Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SINODUL DIECEZAN 

Itinerar

O radiografie a problemelor

Comisia de Pregătire a Sinodului Diecezan s-a întrunit la sediul episcopiei luni, 22 octombrie 2001. În prezența PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă a prezentat "Raportul asupra răspunsurilor date de preoții și institutele de viață consacrată din Dieceza de Iași cu privire la celebrarea sinodului". De asemenea, s-a luat în discuție cum se elaborează "lineamenta" și s-a prezentat o schemă teologică: "Duc in altum: Biserica, popor al lui Dumnezeu, este trimisă în misiune la oamenii de astăzi". Aceasta va folosi la construirea catehezelor ce vor constitui pregătirea pentru înțelegerea rolului sinodului din partea credincioșilor Diecezei de Iași.

După consultarea consiliului prezbiteral la sfârșitul lunii februarie 2001, în luna martie 2001 au fost convocate ședințe decanale în cadrul cărora Preasfințitul Petru Gherghel a informat preoții din dieceză despre intenția de a convoca un sinod diecezan. Propunerea a fost întâmpinată în mod favorabil și s-a hotărât stabilirea unui secretariat pentru perioada ante-pregătitoare a sinodului, cu misiunea de a sonda situația diecezană și de a realiza o radiografie a problemelor care ar urma să fie dezbătute în cadrul sinodului.

Comisia ante-pregătitoare, numită prin Decretul episcopal nr. 920/1 mai 2001, formată din 17 membri, s-a întrunit la data de 5 mai 2001 și a stabilit patru întrebări care urmau să fie adresate tuturor preoților și institutelor de viață consacrată prezente în dieceză. S-a decis să se scrie numai preoților și institutelor de viață consacrată pentru a avea un prim orizont asupra problemelor pastorale și asupra situației din dieceză, și nu pentru a exclude pe laici. A părut o formă de respect, în această fază de pregătire, a cere angajarea și implicarea preoților și a persoanelor consacrate, primii responsabili ai comunităților, lăsând pentru o etapă ulterioară și implicarea laicilor.

Chestionarul, în mod intenționat incomplet și generic (pentru a lăsa fiecăruia libertatea de a exprima propuneri și sugestii), a fost trimis la data de 7 mai 2001, urmând ca până la 15 iunie 2001 să se trimită răspunsurile la secretariatul comisiei. La data stabilită nu s-a primit decât o mică parte din chestionarele completate, de aceea s-a prelungit data expedierii până în septembrie.

Au răspuns 74% din părinții parohi (din 125) și doar 43% din părinții vicari (din 66); din ceilalți preoți care activează în seminarii și alte centre diecezane au răspuns în proporție de 35% (din 49); au fost consultați și preoții care activează în afara diecezei, răspunsurile fiind în proporție de 29% (din 38). Participarea institutelor de viață consacrată a fost în proporție de 70% din totalul de 39 de institute existente în dieceză.

Se poate recunoaște în această primă consultare un semnal semnificativ al voinței de participare și reînnoire a Bisericii locale, exprimat prin multe propuneri și sugestii, mai ales cu caracter pastoral. Amplul material cules va putea fi obiect de analiză condusă pe diferite teme, pentru a evidenția în mod detaliat și cantitativ imaginea pe care o au păstorii și persoanele consacrate despre Biserica locală, despre problemele prevalente sau minoritare, în strânsă legătură cu realitățile teritoriale în care sunt exprimate.

Complexitatea situației în care trăim, cu probleme și preocupări legate de situația social-economică cu implicațiile pe planul trăirii credinței și începutul manifestării unei crize, așa cum sunt indicate la răspunsurile date la întrebările nr. 2 și 3 din chestionar, va solicita o intervenție urgentă și categorică pentru relansarea unui program pastoral și catehetic eficient și promovarea unei atitudini continue de revizuire critică a alegerilor și acțiunilor pastorale astfel încât să garanteze traducerea lor practică în viața de toate zilele.

Dorința tuturor celor care au răspuns la chestionar este o reînnoire a vieții ecleziale, o aducere la zi, cu indicarea unor criterii practice și a unor "urgențe pastorale" care vor trebui să fie în atenția participanților la sinod.

O atenție deosebită a fost rezervată Căsătoriei sub toate aspectele practice, începând de la pregătirea catehetică până la problemele care afectează familia astăzi. Se pare că aici sinodul va trebui să sugereze norme foarte clare pentru o pastorație adecvată a familiei.

Obiectivul sondajului în această primă fază nu a fost acela al unei lecturi "științifice" a realităților din dieceză, cât mai ales identificarea unor piste de reflecție, "semne ale timpurilor" care vor trebui să fie transformate în proiecte concrete de către sinod. S-a urmărit citirea experiențelor, a așteptărilor, a vocilor critice, a unor propuneri în concordanță cu spiritul Conciliului Vatican II și a recentelor documente ale magisteriului.

Nu este exclus faptul de a folosi chestionarele pentru o aprofundare ulterioară a problemelor ridicate, pentru a le fixa în jurul unor scheme teologice, de exemplu, citirea, în lumina chestionarelor, a vieții și stării de fapt a diecezei pornind de la cuvântul divin și de la documentele Conciliului Vatican II și postconciliare, privind identitatea Bisericii noastre locale, dimensiunea sa liturgică, varietatea carismelor și participarea lor la viața Bisericii locale, implicarea Bisericii în problemele sociale.

Orice schimbare presupune o convertire a inimii înainte de orice altă inițiativă pastorală și aceasta cere perseverență și răbdare, dar și o atitudine de trăire și de decizie. Fundamentul indispensabil este ascultarea cuvântului lui Dumnezeu și rugăciunea, așa cum rezultă din sugestiile și propunerile făcute de responsabilii pastorației în dieceza noastră.

Este necesar ca Biserica noastră diecezană să se așeze în atitudine de verificare curajoasă, de autocritică și de deschidere plină de încredere spre viitor, lăsându-ne călăuziți de Duhul Sfânt, conștienți că el va reînnoi viața Bisericii.

Aurel Percă, episcop auxiliar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat