Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Cacica - Adormirea Maicii Domnului

Adresa: Str. Principală, nr. 869,
727095-Cacica, jud. Suceava
Tel.: 0230/237009
E-mail: cacica@ercis.ro
www.sanctuarcacica.ro
Înființare: 1810
Statistică: Familii: 220 (124 înt. + 96 jum.)
Credincioși: 464
Botezuri: 4
Prima Împărtășanie: -
Miruiți: -
Căsătorii: 4
Înmormântări: 8
Parohia:

Cacica - "Adormirea Maicii Domnului". Biserică zidită în perioada 1903-1904, sfințită la 16 octombrie 1904, renovată în perioada 1992-2012, altarul sfințit la 14 august 2012, declarată sanctuar diecezan la 1 august 1996, sanctuar național la 15 august 1997, basilica minor la 14 martie 2000; icoana Maicii Domnului încoronată la 15 august 2014.; fm: 165 (83 î. + 82 j.), cr: 330

Filiale: 1. Păltinoasa - "Înălțarea Domnului" (1785) - 12 km. Biserică zidită în anul 1911.; fm: 60 (35 î. + 25 j.), cr: 130;
2. Ilișești - "Sfânta Elisabeta a Portugaliei" (1900) - 25 km. Biserică zidită în anul 1895.; fm: 2 (1 î. + 1 j.), cr: 4
Liturghii: d, s: 11.00; 17.00 (18.00); z: 17.00 (18.00); Păltinoasa: d, s: 09.30; Ilișești: de hram
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Mărăndescu Anton


Vicari

[ foto ]
pr. Baltag Mitică

[ foto ]
pr. Cochior Sebastian


Preot colaborator

[ foto ]
pr. Pal Cristian


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, august 2001, p. 11)

Localitatea Cacica este cunoscută atât prin salina existentă cât și prin sanctuarul marian al Bisericii Catolice. Satul se află în nord-estul României, în "dulcea Bucovină", la 40 km de Suceava și la 18 km de Gura-Humorului. Numele de "Cacica" își are originea din limba slavă; kaczika înseamnă rață, pentru că în regiune erau numeroase mlaștini cu stufăriș în care mișunau cârduri de rațe sălbatice. Pe la anul 1780 s-a descoperit zăcământul de sare din zonă, iar în anul 1791 s-a deschis salina și au fost aduși muncitori și tehnicieni din diferite provincii ale Imperiului Habsburgic, cei mai mulți fiind de religie romano-catolică.

Credincioșii catolici veniți la muncă și stabiliți ulterior la Cacica au fost asistați spiritual de preoții din Parohia Gura Humorului. Primul păstor sufletesc a fost, din anul 1795, preotul polonez Clemens. Întrucât în Cacica nu era un lăcaș de cult propriu, a fost săpată în masivul de sare o mare și frumoasă capelă cu hramul "Sfânta Varvara", la o adâncime de 25 m. Din anul 1799 a urmat preotul Iacob Bogdanovici care, în anul 1810, ajutat de administrația salinei, a zidit prima biserică pe locul unde se află cea actuală. Astfel, a luat ființă Parohia Romano-Catolică din Cacica. La sfințirea primei biserici a fost adusă, de la o biserică armeano-catolică din Stanislawow o reproducere a icoanei miraculoase a Maicii Domnului "Madona Neagră" de la Czestochowa - Polonia. Nu se poate data cu exactitate apariția icoanei, dar se presupune a fi din secolul al XVII-lea.

În jurul anului 1900, episcopul Iosif Weber, călugăr lazarist de lângă Sucevița, ajunge la conducerea Episcopiei de Lemberg (Lvov) și dă o nouă deschidere localității și pelerinajelor de la Cacica. Dânsul încredințează pastorația parohiei preoților lazariști; dispune, îndrumă și sprijină zidirea actualei biserici, începută în anul 1903 și sfințită solemn la 16 octombrie 1904, fiind de față și arhiepiscopul de Cracovia, Iósef Bilczewski. Noua biserică a fost construită după un proiect din Polonia, în stil neo-gotic în crucieră, din piatră cioplită și cărămidă roșie presată, are 40 m lungime, 23 m lățime, 14 m înălțimea interioară, 50 m înălțimea turnului, fiind recunoscută astăzi ca adevărat monument de arhitectură, o "perlă a Bucovinei".

Un deosebit interes îl prezintă și "Grota Lourdes", o reprezentare a grotei de la Lourdes din Franța, construită în anul 1936, prin grija preotului Henryk Wóchowski, din piatră brută, având 12 m lungime, 5 m lățime, 5 m înălțime, fiind încadrată de o galerie de 60 m lungime în formă de semicerc, susținută de 20 de coloane din beton, ca spațiu acoperit pentru pelerini.

Începând cu anul 1992 s-au executat lucrări ample de subzidire și întărire a pereților bisericii, cu lucrări de drenaj, datorită terenului slab de sub biserică. S-a montat pardoseala de marmură din biserică, urmând a se continua cu amenajarea curții interioare și cu înlocuirea acoperișului bisericii, degradat cu trecerea timpului.

Din anul 1904 s-a hotărât celebrarea și participarea oficială la hramul și pelerinajul de la 15 august. Astfel, cultul icoanei miraculoase a Maicii Domnului de la Cacica și pelerinajul din solemnitatea Adormirea Maicii Domnului s-au dezvoltat din ce în ce mai mult, iar numărul pelerinilor din țară și din străinătate a fost din ce în ce mai mare. Ținând cont de pietatea neîntreruptă și profundă a credincioșilor și mai ales de prețuirea acestui loc în perioada dictaturii comuniste, în anul 1996, biserica parohială din Cacica a fost declarată "sanctuar diecezan", iar la 15 august 1997, prin decretul episcopului Petru Gherghel, având acordul Conferinței Episcopale Catolice din România, sanctuarul din Cacica a fost declarat și recunoscut drept "sanctuar național". Marea bucurie și momentul culminant pentru Cacica a fost anul jubiliar 2000, când sanctuarul a primit titlul de "basilica minor", titlu acordat de către Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea prin Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, la 14 martie 2000, și proclamat oficial la Liturghia solemnă a hramului din 15 august 2000, de către cardinalul Luigi Poggi, trimisul special al Sfântului Părinte.

Pr. Iulian-Eugen Kropp

* * *

Centenarul bisericii

(Lumina creștinului, noiembrie 2004, p. 11)

În zilele de 9 și 10 octombrie 2004, la Cacica, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la construirea și consacrarea actualei biserici, au avut loc mai multe manifestări cultural-religioase, prin care s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru timpul de har petrecut în fața altarului Maicii Domnului din sanctuarul diecezan și național.

Cacica se află în nord-estul României, la 40 de km de Suceava și la 18 km de Gura Humorului. În anul 1785, s-a descoperit zăcământul de sare din zonă, iar în anul 1791, s-a deschis salina. Întrucât nu exista un lăcaș de cult propriu pentru muncitorii catolici, a fost săpată în masivul de sare o capelă cu hramul "Sfânta Varvara". În anul 1810, preotul Iacob Bogdanovici a construit prima biserică pe locul unde se află cea actuală. La sfințirea primei biserici a fost adusă, de la o biserică armeano-catolică din Stanislawow, o reproducere a icoanei miraculoase a Maicii Domnului "Madona Neagră" de la Czestochowa (Polonia). În jurul anului 1900, episcopul Iosif Weber, călugăr lazarist, a ajuns la conducerea Episcopiei de Lemberg (Lvov). El a încredințat pastorația Parohiei Cacica preoților lazariști; a dispus, a îndrumat și a sprijinit zidirea actualei biserici, începută în anul 1903 și sfințită la 16 octombrie 1904. De asemenea, în anul 1936, a fost construită și "Grota Lourdes", o reprezentare a grotei de la Lourdes din Franța. Începând cu anul 1904, s-a hotărât celebrarea și participarea oficială la hramul și pelerinajul de la 15 august. La 14 martie 2000, Sfântul Părinte, prin Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, a acordat sanctuarului din Cacica titlul de "basilica minor", titlu proclamat solemn la Liturghia hramului din 15 august 2000.

* * *

Deschiderea festivităților a fost făcută de către pr. Romuald Bulai, paroh de Cacica, după care a urmat o conferință despre istoricul comunității din Cacica, prezentată de pr. Alfons Zelionka, vicar de Suceava.

Apoi a avut loc un concert de orgă clasică, flaut, oboi și vioară, susținut de prof. Marcel Costea, însoțit de mai mulți maeștri ai muzicii. Copiii din Cacica, Solonețu Nou și un ansamblu artistic venit din Polonia au susținut un mic program artistic.

Seara, icoana Maicii Domnului a fost coborâtă din altarul central. A urmat Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, concelebrând PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, pr. Ioan Ciuraru, ministru provincial, parohul comunității și mai mulți preoți din țară și din Polonia. Păstorul diecezei a declarat în mod solemn deschiderea Anului Euharistic în Dieceza de Iași. După celebrarea euharistică a urmat adorația preasfântului sacrament.

A doua zi, dimineața, s-au celebrat Liturghii, după obiceiul locului, în mai multe limbi: la ora 9.00, în limba germană, pentru credincioșii din Suceava și Gura Humorului, iar la ora 10.00, în limba polonă, celebrarea fiind prezidată de către episcopul auxiliar de Szczecin, PS Marian Blazej Kruszylowicz, înconjurat de mai mulți preoți veniți special din Polonia.

Sfânta Liturghie de la ora 11.00 a fost prezidată de nunțiul apostolic Jean-Claude Périsset, însoțit la altar de PS Petru Gherghel, PS György Iakubinyi, arhiepiscop de Alba-Iulia, PS Cornel Damian, PS Marian Blazej Kruszylowicz, pr. Ion Ciuraru, un mare număr de preoți și credincioși. În timpul predicii, nunțiul a scos în evidență importanța cultului către Maica Domnului și rolul pe care l-a avut acest sanctuar pe parcursul istoriei. Au fost prezenți, de asemenea, și ambasadorul Poloniei în România, ES Jacek Paliszewski, însoțit de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervasen Longher.

La sfârșitul celebrării euharistice, episcopii prezenți, împreună cu preoții și cu întreaga comunitate, au făcut consfințirea către Fecioara Maria, după care s-a dat binecuvântarea finală cu icoana Maicii Domnului.

Pr. Șerban-Ioan Manole



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat