Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins « >

Comunitatea "Sfânta Maria" și Proiectul Social Maria Ward

Filiala de la Rădăuți a luat ființă în anul 1995, la cererea părintelui paroh Iosif Doboș, sprijinit fiind de către pr. Alois Fechet, responsabil cu viața consacrată. În comunitate "Sfânta Maria" din Rădăuți activează în prezent un număr de opt surori din Congregatio Jesu. Avem o grădiniță privată cu program normal, Grădinița "Sfânta Maria", din strada Ion Nistor, numărul 2, Rădăuți, județul Suceava, unde își desfășoară activitatea surorile: sr. Faustina Silaghi, sr. Francisca Ghebu, sr. Tereza Sociu și sr. Flavia Butnaru, responsabila comunității. De asemenea, un Centru Social "Maria Ward" cu sediul în Rădăuți, strada Oltea Doamna, numărul 7, unde lucrează surorile: sr. Felicitas Butacu, sr. Roberta Netedu, sr. Isabela Pelicică împreună cu un grup de laici și voluntari - profesori și elevi, dar și în colaborare cu alte parteneriate.

Inițial Grădinița "Sfânta Maria" din Rădăuți și-a început activitatea în anul școlar 1996-1997, cu un număr de 30 de copii, repartizați pe două grupe, având drept obiectiv includerea copiilor preșcolari într-un sistem de grădiniță cu program normal, cu inițiere în limba germană. Timp de cinci ani grădinița a funcționat în clădirea din strada Oltea Doamna. Solicitările părinților au condus la necesitatea dezvoltării și extinderii acestei grădinițe. Astfel, în toamna anului 2001, Parohia Romano-Catolică din Rădăuți, prin părintele paroh Iosif Doboș, pune la dispoziție, pentru un timp nelimitat, etajul unu al clădirii de pe strada Ștefan cel Mare, nr 12. În anul 2003 încep lucrările de modernizare a clădirii din strada Ion Nistor nr 2, din Rădăuți, oferită de Parohia Romano-Catolică Rădăuți, în vederea desfășurării, în mai bune condiții, a programului educațional cu preșcolarii. Cu ajutorul sponsorilor din străinătate și din țară, în vara anului 2005 s-au încheiat lucrările, fiind sfințită și binecuvântată de PS Petru Gherghel, în prezența a numeroși invitați.

Surorile își desfășoară activitatea alături de copii în această clădire spațioasă și modernă, care cuprinde: trei săli de grupă (iluminate corespunzător, dotate cu mobilier adecvat, specific preșcolarilor, cu materiale și mijloace didactice moderne), două grupuri sanitare adaptate copiilor, vestiare, secretariat, cabinet metodic, oficiu, o sală de joacă și un spațiu de joacă în curtea grădiniței.

Pe parcursul anilor s-a constatat că este necesar și un centru social pentru copiii defavorizați sau cu nevoi speciale. Astfel, în anul 1994 ia naștere Centrul Social de Zi, sprijinit de către Asociația I.S.E.A., cu sediul în Rădăuți, str. Oltea Doamna, numărul 7. Asociația I.S.E.A. este o organizație non-guvernamentală, ce are ca scop îmbunătățirea calității vieții comunității locale, acordând copiilor aflați în dificultate servicii socio-educative. Din anul 1994 până în anul 2014 toate activitățile centrului se desfășurau în corpul vechii clădiri ce a devenit însă neîncăpătoare. Întrucât, de-a lungul anilor, activitatea centrului a crescut, acesta diversificându-și activitățile, a apărut necesitatea construirii unei noi clădiri, mult mai mari. La construirea clădiri au contribuit oameni cu un suflet mare, oameni care au înțeles să se aplece spre cel sărac, să dea o șansă unui copil aflat în dificultate de a avea un spațiu, o casă, un destin de iubire. Astfel, în decurs de un an s-a reușit să se construiască acest minunat sediu, care cuprinde spații cu diferite destinații. La 9 septembrie 2014 a fost inaugurat de către PS Petru Gherghel, noul Centru Social "Maria Ward". Capacitatea centrului nou este de 50 de copiii, dintre care numărul de copiii asistați este de 49 și alți 5 copii sunt ajutați de la distanță. Centrul colaborează și cu alte instituții din Rădăuți și Suceava.

Copiilor de la Centru Social le sunt oferite: asistență în timpul efectuării temelor și a sarcinilor școlare, rechizite și activități cultural-educative. De asemenea, li se asigură un supliment alimentar zilnic și ocazional un pachet alimentar pentru familie, educație igienico-sanitară, asistență medicală și suport financiar pentru achiziționarea tratamentului medical, orientare profesională și asistență socială acordată familiilor lor, programe cultural-educative și activități de formare civică cu un caracter ecologic. În situații punctuale se asigură logoterapie și consiliere socială. Toate activitățile din Centrul Social "Maria Ward" au rolul de a îmbunătăți activitatea școlară a copiilor familiilor aflate în dificultate. Surorile din Congregatio Jesu se ocupă și de copii străzii, oferindu-le ore de chitară, o masa caldă și sunt alături de ei pentru a oferi o rază de speranță în sufletul lor.

Una dintre surori se ocupă de Clubul Alcoolicilor Anonimi, creând grupuri de suport. Clubul oferă servicii de recuperare psiho-socială, post-cură, persoanelor cu probleme de alcool, corelate și complexe, și susțin familiile acestora, utilizând abordarea ecologico-socială (Metoda Hudolin), în parteneriat cu Congregația "Don Orione", din Iași. De fapt, nu doar familia se află în suferință din cauza efectelor alcoolului, ci și comunitatea. În colaborare sau în parteneriat cu diferite instituții, Clubul Alcoolicilor Anonimi oferă și servicii ce vizează prevenirea propagării efectelor alcoolismului, printr-o informare corectă, adresată tuturor categoriilor de vârstă: copii, adolescenți, tineri, adulți, vârstnici și o formare eficientă a persoanelor din comunitate, care doresc să susțină direct (operator Club) sau indirect (referire cazuri) acest program.

Vrem să concludem cu aceste cuvinte ale sorei Mariei Ward: "Cel mai bun lucru este să faci binele la care Dumnezeu te chemă. Amintiți-vă că Dumnezeu este scopul a tot ceea ce faceți. În acest gând veți găsi mulțumire mare și veți considera totul ușor și posibil".

Sr. Felicitas Burlacu, CJ și sr. Flavia Butnaru, CJ

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat