Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SINODUL DIECEZAN 

Itinerar

Temele care vor fi tratate

Luni, 28 octombrie 2002, la sediul Episcopiei Romano-Catolice din Iași a avut loc întrunirea Comisiei de Pregătire a Sinodului Diecezan. Au participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și cei 22 de membri. După primirea de noi membri și după sinteza răspunsurilor venite din parohii cu privire la catehezele care se apropie de final, PS Aurel Percă a subliniat următorii pași care trebuie făcuți; a fost propusă o schemă a temelor care vor fi tratate și au fost fixați responsabilii pentru fiecare temă.

Episcopul diecezei a salutat pe toți cei veniți și a informat comisia despre numirea celor patru membri care apoi au depus profesiunea de credință (fr. Antxon Andueza; Valeria Iacob, profesor de religie din

Izvoarele; Elisabeta Postolache, Suceava; Iuliana Pal, Săbăoani). S-a subliniat faza importantă care se apropie de final: catehezele, făcându-se o sinteză a răspunsurilor trimise de preoți. Din cele 125 de parohii, doar 10% au răspuns. Au rezultat și câteva propuneri cu privire la structurile ecleziale, cu privire la evanghelizare (catehezele), formarea seminariștilor, cultivarea vocațiilor, administrarea sacramentelor, relațiile ecumenice, familia și învățământul religios, rolul mass-media. Dintre temele propuse au ieșit în evidență: familia, sacramentele, formarea. Părintele Wilhelm Dancă a dat citire conferinței teologului Bruno Forte: "Misterul Bisericii, comuniune și misiune"; PS Aurel Percă a scos în evidență etapele străbătute până acum și pașii următori care sunt de făcut (trecerea de la faza antepregătitoare la faza pregătitoare); a fost propusă o schemă a temelor care vor fi tratate și au fost fixați responsabilii pentru fiecare temă. După ce aceste teme vor fi elaborate de comisiile fixate, vor fi trimise în parohii pentru a fi analizate de comisiile parohiale. "Astăzi dorim să facem un pas înainte prin trecerea la faza pregătitoare, a spus PS Aurel Percă. Mijlocul prin care va fi implicat poporul sunt tocmai aceste grupuri sinodale. Un rol fundamental îl va avea animatorul grupului. Modul de procedare: analiza situației; cum ar trebui să fie astăzi; propuneri pentru viitor. Desigur, ceilalți credincioși nu vor fi pasivi. Important este să crească sensibilitatea tuturor cu privire la importanța Sinodului". A fost propusă o schemă cu 17 teme care în prima parte vor fi fundamentate teologic, iar în a doua parte vor avea un caracter practic.

În final, s-a prezentat scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel cu privire la Anul Rozariului și s-a amintit de faptul că la 6 noiembrie 2002 se împlinesc 360 de ani de la Sinodul de la Cotnari.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat