Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SINODUL DIECEZAN 

Decret episcopal

Comisia Pregătitoare a Sinodului

Tuturor salutare și binecuvântare în Domnul!

Intrând cu bucurie și cu nouă speranță în cel de-al treilea mileniu, întreaga Biserică este preocupată să răspundă cu viu interes la chemarea Mântuitorului adresată apostolilor de a vesti evanghelia la toată făptura și de a mări și desăvârși împărăția lui Dumnezeu printre oameni până la marginile pământului (cf. Mc 16,15).

Biserica noastră locală - păstor și turmă -, urmând această chemare, se consideră provocată la o nouă muncă apostolică și la o nouă evanghelizare pentru a rămâne mereu fidelă și a fi mai atentă la invitația lui Isus adresată lui Petru: Duc in altum - înaintează în larg (cf. Lc 5,4). Invitația este reluată de Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea în scrisoarea apostolică Novo millennio ineunte pentru a înainta și a aduna cât mai mult rod pentru viața sufletească de aici și mai ales pentru asigurarea celei veșnice din ceruri.

Ca păstor al Episcopiei de Iași, împreună cu toți cei care fac parte din "presbiterium"-ul Bisericii noastre locale și cu toți credincioșii noștri, ne întrebăm ce trebuie să facem ca drumul nostru de credință să crească mereu, ca răspunsul la invitația lui Cristos să fie cât mai rodnic, iar contribuția noastră la mărirea împărăției lui Dumnezeu să fie cât mai vie și eficace spre binele întregului popor credincios.

Învățătorule, ce trebuie să facem? (cf. Mt 19,16). Fraților, ce trebuie să facem? (cf. Fap 2,38). Preocupați, așadar, de a da un răspuns curajos și realist, gândul ne poartă spre un sinod diecezan, care să ne arate cu adevărat ce trebuie să facem, păstor și turmă, acum când ne aflăm la începutul unui nou mileniu.

În vederea analizării și pregătirii unui astfel de program pastoral intensiv, a cercetării drumului ce trebuie să-l parcurgem și cu gândul studierii oportunității și rolului unui sinod diecezan, care să fie apoi proclamat și celebrat cu participarea tuturor membrilor Bisericii locale - preoți, suflete consacrate, laici -, am decis mai întâi înființarea și numirea unei comisii pregătitoare formată din diferiți reprezentanți ai structurilor Bisericii noastre locale.

În conformitate, așadar, cu practicile bisericești și normele canonice, după ce am consultat consiliul prezbiteral și am avut o analiză largă cu întregul "presbiterium" al Diecezei de Iași, decidem, decretăm și înființăm Comisia Pregătitoare a Sinodului Diecezan, Iași, sub președinția noastră.

Comisia pregătitoare:

  1. va proceda la o largă consultare cu preoții, sufletele consacrate și cu toate structurile diecezane;

  2. va analiza oportunitatea și va propune timpul declarării, a duratei și a celebrării sinodului;

  3. va culege și va înainta temele ce vor fi dezbătute în plen;

  4. va propune date referitoare la membrii sinodali și la componența comisiilor sinodale;

  5. va lucra cu viu interes și va avea rolul de a mobiliza toate resursele umane locale;

  6. va informa continuu episcopul locului de evoluția pregătirilor pentru sinod;

  7. se va interesa de trecerea la etapa următoare, după ce va fi promulgată scrisoarea de celebrare și desfășurare a sinodului de către episcop.

Invocând ocrotirea Mamei cerești, patroana diecezei noastre - "Maria înălțată cu trupul și sufletul la cer" și Maica Bisericii - asupra întregului popor creștin și mai ales asupra muncii Comisiei Pregătitoare a Sinodului Diecezan, împărțim cu bucurie tuturor membrilor ei binecuvântarea noastră arhierească și îmbrățișarea frățească, cu dorința de succes și alese împliniri sufletești.

Petru Gherghel, episcop de Iași

Comisia Pregătitoare a Sinodului:

Coordonator și președinte executiv - PS Aurel Percă

Membri: pr. dr. Mihai Pătrașcu (vicar judecătoresc, Iași), pr. dr. Wilhelm Dancă (profesor la Institutul Teologic, Iași), pr. Iosif Bișoc, (profesor la Seminarul Franciscan, Roman), pr. Cornel Cadar (redactor la "Lumina creștinului", Iași), pr. Petru Beșleagă, pr. Dumitru Patrașcu (decan de Suceava), pr. Iosif Păuleț (decan de Onești), pr. Ciril Blaj (paroh la Izvoarele), pr. Ieronim Budulai (paroh la Ciugheș), pr. Marian Fechetă (paroh la Lespezi), pr. Isidor Chinez (paroh la Bijghir), pr. Toma Encuță (paroh la Săbăoani), pr. Bernardin Farțade (paroh la Ploscuțeni), sr. Monica Ante (Congregația Surorilor Asumpționiste, Bacău), dna Mariana Purțuc (profesor, director, Iași), dl. Alexandru Bucioacă (inginer, Onești).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat