Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins « >

Opere și proiecte ale Congregației lui Isus

Comunitatea "Sfântul Iosif"

În Iași, Biserica Catolică a înființat Centrul Diecezan Caritas, care în 1991 a deschis o casă pentru copiii orfani, abandonați sau care provin din familii foarte sărace.

Surorile din Comunitatea "Sfântul Iosif" a Congregatio Jesu este prezentă în capitala Moldovei din 2004, când la cererea episcopului Diecezei de Iași, Petru Gherghel și a directorilor Centrului Diecezan Caritas Iași, au preluat administrarea Centrului de Plasament "Sfântul Iosif", din Iași, cu sediul în strada Sărăriei, numărul 134. De atunci și până în prezent, la centru activează trei surori: sr. Regina Benchea, sr. Aloisia Chiricheș și sr. Bernarda Frâncu. Momentan, în îngrijirea noastră, sunt 12 copii cu vârsta între 12-20 ani, cu unul sau ambii părinți decedați sau proveniți din familii cu o situație socială deosebit de dificilă.

Specificul Centrului de Plasament "Sfântul Iosif" este de tip familial, cu activități centrate pe persoană. Personalul specializat în domeniul protecției copilului și educației, cunoaște foarte bine beneficiarii și problemele cu care se confruntă fiecare dintre ei. Copiii provin din satele învecinate și ajung la noi prin Protecția Copilului sau prin diferite persoane care, cunosc situația copilului și apelează direct la noi. Cred că una din cele mai mari probleme pe care le întâmpinăm la copiii care ajung la noi, este faptul că le lipsește prezența unui model de familie, că au fost neglijați de către părinți, crescuți cu multă violență verbală și fizică, motiv pentru care au un nivel redus de stimă de sine și întâmpină dificultăți în realizarea maturității emoționale și integrării sociale.

Activitatea în Centrul de Plasament "Sfântul Iosif" este susținută de surorile din Congregația lui Isus, în colaborare cu personalul laic angajat de la Centrul Diecezan Caritas Iași. Activitățile din centru sunt structurate astfel:

- Activitățile social-cultural-recreative: beneficiarii merg la școlile din Iași, în funcție de aptitudini, capacitate intelectuală și opțiunea personală și sunt implicați alături de colegii lor în activitățile extrașcolare.

- Activitățile de pregătire a lecțiilor: surorile organizează și participă direct la activitatea de pregătire a lecțiilor beneficiarilor, de explicare și aprofundare a diferitelor noțiuni care nu au fost înțelese la școală. În acest scop colaborează cu o echipă de voluntari studenți sau profesioniști.

- Activitățile zilnice: Încercăm să îndeplinim misiunea de a aduce speranță în viața copiilor încredințați nouă. Stimulăm dezvoltarea relațiilor emoționale stabile, relații care oferă siguranța necesară dezvoltării umane complexe. În casă toate participă la activități casnice, în care urmărim crearea propriei autonomii în sensul formării unei capacități de autogestiune, le implicăm la bucătărie, cumpărături și, evident, în luarea deciziilor atât care privesc viața proprie cât și decizii care țin de bunul mers al casei. Fiind un serviciu centrat asupra persoană, activitatea se desfășoară conform unui plan individualizat bazat pe evaluarea situației specifice a nevoilor fiecărui copil, pe care le tratăm ca subiecte unice și complexe, cu identitatea și istoria lor specifică. Activitățiile zilnice au ca scop dobândirea deprinderilor de viață independentă. Crearea atelierelor de lucru, precum teatru, pictura, abilități practice - toate acestea au ca scop principal creșterea stimei de sine a beneficiarilor prin metode de educație nonformală. Prin crearea atelierelor de lucru se urmărește schimbarea atitudinii copilului față de sine și față de posibilitățile de integrare, creșterea stimei de sine, participare la viața comunitară, precum și schimbarea percepției comunității cu privire la copii din Centrele de Plasament. Colaborarea cu familia de origine sau cu cea lărgită a beneficiarilor și aprofundarea relațiilor cu familia beneficiarilor centrului poate constitui un punct de plecare pentru îmbunătățirea relațiilor și creșterea gradului de responsabilitate pentru frații rămași în familie.

Pentru o adevărată creștere a beneficiarului și pentru a-și atinge scopul centrului, li se aduce la cunoștință părințiilor beneficiarilor despre regulamentul de ordine interioară care ajută la creșterea de sine și a celor din jur; la o colaborare reciprocă: personal-beneficiar-părinte și alte reguli interne. Aceste reguli protejează persoana, o educă la o viață responsabilă și o pregătește pentru un viitor mai bun, pentru ca atunci când copiii vor fi reintegrați în familiile lor, în comunitate, să fie pregătiți din punct de vedere psihic, social, intelectual și profesional. Unele dintre beneficiare frecventează o facultate în funcție de capacitățile și abilitățile pe care persoana le deține. Evident, nu toate fetele care au părăsit centrul nostru au reușit în viață, dar sunt mai multe care reușesc decât cele care nu reușesc și trăim cu speranța că timpul petrecut cu noi, la un moment dat, va da roade și în viețile lor.

Fiecare beneficiar al centrului este ca "o picătură într-un ocean de nevoi", iar noi surorile din Congregatio Jesu și personalul angajat din partea Caritasului avem încrederea că centrul își va continua activitatea cu binecuvântarea Domnului și ajutorul persoanelor de bunăvoință, aducând o rază de speranță tuturor copiilor, ce vor trece pragul.

Sr. Bernarda Frâncu, CJ

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat