Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins « >

Casa de Copii "Maria Montini Lavezzari", Oituz

Angajarea apostolică specifică congregației este de a primi, a asista și a educa copiii și tinerii, în mod deosebit pe cei săraci, neajutorați sau puși în condiții periculoase, conform exigențelor și împrejurărilor timpurilor și locurilor (Constituții, articolul 5).

S-a avut în vedere articolul cinci din Constituțiile Surorilor Benedictine ale Divinei Providențe chiar de la începutul prezenței acestora în România. Încă din vara anului 1991, prin grija unui binefăcător italian, domnul Carlo Lavezzari, care dorea să vină în ajutorul copiilor orfani din România, s-a pus piatra de temelie a unui orfelinat dedicat memoriei mamei sale răposate, Maria Montini Lavezzari. Era un lucru deosebit pentru societatea românească care, după revoluția din anul 1989, începea să se confrunte cu probleme din ce în ce mai mari, mai ales în domeniul asistenței sociale. Nivelul de trai începuse să scadă în mod simțitor și tot mai mulți copii își vedeau spulberate speranțele și visele. Viața li se descoperea cu toată tragedia ei. Zâmbetul și bucuria erau prietenii cei mai doriți și căutați, dar foarte greu de descoperit pentru unii dintre copii.

Eforturile făcute pentru ridicarea acestui edificiu - o casă de liniște și pace în zgomotul acestei lumi - sunt necunoscute de cei mai mulți. Cu toate dificultățile întâmpinate, lucrările au continuat în decursul tuturor acestor ani. Este o muncă tăcută și ascunsă, uneori desconsiderată de cei care nu o înțeleg. Construcția începută în anul 1991 este terminată doar parțial. Din octombrie 1999, orfelinatul funcționează la o treime din capacitate. Între timp se continuă eforturile pentru a termina integral construcția și pentru a oferi copiilor condiții cât mai bune pentru o dezvoltare armonioasă și echilibrată.

Nucleul comunității de copii al orfelinatului l-a constituit trei frați din Dărmanești. Familia în care au trăit primii ani ai copilăriei nu reușea să le ofere condiții normale de viața. Mama, deși încă tânără, nu acorda copiilor săi îngrijirile atât de necesare la vârsta fragedă. Tatal micuților murise într-un tragic accident de muncă. Părintele paroh din Dărmănești, cunoscând situația dificilă a familiei, ne-a cerut ajutorul. Astfel, începând din toamna anului 1994, toți cei trei frați au devenit parte integrantă a comunității noastre. La început le-am oferit tot ajutorul necesar în cadrul mănăstirii noastre. Încetul cu încetul, mai apoi, numărul copiilor a crescut. Urmând exemplul fondatoarelor noastre, surorile Iustina și Maria Schiapparoli, am încercat să venim în ajutorul tuturor acelora care alergau la noi. Dificultățile întâlnite au fost mari, însă Dumnezeu era mereu prezent în viața noastră și ne-a anunțat să depășim cu seninătate toate obstacolele. Tot Dumnezeu este acela care a inspirat atâtor oameni de bunăvoință dorința de a contribui la înfrumusețarea vieții acestor copii atât de încercați.

Această operă apostolico-caritativă nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi fost sprijinită de ajutorul material al atâtor binefăcători cunoscuți și necunoscuți. Avem o vie recunoștință pentru marele binefăcător al orfelinatului, defunctul domn Carlo Lavezzari. O rugăciune fierbinte de recunoștință și mulțumire o adresăm Domnului și îi cerem să recompenseze eforturile făcute. Mulțumim Provinciei Italiene care a contribuit la realizarea acestui proiect social. Credem că rugăciunile copiilor vor recompensa pe deplin efortul făcut. Mulțumiri deosebite adresăm tuturor binefăcătorilor din Italia sau din alte țari occidentale. Cu multă recunoștință, trecem sub tăcere numele tuturor. Numele tuturor binefăcătorilor sunt întipărite acolo unde nimeni nu le poate șterge sau uita, sunt în inima lui Dumnezeu.

În prezent, în orfelinatul din Oituz se află un grup de 30 de copii care se bucură de asistența și îngrijirea surorilor. Acestea sunt ajutate în munca de educare, de doi tineri seminariști voluntari. Și alte persoane laice contribuie ca activitatea apostolico-educativă să se desfășoare în condiții cât mai bune.

Sub privirea ocrotitoare și iubitoare a Mamei noastre cerești, Fecioara Maria, care a oferit copilului divin toată dragostea sa, inspirându-ne din atitudinea ei maternă continuăm să luptăm și să lucrăm în favoarea copiilor marginalizați și abandonați. Prezența și munca noastră în mijlocul acestor copii, dorim să fie semne ale iubirii pe care Dumnezeu o are pentru fiecare dintre noi.

Sr. Mihaela Baciu, SBDP

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat