Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SINODUL DIECEZAN 

Itinerar

Date sinodale

- 6 noiembrie 1642 - Sinod la Cotnari.

- 27 aprilie - 1 mai 1663 - Sinod la Bacău.

- 30 octombrie 2000 - PS Petru Gherghel în cadrul Consiliului Prezbiteral a adus în discuție perspectiva de a organiza un sinod diecezan.

- 5 ianuarie 2001 - Încheierea jubileului și anunțarea începerii pregătirilor pentru celebrarea Sinodului diecezan.

- 1 mai 2001 - Înființarea și numirea Comisiei de Pregătire, faza antepregătitoare.

- 5 mai 2001 - Comisia de Pregătire a stabilit chestionarul (cu patru întrebări) care a fost trimis tuturor preoților și institutelor de viață consacrată.

- 22 octombrie 2001 - Comisia de Pregătire a Sinodului Diecezan a prezentat "Raportul asupra răspunsurilor date de preoții și institutele de viață consacrată din Dieceza de Iași cu privire la celebrarea Sinodului". S-a luat în discuție cum se elaborează "Lineamenta" și s-a prezentat o schemă teologică: "Duc in altum: Biserica, noul popor al lui Dumnezeu, este trimisă în misiune la oamenii de astăzi". Aceasta a folosit la construirea catehezelor ce au constituit pregătirea pentru înțelegerea rolului Sinodului din partea credincioșilor și angajarea lor la lucrările sinodale.

- 8 decembrie 2001 - Proclamarea și convocarea solemnă a Sinodului diecezan și stabilirea structurilor necesare pentru acest eveniment istoric.

- 6-7 aprilie 2002 - Începutul vizitelor pastorale.

- 17 iunie 2002 - Întrunirea Comisiei de Pregătitoare a Sinodului Diecezan. S-a subliniat faza importantă pe care o trăim: catehezele; s-a făcut o informare cu privire la Sinod, amintindu-se și structurile diecezane fixate. S-au pus în discuție etapele străbătute până acum și pașii următori care sunt de făcut.

- 25 iunie 2002 - întrunirea Consiliului Prezbiteral. Pe agenda de lucru au fost: Sinodul și etapele lui; sfințirea noilor preoți; vizita relicvelor sfintei Tereza a Pruncului Isus; programul special de la Bacău; vizitele canonice; pastorația celor plecați în străinătate.

- 17 august 2002 - PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, coordonatorul Comisiei de Pregătire a Sinodului Diecezan, a trimis o scrisoare părinților decani și membrilor Comisiei de Pregătire a Sinodului în care sunt informați despre pașii de urmat în desfășurarea Sinodului.

- 28 octombrie 2002 - Întrunirea Comisiei de Pregătire a Sinodului Diecezan. După primirea de noi membri și după sinteza răspunsurilor venite din parohii cu privire la cateheze, s-au subliniat următorii pași care trebuie făcuți; a fost propusă o schemă a temelor care vor fi tratate și au fost fixați responsabilii pentru fiecare temă.

- 5 decembrie 2002 - întrunirea Consiliului Prezbiteral. Pe agenda de lucru au fost: precizarea mandatului pentru consilieri și consultori; o reflecție asupra misterului Bisericii locale; evoluția și continuarea activităților legate de Sinod; prezentarea primei teme de Lineamenta; activitatea pastorală legată de emigrație; proiectul capelaniei universitare din Iași pentru studenții catolici.

- 27 decembrie 2002 - Scrisoare către preoți, călugări și călugărițe, trimisă de PS Aurel Percă, cu privire la schema teologico-pastorală și la componența comisiilor parohiale sinodale.

- 28 decembrie 2002 - Scrisoare pastorală adresată de PS Petru Gherghel părinților parohi cu privire la rolul comisiilor sinodale parohiale.

- 28 decembrie 2002 - Decret episcopal cu privire la schema teologico-pastorală, care stă la baza lucrărilor Sinodului.

- 1 ianuarie 2003 - Scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel cu privire la vizita pastorală.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat