Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SINODUL DIECEZAN 

Itinerar

Pași de făcut

Numirea comisiilor de specialitate din partea episcopului; realizarea documentului numit Lineamenta de către comisiile de specialitate; aprobarea documentului; stabilirea unor comisii parohiale; analiza schemei teologice de către comisiile parohiale - sunt pașii de urmat în desfășurarea Sinodului.

În ziua de 8 decembrie 2001 s-a proclamat Sinodul diecezan. Au urmat o serie de cateheze în care se explică natura, scopul, metodologia și temele pe care urmează să le trateze Sinodul diecezan. Acestea urmau să fie prelucrate, adaptate și expuse de păstorii comunității pe care o au în grijă, precum și diferitelor grupuri sau asociații de credincioși prezente pe teritoriul parohiei lor. Adunate sub tema "Biserica, noul popor al lui Dumnezeu, este trimisă în misiune la oamenii de astăzi", cele 49 de cateheze au avut și au rolul de a-i ajuta pe credincioși să intre în mod conștient și coresponsabil în Sinod. Până acum au fost cerute observații din partea preoților cu privire la catehezele prezentate. În ziua de 17 august 2002, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, coordonatorul Comisiei de Pregătire a Sinodului Diecezan, a trimis o scrisoare părinților decani și membrilor Comisiei de Pregătire a Sinodului în care sunt informați despre pașii de urmat în desfășurarea Sinodului. Ce urmează?

La ultima reuniune a Comisiei de Pregătire (17 iunie 2002) și a Consiliului Prezbiteral (25 iunie 2002) s-a vorbit despre pregătirea unor scheme de lucru în vederea alcătuirii documentului Lineamenta. Este vorba despre scheme teologico-pastorale, care vor fi elaborate de comisiile de specialitate numite de episcopul diecezan. O dată cu aprobarea acestui document se va trece la etapa de analiză teologică și găsirea unor soluții pastorale recerute de principalele probleme prezente în dieceză. Analiza va fi făcută de către comisia sinodală locală care se va forma în fiecare parohie. Aceasta va fi alcătuită din: paroh, preoții vicari (acolo unde sunt), membrii consiliului parohial, la care se vor adăuga și alte persoane mai active în Biserică (profesori de religie, persoane cu pregătire superioară sau persoane doritoare să promoveze diferite inițiative spre binele Bisericii), persoane consacrate. În funcție de mărimea parohiei, aceste comisii vor avea de la 12 persoane, în parohiile mici, până la 50-70 de persoane, în parohiile mari. Numele și datele persoanelor din comisie vor fi comunicate episcopului împreună cu recomandarea parohului, pentru a primi aprobarea și numirea necesară. Reprezentanți ai acestor comisii vor participa la etapa finală a Sinodului, la dezbaterea și aprobarea documentelor finale. În felul acesta toate parohiile vor avea ocazia de a colabora la viața Bisericii și la proiectele sale pastorale.

Fiecare parohie va primi un exemplar al documentului Lineamenta în vederea dezbaterilor pe plan local, la care vor putea participa și membri ai comisiilor de specialitate. La fiecare schemă teologico-pastorală se va urmări: o analiză a situației pastorale prezentată de schema respectivă; o confruntare cu textele mai semnificative ale magisteriului (în special cu documentele Conciliului Vatican II, Catehismul Bisericii Catolice, Codul de drept canonic); fixarea unor orientări pastorale generale și a unor obiective concrete care vor fi analizate în faza de celebrare a Sinodului diecezan. La încheierea lucrărilor se va redacta un proces verbal în care, în mod succint, se va expune cum s-au desfășurat lucrările și la ce concluzii sau propuneri s-a ajuns. Procesele verbale, care vor purta semnătura parohului și a secretarului comisiei sinodale locale, vor fi trimise la Secretariatul Sinodului.

În așteptarea numirii comisiilor de specialitate și a elaborării documentului numit Lineamenta, cu ocazia întâlnirilor decanale de la sfârșitul lui august 2002 și începutul lui septembrie 2002, a avut loc un schimb de informații cu privire la temele care sunt în curs de analiză și aprofundare.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat