Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

Când cel sărac strigă, Domnul îl ascultă!

Acesta este un motiv pentru care vrem să aducem cinste, laudă, preamărire, mulțumire și binecuvântare Domnului, Părinte iubitor de oameni, care astăzi, ca întotdeauna, continuă să se îngrijească de copiii săi răspândiți în lumea întreagă. Suntem recunoscătoare față de Dumnezeu pentru că a binevoit să scrie și prin noi dar mai cu seamă prin surorile care ne-au precedat, istoria familiei noastre a Surorilor Franciscane Misionare de Assisi (numite pe vremuri "del Giglio"), în cei aproape o sută de ani de prezență pe pământul românesc.

Cu aceste cuvinte pe care ne pregătim să vi le propunem, vrem să facem cunoscut modul în care Dumnezeu ne-a însoțit pașii pentru a ne întări în chemare. Dorim să facem memoria fidelității lui, precum și a surorilor noastre care, mai ales în vremuri de restriște, au rămas neclintite în credință și s-au abandonat providenței sale, continuând să spere împotriva oricărei speranțe.

Abia încheiat Primul Război Mondial (în anul 1919), România trăia vremuri de grea încercare: copii rămași orfani, zeci de mii de invalizi de război, un mare număr de văduve, boli incurabile, sărăcie și lipsuri grele. În mijlocul acestor situații și a acestui popor încercat, surorile "del Giglio" din Assisi au fost invitate prin intermediul fraților Franciscani Minori Conventuali prezenți în Moldova să vină în România pentru a alina și a îngriji copiii rămași orfani, găzduiți în două orfelinate, la Hălăucești și Huși.

Cu trecerea anilor, în jurul surorilor venite din Italia, s-au adunat tinere dornice să trăiască spiritul franciscan așa cum îl vedeau trăit de către surorile prezente. Printre aceste tinere se numără și sr. Electa (Maria) Bîlha, născută la Hălăucești, la 6 februarie 1923, și decedată la 27 iunie 1987, fiind înmormântată în cimitirul din satul ei natal.

A intrat în mănăstire în anul 1937, la Huși, unde era atunci casa de formare. După anul de noviciat a făcut profesiunea călugărească și a activat în diferite locuri unde erau prezente surorile. La scut timp situația în țară s-a înrăutățit, regimul comunist silind toate institutele călugărești să părăsească mănăstirile lor. Așa s-a întâmplat și cu surorile noastre, care au luat "calea pribegiei", plecând fiecare unde a putut să găsească o locuință. Sora Electa s-a întors în familia ei de origine din Hălăucești unde a slujit cu devotament dedicându-se în mod deosebit îngrijirii altarului bisericii parohiale. Iubirea ei față de Dumnezeu, de oameni și față de Biserică a fost o adevărată mărturie de credință. Persoanele care o întâlneau și cu care ea vorbea se simțeau încurajate în urmarea drumului ales în viață, iar copiilor și tinerilor le plăcea să fie în preajma ei fie pentru a o ajuta la muncile pe care le făcea cu drag pentru biserică, fie pentru a învăța catehismul și a o asculta povestind din viețile sfinților.

Ca tânără soră, dar și pe tot parcursul vieții sale, s-a remarcat printr-o viață de sfințenie, trăită la prezența lui Dumnezeu, fiind o persoană reculeasă, tăcută care petrecea timp îndelungat în rugăciune și adorație. După exemplul sfântului Francisc din Assisi, l-a iubit pe Cristos și a trăit sfânta sărăcie arătând mereu adâncă umilință și simplitate. A dat dovadă de multă modestie în privire, vorbă și faptă și nu vorbea de sine niciodată, pentru că dorința ei era de a-l face cunoscut pe Cristos, mirele ei. Nu știm cu exactitate perioada în care a fost arestată, însă știm că un an de zile l-a petrecut în închisoare și că acel an a fost pentru ea un timp de mare suferință și de purificare pe care a știut să i-l ofere lui Cristos.

Și-a alimentat credința prin participarea cu perseverență la sacramente, prin multă rugăciune și suferință pe care o unea cu suferințele lui Cristos. A trăit cu speranța că va veni și ziua "libertății" în care surorile se vor putea reuni din nou ca o familie călugărească. Nu a renunțat să creadă că Domnul este fidel legământului său nici măcar atunci când parcă nu se mai întrezărea nici o luminiță în drumul ei de credință. Cu trecerea anilor, surorile care trăiau asemenea ei, pe la casele lor, începeau a-și pierde puterile din cauza suferințelor și vârstei, iar sub regimul comunist nu se întrezărea încă nicio rază de speranță pentru viața călugărească. Redăm în continuare un fragment dintr-o scrisoare pe care sora Electa a scris-o în acest context superioarei generale de la Assisi unde se află casa mamă: "Mereu am avut moralul ridicat, dar acum pare că se balansează. Toate cele care trăim ne întrebăm: cine se va gândi la noi dacă toate suntem înaintate în vârstă?... O așteptăm pe sora moarte și sperăm să ne reîntâlnim într-o zi în casa scumpului nostru mire, Isus. Dacă ar ști maica generală cât de mult așteptăm!" Sentimentele acestea pe care le trăia le-a exprimat și printr-o rugăciune pe care am găsit-o scrisă și pe care v-o împărtășim:

"Rămâi cu noi, Doamne, rămâi cu noi,

Nu ne lăsa lipsiți de-a ta privire răpitoare, de-al tău farmec și surâs, rămâi cu noi.

Rămâi cu noi, Doamne, nu ne lăsa orfane, rămâi cu noi și ne condu la rai.

Rămâi cu noi, Doamne, pe cărarea spinoasă a vieții,

În lumea plină de noroi, rămâi cu noi.

Când bărcuța-i zdruncinată, în chip mișel atacată,

Nu ne lăsa pe cale, rămâi cu noi, Doamne.

Când greul vieții ne apasă și puterile ne lasă, seninul a dispărut, totul pare pierdut,

Isuse, ia-ne sub al tău scut! Amin".

Dumnezeu nu lasă ca strigătul celui care i se încredințează să treacă în zadar. El a făcut posibilă transmiterea spiritului franciscan în timpurile grele ale regimului comunist, căci surorile și frații franciscani făceau pastorație vocațională prin însăși prezența lor acolo unde se aflau - așa cum a făcut-o și sr. Electa - chiar fără să se știe că erau membrii unui ordin călugăresc. Acest spirit (o prezență discretă, simplă, generoasă și cu bucuria de a-i aparține lui Cristos) ne străduim și noi să-l trăim și să-l facem cunoscut prin viața noastră de zi cu zi.

Vă cerem să ne însoțiți cu rugăciunea - în mod deosebit în acest an dedicat vieții consacrate - pentru ca avântul și dragostea transmise de către surorile care ne-au precedat să nu ne lipsească și să putem purta sămânța carismei noastre în diferitele locuri ale lumii unde Dumnezeu dorește să o sădească pentru întărirea în credință a fiilor săi. Domnul să fie lăudat și preamărit în veci!

Surorile Franciscane de la Hălăucești

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat