Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Vatra Dornei - Schimbarea la Față a lui Isus

Adresa: Str. Mihai Eminescu, nr. 7,
725700-Vatra Dornei, jud. Suceava
Tel.: + fax 0230/371519
E-mail: vatradornei@ercis.ro
Înființare: 1911
Statistică: Familii: 149 (60 înt. + 89 jum.)
Credincioși: 290
Botezuri: 2
Prima Împărtășanie: 5
Miruiți: -
Căsătorii: -
Înmormântări: 6
Parohia:

Vatra Dornei - "Schimbarea la Față a lui Isus". Biserică zidită în perioada 1895-1905 și sfințită în anul 1905; capela "Sfântul Anton" în cimitir din anul 1895.; fm: 118 (46 î. + 72 j.), cr: 212

Filiale: 1. Iacobeni - "Sfântul Ioan Nepomuk" (1940) - 12 km. Biserică din anul 1828, sfințită în anul 1836, renovată în anii 1963-1965, 2012.; fm: 8 (1 î. + 7 j.), cr: 16;
2. Dorna Candrenilor - "Sfântul Mihail" - 8 km. Biserică din anul 1898, renovată în anul 2011.; fm: 10 (6 î. + 4 j.), cr: 23;
3. Alte localități; fm: 27 (12 î. + 15 j.), cr: 61
Liturghii: d, s: 10.30; z: 17.00; Iacobeni: 08.30 - o dată la două săptămâni
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Răchiteanu Iosif


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, mai 1999, p. 11)

În Țara mândră a Fagilor, în dulcea Bucovină, la confluența râului Dorna cu Bistrița aurie, este situat orașul Vatra Dornei, o binecuvântată stațiune balneo-climaterică, străjuită de munții Barnarel, Dealu Negru și Oușor.

Existența acestei așezări este atestată încă înainte de secolele XIII-XIV, după cum dovedesc obiectele descoperite cu ocazia unor săpături arheologice, cum ar fi coifuri, cămăși de zale, pinteni etc., datând din acea vreme. Pe aici a trecut legendarul Dragoș Vodă, întemeietorul Moldovei, căruia i se atribuie și faptul că ar fi dat numele acestui loc, după frumoasa păstoriță Dorina, pe care, din greșeală, a ucis-o cu săgeata, vrând să vâneze o căprioară. Tot pe aici au trecut și diferite popoare migratoare (de exemplu, tătarii) după cum dovedește denumirea de Drumul Tătarilor, care duce de la Vatra Dornei la Dorna Cândrenilor, pe malul stâng al râului Dorna, paralel cu șoseaua națională.

Între secolele XIV și XVII, orașul Vatra Dornei aparținea de districtul Câmpulung, iar în urma unei reforme administrative, în timpuri mai apropiate, a fost încorporat județului Suceava.

Inițial, Parohia Vatra Dornei a figurat ca filială a Parohiei Iacobeni și abia după ce orașul a cunoscut o dezvoltare rapidă, datorită descoperirii izvoarelor de ape minerale (1806), mai ales feruginoase, tămăduitoare în diferite boli ale aparatului circulator, situația s-a inversat. Astfel, din 1911 Iacobeni a devenit filială a Parohiei Vatra Dornei, alături de: Dornișoara, Broșteni, Crucea, Dorna Cândreni, Coșna, Drăgoiasa. De asemenea, din lipsă de preot și comuna Cârlibaba, aparținând de Episcopia de Alba Iulia, este administrată de parohul din Vatra Dornei. Unele din aceste filiale sunt situate la distanțe între 40 și 60 de km.

Prima bisericuță din Vatra Dornei a fost actuala capelă din cimitirul catolic. După ce această biserică din lemn a fost demontată în 1895 și plasată în cimitir s-a început zidirea bisericii din centrul orașului, în stil roman simplu cu unele adăugiri în stil gotic, care a fost sfințită și dată în folosință în anul 1905, cu hramul Schimbarea la Față. În timpul primului război mondial, biserica a fost grav avariată de bombardamentul de artilerie. Pentru a aminti de acest eveniment, când s-a refăcut biserica au fost încorporate în zidurile bisericii cinci obuze.

O personalitate marcantă, dintre primii preoți parohi din Vatra Dornei, a fost pr. dr. Iuliu Weber, care a decedat în luna februarie 1929. A urmat pr. Francisc Gaschler și pr. Adolf Botkowski, repatriat în anul 1940 în Germania. Până la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, credincioșii catolici din Vatra Dornei au fost păstoriți de preotul Iura din Câmpulung Moldovenesc, care uneori parcurgea pe jos drumul de 40 km, deoarece tunelul de pe pasul Mestecăniș fusese distrus de către armatele combatante, întrerupându-se astfel legătura dintre Vatra Dornei și celelalte localități ale Bucovinei.

Ceilalți preoți parohi care au păstorit această comunitate au fost: pr. Eugen Baltheiser, pr. Leopold Hohenecker, pr. Leopold Nestmann, pr. Eduard Kozanowski, pr. Iosif Sabău și pr. Pavel Gabor.

Mulți tineri din Parohia Vatra Dornei au urmat chemarea Domnului și au devenit preoți, slujind în diferite parohii din țară: Siegfried Baltheiser, Francisc Keil, Roman Karapozinski, Otto Josse, Francisc Astalosch, Alexandru Gajewski și alții. Actuala clădire parohială a fost ridicată spre sfârșitul anilor 1930 de pr. Adolf Botkowski.

În Vatra Dornei a existat, de asemenea, o comunitate greco-catolică, a cărei biserică se află pe str. Negrești și care a fost preluată de parohia ortodoxă din localitate și este folosită în prezent ca lăcaș de cult.

O dată cu exodul masiv al germanilor din anii 1940-1941, comunitatea romano-catolică din Vatra Dornei a scăzut considerabil, ca număr. Actualmente, Parohia romano-catolică din Vatra Dornei face parte din decanatul de Suceava, iar în statistica din anul 1998 figurează cu 246 familii, 562 credincioși, care sunt păstoriți din 1996 de pr. Anton Antonov. Anul trecut s-au oficiat patru botezuri, patru căsătorii și 14 înmormântări.

Pr. Anton Antonov

* * *

Orașul Vatra Dornei, situat la confluența râurilor Dorna și Bistrița Aurie, la o altitudine de cca. 800 m, este o renumită stațiune balneo-climaterică unde vin numeroși turiști pentru odihnă sau tratament.

După ocuparea Bucovinei de trupele austro-ungare în 1774, acest teritoriu va trece în subordonarea Arhiepiscopiei de Lemberg-Liov, mai precis la 11 aprilie 1796. Comunitatea catolică din Vatra Dornei nu forma încă o parohie, ea fiind în grija preoților din Câmpulung Moldovenesc, până în 1811, și apoi a celor din Iacobeni, până în 1911. Cu timpul, însă, numărul catolicilor a crescut considerabil, îngreunând astfel munca preoților din Iacobeni care făceau din ce în ce mai greu față cerințelor acestor credincioși. Se va ajunge astfel la separarea celor două parohii. Iacobeniul va deveni filială a Parohiei Vatra Dornei, alături de alte sate aflate în bazinul Dornelor. Primul paroh menționat în documente este părintele Joseph Ettmayr, urmat de părintele Julius Weber.

Prima biserică, înălțată în anul 1850, în care se adunau catolicii din Vatra Dornei pentru celebrarea sfintelor taine s-a dovedit a fi neîncăpătoare o dată cu creșterea populației catolice. După ce a fost mutată în cimitir, în 1895, s-au început lucrările de construcție la noua biserică, mult mai mare, într-un stil roman simplu cu unele adăugiri în stil gotic. Lucrările au fost încheiate în anul 1905.

Deși biserica a fost avariată în timpul Primului Război Mondial, totuși a rămas în picioare, prin grija credincioșilor care s-au străduit să o refacă, dând mărturie și astăzi despre credința și curajul înaintașilor.

La începutul secolului al XX-lea, datorită construirii căii ferate ce făcea legătura între Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, numărul credincioșilor din zonă a crescut în medie cu 40-50%. Astfel, la 11 februarie 1907, în urma unui recensământ, numai în Vatra Dornei erau 907 suflete, aparținând etniilor germane (majoritatea), poloneze și ucrainene, alături de credincioșii de origine română.

Comunitatea a avut de suferit de pe urma celor două războaie mondiale, dar, mai ales, ca urmare a strămutării germanilor din Vatra Dornei (6 decembrie 1940 și 1941). În ianuarie 1942, numărul credincioșilor catolici era doar de 250, din care 100 erau de origine poloneză iar restul erau germani, ucraineni și români. În deceniile care au urmat acestor evenimente, situația catolicilor din Vatra Dornei nu a înregistrat creșteri semnificative, menținându-se în jurul cifrei de 250 de familii cu aproximativ 400 de credincioși.

Având hramul "Schimbarea la Față a lui Isus", parohia Vatra Dornei împreună cu filialele Iacobeni - "Sfântul Ioan Nepomuk", Dorna Cândreni - "Sfântul Mihail" și Dornișoara, are un total de 177 de familii cu 435 de credincioși. Din anul 1996 paroh al comunității este pr. Anton Egner.

Paul Baciu

* * *

(Lumina creștinului, august 2005, p. 11)

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de când se celebrează sfânta Liturghie în biserica din Vatra Dornei. În ea atâția oameni s-au întâlnit cu Dumnezeu și și-au regăsit pacea sufletească. Biserica, cu turnul ei zvelt ce străjuiește de un secol și clopotele ei ce împrăștie norii negri, cheamă pe toți dornenii din toate colțurile țării și ale lumii la sărbătoare. Sunt invitați toți cei care vor să se alăture în rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru credința și tăria dăruită înaintașilor, pentru faptele minunate pe care, cu braț puternic, le-a săvârșit în mijlocul poporului său. Bucuria va fi pe deplin împlinită prin prezența episcopului de Iași și a celorlalți preoți care au lucrat în această parohie. Programul ceremoniilor ce se vor desfășura cu această ocazie este următorul: sâmbătă, 6 august, la ora 19.00: adorație de mulțumire organizată de tineri; duminică, 7 august, la ora 9.30: sfânta Liturghie în limba germană; la ora 11.00: Liturghia pontificală de hram, urmată de o agapă frățească pentru toți cei prezenți.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat