Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Bahna - Înălțarea Sfintei Cruci

Adresa: Str. George Coșbuc, nr. 10, com. Pârgărești,
607427-Bahna, jud. Bacău
Tel.: 0234/350232
E-mail: bahna@ercis.ro
Înființare: 1 septembrie 2013
Statistică: Familii: 151 (95 înt. + 56 jum.)
Credincioși: 344
Botezuri: 3
Prima Împărtășanie: 7
Miruiți: -
Căsătorii: 2
Căsătorii mixte: 1
Înmormântări: 4
Istoric: Biserică zidită în perioada 1901-1910.

Liturghii: d, s: 11.00; z: 17.00 (19.00); miercuri și sâmbătă: 08.00
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Ilieș Marius-Petrică


<< .... >>

Satul Bahna, este unul din cele patru sate catolice, de pe dealul Coșnea, așezate pe șoseaua ce leagă orașul Târgu-Ocna de comuna Oituz, pe valea pârâului Bahna, în comuna Pârgărești, aproape contopit cu partea satului Oituz, denumită popular, Marginea.

Satul, ne spune părintele Iosif Gabor, în cartea sa "Dicționarul comunităților catolice din Moldova", este foarte vechi, fiind amintit, în însemnările episcopului Petru Bogdan Baksic, din 27 octombrie 1641, sub forma "Bana", având biserică de zid, ruinată însă, și cu circa 90 de credincioși, cifră nu foarte mică, ținând cont de vremurile de atunci.

Informațiile rămase, de la preotul Vitus Pilutius, din 10 iulie 1682, ne arată faptul că, nu se știe din ce motive, satul s-a destrămat: "Tutti fuggiti".

Catolicii de aici reapar în statisticile catolice abia după începutul secolului al XIX-lea, când se menționează că aparțin de parohia din Grozești - Oituz, cu numele de "Băhana". Ca filiala parohiei Oituz, Bahna va rămâne până în anul 1999, când datorită deciziei episcopului de Iași, Petru Gherghel, filiala parohiei Satu Nou - Nicorești, devine parohie de sine stătătoare. Noii parohii, Nicorești, i se afiliază comunitatea din Bahna.

La inițiativa părintelui paroh Inocențiu Arcana, biserica, cu hramul "Înălțarea Sfintei Cruci", construită în jurul anilor 1900-1910, a fost renovată în cursul anului 2005 totalmente: turnul a fost ridicat cu cinci metri, acoperișul cu un metru, s-a lucrat la îndreptarea zidurilor și lărgirea acoperișului. În curte, pentru ocazii speciale, cum ar fi hramul comunității, s-a ridicat o grotă cu altar pentru celebrarea sfintei Liturghii.

În anul 2006, la data de 21 mai, filiala Bahna, a avut bucuria de vizită pastorală din partea preasfințitului episcop Petru Gherghel.

Cronologia bisericii amintește faptul că în anul 1978, au fost terminate lucrările la biserică prin prelungirea ei și totodată prin înălțarea turnului. La data de 14 septembrie în ziua de sărbătoare a "Înălțării Sfintei Cruci", biserica a fost binecuvântată de același episcop Petru Gherghel, împreună cu preoții Leon Pișta, Augustin Pascaru și Claudiu Dumea.

În vederea unei mai bune păstoriri a credincioșilor din unele parohii ale Diecezei de Iași, mai ales a celor care au mai multe filiale și ținând cont și de configurarea lor geografică, de la 1 septembrie 2013, PS Petru Gherghel a înființat Parohia Bahna, prin despărțirea de la Parohia Nicorești și ca paroh a fost numit părintele Marius Adam. În perioada anilor 2013-2018, părintele paroh împreună cu credincioșii comunității au construit casa parohială și au renovat interiorul și exteriorul bisericii.

Prin decret episcopal, începând cu data de 1 iulie 2018, a fost numit paroh al comunității "Înălțarea Sfintei Cruci" părintele Marius-Petrică Ilieș, cu binecuvântarea arhierească, a episcopului de Iași Petru Gherghel.

Dumnezeu a binecuvântat acest sat cu o vocație la Sfânta Preoție, prin părintele Adam Lucian, hirotonit în anul 2008.

Dumnezeu să reverse belșug de haruri asupra acestui sat de credincioși.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat