Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

În serviciul celor mici

Iustina și Maria Schiapparoli

Congregația Surorile Benedictine ale Divinei Providențe a fost înființată la Voghera, Provincia de Pavia, Dieceza de Tortona, (Italia) în anul 1849, de către surorile Schiapparoli.

Născute în localitatea Castel San Giovanni, în anul 1832, Iustina și Maria s-au mutat împreună cu tatăl lor la Voghera. De aici, au plecat apoi la colegiul din Pavia, Maria ca învățătoare, iar Iustina ca studentă, iar în anul 1826 sunt primite în Institutul Fiicelor Părăsite, condus de către sora Benedicta Cambiagio. Când sora Benedicta a părăsit orașul Pavia, cele două surori au urmat-o și ele la Ronco Scrivia, viitoarea reședință a institutului religios pe care sora Benedicta l-a fondat ulterior.

În anul 1847, Iustina și Maria s-au întorc în familie, la Voghera, pentru a avea grijă atât de tatăl lor, care era văduv, cât și de surioara lor, care orbise și se afla în spital. Surioara lor va muri după câteva luni, iar tatăl lor va mai trăi doar câțiva ani. Ajunse în orașul natal, cele două surori nu și-au limitat misiunea de asistență numai la rude și cunoscuți, ci s-au dedicat cu totul problemelor sociale ale timpului.

Una dintre problemele cele mai grave ale timpului era cerșetoria, mai ales în rândurile minorilor. Această plagă pătrunde și în Voghera. Devine ceva normal să întâlnești pe străzi băieți și fete care întindeau mâna pentru a primi o bucățică de pâine. Iustina și Maria au fost profund impresionate de o așa mare mizerie. Ele s-au hotărât să primească în casa lor câteva fete sărace, abandonate, neglijate de către părinți sau puse în situații periculoase.

Într-o capelă mică și simplă a conventului fraților minori, Iustina și Maria Schiapparoli au primit haina religioasă de la gardianul acestei comunități. În anul 1853, li s-au alăturat prima postulantă, care va îmbrăca haina religioasă și va depune profesiunea religioasă în anul 1854. La scurt timp, atrase de idealul apostolic al acestei noi familii religioase și alte tinere vor dori să le urmeze exemplul. Pentru a se întreține pe ele și pe fetele de care aveau grijă, surorile nu au cedat uzanțelor timpului, aceea de a merge să cerșească, ci s-au angajat să muncească cu "acul" pentru colegiul "San Lorenzo" din Voghera și pentru canonicii din același colegiu.

În anul 1860 surorile Iustina și Maria fondează și alte case și astfel ia amploare idealul lor de educație și de asistență, în special pentru fetițele pe care le "scot din mizerie și le formează în spirit religios, în virtute și pentru muncile stării lor". În acel timp, sărăcia era tot mai mare, încât sora Iustina notează într-o scrisoare din 20 decembrie 1860: ,,Deși se muncește continuu și se trăiește făcând economii tot mai mari, totuși nu se câștigă suficient pentru alimentația necesară acestor fetițe sărmane, dintre care, cea mai mare parte sunt mici și câștigă puțin". În mai multe scrisori ale celor două surori reiese clar marea lor încredere în providență și convingerea lor fermă că noua opera este lucrarea lui Dumnezeu. Desigur, dificultățile pe care le întâmpină nu le sperie pe cele două surori. Ele notează: ,,Ne încredem în divina providență și credem că nu va întârzia să vină în întâmpinarea nevoilor acestor sărace case" (Scrisoarea din 14 iunie 1867). Cu trecerea anilor, mica sămânță dă roade, iar în anul 1936 apar primele case în Brazilia. În prezent congregația Surorile Benedictine ale Divinei Providențe este prezentă în 13 țări de pe diferite continente.

Abatele Placido Lugano a revizuit noua constituție a Surorile Benedictine ale Divinei Providențe, iar prin decretul din 10 februarie 1936 aceasta a fost aprobată și confirmată de Sfântul Scaun. După șapte ani, mai exact în data de 21 octombrie 1943, Constituția a fost ratificată definitiv. Cu timpul, constituțiile au fost revăzute și actualizate de mai multe ori, ultima modificare fiind făcută în anul 2013.

Spiritualitatea congregației a confirmat și a continuat să păstreze spiritul benedictin îmbrățișat de fondatoare, spirit exprimat foarte bine în deviza "ora et labora". Această deviză este imprimată pe stema congregației.

Și astăzi carisma fondatoarelor este împărtășită și exprimată în viața comunităților de surori, reflectând mereu aceeași simplitate și umilință de la începuturi. Aceeași carismă ne însuflețește și în același timp ne îndeamnă să ne dedicăm cu mult curaj, pline de încredere și de caritate, rezolvării problemelor fraților noștri, în mod deosebit ale copiilor și tinerilor săraci, dar și ale tuturor acelora care au nevoie de ajutor.

Sr. Tereza Medveș, SBDP

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat