Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SINODUL DIECEZAN 

11. BISERICA ȘI MASS-MEDIA
II. CINE SUNTEM?

După 1989

Chiar dacă în perioada comunistă Biserica a fost izolată și au fost multe interdicții și îngrădiri, ea s-a folosit totuși de unele media. Astfel, în acest timp s-a tipărit Catehismul explicat, calendarul de perete (chiar dacă în puține exemplare, în așa fel încât trebuiau împărțite unul la două familii), cărți de rugăciune și de cântări etc. Preoții s-au folosit de afișierele și uneori, spre finalul perioadei comuniste, și de diapozitive sau de videocasete. Și anunțurile care se făceau în biserici tot o formă de comunicare erau.

 

a) Presa scrisă

După 1989 se redeschid sau se înființează Editurile "Presa Bună" (1992), "Serafica" (1993) "Sapientia" (2000), a Misionarilor Verbiți (1993). Încep să se publice numeroase cărți și reapar sau iau ființă publicații: Lumina creștinului (1990), Isus, prietenul copiilor (1991), De la Răsărit până la Apus (1998), Buletin istoric (2000), Almanahul "Presa Bună" (1993), Calendarul Romano-Catolic (1994), Agenda liturgică (1993), Mesagerul sfântului Anton (1994), Dialog teologic (1998) etc.

Există azi în Moldova 31 de publicații care depind de parohii, asociații, congregații, instituții de învățământ etc. (vezi lista lor în Anexe). Dincolo de lipsurile prezente în majoritatea acestor publicații (greșeli gramaticale, lipsa informațiilor locale, articole lungi, tehnoredactare defectuoasă, număr inconstant de pagini, apariții întâmplătoare), pe paginile lor se vede efortul de a-și găsi un loc. Este evident că viitorul este al acelor publicații care vor ști să reflecte cât mai bine preocupările și problemele oamenilor cărora și-au propus să le slujească.

O mare parte dintre cărți și publicații sunt tipărite la Tipografia "Presa Bună" (1992) sau la Minitipografia Verbiților din Traian (1993); o altă parte sunt tipărite la tipografii din Iași, Bacău, Padova, Madrid etc.

De o mare importanță sunt foile duminicale, Calendarul catolic-ortodox, iconițele cu rugăciuni pentru binecuvântarea caselor etc., scoase de Misionarii Cuvântului Divin din Traian. De asemenea, diverse pliante, foi, afișe... s-au tipărit și folosit în diferite parohii.

S-au deschis librării pentru desfacerea materialelor religioase: "Presa Bună" (1992), "Sapientia" (2001), Librăria Franciscanilor din Roman, Librăria Verbiților din Traian, Librăria Bacău-centru, Librăria "Sfântul Vincențiu de Paul" din Onești; alte librării mai mici au luat ființă în cadrul parohiilor sau al bisericilor.

Din 1996 în ultima duminică din octombrie a început să se celebreze Ziua Presei care a fost mutată în 2001 în duminica de dinaintea solemnității Rusaliilor pentru a lăsa loc organizării mai bine a Zilei Misiunilor. În Ziua Presei credincioșii sunt îndemnați să se roage pentru răspândirea cărților bune. Este și o ocazie potrivită pentru a reevalua rolul comunicațiilor sociale și pentru a reflecta asupra rolului cărților bune, a influenței pe care o pot avea acestea asupra sănătății spirituale a oamenilor, a importanței răspândirii cuvântului scris și a susținerii tipăriturilor religioase. Mesajul Sfântului Părinte constituie un punct de pornire. Ziua Presei coincide cu Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale. Această zi, care își are rădăcinile în voința Conciliului Ecumenic Vatican II, este celebrată în fiecare an în duminica de dinaintea solemnității Rusaliilor. Mesajul papei pentru această zi este publicat în mod tradițional la 24 ianuarie, sărbătoarea sfântului Francisc de Sales, patronul ziariștilor. Prin această zi se încurajează folosirea acestor mijloace pentru o cât mai bună proclamare a evangheliei, încât să poată fi cunoscută și înțeleasă de tot mai mulți oameni.

Biserica are acum prilejul de a se exprima și în presa laică; există în acest sens colaborare cu mass-media seculare prin articole sau rubrici permanente la Iași, Bacău, Roman, Piatra Neamț etc. Chiar dacă uneori redactorii de ziare din proprie inițiativă prezintă Biserica într-o lumină mai puțin pozitivă, urmărind senzaționalul, există totuși deschidere și interes și pentru faptele religioase pozitive.

 

b) Audiovizualul

În privința audiovizualului, în 1998 s-a încercat, dar fără succes, obținerea licenței pentru un post de radio "Gloria" la Iași. Au rămas transmisiile unor emisiuni pe diferite teme religioase la diferite posturi de radio și televiziune din Iași și Bacău (în Iași, de exemplu, a funcționat trei-patru ani la radio Europa Nova o emisiune săptămânală ecumenică "Lumina din noi"); la sărbătorile mari sunt transmise uneori Liturghii la radio sau la televiziune; de semnalat și diferite emisiuni culturale, recreative și religioase la stațiile de radio locale din Săbăoani și Luizi-Călugăra, precum și transmiterea Liturghiei de duminică în Tămășeni și Adjudeni prin televiziunea prin cablu.

Mai trebuie spus în această privință că activitatea Bisericii locale de Iași este reflectată și de Radio Vatican, postul de radio al Sfântului Scaun care, alături de altele seculare (Europa Liberă, Vocea Americii), prin informații și știri creștine ca și prin denunțarea încălcărilor libertății religioase, a ținut trează conștiința românilor și în timpul perioadei comuniste. Programul în limba română este transmis zilnic între orele 21.00 și 21.20 și dimineața (în reluare) între orele 7.20 și 7.40, în benzile de unde scurte cu lungimile de 41 și 49 m, respectiv 7365 și 6185 kHz și pe unda medie de 1611 kHz (186 m).

Spectacole, piese de teatru, concerte de colinde la Crăciun, Paști sau cu alte ocazii încep sau continuă să fie prezentate în liceele catolice, seminarii, parohii.

Tot după 1989 s-au scos casete cu muzică religioasă sau pentru cateheze (Frații Școlilor Creștine). În dieceză au ajuns și casete audio cu cântece, înregistrate în țară, precum și casete video, cu titrare în limba română, scoase de Paulinele de la București.

În cateheză au început să fie folosite diapozitivele, retroproiectorul și, mai nou, videoproiectorul. De asemenea, în numeroase comunități, în biserici sau în cadrul catehezelor încep să fie prezentate filme religioase.

 

c) Internetul

Biserica începe să fie prezentă și pe internet. Începând cu 12 mai 2002 este lansat oficial situl Diecezei de Iași: www.ercis.ro. Apoi rând pe rând sunt prezente pe internet prin siturile lor diverse parohii, asociații și congregații religioase (vezi lista în Anexe). Librăria on-line, accesibilă atât de pe situl Diecezei de Iași (www.ercis.ro), cât și de pe situl Catholica (www.catholica.ro), oferă sute de titluri de carte religioasă - dar și casete audio, video și CD-uri - de la edituri catolice, dar și ortodoxe sau neconfesionale. De la lansare (2002), librăria virtuală, cu un sistem extrem de simplu de comandare a cărților, s-a bucurat de un real succes, doritori de carte din toate colțurile țării trimițând nu de puține ori comenzi mari.

 

d) Participare la ale niveluri

La nivel național (prezentă fiind și Biserica locală) se încearcă o organizare mai bună în privința comunicațiilor sociale. Au fost deja mai multe întâlniri ale operatorilor mass-media din țară: Sinaia - două, Iași, Cluj.

În perioada 18-20 septembrie 2002 operatorii din mass-media catolice s-au întrunit la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. S-au trecut în revistă toate editurile, publicațiile, librăriile, posturile de radio și siturile internet catolice din țară. Aici s-a constatat că Biserica Catolică din România are nu mai puțin de 15 edituri, 15 librării, peste 60 de periodice și aproape 20 de situri ale unor dieceze, parohii sau congregații călugărești și un post de radio la Blaj. Din toate acestea, la acea dată, 4 edituri, 34 de publicații, 6 librării și 9 situri țineau de Dieceza de Iași.

În perioada 10-12 iunie 2003, a avut loc la Cluj Cea de-a IV-a Întâlnire Națională a Operatorilor din Mass-media Catolice în care s-a ales Comisia Naționale pentru Comunicații Sociale, reprezentanți pentru birourile de presă, presa scrisă, internet și audiovizual.

În perioada 27-30 noiembrie 2003, membrii Comisiei pentru Comunicații Sociale a Conferinței Episcopale Române s-au reunit pentru prima oară la București unde s-a aprobat înființarea unui birou permanent de comunicații în capitală și s-a dezbătut programul viitoarei întâlniri a operatorilor mass-media catolice care va avea loc probabil la Miercurea Ciuc în perioada 28 aprilie - 2 mai 2004.

În toate aceste întâlniri s-a discutat și despre siturile catholica.ro, diasporacatolica.ro, profamilia.ro, mediacat.ro etc. și despre colaborarea cu ele.

Biserica locală a fost prezentă prin reprezentanți și la întâlnirile organizate de Word Vision în care s-au tratat și probleme legate de mass-media. În mesajul final de la întâlnirea națională de la București (15-16 iunie 2000) se spunea:

"Noi, jurnaliștii și alți slujitori ai mass-media care ne-am pus inteligența și mijloacele tehnice în slujba imoralității și a hulei împotriva lui Dumnezeu, ne mărturisim vina de a fi oferit vrăjmașului lui Dumnezeu mijlocul cel mai puternic de otrăvire a sufletului neamului. Doamne, te rugăm, iartă-ne!"

De asemenea, Dieceza de Iași a fost prezentă, fiind și membră, la întâlnirile UCIP (Uniunea Internațională a Presei Catolice). Aceasta a fost fondată în 1927 și adună în jurul ei mii de ziariști, editori de ziare și reviste, profesori de jurnalistică și alte mijloace de comunicație socială, din peste 100 de țări, de pe toate continentele UCIP-ul organizează la fiecare trei ani un congres mondial. Primul a avut loc în 1930 la Bruxelles.

 

Trecem acum în revistă principalele componente ale mass-media prezente în Dieceza de Iași. Pentru a vedea lista completă precum și alte amănunte se pot consulta Anexele.

 

Editura "Presa Bună"

O dată cu schimbările din decembrie 1989, încep să reapară cărțile atât de așteptate de cititorii creștini.

La 19 mai 1992 a avut loc redeschiderea oficială a Editurii și a Tipografiei "Presa Bună" Iași.

Din 1992, Editura "Presa Bună" a publicat un număr de peste 300 de titluri, care abordează domenii variate (religie, filozofie, cultură, istorie, geografie etc.) și se adresează deopotrivă creștinilor, specialiștilor, teologilor, dar și tuturor acelora care, însetați de cunoaștere, vor să cunoască și să înțeleagă credința creștină.

Cărțile care abordează domeniul religiei cuprind vieți ale sfinților și ale martirilor, sfintele Evanghelii, antropologie creștină, istoria Bisericilor creștine, lecționare, rugăciuni, documente, enciclice, scrisori și mesaje ale papilor, cateheze, broșuri și cântece religioase, manuale de religie etc.

Un număr mare de cărți se adresează în mod special tinerilor și copiilor.

Multe dintre titluri apar în colecții precum "Documente" (enciclice, declarații, scrisori apostolice etc.) "Mesaje" (discursuri și mesaje date cu ocazia unor evenimente speciale), "Jubileu" (materiale pentru catehizare și celebrări liturgice). Acestea din urmă se adresează în special preoților, cateheților, profesorilor de religie.

Publicații periodice care apar astăzi la Editura "Presa Bună":

"Lumina creștinului"; "Isus, prietenul copiilor"; "De la Răsărit până la Apus"; "Buletin istoric"; Almanahul "Presa Bună"; Calendarul Romano-Catolic; Agenda liturgică.

La 11 ani de existență Editura "Presa Bună" are peste 300 de titluri. În 2003 s-au publicat cărți și broșuri: 45: din care 8 în colecția "Documente", 8 în colecția "Mesaje"; "Lumina creștinului": 17.348 de exemplare; "Isus, prietenul copiilor": 4.815 exemplare; "De la Răsărit până la Apus": 1.577 de exemplare; Almanahul "Presa Bună": 2.065 de exemplare; Agenda liturgică: 560 de exemplare; Calendarul de perete: 68.660 de exemplare.

 

Lumina creștinului

După decembrie 1989 s-a deschis o altă perioadă. Scoaterea unei publicații a devenit posibilă. Nu existau însă mijloace tehnice. Într-o formă simplă, în format A4, s-a reluat publicarea "Luminii creștinului". În articolul de fond, Preasfințitul Petru Gherghel, pe atunci ordinarius de Iași, notează:

"Acum a sosit din nou ora luminii, a adevărului și a dreptății, ora lui Cristos. Acum s-a deschis calea spre «Lumina creștinului», care din anul 1948 n-a mai apărut. O repunem pe sfeșnicul catolic creștin, care să lumineze tuturor celor din casă (cf. Mt 5,15) și îi invităm pe toți: Veniți și luați «lumină»"!

Din colectivul de redacție făcea parte: Mons. Petru Gherghel, pr. Aurel Percă, pr. Vladimir Petercă. Adresa și administrația revistei erau la Institutul Teologic din Iași. Colaboratori erau profesorii de la același institut. Iulie-august au apărut împreună.

În ianuarie 1991 formatul publicației s-a schimbat în formă de ziar; redacția s-a mutat în Bd. Ștefan cel Mare, 26, iar colectivul de redacție era format din pr. Isidor Chinez, pr. Alois Bulai și pr. Cornel Cadar. Numărul semnatarilor și al abonaților a început să crească. Tipărirea se făcea la Tipografia Arhiepiscopiei de București din Buzău. Revista căuta să-și găsească un loc. Încet, încet au început să se definească rubricile: "Monografii", "Pentru cei mici", "Pentru tineri", "Știri" etc. Din martie 1992, după ce au fost instalate mașinile tipografice și s-a redeschis Institutul și Editura "Presa Bună", tipărirea "Luminii creștinului" se va face la Iași sub îngrijirea pr. Iosif Comorașu, numit director la tipografie. Începând cu octombrie 1992, după plecarea pr. Isidor Chinez la studii, coordonarea revistei a fost încredințată pr. Cornel Cadar. La tipografie, sosind o mașină de fălțuit, mult așteptată, a devenit posibilă trecerea la formatul mic (din martie 1994). Din decembrie 2002 coperta a început să fie tipărită în patru culori. Au fost ani în care numărul abonaților a ajuns la peste 20.000. Până în 2003 din colectivul de redacție au mai făcut parte: pr. Alois Bulai (ianuarie 1991 - februarie 1992), pr. Gheorghe Miclăuș (august 1992 - septembrie 1994), pr. Ștefan Lupu (octombrie 1992 - septembrie 1994), pr. Mihai Pătrașcu (octombrie 1994 - noiembrie 1996), pr. Iosif Dorcu (octombrie 1994 - iulie 1995), pr. Cristinel Fodor (octombrie 1994 - octombrie 2000), pr. Benone Lucaci (octombrie 1994 - noiembrie 1998), pr. Alois Moraru (decembrie 1998 - noiembrie 2002), pr. Mihai Roca (octombrie 2001 - august 2002).

Îndemnul din primul număr al revistei rămâne valabil:

"Primește, așadar, iubite cititor, această «Lumină a creștinului», care bate cu oarecare sfială la ușa ta; primește-o, căci îți va fi totdeauna prieten și sfătuitor la bine în toate împrejurările.

Dea Dumnezeu ca această «Lumină» să pătrundă până în cea din urmă locuință unde se află un catolic, spre a-i aminti ceva despre credință, despre datoriile lui, și astfel să-și dea bine seama de ceea ce trebuie să facă spre a se putea mântui. În chipul acesta «Lumina creștinului» ar fi un adevărat ajutor și întrucâtva un suplinitor al preotului acolo unde el nu poate pătrunde decât rareori, și atunci numai în grabă. Această «Lumină» i-ar sta totdeauna la îndemână, să-l lumineze când ar lua-o în mână.

Oricine ai fi, cel ce citești aceste rânduri aduse ca o solie de «Lumina creștinului», ia-ți hotărârea de a sprijini după putință această «Lumină», ca să-și poată ajunge, câtuși de puțin, ținta propusă.

Isus Cristos, adevărata «lumină a lumii» să-i fie alături cu binecuvântarea sa în drumul ei, ca să aducă roade îmbelșugate în inimile tuturor acelora care o vor primi în mijlocul lor".

 

Situl Diecezei de Iași (www.ercis.ro)

Istoric

Ideea a început în 1999 când se dorea ca revista "Lumina creștinului" să fie prezentă pe internet. Astfel în perioada noiembrie 1999 - februarie 2002 revista s-a aflat pe www.greek-catholic.ro.

În noiembrie-decembrie 2001 s-au demarat lucrurile pentru un sit propriu al diecezei. S-a găsit spațiu la 7Host.com și s-a cumpărat domeniul de la www.rnc.ro. Pe 21 decembrie 2001 spațiul și domeniul erau active.

În prima parte a lunii ianuarie 2002, pe baza unei scheme de meniu, s-a trecut la consultarea a cât mai multe persoane interesate care au venit cu propuneri.

Ușor, ușor, prin bunăvoința ipodiaconului Radu Capan, situl a început să se dezvolte. În martie 2002 revista "Lumina creștinului" era pe noul sit.

O contribuție importantă la dezvoltarea sitului a dat-o și o dă în continuare pr. Iosif Dorcu.

Prin bunăvoința celor de la 7Host.com (Michele Piscopo, Mauro Lanci, Alberto Persello, Carmine Guerra, Lucio Maria De Marco, Andrea Contaldo) situl are la dispoziție 200Mega, acces la componente ASP ultima generație, 10 conturi FTP, adrese de e-mail nelimitate etc.

"Novum gaudium et spes nova" (O nouă bucurie și o speranță nouă) - acesta este titlul scrisorii pastorale a Preasfințitului Petru Gherghel, dată în ziua de 25 iunie 2002. Scrisoarea este adresată "către toți slujitorii altarului și ai sufletelor, către toate persoanele consacrate, către toți fiii și fiicele Bisericii, către toți prietenii și către toți cei de bunăvoință" și face cunoscut că, "începând cu 12 mai 2002, Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale și Ziua Presei în Dieceza de Iași, este lansat și deschis oficial situl diecezei la adresa: www.ercis.ro, având aprobare și binecuvântare".

După apelul de a contribui "la dezvoltarea și menținerea la zi a sitului prin știri și fotografii", în scrisoare se exprimă recunoștința și mulțumirea "pentru cei care au lucrat și au ajutat la dezvoltarea sitului: echipei și colaboratorilor de la Iași; firmei italiene 7Host.com, condusă de Michele Piscopo, pentru spațiul oferit, și, de asemenea, ipodiaconului Radu Capan de la Cluj, pentru munca pe care o depune la construcția și dezvoltarea sitului".

Obiective

Situl vine în sprijinul activității pastorale a preoților și ajută în problemele organizatorice ale diecezei. "Este o modalitate de informare rapidă cu privire la evenimentele care au loc în viața diecezei și reprezintă o punte de legătură cu persoanele plecate departe de țară". De asemenea, situl este foarte util "în procesul de desfășurare a Sinodului diecezan" (2001-2004).

Cuprins

Situl în final va oferi: o parte de prezentare: Dieceza de Iași, episcopii, organisme diecezane, decanate și parohii, preoții, învățământul, asociații și organizații, viața consacrată; o parte de liturgie: calendar, agendă liturgică, Liturghier, Liturgia orelor, ritualuri, cântece, rugăciuni; o parte de actualități: documente episcopale, album foto, viața diecezei, proces de beatificare, Sinodul, ecumenism, tineri, misiuni, articole; o parte de bibliotecă: istorie, Biblie, magisteriu, Drept canonic, predici și meditații, viața sfinților, publicații etc.; o parte de cateheză: catehisme, sacramente, copii, tineri, familii, pro vita, Sinod; o parte de servicii: despre sit, cartea de oaspeți, librărie on-line, situri recomandate etc.

 

Editura "Sapientia"

În luna decembrie 2000, Editura Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a fost înregistrată la Biblioteca Națională a României cu titlul de Editura "Sapientia". Până la această dată, în cadrul institutului, funcționa deja de prin anii '70 un fel de editură, numită în jargon "cocârlă" și care se ocupa cu editarea cursurilor de teologie și a unor cărți de spiritualitate (atât cât se putea în acea vreme). Motivul pentru care s-a făcut acest "salt de calitate" nu a fost atât cel de a mări numărul editurilor catolice, cât mai ales cel de a avea la îndemână un instrument mai adecvat pentru a putea realiza un apostolat al culturii religioase catolice.

Cuvântul "sapientia" este un termen latin și înseamnă "înțelepciune". Simbolul ales reprezintă primele două litere din limba greacă a numelui lui Cristos (X+P) și vor să indice că înțelepciunea pe care o căutăm și pe care dorim să o răspândim este înțelepciunea lui Cristos, sau mai bine zis pe Cristos-Înțelepciunea.

Un vechi proverb chinez, preluat ca principiu de viață și de Maica Tereza de Calcutta, spune: "Decât să te plângi de întuneric, mai bine aprinzi o lumânare!" În cazul editurii, aceasta înseamnă că, dacă nu putem opri curentul care duce la secularizarea și individualizarea societății, se poate totuși preveni și să evita, în unele cazuri, consecințele sale devastatoare în sânul comunităților catolice.

În această perspectivă, alături de manualele de teologie elaborate de profesorii de la seminar și necesare în primul rând celor ce studiază teologia, editura dorește să publice și alte materiale care să vină în sprijinul celor ce se află în activitatea pastorală, precum și a creștinilor doritori să crească în cunoașterea credinței.

"Dialog teologic" și "Drumuri deschise" sunt publicațiile care apar sub aceeași editură. Există, de asemenea, și Librăria "Sapientia" care funcționează în cadrul Institutului Teologic din Iași. La adresele www.itrc.tuiasi.ro și www.itrciasi.cnet.ro funcționează situl Institutului Teologic "Sf. Iosif" din Iași.

 

Editura "Serafica"

O dată cu reluarea activităților Provinciei Franciscane și editura și-a reînceput tipărirea de cărți, sub denumirea de "Serafica-serie nouă".

În momentul actual, tipărirea și retipărirea a fost reluată pentru a-și continua misiunea în rândul creștinilor ei, chiar dacă provincia nu posedă o tipografie proprie.

Cărțile care au văzut lumina tiparului după 1990 sunt în număr de peste 100, multe dintre ele fiind reeditări cerute de credincioși.

 

Mesagerul sfântului Anton

Prima apariție a Mesagerului în limba română o putem înregistra în anul 1994, sub conducerea pr. Petru Albert, sprijinit fiind de către părinții de la Padova. De atunci, revista apare cu regularitate, o dată la două luni. Scopul revistei este acela de a analiza anumite aspecte din viața Bisericii, Universale și locale, sub semnul spiritualității franciscane și antoniene. Redactorii își propun să continuăm opera de evanghelizare începută de sfântul Anton.

O notă specială a Mesagerului românesc constă în faptul ca din cei 8.000 de abonați actuali, 3.500 sunt din Biserica Greco-Catolică. Mesagerul sfântului Anton are la inimă această importantă parte a Bisericii lui Cristos și, în măsura posibilităților, încearcă să se adreseze și catolicilor de rit oriental. De altfel, frații franciscani sunt prezenți în Ardeal și își desfășoară activitatea lor în mijlocul greco-catolicilor, la Oradea, Arad, Carei și Holod.

O revistă care apare o singură dată la două luni nu poate să fie decât una de analiză. Nu se poate emite nici o pretenție în a prezenta toate evenimentele Bisericii locale și nici măcar cele ale provinciei franciscane. Scopul este evanghelizarea, în conformitate cu spiritualitatea sfântului Anton. Revista dorește să propună societății un mod de lectură a unor evenimente sau realități care să conducă la o spiritualitate sănătoasă.

Mesagerul sfântului Anton în limba română nu este traducerea revistei italiene; colaboratorii sunt de fapt toți din România (Roman, Iași, Cluj, Galați și București). Totuși este o revistă ce se tipărește în continuare la Padova datorită ajutorului pe care îl oferă părinții franciscani de la bazilica sfântului. Revista se poate citi și pe internet la adresa: www.msa.cnet.ro.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat