Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Vaslui - Sfinții Apostoli Petru și Paul

Adresa: Str. Mărășești, nr. 2,
730112-Vaslui
Tel.: 0235/315883, 0768/806855
E-mail: vaslui@ercis.ro
Înființare: 1986
Statistică: Familii: 114 (47 înt. + 67 jum.)
Credincioși: 297
Botezuri: 4
Prima Împărtășanie: 4
Miruiți: -
Căsătorii: 2
Căsătorii mixte: 3
Înmormântări: 2
Istoric: Biserică zidită în perioada 1942-1943, sfințită la 26 aprilie 1943, renovată în anii 1987-1989, sfințită la 2 septembrie 1990, altarul sfințit la 26 iunie 2005.

Liturghii: d, s: 10.00; z: 17.00 (18.00); luni: 08.00
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Țîmpu Paul-Valerian


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, septembrie 1995, p. 13)

În primul rând trebuie să facem lumină cu privire la unele informații referitoare la comunitatea catolică din Vaslui, informații care au derutat și mai pot deruta încă pe unii. Despre ce este vorba?

În anul 1646, ep. Marcu Bandulovic Bandini vizitează orașul și află de la credincioșii catolici, că exista un număr de 16 credincioși, însă i s-ar fi spus că "odinioară au existat la Vaslui foarte mulți credincioși unguri - mai mult de 300 de familii - că au avut preot, biserică și școală catolică, însă polonezii le-au distrus biserica și acum nu se mai știe nici pe unde a fost" (Codex Bandinus pag. XXXVIII).

Această afirmație cu privire la existența comunității ungurești este lipsită de orice suport istoric, căci nici înainte, nici după ep. Bandulovic, nu întâlnim nici o referință despre o comunitate atât de mare la Vaslui, iar în acel timp în Moldova nici măcar comunitățile cele mai compacte și mai mari nu aveau 300 de familii. Încă un argument care contrazice această ipoteză constă în faptul destul de curios că "bătrânii unguri" își amintesc de numărul familiilor ungurești și instituțiile catolice dar nu mai știu unde era biserica lor faimoasă.

Realitatea este alta. Până în anul 1943 în orașul Vaslui nu a existat nici un lăcaș de cult de rit romano-catolic. Numărul familiilor catolice din acea perioadă nu era mai mare de 20 și, după cum menționează Mario Delle Case (casier al comitetului bisericesc), capii de familie aveau următoarele profesii: trei industriași, doi proprietari agricoli, un inginer, un funcționar, un profesor, cinci muncitori, două casnice și un pensionar.

Până la construirea bisericii, Sfânta Liturghie se celebra într-o casă particulară de către un preot de la Parohia catolică din Iași.

În anul 1942, în inima credincioșilor din Vaslui, deși puțini la număr, a încolțit dorința de a ridica o biserică, fie ea cât de modestă. Episcopia catolică din Iași, la 9 mai 1942, orânduiește un comitet format din cinci persoane: Petru Baboulène în calitate de președinte; Antonio Geromelta - vicepreședinte; Mario Delle Case - casier; Damiano Delle Case - controlor; Petre Sterian - inginer. Acest comitet era autorizat de episcopie să strângă de la credincioși ofrandele benevole în vederea ridicării bisericii.

Terenul pentru construirea bisericii, situat pe strada Zoe și Ion Spiridon, a fost donat de proprietarul Petru Baboulène, francez de origine, stabilit în România, iar materialele de construcție (cărămida și țigla pentru acoperiș) au fost donate de fabrica de țiglă și cărămidă "Begedel", proprietatea asociaților Petru Baboulène, Mario Delle Case și Antonio Geromelta.

Sfințirea pietrei fundamentale a fost oficiată la 14 mai de către pr. Dumitru Matei. În mai puțin de un an de zile lucrările de construire au fost încheiate. Sfințirea bisericii cu hramul "Sfinții Apostoli Petru și Paul" a avut loc în ziua de 26 aprilie 1943 de către ep. Mihai Robu asistat de pr. prof. Petru Pleșca, pr. prof. Bachmeier, pr. dr. Dumitru Matei și pr. prof. Anton Trifaș.

La 20 august 1944,o bombă de mare calibru a căzut chiar în fața bisericii, provocându-i avarii în special fațadei, reparația făcându-se în anul 1945. În perioada imediat următoare Sfânta Liturghie se celebra săptămânal de către un preot din Parohia Huși. De când orașul Vaslui a devenit centru de județ, dezvoltându-se din punct de vedere industrial, numărul credincioșilor catolici a început să crească, cea mai mare parte dintre ei provenind din Parohia Huși, fiind cea mai apropiată parohie catolică din zonă.

În anii care au precedat evenimentul din anul 1989, ani de care ne amintim gândindu-ne la poziția (guvernului) regimului față de Biserică, comunitatea din Vaslui, având în frunte pe pr. paroh Isidor Dâscă, a făcut ca biserica să capete o înfățișare deosebită prin lucrările care s-au efectuat: turnul bisericii a fost înălțat cu 5 m, interiorul biserici înălțat cu 1 m, exteriorul bisericii refăcut în praf de piatră îmbinat cu cărămidă, interiorul bisericii îmbrăcat cu lambriu, au fost introduse bănci noi și s-a amenajat o sacristie în partea stângă a altarului.

Parohia catolică din Vaslui a fost deschisă în anul 1986 și are ca filială orașul Bârlad. La 31 decembrie 1994 erau înregistrate în Vaslui 155 de familii cu 485 suflete, iar în filiala Bârlad 87 de familii cu 221 suflete.

Pr. Cristian Lucaci



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat