Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Cleja II - Sfântul Marcu

Adresa: Str. Eroilor, nr. 3,
607105-Cleja II, jud. Bacău
Tel.: + fax 0234/253085
E-mail: clejasfantulmarcu@ercis.ro
Înființare: 1 martie 2006
Statistică: Familii: 332 (227 înt. + 105 jum.)
Credincioși: 927
Botezuri: 7
Prima Împărtășanie: -
Miruiți: -
Căsătorii: 3
Înmormântări: 21
Istoric: Biserică zidită în perioada 1991-2008, sfințită la 9 noiembrie 2008.

Liturghii: d, s: 10.30; 17.30 (18.30); z: 17.30 (19.00)
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Roca Felix-Marius


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, august 1995, p. 12-13)

Parohia Cleja este situată pe dealurile din partea dreaptă a Siretului, pe valea pârâului cu același nume, afluent al Siretului, la aproximativ 20 km depărtare, spre sud, de orașul Bacău. Parohiile din imediata vecinătate sunt cele din Valea Mică, Somușca și Faraoani.

Denumirea "Cleja" generează o serie de probleme privind originea, fiind unică în țară. Specialiștii admit derivarea din cuvântul latinesc "ecclesia", întâlnit în Transilvania sub forma "eclejie", însemnând proprietatea bisericii, biserică sau parohie. Pe de o parte, evoluția lingvistică: "ecclesia - eclejie, clejă - cleja", pe de altă parte, faptul că toponimul "cleja" se întâlnește în Transilvania cu înțelesul de proprietate a bisericii ori a personalului acesteia, poate fi un argument definitoriu în favoarea existenței unei similitudini cu toponimul din Moldova.

Documentar, denumirea Cleja este atestată pentru prima dată într-un document datat la 3 mai 1588, în care este menționat printre alții și Ștefan din Cleja împreună cu fiii lui. Denumirea se mai întâlnește în această perioadă de sfârșit de secol XVI și început de secol XVII și în documente din 1638 și 1640. Aceste trei documente sunt de altfel și cele mai vechi atestări ale localității Cleja.

Existența catolicilor în Cleja este menționată pentru prima dată într-un document din anul 1696. Documentul este de fapt o relatare a misiunii ce a avut-o în Moldova misionarul Bernardino Silvestri, numit în această calitate de Congregația "De Propaganda Fide" la 5 octombrie 1688.

În document sunt amintite printre altele și toate localitățile în care sunt catolici, inclusiv numele și numărul locuitorilor, cu referire specială asupra celor care au fost sau nu au fost miruiți. Astfel apare menționată și localitatea Cleja cu 76 de persoane. "Recensământul" a fost făcut cu ajutorul pr. Aloysius Bevilacqua, paroh în acea perioadă la Faraoani.

Matricolele parohiei încep cu anul 1793, deși numărătoarea credincioșilor (Status animarum) s-a făcut încă din 1784. Anul 1793 poate fi considerat ca anul deschiderii parohiei, acest fapt presupunând implicit și posibilitatea, dacă nu chiar necesitatea existenței unui lăcaș de cult, probabil o capelă. Această stare de fapt s-a prelungit până în anul 1811 când s-a construit o biserică din lemn la Cleja.

Pe temelia bisericii din 1811 s-a construit în anul 1839 o alta, tot de lemn, care a rezistat până la începutul secolului XX, mai precis până în 1906 când s-a construit practic actuala biserică din Cleja, din cărămidă, în stil romanic, biserică ce a suferit desigur până astăzi o serie de renovări determinate de vitregiile timpului.

După 1990 în partea de răsărit a parohiei care poartă numele de Buda (unde s-au descoperit printre alte vestigii arheologice și un tezaur de monede bizantine) s-a construit în stil roman cu elemente gotice, o nouă biserică, prin contribuția efectivă a credincioșilor, sub îndrumarea parohului local, părintele Leon Pișta (care a fost de fapt și cel care s-a ocupat îndeaproape de rezolvarea favorabilă a tuturor problemelor pe care le generează îndeobște o atare întreprindere, probleme de care nu a dus lipsă nici construcția bisericii din Buda).

Între celelalte sate catolice din Moldova, Cleja ocupă un loc aparte. De aici s-a cules o varietate impresionantă de folclor. Din Cleja provine și prima variantă, în graiul local, a Mioriței, notată în scris prin 1843 de către preotul Inocentius Petras (1843-1886) - primul culegător al poeziei populare din zonă, paroh aici în acea perioadă.

Dintre preoții care au slujit în această parohie amintim pe: pr. Iosif Tălmăcel (1920-1921) - un renumit scriitor bisericesc; pr. Ioan Poglut (1921-1927) - unul din cei mai însemnați predicatori ai timpului; pr. Ioan Mărtinaș (1927-1928) - un bun cunoscător al trecutului catolicismului din Moldova; pr. Francisc Hojden (1928-1979) - un excelent botanist și horticultor; pr. Mihai Budău (1970-1975); pr. Mihai Pal (1975-1978); pr. Petru Dâncă (1978-1982).

Din anul 1982 până în 1995 a slujit ca paroh în Cleja părintele Leon Pișta. În cadrul parohiei sunt 1150 de familii și 4800 de credincioși, ei frecventând cele două biserici care au fost amintite, din Cleja și Buda, avându-i ca patroni pe sf. Francisc de Assisi, respectiv pe sf. Marcu.

Din Cleja sunt în prezent, trei seminariști diecezani, patru franciscani și șase capucini. În cadrul parohiei funcționează din anul 1992 o asociație Kolping, constituită ca personalitate juridică cu statut propriu, având scop caritativ.

La 1 iulie, în urma morții pr. Leon Pișta a fost numit paroh de Cleja pr. Augustin Pascaru.

Anton Coșa

* * *

(Lumina creștinului, decembrie 2008, p. 11)

Consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Sfântul Marcu" din Cleja a avut loc duminică, 9 noiembrie, începând cu ora 11.00. Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, asistat de PS Aurel Percă și PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București. A fost prezentă o mare mulțime de credincioși, numeroși preoți și persoane consacrate, precum și reprezentanți ai administrației locale și județene.

Comuna Cleja este situată la 15 km de orașul Bacău, având o populație de peste 6.000 de locuitori, majoritatea catolici, împărțiți în trei sate. Anul acesta s-au împlinit 420 de ani de la prima menționare documentară a acestei așezări (3 mai 1588). Prezența catolicilor în această localitate este și ea destul de veche, primele atestări fiind din anul 1793. Biserica primei parohii datează din anul 1811 și poartă hramul "Sfântul Francisc din Assisi".

Pentru credincioșii Parohiei "Sfântul Marcu" (Cleja II), ziua de 9 noiembrie va rămâne în memorie. După 15 ani de la începutul lucrărilor de construire a bisericii, comunitatea a avut bucuria de a participa la Liturghia de consacrare a altarului și de sfințire a bisericii. Desigur, era nevoie de o nouă biserică în Cleja. Numărul mare al enoriașilor (428 de familii, totalizând 1.459 de credincioși), frecvența destul de ridicată la sfânta Liturghie, cât și distanțele mari dintr-o parte în cealaltă a satului, au făcut ca această idee să se dezvolte tot mai mult. Din cauza regimului comunist nu s-a putut realiza proiectul, însă după căderea regimului au început demersurile pentru o nouă biserică. În anul 1993, sub coordonarea parohului de atunci, pr. Leon Pișta (trecut la cele veșnice în anul 1995) au început lucrările de construire a noii biserici. În anul 2004, pr. Augustin Pascaru, care din anul 1995 a urmat părintelui Pișta, a reușit să îmbrace altarul cu marmură.

Din anul 2006, biserica "Sfântul Marcu" a primit statutul de biserică parohială, primul păstor fiind pr. Ernest Ilarion Roca. Acesta, cu ajutorul credincioșilor din Cleja și din afară, în scurt timp a construit casa parohială.

Din anul 2007, când am preluat spre păstorire această comunitate, s-a reușit înlocuirea în biserică a ferestrelor vechi cu ferestre din termopan, schimbarea dușumelei, zugrăvirea pereților din interior și exterior.

Turnul bisericii are înălțimea de 20 m, iar de jos până în vârful acoperișului sunt 12 m. Lungimea ei este de 36,5 m, iar lățimea de 14 m.

Biserica astfel pregătită, iată că a venit și ziua mult așteptată de întreaga comunitate. La sosire, înalții oaspeți au fost primiți cu pâine și sare, după care PS Gherghel i-a salutat pe cei prezenți. A urmat procesiunea spre biserică, animată de tinerii îmbrăcați în costume populare și de cei aflați călare. Odată ajunși la biserică, a urmat binecuvântarea sării și a apei cu care au fost stropiți poporul și pereții bisericii.

În cadrul predicii, PS Damian a vorbit despre semnificația sfințirii bazilicii din Lateran și a bisericii din Cleja. După predică a urmat litania tuturor sfinților, rugăciunea de consacrare, ungerea cu sfânta crismă a altarului și a pereților bisericii. PS Petru Gherghel a evidențiat la finalul Liturghiei aportul credincioșilor și al autorităților pentru a ajunge la acest eveniment.

I-am mulțumit lui Dumnezeu și tuturor celor care de-a lungul timpului au contribuit la edificarea bisericii. A fost un drum lung, dar sacrificiile și rugăciunile comunității au prins contur.

Pr. Anton Diacu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat