Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SINODUL DIECEZAN 

Itinerar

Rolul sinodului diecezan

Din punct de vedere etimologic, sinod - de la cuvântul grecesc synodus - înseamnă "a merge împreună, drum făcut împreună", adică este acțiunea convergentă a mai multor persoane spre același scop, având menirea să ne plaseze în direcția corectă; comunitatea diecezană trăiește și acționează în mod comunitar pentru un scop comun. În sens general, sinod înseamnă adunare.

Finalitatea sinodului este aceea de a-l ajuta pe episcop în exercitarea misiunii sale, care îi este proprie: călăuzirea credincioșilor care îi sunt încredințați spre păstorire. În acest scop, preoții convocați să participe la sinod devin "colaboratori înțelepți ai ordinului episcopal, ajutoare și instrumente chemate la slujirea poporului lui Dumnezeu" (LG 28; cf. PO 2 și 7). Dar sinodul oferă episcopului și ocazia de a solicita cooperarea, alături de preoți, și a unor laici și persoane consacrate, ca un mod special de exercitare a responsabilităților, care privesc pe toți creștinii în edificarea trupului lui Cristos, Biserica (cf. LG 7 și 32).

A pune o dieceză în mișcare spre un sinod înseamnă a-i mobiliza toate resursele spirituale, intelectuale și creative spre un scop comun, care va fi atins cu participarea întregii dieceze.

Sinodul este cu adevărat un dar ceresc, un timp al Duhului Sfânt, în care suntem cu toții chemați la trezirea credinței sau reîmprospătarea ei, la reînviorarea pietății și a apostolatului în dieceză. Celebrarea sinodului trebuie să fie tocmai acest eveniment inspirat și călăuzit de Duhul Sfânt, care să pună Biserica locală într-o stare de discernământ și analiză, pentru a ajuta întreaga comunitate diecezană să trăiască într-o fidelitate totală față de evanghelie în circumstanțele actuale.

Este momentul de har al Domnului pentru dieceză, pentru a construi o Biserică vie și dinamică; sinodul ne va chema să vedem cum trebuie să fim creștini într-un timp în care sunt contestate valorile adevărate care stau la baza vieții creștine, cum trebuie să trăim sacramentele ca izvoare de har, care este locul cuvântului lui Dumnezeu în viața personală, cum privim cateheza, care este locul Euharistiei în viața comunității și a creștinilor, care trebuie să fie atitudinea corectă față de familie și viață, ce rol trebuie să aibă asociațiile catolice în viața Bisericii locale, problema muncii și a dreptății sociale, care sunt formele de participare la acțiunile social-caritative, deschiderea diecezei spre activitatea misionară, problema ecumenismului, problema educației și a școlii, rolul mijloacelor de comunicație și folosirea lor corectă. Sinodul va fi și un moment de verificare a fidelității Bisericii locale față de directivele Conciliului Vatican II, un moment de corectare a unor abuzuri sau greșeli care ar exista în activitatea pastorală, oferind noi perspective pentru o mai mare fidelitate față de legile și normele Bisericii universale adaptate la situația particulară a diecezei.

Sinodul va oferi și ocazia unor celebrări religioase însoțite de rugăciunile tuturor credincioșilor, pentru o deschidere tot mai mare față de Duhul Sfânt în vederea unei adevărate reînnoiri a vieții Bisericii locale.

Pentru a întâmpina și trăi un asemenea moment solemn pentru viața Bisericii locale suntem invitați să ne pregătim intens la toate nivelurile bisericești - preoți, persoane consacrate, seminariști, tineri, laici - și să ne aducem contribuția personală, pentru că sinodul diecezan reprezintă adunarea preoților și a credincioșilor dintr-o Biserică locală, aleși să ofere ajutor episcopului diecezan pentru binele întregii comunități diecezane (cf. can. 460).

Mobilizarea Bisericii locale

Ce este un sinod? Cuvântul din limba greacă înseamnă "a merge împreună" și a fost folosit în Biserica din primele veacuri pentru a indica un moment special de întâlnire între responsabilii comunităților, fie la nivel de Biserică Universală (și acestor întâlniri li s-a dat și numele de "conciliu", ceea ce înseamnă "chemare de a fi împreună"), fie la nivelul diferitelor Biserici particulare în jurul propriului episcop.

În ceea ce privește problema noastră specifică, putem defini "sinodul" ca fiind modul "de a conveni împreună", "a fi împreună pe același drum" al realităților ecleziale prezente în dieceză (episcopi, preoți, persoane consacrate, laici, organisme diecezane și parohiale, comunități parohiale, asociații, mișcări, grupuri, credincioși care fac parte din asociații sau care nu fac parte...) cu scopul de a revizui misiunea comună tuturor, de a vesti evanghelia în situațiile specifice în care se află Biserica locală în momentul de față.

Sinodul este o expresie a trăirii Bisericii locale în contextul Bisericii Universale. Prin Biserică, fiind trupul său, Cristos este totdeauna prezent în mijlocul oamenilor. Toți suntem chemați, prin credință și sacramente, să trăim plinătatea comuniunii cu Dumnezeu. În calitate de comuniune cu Dumnezeu cel viu, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, Biserica este, în Cristos, "misterul" iubirii lui Dumnezeu prezent în istoria oamenilor. Structurile și relațiile din interiorul Bisericii trebuie să exprime această comuniune. Primul capitol din constituția asupra Bisericii a Conciliului Vatican II, Lumen gentium, se intitulează tocmai "Misterul Bisericii": este vorba de o realitate de care trebuie să fim totdeauna siguri. Suntem conștienți că Biserica nu se poate reînnoi fără ca această notă spirituală de mister să fie puternic înrădăcinată și ancorată în sufletul creștinilor.

Sinodul va trebui să reînnoiască în toți creștinii - preoți, laici, persoane consacrate - iubirea față de Biserică. A o sluji este vocația și misiunea tuturor. Pentru a iubi Biserica mai profund, va trebui s-o privim cu ochii lui Isus, care "a iubit Biserica și s-a dat pe sine însuși pentru ea" (Gal 5,25).

Pregătirea, convocarea și celebrarea sinodului vor trebui să fie animate de această iubire. Cine are simțul concret al împărăției lui Dumnezeu nu se va înspăimânta de efortul pe care îl cere sinodul, și cine alimentează în rugăciune iubirea pasionată pentru propria dieceză, va fi atent la chemarea Duhului Sfânt, pentru că sinodul este tocmai acest eveniment călăuzit de acest Duh care pune Biserica locală într-o stare de discernământ pentru a ne ajuta să mergem în unitatea voită de Mântuitorul pentru ucenicii săi.

Sinodul diecezan va fi un adevărat dar al Duhului Sfânt, care trezește energii intelectuale și spirituale neașteptate, presupune un efort și o angajare deosebită. Orice sacrificiu făcut pentru Biserica lui Cristos va fi răsplătit din belșug. Ne pregătim să ne deschidem pentru acest "dar".

  1. În primul rând sinodul va trebui să facă o analiză a situației în care se află dieceza, în contextul lumii contemporane și al schimbărilor din țara noastră; dacă, pe de o parte, impune imediat o reînnoire a elanului de "a merge toți împreună", pe de altă parte se descoperă necesitatea unei valorificări mai mari a "bogățiilor" de care dispunem ca Biserică locală, a ambientului ecumenic în care trăim, a opiniilor și concepțiilor de care suntem înconjurați.

  2. Apoi, o dată dobândită o mai mare conștiință a misiunilor celor mai urgente la care este chemată Biserica locală, se va încerca implicarea tuturor comunităților, la orice nivel, într-o mare mișcare de rugăciune, de reflecție și de acțiune, cu scopul de a găsi o nouă vitalitate și o comuniune mai mare, în marile dimensiuni care reprezintă identitatea Bisericii: liturgia, cateheza, viața sacramentală, formarea, caritatea...

  3. Va urma momentul de "sinteză": vor fi adunate rezultatele acestei perioade de har și de căutare și toate acestea vor reprezenta o bază solidă pentru a trasa direcțiile pastorale noi, adaptate să aducă speranța și bucuria întâlnirii cu Cristos pentru omul din zilele noastre, mai ales în lumina acelui minunat și încă prea puțin cunoscut dar al Duhului Sfânt, care a fost Conciliul Vatican II.

Sinodul va fi, într-un anumit sens, punctul de sosire și de o nouă plecare pentru acel proces de reînnoire al diecezei pe care îl vom pregăti în acești ani.

Aurel Percă, episcop auxiliar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat