lucrau în cete de 40 de oameni la fiecare a patra săptămână; pentru aceasta erau scutiți de bir și alte dăjdii.

În 1806, la 24 august, ei și-au dat "peșcheș" pășunatul munților ce-l aveau din răzeșie, logofătului Costache Ghica pentru ca el să-i scoată din slujba lăturășiei. De fapt nu au mai fost considerați între lăturași, dar au rămas fără drepturile răzeșiei.

Catolicii din Dărmănești sunt menționați pentru întâia dată, în statisticile catolice, în Schematismul misiunii din 1850, dar ei au existat mai înainte în Dărmănești pentru că biserica veche era din anul 1813. Prin anul 1850 proprietarul, Ghica-Comănești cerea de la conducerea misiunii catolicilor din Moldova să se înființeze un centru parohial în Comănești ca să descongestioneze Parohia Pustiana care administra și această regiune, dar mai ales ca să-și asigure stabilitatea catolicilor în regiune; catolicii se duceau acolo unde le era asigurată asistența spirituală. În 1853, episcopul Antonio de Ștefano deschide centrul parohial Dărmănești, care continuă să funcționeze și în zilele noastre.

Catolicii locuiesc în toate cartierele orașului, dar grupul cel mai compact este în Brătulești. Aici este construită actuala biserică din anul 1928, fiind clădită pe locul celei vechi. Prezenta biserică este construită din bârne care, majoritatea, sunt carbonizate. De asemenea, numărul familiilor catolice este în creștere, biserica rămânând insuficientă. De la 1 martie a.c. s-a început strângerea materialelor de construcție în vederea ridicării noului lăcaș de cult pentru binele comunității și spre slava lui Dumnezeu.

Actualmente, Parohia Dărmănești numără 537 de familii cu 1968 de suflete. Anul trecut, primind Sacramentul Botezului 21 de copii, s-au celebrat 17 căsătorii și 12 înmormântări.

Pr. Petru Blaj

* * *

(Lumina creștinului, septembrie 2003, p. 11)

Comunitatea catolică din orașul Dărmănești, județul Bacău, celebrează la începutul lunii septembrie a acestui an o dublă sărbătoare: jubileul de 150 de ani de la înființarea parohiei și sfințirea unui nou lăcaș de cult. La acest eveniment, care va avea loc luni, 1 septembrie, vor participa PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, autorități locale, precum și numeroși preoți, persoane consacrate și credincioși. Au fost invitați: ÎPS Joachim Meisner, cardinal de Köln (Germania), ÎPS Patrick Keith, arhiepiscop de St. Andrews and Edinburgh (Scoția), ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București.

Localitatea Dărmănești este situată pe malurile pârâului Uzul, la confluența acestuia cu râul Trotuș. Având o atestare istorică de peste 500 de ani și încorporată în ocolul Tazlăului Mare de Sus, tradiția a atribuit denumirea localității unui căpitan al domnului Ștefan cel Mare, numit Dărman. Documentele istorice arată faptul că locuitorii din zona Dărmănești au fost răzeși, dar ulterior au fost siliți să devină "lăturași" la mina de sare din Târgu Ocna.

Dezvoltându-se economic, târgul Dărmănești a fost preferat de mulți negustori și traficanți de sare, mulți dintre ei fiind catolici. Pentru îngrijirea lor spirituală aceștia au cerut sprijinul episcopilor de Bacău, care i-au încredințat preoților din Parohia Pustiana. Treptat, numărul catolicilor din Dărmănești și împrejurimi a crescut considerabil, situație ce l-a determinat pe episcopul Anton de Stefano să înființeze, în anul 1853, o parohie de sine stătătoare. Aceasta era a 26-a parohie a Vicariatului Apostolic de Iași, fiindu-i arondate încă 27 de sate și cătune, cuprinzând 470 de familii catolice, cu aproape 1.900 de suflete. În decursul timpului, multe dintre aceste localități au fost desprinse din Parohia Dărmănești, constituindu-se ca parohii separate sau chiar au fost depopulate. Dintre parohii care și-au desfășurat activitatea la Dărmănești amintim: pr. Achatius Hompasz, pr. Anton Callus, pr. Ludovic Balla, pr. Alois Scaramucci, pr. Celestin Vaes, pr. Ioan Poglut, pr. Petru Borowetz, pr. Emil Svirschi, pr. Iosif Ghiuzan, pr. Anton Trifaș, pr. Constantin Hausner, pr. Dumitru Herghelegiu, pr. Vilhelm Clain, pr. Mihai Unguru, pr. Francisc Vârgă, pr. Anton Roca, pr. Anton Dancă, pr. Mihai Enășel, pr. Mihai Văcaru, pr. Petru Blaj și pr. Eugen Lucaci.

Conform mărturiilor documentare, prima biserică din Dărmănești a fost construită în anul 1813 și a fost închinată sfântului Ioan Botezătorul. Ulterior, acest lăcaș de cult a fost îmbunătățit și mărit în timpul pr. Anton Callus (1880-1881). În urma vizitei canonice pe care arhiepiscopul de Iași, Nicolae Iosif Camilli, a desfășurat-o în Dărmănești, în iulie 1912, acesta "a poruncit clădirea unei noi biserici", precum și a unei "noi case parohiale". Această biserică a ars complet în ziua de 29 septembrie 1918, ceea ce a dus la proiectarea și construirea unei biserici mai durabile. Ea a început în primăvara anului 1921 și s-a finalizat în anul 1928, când a fost sfințită și închinată aceluiași sfânt. În deceniul următor s-a construit și casa parohială. Chiar dacă a fost necesară o reparare capitală, ele au ajuns până în zilele noastre.

Întrucât biserica se deteriora constant, după anul 1990 s-a pus problema ridicării unui nou lăcaș de cult. Acesta s-a început lângă biserica veche, în strada Brătulești, și a fost finalizat de curând grație ajutorului oferit de localnici, dar și de binefăcători din Germania, Scoția etc.

Este interesant de sesizat că astăzi Parohia Dărmănești cuprinde un număr aproape identic de familii și suflete ca acum 150 de ani. Conform ultimei statistici, în Dărmănești sunt 498 de familii catolice care însumează aproape 1.800 de credincioși. Anul trecut s-au oficiat 15 botezuri și 11 căsătorii, au primit prima sfântă Împărtășanie 24 de copii și au murit nouă credincioși. De zece ani, Parohia Dărmănești este condusă de pr. Eugen Lucaci, ajutat acum de pr. Valentin Aenoaei.

Pr. Alois Moraru

* * *

(Lumina creștinului, iunie 2006, p. 11)

Orașul Dărmănești este situat în județul Bacău, pe Valea Trotușului la confluența râului Uz cu Trotușul, prelungindu-se de o parte și de alta a râului Uz până în extremitatea vestică a județului. El se înalță până în vârful Nemira (1.649 m), stabilind astfel limita cu județul Harghita. Cu un număr de aproximativ 14.300 de locuitori orașul se întinde pe o suprafață de circa 27.600 ha.

După unele documente aceste locuri au fost populate după anul 1200, când, din cauza invaziilor pricinuite de tătari, populația era nevoită să se retragă pe Valea-Uzului, ascunzându-se în munți.

Începând cu secolul al XVI-lea Dărmăneștiul apare menționat în mai multe documente. În anul 1790 apare ca toponim în hărțile lui Dimitrie Cantemir.

Prezența catolicilor pe aceste meleaguri este menționată în statisticile catolice ale Schematismului Misiunii din 1850, sub forma Dormonesti, având biserica închinată sfântului Ioan Botezătorul și un total de 280 de credincioși, dar prezența lor reală poate fi situată mai înainte de anul 1800 pentru că în 1813 aveau deja construită o biserică. Mulți dintre catolicii veniți aici au fost atrași de marii proprietari agricoli. În jurul anului 1852 proprietarul Nicolae Ghica-Comănești, vărul domnitorului, cere episcopului Antonio de Stefano să înființeze un centru parohial la Comănești pentru a-i atrage pe catolici în zonă, asigurându-și astfel lucrători pentru moșia sa, cererea fiind onorată în anul 1853 prin înființarea Parohiei Dărmănești, ușurând munca enormă a Parohiei Pustiana care avea spre păstorire și această zonă. După înființarea centrului parohial la Dărmănești s-a putut asigura îngrijirea catolicilor de la Palanca și până la Bogata. În cadrul parohiei, în anul 1880 în Dărmănești a funcționat pentru câteva luni și o școală catolică, pe care pr. paroh Scaramucci din acel timp a fost nevoit să o închidă pentru că nu avea cu ce plăti învățătorii.

Așa cum reiese din Schematismul Misiunii, Biserica era închinată Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și a fost distrusă de un incendiu în ziua de 9 septembrie 1918. Pe același loc apare un nou lăcaș între anii 1922 și 1928, lăcaș de cult îmbunătățit în decursul timpului atât în exterior cât și în interior. Din cauza lipsei de rezistență, dar și a faptului că devenise neîncăpătoare credincioșilor, această biserică a trebuit să fie dărâmată.

Demolarea ei, în anul 2004, a făcut mai vizibilă impunătoarea biserică nouă ale cărei lucrări au început în anul 1995, pentru zidirea ei dedicându-se cu mult zel și efort pr. Eugen Lucaci.

Sfințirea noii biserici, cu hramul Preasfânta Inimă a lui Isus, și consacrarea altarului din marmură au avut loc la 1 septembrie 2003. Noua biserică are 17 m lățime, o lungime de 40 m, iar înălțimea este de 9 m interiorul și 14 m până pe vârful acoperișului. În jurul acestui nou lăcaș de cult s-a ridicat și o sală de cateheză ce se încadrează în aceeași linie arhitecturală.

Actuala casă parohială a fost construită de pr. Ioan Trifaș în anul 1936 și se păstrează astăzi în aceeași formă exterioară cu puține modificări interioare.

Parohia catolică din Dărmănești actualmente are un număr de 597 de familii și un total de aproximativ 1.750 de credincioși, păstorită din anul 1993 de pr. Eugen Lucaci, fiind ajutat, începând cu anul 2003, de pr. vicar Valentin Aenoaei. În această localitate din toamna anului 2005 își desfășoară activitatea și Congregația Surorilor Carmelite.

Și în Dărmănești a pornit la drum cu pași timizi Acțiunea Catolică a Tinerilor cu un număr de 23 de membri. În această parohie și-a desfășurat activitatea și Asociația Cercetașilor Creștini Români (ACCR), contribuind mult la entuziasmul și întărirea unității tinerilor.

Pr. Valentin Aenoaei



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat