Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SINODUL DIECEZAN 

Itinerar

Rolul vizitelor pastorale

Una dintre preocupările actuale ale Diecezei de Iași, care celebrează Sinodul, este o cât mai bună cunoaștere a comunităților catolice de pe tot teritoriul Moldovei. În acest sens s-au inițiat mai multe proiecte de analiză a situației existente "în teren", atât pe tărâmul cercetării științifice, cât și în domeniul pastoral. Printre acestea din urmă se înscriu și vizitele canonice pe care episcopul diecezan are datoria de a le efectua "cu toată conștiinciozitatea", personal, prin episcopul auxiliar sau prin vicarii episcopali (cf. CIC, can. 396-398).

Începând cu luna ianuarie 2003 până la sfârșitul Sinodului, vizita pastorală urmează să se desfășoare în toate parohiile din dieceză, în ordine alfabetică, după programul ce va fi anunțat din timp (cu o lună înainte). Până acum au fost vizitate parohiile: Iugani (6-7 aprilie 2002), Răducăneni (15-16 iunie 2002), Siret (15 iulie 2002), Fălticeni (10-11 august 2002), Luizi-Călugăra (17-18 august 2002), Adjud (5 ianuarie 2003), Adjudeni (11-12 ianuarie 2003), Arini (18-19 ianuarie 2003) și Barați (26-27 ianuarie 2003).

Urmând îndemnul adresat de Isus lui Petru, și prin el tuturor episcopilor, de a înainta în larg (cf. Lc 5,4), numeroși episcopi au considerat imperios necesar să-și cunoască oițele în propriile staule. Acest aspect se verifică și pentru comunitățile catolice de pe teritoriul Moldovei, care au fost vizitate fie de episcopii proprii, fie de trimișii speciali ai congregațiilor romane. Trecând peste secole, amintim aici doar inițiativa primului păstor al Diecezei de Iași, episcopul Nicolae Iosif Camilli, care a efectuat "o sfântă vizită pastorală a tuturor parohiilor Eparhiei de Iași". Înainte de a o desfășura, preoții parohi au trebuit să răspundă în scris la 94 de întrebări complexe privind "starea la zi" a comunității credincioșilor și a tuturor proprietăților bisericii. Vizita canonică din anul 1907 a dus la restructurarea parohiilor din Dieceza de Iași și la o îmbunătățire considerabilă a "vieții religioase" a preoților și credincioșilor. Vizite similare, deși nu au fost de o asemenea anvergură, au efectuat și ceilalți păstori ai Diecezei de Iași.

În acest "moment de har al Domnului pentru dieceză, pentru a construi o Biserică vie și dinamică", Preasfințitul Petru Gherghel a decis să viziteze toate parohiile diecezei până în anul 2004.

În cadrul acestor momente de cunoaștere, păstorul diecezei dorește să se întrevadă cu toți preoții și toate persoanele consacrate care își desfășoară activitatea în cadrul instituțiilor bisericești, cu toate categoriile de credincioși (copii, tineri, adulți), cu responsabilii asociațiilor laice, cu aceia care se ocupă cu educația religioasă școlară etc. Întrunindu-se și analizând situațiile prezente în parohie, membrii comunității se vor cunoaște mai bine și vor găsi răspunsuri concrete la invitația de a crește mereu în credință, pentru a fructifica bine timpul destinat pregătirii și desfășurării Sinodului diecezan.

Principalele momente ale acestor vizite au fost: întâlnirea cu preoții și persoanele consacrate care activează în parohii, precum și cu autoritățile publice; constatarea stării bisericilor și a caselor parohiale; evaluarea stării celorlalte imobile, a cimitirelor și a terenurilor aparținând instituțiilor ecleziastice; participarea la toate acțiunile liturgice duminicale, în cadrul cărora episcopul a ținut omilia și cateheza; diverse întâlniri cu membrii grupurilor de laici din parohii (comitetul bisericesc; asociații de copii, tineri și adulți; corul bisericii; angajații parohiei etc.). În cadrul acestor momente de întâlnire ale păstorului cu oile sale s-au evaluat atât realizările întreprinse, cât și deficiențele, accentuându-se potențialul fiecărei comunități de a revigora viața creștină și de a fi "pietre vii în Biserica lui Cristos" (1Pt 2,5).

După una dintre primele vizite, episcopul Petru Gherghel a declarat: "M-am gândit că e bine să fie momente de întâlnire: e o ocazie pentru a sonda și a intra într-un ritm împreună spre Sinod. Pot să spun că o întâlnire a episcopului cu parohia și structurile sale este benefică atât pentru episcop cât și pentru comunitatea parohială. Sper ca până în august 2004 să pot vizita toate parohiile... În asemenea vizite au loc analize cu privire la realizările și perspectivele parohiei, luându-se în considerație realitatea vieții sacramentale, misiunile populare, pastorația vocațională, tineretul, problema emigranților, familia, seminariștii, relațiile ecumenice, angajarea socială și politică etc. De obicei, vizita va începe sâmbăta la prânz și se va termina a doua zi seara. Din asemenea întâlniri reies teme de interes pastoral pentru Sinod".

Pr. Alois Moraru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat