Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Barticești - Sfântul Iosif Muncitorul

Adresa: Str. Gloriei, nr. 22, com. Botești,
617091-Barticești, jud. Neamț
Tel.: 0333/115443
E-mail: barticesti@ercis.ro
Înființare: 7 iulie 1946
Statistică: Familii: 590 (348 înt. + 242 jum.)
Credincioși: 1586
Botezuri: 15
Prima Împărtășanie: 11
Miruiți: -
Căsătorii: 12
Înmormântări: 25
Parohia:

Barticești - "Sfântul Iosif Muncitorul". Biserică zidită în perioada 1893-1899, sfințită în anul 1899, reparată și mărită în anul 1969; capelă în cimitir, capelă mortuară.; fm: 550 (351 î. + 199 j.), cr: 1566

Filiale: 1. Botești (1984) - 5 km; fm: 5 (2 î. + 3 j.), cr: 11
Liturghii: d, s: 08.00; 11.00; 17.00 (19.00); z: 07.00; 17.00 (19.00)
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Sabău Marius


Vicar

[ foto ]
pr. Pișta Leon


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, septembrie 1993, p. 2)

Pe drumul național 85 la 20 km. de orașul Roman spre Suceava se află satul Barticești din comuna Botești, județul Neamț. La răsărit, chiar la intrarea în sat, Barticeștiul are filiala sa Gherăeștii Noi, la apus se mărginește cu Botești și Nisiporești, iar la miazănoapte cu Hălăucești.

Atestat documentar Barticeștiul apare doar în 1780, când avea 17 familii așa cum găsim în cel mai vechi registru "Status animarum" al parohiei Hălăucești.

Inițiala filială la Parohia Săbăoani până în 1780, apoi la Hălăucești până în 1864 după care a administrat de Gherăești până în 1946 când episcopul Marcu Glaser ridică Barticeștiul la rang de parohie. Între cele 46 de biserici catolice existente în Moldova în 1830, după raportul episcopului misionar Inocențiu Panphili, ne place să credem a fi și biserica din Barticești. Oricum la mijlocul secolului trecut în Barticești exista o biserică cu hramul Sfântul Gheorghe. Biserica actuală cu hramul Sfântul Iosif Muncitorul a fost construită în anul 1893. Reparată de mai multe ori, ea a fost prelungită de pr. Mihai Rotaru prin 1969; tot atunci turnul a fost înălțat dându-i-se aspectul turnului bisericilor din lemn din Maramureș.

Casa parohială construită de credincioși sub conducerea pr. I. Jicmon în timpul războiului, l-a primit pe primul locatar, pr. Martin Părțac, la 7 iulie 1946.

"Istoria unei parohii este o tainică prelungire a istoriei evanghelice, scrie pr. Leopaldo Nestmann în "Cronica parohiei Barticești". Pe drumurile și cărările unei parohii trece iar Cristos precum umblase altă dată pe drumurile și cărările Iudeei și Galileei, numai că azi El pășește ascuns sub văluri mistice și euharistice" (volum I, pag. 1). Preoții ca păstori de suflete înlesnesc venirea lui Cristos în suflete și ieșirea sufletelor întru întâmpinarea lui. De aceea trebuie să notăm faptul că în Barticești au lucrat preoți cu renume din dieceză cum ar fi: pr. Martin Parțac - primul paroh, pr. Carol Susan, pr. Iosif Trancioveanu, pr. Leopold Nestmann, și pr. Mihai Rotaru ca să nu pomenim decât pe parohii decedați spre pioasă amintire.

În momentul de față barticeștenii sunt în număr de 2370 de suflete și 350 la Gherăeștii Noi, slujiți de trei preoți dintre care, se pare, că cel mai stabil este pr. Anton Demeter, care ca pensionar e prezent în Barticești permanent din anul 1974.

În treacăt pomenim și de construcția dispensarului policlinic cu staționar ce este în curs - șantier în regie proprie al barticeștenilor. Obiectivul este primul dintr-un vast proiect de urbanizare al centrului civic al satului ce se va realiza cu ajutorul lui Dumnezeu și al binefăcătorilor interni și externi în viitor.

Pr. Gheorghe Lenghen

* * *

(Lumina creștinului, iunie 2003, p. 11)

Localitatea Barticești face parte din șiragul minunat al comunităților catolice din jurul Romanului. În legătură cu formarea satului Barticești, se spune din bătrâni că, în jurul anilor 1750-1760, un anume Bartic, originar din Tețcani, s-a stabilit aici împreună cu familia sa, fugind de asuprirea boierească din Săbăoani.

În primul Status animarum din Hălăucești sunt menționate primele 18 familii care formau satul Tescănaș. Leagănul Barticeștiului pare să fie satul Tețcani. Părintele Aloiziu Ralli, paroh de Hălăucești, a folosit numele de Tescănaș pentru prima dată la 2 iulie 1787. Începând cu data de 1 februarie 1790, apare pentru prima dată numele de Barticești.

În anul 1832 apare primul locaș de cult în Barticești; o șură din lemn este adaptată să fie prima bisericuță, care îl avea ca patron pe sfântul Gheorghe. Relația episcopului Antonio di Stefano din 1859 spune că biserica "Sfântul Gheorghe" din Barticești a fost construită de boierul ortodox din Botești, Dumitru Stan. Se pare că este vorba de al doilea locaș de cult, construit din lemn. Timp de 84 de ani Barticeștiul a fost filială a Parohiei Hălăucești.

Între anii 1864 și 1946 comunitatea catolică din Barticești trece în grija Parohiei Gherăești. În anul 1893 se construiește a treia biserică, existentă și astăzi, deși în decursul timpului a suferit mai multe modificări și refaceri. În anul 1928 s-au cumpărat primele două clopote pentru biserica din Barticești. Mai rămânea un pas important de făcut, și anume posibilitatea de a deveni parohie. La 2 iulie 1946, ep. Marcu Glaser îl numește pe pr. Martin Pârțac primul paroh de Barticești.

În anul 2000 s-au împlinit 220 de ani de la atestarea documentară a satului.

În această scurtă perioadă istorică de când Barticeștiul a devenit parohie, în mod deosebit s-a remarcat ca paroh, pr. Leopold Nestman, care între anii 1959 și 1966 a transformat parohia într-o comunitate deosebită prin suflul nou de credință și de trăire a spiritului evanghelic cu toată tăria inimilor.

Un alt păstor deosebit, a cărei amintire este încă vie în mintea și viața credincioșilor, a fost pr. Mihai Rotaru, care a activat la Barticești din 1966 până la 29 august 1974. Cine poate uita zâmbetul și seninătatea privirii sale, care inspira tuturor curaj și încredere? Cine poate uita preocuparea sa atentă pentru toți credincioșii din Barticești nu numai cu privire la propășirea lor spirituală, ci și la grija sa pentru progresul lor material?

Nu putem trece cu vederea nici sacrificiile pe care le-a făcut pr. Ioan Gabor, care, în cei nouă ani ca paroh, a înfrumusețat casa Domnului și a purtat cu destoinicie stindardul credinței în fruntea credincioșilor din Barticești. Cât de frumos vorbesc toți oamenii despre pr. Anton Demeter, care în atâția ani, deși era prizonier al unui cărucior - din cauza bolii - știa să elibereze pe oameni de povara greșelilor și să-i aline în necazurile lor.

Personalitatea pr. Gheorghe Lenghen (paroh din 25 octombrie 1984 - 1 august 2001) este elocventă prin efortul pe care l-a depus, împreună cu Mons. Alois Fechet, spre a ridica impunătoarea clădire a Spitalului din Barticești. Aici pot fi întâlnite surorile "Slujitoarele Iubirii Milostive", care cu disponibilitatea specifică își oferă serviciul celor bolnavi. Spațiile de care dispun la Casa "Maica Speranța a lui Isus" sunt mereu oferite cu drag pentru desfășurarea diferitelor întâlniri, cu caracter spiritual și formativ ale tinerilor.

Păstorită de pr. Ștefan Vacaru, ajutat de pr. Ernest-Ilarion Roca, Parohia Barticești, împreună cu filialele Gherăeștii Noi și Botești are 744 de familii cu 2.576 de credincioși catolici, având ca patron al bisericii pe sfântul Iosif Muncitorul, iar în filială: sfânta Fecioară, regina lunii mai.

Pr. Ștefan Vacaru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat