Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Corhana - Sfânta Fecioară Maria Îndurerată

Adresa: Str. Bisericii, nr. 7, com. Dulcești,
617179-Corhana, jud. Neamț
Tel.: 0740/033991
E-mail: corhana@ercis.ro
Înființare: 1990
Statistică: Familii: 165 (85 înt. + 80 jum.)
Credincioși: 447
Botezuri: 2
Prima Împărtășanie: 5
Miruiți: -
Căsătorii: 2
Înmormântări: 10
Parohia:

Corhana - "Sfânta Fecioară Maria Îndurerată". Biserică zidită în anul 1895, mărită în perioada 1948-1952, renovată în perioada 1988-1992, 1999, 2008-2009, sfințită la 15 septembrie 1999.; fm: 160 (83 î. + 77 j.), cr: 408

Filiale: 1. Văleni - "Înălțarea Sfintei Cruci" (2004) - 16 km. Biserică zidită în anul 1958, renovată în anul 2010.; fm: 9 (6 î. + 3 j.), cr: 19;
2. Dulcești (1990) - 3 km; fm: 4 (4 î. + 0 j.), cr: 16;
3. Roșiori - 7 km; fm: 3 (3 î. + 0 j.), cr: 7
Liturghii: d, s: 08.00; 10.00 (09.00; 11.00); z: 18.00 (20.00); Văleni: d, s: 12.30 (11.30) - o dată la două săptămâni
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Coșa Ștefan


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, mai 1995, p. 12-13)

La 8 km N-V de cetatea lui Roman Mușat, pe marginea terasei superioare a cursului inferior al râului Moldova, aproape de șoseaua județeană Roman - Piatra Neamț, se află micul și frumosul sat Corhana, ce aparține de comuna Dulcești.

Deși prima documentare istorică a satului este din 1790, într-un manuscris german de la Viena, aparținând lui Hora von Otzellowitz, manuscris care în fotocopie se află acum și la biblioteca Academiei Române din București, totuși tradiția orală a locului ne spune că satul ar fi mult mai vechi. Bătrânii spun că știu de la bunii și străbunii lor că domnul Moldovei, Ștefan cel Mare, în peregrinările lui, ar fi poposit și în satul lor. Ei spun că la început acest sat era o poieniță la marginea pădurii, iar în mijlocul satului se afla un plop care adăpostea la umbra lui "un mic han" deservit de o cuminte și vrednică țărancă, numită "Ciorana", iar băștinașii și trecătorii cunoșteau acest loc sub numele de "Plopul Cioranei", de la care ar veni și numele satului, Corhana. Pe aici, unde se spune că se făcea și hora satului, se susține că ar fi trecut și domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare. Această legendă pare să conțină și un sâmbure de adevăr, atât cu privire la vechime, cât și cu privire la nume.

Dicționarul istoric al localităților catolice din Moldova și Bucovina, întocmit de pr. Iosif Gabor, spune la pag. 158-159 notează că locuitorii satului provin dintr-o colonie de muncă, venită din satul Săbăoani, pentru a lucra pământul unui boier din Roșiori, sat vecin cu Corhana de azi. Această colonie de muncă s-a așezat la început cu vreo 3-4 km. mai spre sud față de amplasamentul actual al satului, loc numit de tradiția localnicilor "Felești". Tradiția spune că pe aceste locuri a bântuit o epidemie de ciumă care a făcut numeroase victime. În asemenea calamități se impuneau măsuri foarte severe de carantină sanitară, între care primele erau: arderea satului și mutarea lui. Satul s-a mutat pe valea care se află acum în fața amplasamentului, probabil pentru a nu strica pământul bun de pe deal al boierului. La Felești s-a descoperit un cimitir, numit de localnici "al săbăonenilor".

Luând în considerare denumirea de "Felești" care în jargonul ceangăiesc înseamnă "jumătate", putem conclude că satul Corhana se trage din Săbăoani. Pe baza probelor arheologice care au scos la iveală "cimitirul săbăonenilor" de la Felești și vechimea dinainte de 1359 a satului mamă Săbăoani, ca și dependența spirituală a catolicilor din Corhana de preoții de la Săbăoani, putem accepta teza localnicilor cum că satul Corhana ar fi mult mai vechi decât prima sa documentare istorică (1790) și că ar fi chiar de pe timpul lui Ștefan cel Mare. Apoi, teza conform căreia satul s-ar chema Corhana de la numele acelei cuminți și vrednice femei, "hangița Ciorana", are și ea un reazăm istoric. Nicolae Iorga în cartea sa Studii și documente cu privire la istoria românilor în 31 de volume, menționează satul cu numele de Ciorana. Părintele Iosif Gabor spune în cartea sa că în anul 1801, în hotărârea divanului domnesc al Moldovei, referitoare la contribuția credincioșilor pentru preot, satul este menționat tot sub numele de Ciorana.

Între timp numele satului, ca și numele multor sate catolice din Moldova, a suferit modificări, până ce a ajuns la forma de astăzi, Corhana. Referitor la numele actual al satului, sau mai bine zis la originea numelui, sunt două explicații. Una dată de Dicționarul explicativ al limbii române, care spune că numele "Corhana" înseamnă "coastă de deal stearpă, râpoasă și greu accesibilă", ceea ce corespunde bine realității trecute și prezente, pentru că și acum o parte din sat este așezată pe o coastă stearpă, râpoasă și greu accesibilă. Iar a doua explicație a originii numelui de Corhana este dată de o istorioară care circulă în popor și care spune că într-o noapte de Anul Nou, un bătrân străin și sărac, cu numele Corhan, a venit aici la urat și căpătat. Și cum pe atunci satul era înconjurat de pădure, iar prin pădure mișunau mulți lupi, oamenii obișnuiau să amenajeze "luparnițe", care erau niște gropi camuflate pentru prinderea lor. La urat, moșul a primit pe lângă alimente și bani și câte un pahar de vin, așa că la întoarcere acasă n-a mai văzut bine drumul și, din nefericire pentru el, a căzut într-o luparniță unde căzuse ceva mai înainte un lup. Dimineața, sătenii au găsit lupul alături de rămășițe de carne și haine ale moșului. Și se spune că din considerație pentru acel bătrân și nefericit colindător, cu numele Corhan, localnicii au chemat satul lor cu numele lui.

Prima mărturie scrisă despre un lăcaș de cult al catolicilor din Corhana o avem din Schematismul misiunii franciscane din 1874, care semnalează la Corcanum o capelă închinată celor șapte dureri ale Maicii Domnului, construită în anul 1869. Această capelă era construită pe vale. Statistica anuală a parohiei Săbăoani din 1895 notează următoarele: "În satul Corhana există o capelă ruinată. Cu mari greutăți, pentru că sunt foarte săraci, locuitorii satului au înălțat pe deal numai pereții laterali ai unei noi biserici". Doi ani mai târziu, în 1897, aceleași statistici spun despre capela existentă la Corhana că este "complet ruinată și că nu se mai celebrează Sfânta Liturghie în ea". Resturi din ruinele acestei capele se pot vedea și astăzi pe vale, aproape de locul numit de localnici "Balta lui Papură".

Biserica nouă, începută în anul 1895 pe deal, a fost terminată cu mari greutăți în anii imediat următori. Alături de biserica nouă își avea căsuța și o bătrânică săracă, care la moarte și-a lăsat căsuța, compusă dintr-o cameră și o săliță, bisericii. Se crede că tot ea ar fi dat și locul pentru construirea bisericii. Și pentru că această nouă biserică de pe deal a fost construită tot din sărăcie, nu numai că a fost foarte mică, dar s-a și deteriorat repede. Așa că între anii 1948 și 1952 părintele Mihai Donea, mai întâi vicar de Săbăoani și apoi paroh de Pildești, a fost nevoit sub pretextul unei "renovări" să construiască pe același loc o nouă biserică, mai trainică și mai încăpătoare. Atât vechea cât și noua biserică de pe deal, au fost închinate celor "Șapte dureri ale Maicii Domnului". Între anii 1988-1992 cu sprijinul credincioșilor și al episcopiei, biserica s-a renovat în întregime. Mai întâi s-a amenajat prezbiteriul, care a fost înălțat cu peste 60 cm., apoi inginerul arhitect Mihai Maica din Iași, în locul vechiului altar de lemn, a proiectat în armonie cu stilul bisericii, un altar de piatră cu trei arcade, ce are la mijloc statuia ce o reprezintă pe Maica Domnului cu Isus mort în brațe, statuie executată de Alexandrina Dumitriu. Apoi, după modelul altarului central s-au mai construit și două altare laterale închinate Inimii lui Isus și Inimii Neprihănite a Mariei. Inginerul Isidor Barticel din Roman a proiectat și executat cu oamenii săi, un nou coral bisericii, mai rezistent și mai încăpător. Tot el a lucrat în praf de piatră interiorul bisericii pe care a marcat și un brâu bleu, nuanțând astfel culorile Maicii Domnului, căreia îi este închinată biserica.

De la începuturile ei și până în anul 1950, comunitatea din Corhana a fost sub jurisdicția spirituală a parohiei Săbăoani. Din 1950 până în anul 1986 a aparținut de Parohia Pildești. Între anii 1986 și 1990 comunitatea Corhana a fost "expozitară" a parohiei Pildești, având ca prim paroh expositus pe pr. Anton Budău. Din anul 1990, Corhana este parohie de sine stătătoare. Cât privește casa parohială, ce are ca patron pe Sfântul Iosif și care este cam la 500 m. depărtare de biserică, este o casă cu patru camere, cumpărată de la o familie din sat, ce s-a mutat la Piatra Neamț. Casa a fost cumpărată de pr. Petru Budău cu sprijinul episcopiei în anul 1986.

După statistica făcută în ianuarie 1995, Parohia Corhana are 250 de familii și 800 de credincioși.

În satul Corhana trăiesc în armonie cu credincioșii catolici și un număr de 30 de familii ortodoxe, care între anii 1989 și 1990 au înălțat în incinta cimitirului, sub conducerea părintelui Vasile Ungureanu, o frumoasă capelă, cu hramul Nașterea Domnului. În satul Corhana există o școală generală pentru clasele I-VIII, care a fost construită între anii 1916 și 1917 și în care învață cei 80 de copii. Școala a luat ființă în anul 1909 și a funcționat până în anul 1917 într-o casă țărănească închiriată din apropierea bisericii, având ca unic învățător pe doamna Adriana Giosanu, căreia din anul 1917 i-a urmat învățătorul Gheorghe Toma.

Pr. Ioan Lungu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat